Dronlar Günde 100 Bin Ağaç Dikecek

dronlar-ağaç-orman-palmiye_yağı-afrikaParrot şirketi İngiliz BioCarbon Engineering ile işbirliği yaparak günde 100 bin ağaç diken bir dron geliştirdi; çünkü dünyada her yıl 15 milyar kesiyor ama sadece 9 milyar ağaç dikiyoruz. Palmiye yağı sektörüyle kes-yak tarımı Amazon ve Afrika ormanlarının küçülmesine yol açıyor. En iyi çare dronlar.

Ziraat ve ağaçlandırmada endüstri 4.0

Ay ortasında Twitter’da endüstri 4.0’ı ele aldım ve robotların ziraatta kaliteli üretimi artırarak Türkiye’nin tarımda dışa bağımlılık sorununu çözmeye yardımcı olacağını söyledim. Ancak, tarım arazilerinin erozyon ve toz fırtınalarıyla çölleşmesini önlemek için ormanların yok edilmesini de engellemek gerekiyor.

Bu konuda en iyi çözüm dronlar; çünkü hesap basit: Kerestecilik, kağıt, palmiye yağı ve hatta tarlalarla otellere yer açmak için dünyada her yıl 15 milyar ağaç kesiyoruz. Oysa bunun yerine sadece 9 milyar ağaç dikiyoruz. Amazon ve Afrika ormanları bu yüzden yok oluyor.

Kaldı ki sürdürülebilir endüstri için yeni ağaç dikmek çözüm değil. Türkiye’deki birçok ormanın tabanında doğal hayat, sincap ve benzeri canlılar yok. Çözüm endüstriyel ekim dışında doğal ormanların bir kısmını da geri getirmek. Yoksa çölleşme artan nüfusla birlikte açlığa yol açabilir.

İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt

dronlar-ağaç-orman-palmiye_yağı-afrika

 

Nasıl 100 bin ağaç dikiyor?

Parrot’un tasarladığı dronlar havadan arazinin haritasını çıkarıyor. Irmak yataklarını, dağ yamaçlarını ve yerleşimleri tespit ediyor. Sonra özel bir yazılımla en uygun ağaç ekim haritasını çıkarıyor ve tek tek tohum ekmeye başlıyor. Elbette fidan yerine tohum ekerse günde 100 bin ağaca ulaşıyor.

Bir tohum ekme dronu 300 tohum kapsülü taşıyor ve 18 dakikada 1 hektarlık alana ekim yapıyor. Oysa elle fidan dikmek önce traktör ve buldozerle yer açmayı gerektirdiği için pahalı. Dronlar ise insanların çıkamadığı yamaçlara tohum ekerek sadece endüstriyel ormanları değil, aynı zamanda Ankara ve Konya’nın 3000 yıl öncesine kadar var olan doğal ormanlarını bile geri getirebilirler.

İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten Gerçek Video

dronlar-ağaç-orman-palmiye_yağı-afrika

 

10 kat hızlı, yüzde 20 ucuz

BioCarbon şirketi insanlardan 10 kat hızlı çalışan ve yüzde 20’i ucuza mal olan dronları Avustralya, Dungong’daki eski madenleri ağaçlandırmakta kullanıyor. Oregon’daki DroneSeed girişimi de dronlarla ağaç dikmeye, ilaçlama yapmaya ve hatta havadan gübre püskürtmeye hazırlanıyor. İşte bu dronlar tarım sektöründe de kullanılacak.

Nitekim palmiye yağı, kakao, soya ve hayvancılık sektörleri her yıl çok sayıda ağaç kesilmesine neden oluyor. Bu yıl Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu toplantısında Norveç, gelişmekte olan ülkelerin ormanları kesmeden tarım yapması için 400 milyon dolar fon ayırdığını söyledi.

Öyle ki dünya ormanları yılda 191 ila 246 bin kilometrekare küçülüyor ve onca gözlem uydusuna rağmen elimizde kesin sayılar olmaması düşündürücü.

İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem

dronlar-ağaç-orman-palmiye_yağı-afrika

 

Afrika’nın küçülen ormanları

Dünya kamuoyu Amazon ormanlarına odaklanmış olsa da en bakir ormanlar arasında sayılan Afrika ormanları da hızla yok oluyor. Üstelik ağaçlar kesildiği için her yıl binlerce canlı türünü, daha keşfedip sınıflandırmadan kaybediyoruz.

Bunun nedeni tropik ormanların karadaki en zengin yaşam alanları olması. Bu ormanlar karaların yüzde 7’sini kaplamasına karşın canlı türlerinin yaklaşık yarısını barındırıyor. Oysa tropik ormanlar en çok kesilen orman türü ve yılda 180 bin kilometrekare küçülüyor.

