Çöp İnternet >> New York’ta Güneş Enerjili W-Fi Çöp Kovaları ile 75 Mbps Hızında Bedava İnternet

dscn2814sm

Türkiye’de iktidar insanların internet erişimini kısıtlamak için geniş bant fiber internete bilerek yatırım yapmaz ve 4G yüksek hızlı mobil interneti engellerken, New York’ta çöp kovaları bile 75 Mbps hızında internet erişimi sağlıyor.

2014 yılında insanların yüzde 60’ı internete mobil cihazlardan girdiği için New York belediyesi kafelerdeki Wi-Fi kablosuz bağlantı alanlarını sokağa taşımaya karar verdi. Aslında bu uygulama başta Kadıköy Belediyesi olmak üzere Türkiye’de de var. Ancak bizde Wi-Fi alanlarının kapsama alanı sınırlı ve internet yavaş.

New York belediyesi daha geçen yıl eski moda ankesörlü telefonları ücretsiz Wi-Fi noktasına çevirmişti. Bu yıl da güneş paneliyle donatılan ve faturayı kabartmadan kendi elektriğini üreten akıllı çöp kovalarıyla sokaktaki herkese 75 Mbps Wi-Fi bant genişliğinde kablosuz internet hizmeti verecek.

 

CStepp3Neden elektrikli çöp kovası?

New York belediyesi çöpten internet üretti ve yeni projeyi güneş enerjili çöp kovası üreticisi BigBelly üstlendi. Böylece hem çevre dostu güneş enerjili akıllı çöp kovalarını tanıtacak hem de New York’un ana caddelerini yüksek hızlı Wi-Fi ağıyla saracak. Çöp kovalarının neden elektrikle çalıştığına gelince, bunun çok pratik bir sebebi var.

Akıllı çöp kovaları sayesinde çöpler önceden sıkıştırılıyor, çöpün suyu akıtılıyor, çöpler az yer kaplıyor ve bu da kamyonların çöp toplama işlemini hızlandırarak New York’un daha temiz bir şehir olmasını sağlıyor.

 

uGerçekten 75 Mbps hızında mı?

Hem evet, hem hayır: 75 Mbps bir çöp kovasının toplam bant genişliği, ama bildiğiniz gibi caddelerde her 100 metrede çöp kovası var ya da öyle olması gerekiyor.

Bu durumda bir kovaya 10 kişiden fazlasının akıllı telefon veya tabletleriyle bağlanması ve internet hızını azaltması düşük ihtimal. Bu da kişi başına mobil 3G internet hızında Wi-Fi erişimi anlamına geliyor.

Parayı kim ödeyecek derseniz, parayı reklamverenler ödeyecek derim. Akıllı çöp kovaları güneş enerjisi ile LED ekranlar çalıştıracak ve bu ekranlar (belki küçük billboardlar) kullanıcılara reklam gösterecek. Kullanıcılar kovalar arasında yürüyüp yoluna giderken her kovaya ayrı ayrı giriş yapmayacak. Tüm sistem tek bir kahve ağı gibi işleyecek ve baz istasyonları gibi kapsama alanları arasında otomatik geçiş yapmaya izin verecek.

 

 

UİUİ

İşin içinde dijital reklamcılık da var

Neresinden baksanız kazan kazan durumu. Evet, her yere baz istasyonu kuramazsanız ama çöp kovaları zaten her yerde. Bunun için belediyeden direk dikme izin alıp yer açmaya gerek yok. Parasını verip eski kovaları yeni çöp kovalarıyla değiştirmek yeterli.

İkinci olarak devletler ve belediyeler halkı internetten çok kolay gözetleyecek. Bunun için 3G ve baz istasyonuyla çalışan Telekom şirketlerini baypas edip kişinin konumunu daha kesin bildiren Wi-Fi çöp kovalarını kullanacaklar. Karşılığında vatandaş her yerden internete girecek. “Kafeden çıktım ama 3G telefon internet çekmiyor” derdinden kurtulacağız. 🙂

 

 

uİUGYalnız suiistimali nasıl önleyecekler bilmiyorum. Çünkü bizim kafalarımız Wi-Fi’ı bile satış amaçlı kullanıyor. Diyelim ki İstanbul’da bir küçük ve tanınmamış bir yerel kafenin yanından geçiyorsunuz. Wi-Fi var, ama adam benden alışveriş etmezsen sana şifre vermem diyor. O da bıkmış çünkü yakındaki evlerden dükkanın Wi-Fi’ı ile internete giren kaçak kullanıcılardan. Sonuçta herkes bir Starbucks veya Kahve Dünyası değil, alışveriş fişi sormadan herkese internet hizmeti versin. 🙂

Asıl merak ettiğim de bu: Amerikalılar bizim kadar çakal değil ama bu işi nasıl çözecekler? Örneğin kafenin yanında çöp kovası varsa kafede oturanlar biz kafeden bağlanalım, güneş enerjili Wi-Fi çöp kovası da sokaktan geçenlere kalsın diyecekler mi?

Adamlar çöpten internet üretiyor, biz interneti çöp ediyoruz. BigBelly çöp internet projesinin hayata geçmesi için sabırsızlanıyorum. Kullanıcı yorumlarını ayrı bir yazıda size aktaracağım.

 

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex