Diş Çekme Korkusuna Son >> Çürük dişler kendini onaracak, diş çektirmeye gerek kalmayacak
|İngiliz bilim adamları çürük dişlerin kendini onarmasını sağlayan bir teknik geliştirdiler. Londra King’s College’da geliştirilen yöntemle hasarlı dokulara zayıf bir elektrik akımı veriliyor.
Elektrik akımı dişlerin doğal onarım sürecini hızlandırıyor ve kendi kendine iyileşmesini sağlıyor. Yeni tedavi ile diş çekmek ve dolgu yapmak tarihe karışıyor.
Eskiden doktorlar dişteki çürüğü temizliyor ve açılan deliği dolguyla kapatıyordu. Ancak bu işlem dişin iyileşmesini sağlamıyordu. Yeni yöntemde ise doktorlar sağlıklı diş minesinden çekilen minerallerin hasarlı bölgeyi onarmasını ve böylece çürük dişin kendini iyileştirmesini sağlıyor.
Bunun için önce hasarlı diş minesi temizleniyor. Ardından dişin kendini onarması için gereken kalsiyum ve fosfat mineralleri diş üzerindeki sağlıklı mineden elektrik akımıyla çekiliyor ve hasarlı bölgeye yönlendiriliyor. Elektrik akımları, kalsiyum ve fosfat minerallerinin dişteki çürüğün açtığı deliği doldurmasını sağlıyor.
Bu yöntem hastaları damağı uyuşturmayı gerektiren diş çekme operasyonlarından veya dişteki çürüğü matkapla temizlemekten kurtaracak.
Ancak hastaların elektrik çarpmasından korkmasına da gerek yok: İyileştirici minerallerin dişteki en küçük çatlaklara bile ulaşmasını sağlamak amacıyla çok zayıf bir voltaj uygulanıyor. İnsan bunu hissetmiyor bile. 🙂
“Elektriksel Olarak Hızlandırılmış ve Pekiştirilmiş Yeniden Mineralleşme” gibi kulağı tırmalayan bir teknik adı olan yöntem hem çocukların hem de bakıma muhtaç yaşlıların tedavisini kolaylaştıracak.
Londra King’s College Diş Sağlığı Enstitüsü’nden Profesör Nigel Pitts konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Diş sağlığı uzmanları yakında dişlerinizin iyileşme sürecini hızlandırarak dişinizi kendini onarmaya teşvik edecekler. Dişlerin kaybedilen mineralleri geri kazanmasını sağlamak için elektrik akımları kullanarak, diş çürüğü tedavisinde hastaların ağrı çekmesini önlemeyi amaçlıyoruz.”
Pitts sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün dişleri olması gerektiği gibi tedavi etmiyoruz. Dişi tedavi etmek için önce deliyor, ardından dolgu yapıyor ve dolgu düştüğünde açığa çıkan deliği tekrar dolduruyoruz. Doğruyu söylemek gerekirse, insan yaşadıkça devam eden bu süreçte dişi iyileştirmiş olmuyoruz.”
“Yeni geliştirdiğimiz cihaz hastaya hiçbir rahatsızlık vermiyor, dişlerin gerçekten iyileşmesini sağlıyor ve mevcut tedavi yöntemleri kadar ucuza geliyor. Üstelik çürüklerle mücadele etmeye ek olarak dişleri de beyazlatıyoruz.”
Diş doktorları bu devrimsel tedaviyi geliştirmek için 20 yıldır çabalıyordu ve yılda 2 milyar 300 milyon insanın diş çürükleriyle mücadele ettiğini düşündüğümüzde (dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri) elde ettikleri başarının önemi daha iyi anlaşılıyor.
Diş çürükleri diş minesindeki mikroskobik çatlaklardan sızan minerallerin dişte küçük oyuklar açması ve bu boşlukların enfeksiyon kapmasıyla oluşuyor. Dişler aslında ağızdaki doğal mineral döngüsüyle besleniyor. Ancak diş minesi hızla aşındığı zaman dişin kendini onarması mümkün olmuyor ve dişteki boşluk büyüdükçe diş çürükleri oluşuyor.
Yazı için teşekkürler Kozan bey. Acaba bu iyileştirme tekniği kaç sene içinde dünya geneline oturur:)
Çok kısa sürede sanırım. Sektör müşteri çekecek. Hiç beklemezler. Klinik deneyler bitince gelir. 2015’i geçmez.
hani 2016 gireceğiz gelmedi gelmedi
Yurt dışına geliyor. Türkiye’yi ayrıca takip etmek gerek. Genellikle sınırlı sayıda hastanede deneysel olarak uygulanıyor bu yeni tedaviler.
Lütfen soruma cevap verin. Diş erimesinide onarıyor mu bu teknoloji ?
Merhaba Sema Hanım. Henüz değil.
TÜRİYE ‘ de uygulayan hastane var mı?
bu yazılanlar muhteşem nerde uygulanmaya başlandı bilgi veir misiniz
Peki dolgulu dişler içinde aynı şey geçerli mi acaba. Yani dolgulu dişlere de aynı tedavi uygulanarak iyileştirilebiliyor mu?
Kök hücre tedavisiyle dişleri onarırsak eski dolguların da asğlıklı dokular geldikçe kendiliğinden düşmesi gerekir. Ancak bu doktor kontrolünde olmalı.
Neden hala uygulanmaya başlanmıyor Türkiye de?dört gözle bekliyoruz.
Sevgili Hülya klinik deneylerin ilerlemesi güvenlik nedeniyle (can bu) uzun sürüyor.
Kozan bu onarım gerçekse dişcilerin sonu olur
Kanal Tedavisi yapılan dolgulu diş de de uygulanıyor mu ?
Süper soru! Yeni bir gelişme var, yazacağım. Evet, uygulanıyor artık. 🙂
Bu nasıl bir tedavi diş igleştirme mi
Bu tedavi hastanelerde uygulanmıcakmış sebebi ise kansörejen madde varmış
Bu tedavi uygulanıyormu
kanserojen maddemi 😀 ne zamandan beri insan sağlığı ile ilgilenir olmuş doktorlarımız 🙂 bu bahsettiğiniz uygulama olursa dişçiler kepenk kapatır insanları rahat yolla dolandıramazlar artık. Doğada herşeyin cevabı var mutlaka bunu düzelten bir bitkide olmalı
Tr da hala yok malesef 2017 oldu
Gerçekten uygulanıyor mu?nerede olduğu hakkında bilgi verebilir misiniz lütfen.bu çok sevindirici bir haber.çok teşekkür ederiz bizi bilgilendirdiğiniz için.
Sevgili Hülya evet. Ancak yabancı üniversite hastanelerine İngilizce ulaşmanız lazım. Bu konuyla ilgili yeni bir yazı yazacağım.
Sevgili Hülya bu konudaki son gelişmeeri ayrıca yazacağım.
Bu tedavi Türkiyeye geldim?
merhaba bu tedavi gelmedimi
Merhaba bu tedavinin uygulandığı hastaneler Türkiye de var mı? Uygulamanın olduğu birkaç hastanelerin ismini verebilir misiniz
Bugün hastaneye gittim. 15 dişi çekeceğiz implant yapacağız 1 yıl sürer dedi bu yöntem gelse bana uyfulanır mı
Çok geçmiş olsun. Şimdilik büyük çürük deliklerine uygulanamıyor. Türkiye’de yok. Yurt dışında klinik deneyler var. Yazıda hangi üniversiteler olduğunu yazdım.
Merhaba,bu konu burda asılı kaldi.merakla gelecek yeni haberleri bekliyoruz.yeni bir gelişme yok mu?mesela bir diş macunundan bahsediliyor(ne derece doğru bilemiyorum)japon bilim insanı yapmış.dis çukurlarını kapatıyormuş.dis problemlerinden dolayı nerde bu tarz bir haber duysam sevinçle araştırmaya başlıyorum.ama sonucu hicbir yere çıkmıyor.net bir bilgiye sahip olabilsek keşke.
Yil 2020 hala dis curuklerine karsi jelle alakalk bir gelisme yok mu?
2021
Yıl 2022
Ve hâlâ uygulanmıyor galiba 😉
Baksanıza seneler geçmiş ve sadece bir üniversite o da kobay hayvanlar üzerinde başlayacak
Hâlbuki tez aşamasını geçmiş bir calisma anlatımına bakılırsa
Ve yecen onca seneye bir aroa boyu yol ilerlenmemiş (ilenlenmis ise de fiyasa böylesine kurtarıcı uygulamaya izin vermez. Kaldı ki senelerce bizi amalgam dolgu ile zehirlediler. Bir çoğumuzun ağzında o zehir hala var)
Teknoloji güvenli bir hızda ilerlemeli ama yavaşlık her zaman güvenli olmuyor; çünkü kâr odaklıyız.
bu konudaki son durum nedir
Merhaba Fulya Hanım. 2021 itibariyle Kyoto üniversitesi kobay hayvanlar üzerinde klinik deneylere başlayacağını duyurmuştu.