Aslında ağaçların kesilmesi şirketlere de zararlı. Yeni tedaviler için geliştirilecek birçok ilacın ham maddesi olan bitki ve böcek türünü ormanların kesilmesiyle kaybediyoruz. İngiltere’nin araştırmasına göre global ekonomi bu yüzden yılda 4,5 trilyon dolar kaybediyor.2

Burada kanser, kalp hastalığı, bronşit, artrit ve diyabet gibi hastalıkların ilaçlarında kullanılacak kimyasalların yüzde 25’inin ormanların kesilmesiyle kaybedilmesinden söz ediyoruz. Ancak, ormanlar kesilmeden bitkilerin sadece yüzde 1’ni test edebiliyoruz.

İlgili yazı: Güneş Sisteminin Yassı Cüce Gezegeni Haumea

dronlar-ağaç-orman-palmiye_yağı-afrika

 

Sel ve dolu

Bütün bu süreçte tropik ormanların karadaki en büyük oksijen üretim sistemi olarak dünyanın ciğerleri olduğunu belirtmemize gerek yok. Ancak, ağaçların kesilmesinin küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının havaya karışmasını hızlandırdığını belirtmeliyiz: Kesilen ormanlar global sera gazı emisyonlarının yüzde 15’inden sorumlu.

İstanbul’da kuzey ormanlarının kesilmesinin kıyı ilçelerde nasıl sel ve doluya yol açtığını gördük. Bilimsel modeller ise Orta Afrika’da ormanların kesilmesinin havayı kurutacağını ve Orta Avrupa ile Amerika’nın Orta Batısında yağmurların azalmasına sebep olacağını gösteriyor. Kısacası Afrika’nın çölleşmesi başka kıtalarda kuraklığın artması demek.

İlgili yazı: Mobil İnternette Video İzleme Rehberi

dronlar-ağaç-orman-palmiye_yağı-afrika

 

Salgın hastalıklar

Hatta Fransa Çevre Bakanı Ségolène Royal, 2016 tarihli bir konferansta, araştırmacıların 2014’teki Ebola salgınına ormanların kesilmesinin yol açtığına inandığını söyledi. Ebola virüsünü taşıyan meyve yarasaları yiyeceksiz kalınca köylere inip beslenmeye çalışmış ve insanlara ebola bulaştırmıştı.

Bu bağlamda Afrika 3 milyon kilometrekare ile dünya tropik ormanlarının yüzde 18’ine sahip ve bu da Arjantin’den daha büyük bir alan. Oysa Batı Afrika yağmur ormanlarının yüzde 90’ı yok edildi ve Kongo havzasında ağaç kesim hızı 1990’dan bu yana iki katına çıktı.

Afrika’da ağaçların kesilmesinin en büyük sebebi palmiye yağı üretimi, kerestecilik ve tarlalara yer açmak. Başta çikolata ve bisküvi olmak üzere marketteki hazır gıdaların büyük kısmında palmiye yağı kullanılıyor. Şu anda 50 milyar dolarlık bu sektör 2022’de 88 milyar dolara çıkacak. Afrika kıtası da palmiye yağı üretiminde gelecek patlamanın yaşanacağı yer.

Bu yüzden Orta Afrika Cumhuriyeti, Fildişi Kıyısı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gana, Liberya, Kongo Cumhuriyeti ve Sierra Leone, Afrika’nın tropik ormanlarının yüzde 70’ni palmiye yağı üretiminden korumak için anlaştı.

İlgili yazı: Evren Bir Simülasyon mu?

dronlar-ağaç-orman-palmiye_yağı-afrika

 

Palmiye yağı tüketicileri destekliyor

Hem Nestle, Colgate, Palmolive ve Unilever gibi en büyük palmiye yağı tüketicileri hem de Feronia, GVL, Socfin Grubu ve Wilmar gibi palmiye yağı üreticileri STK’larla birlikte Afrika ormanlarının korunmasına destek oluyor. Amaçları kaçak kesimleri önlemekte Afrika ülkelerine yardım etmek.

Elbette asıl amaçları doğal çevreyi sürdürülebilir palmiye yağı üretimi için kullanmak. Oysa tarlaların çölleşmesini ve İstanbul’daki gibi dolu felaketlerini önlemek için doğal ormanları da korumamız gerekiyor.

İşte günde 100 bin ağaç için tohum eken ve tarlaları gübreleyerek ilaçlayan ziraat dronları bu yüzden önemli. İnsanlığın geleceği dronlar yardımıyla ziraatta endüstri 4.0’a geçilmesine bağlı. Yoksa sonumuz 4000 yıl önce ormanken zamanla dünyanın en büyük çölüne dönüşen Sahra toprakları gibi olur.

Ağaç diken dronlar


1Parrot Investment Press Release
2İlgili haber
3Deforestation

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir