Biyonik Böbrek ile Diyaliz Derdine Son

böbrek-biyonik_böbrek-yapay_böbrek-diyaliz-böbrek_nakliCalifornia Üniversitesi böbrek yetmezliği hastalarını diyaliz makinesi kullanmaktan kurtarmak için biyonik böbrek üretti. Bugün ağır böbrek hastalarının iki çaresi var: Ya böbrek nakli bekleyecek ya da kanı temizlemek için diyaliz makinesi kullanacaklar. Biyonik böbrek ise vücuda kalp pili takılarak bu sorunu çözecek.

Cyborglar geliyor

Biyoprinterla canlı insan dokusu basmak, organ klonlamak ve bu teknolojiyi insan ömrünü uzatmak için gençlik iksiri gibi kullanmak harika bir plan. Ancak, sınırlı deneylerin dışında laboratuarda insan organı basmaktan ya da klonlamaktan çok uzağız.

1980’lerde kullanıma giren yapay kalp ve kalp pili gibi biyonik organlar bu açığı kapatmak için geliştirildi. Biz de biyoprinterlar yaygınlaşana kadar biyonik organlar kullanmaya devam edeceğiz. Biyonik böbrek ise yepyeni bir buluş; çünkü her organı bir makine ile taklit etmek kolay değil.

Bu sebeple California Üniversitesi, San Francisco araştırmacılarının biyonik böbrek teknolojisini geliştirmesi 35 yıl aldı. Ortaya çıkan ürün ise Terminator gibi makine adamlar ve süper güçlü biyonik insanlardan çok daha mütevazı bir sonuç: Yapay böbreği vücuda kalp pli gibi takıyorsunuz ve kanı temizliyor.

İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt 

böbrek-biyonik_böbrek-yapay_böbrek-diyaliz-böbrek_nakli
Dünyanın vücuda nakledilebilen ilk yapay böbreği.

 

Organ nakli ve diyalize son

Bugün hastalar böbrek nakli için uzun yıllar bekliyor ve kendisine sıra gelene kadar diyaliz makinesi kullanmak zorunda kalıyor. Ancak, bu hastalar karaciğer nakli bekleyen diğer insanlardan çok daha şanslı; çünkü sayıları daha fazla. Bu da ilaç ve teknoloji şirketlerinin onlara öncelik vermesi anlamına geliyor.

Biyonik böbreğin nasıl çalıştığına geçmeden önce bu konuyu netleştirmekte fayda var: Bugün elimizde insanları eroin bağımlılığından kurtaracak aşılar ve felçli hastalara hareket kabiliyeti kazandıracak kontrol çipleri bulunuyor.

Ancak, ilaç şirketleri bu alanda talebi yeterli görmedikleri için seri üretime geçmiyorlar. Bu yüzden teknoloji ucuzlamıyor ve birçok hasta tıbbi çözüm olduğu halde bu çözüme ulaşıp tedavi olamıyor. Doğrusu World Science Festival’in bir oturumunda doktorlar bu sorunu bizzat dile getirdiği zaman ben de şaşırmıştım; ama işin gerçeği bu: Sürdürülebilir kârlılıkla ölçeklenebilirlik problemi.

İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem

böbrek-biyonik_böbrek-yapay_böbrek-diyaliz-böbrek_nakli
Büyütmek için tıklayın.

 

Peki biyonik böbrek nasıl çalışıyor?

Öncelikle biyonik böbreği vücuda basit bir operasyonla yerleştiriyorsunuz (bu bir iç protez, yani implant), Biyonik böbrekte kalp tarafından kontrol edilen mikroçipler bulunuyor. Böylece hastanın kanı doğal nabız atışlarına göre temizleniyor. Biyonik böbrek kandaki toksinleri doğal böbrek gibi elimine ediyor.

California Üniversitesi’nden Shuvo Roy ve Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden böbrek uzmanı Doç. Dr. William H Fissel, bu buluşun milyonlarca hastaya çare olacağını söylediler.

Mikroçiple çalışıyor ne demek?

Biyonik böbreğe mikroçip takılı dediğimiz zaman, muhtemelen bunların bilgisayar çipi gibi çalıştığını düşündünüz. Ancak bunların fonksiyonu CPU’dan farklı: Kanı temizleyen yapay mikro kanallar olarak çalışıyorlar. İşte bu yüzden mikroçipler beyne değil de kalp dolaşım sistemine bağlı (sinir hücreleri ile kalbe bağlı). Kısacası biyonik böbrekteki mikroçipler aslında kanı temizleyen birer filtre.

İlgili yazı: Gerçek Adem: İlk insan ne zaman yaşadı?

böbrek-biyonik_böbrek-yapay_böbrek-diyaliz-böbrek_nakli
Kanı temizlemekte kullanılan mekanik filtre kutsu.

 

Ancak bir detay var

Her biyonik böbrekte gofret gibi üst üste yerleştirilmiş 15 mikroçip var ve bunlar gerçek böbrek hücreleri barındırıyor. Bu hücreler mikroçip filtrelerinin içinde çoğalarak gelişiyor. Yoksa kanı temizlemek için tümüyle yüzde 100 mikro mekanik bir sistem geliştirmiş değiliz. Zaten bunu yapabilsek diyaliz makinelerinde kullanırdık. Kanı mekanik olarak filtre ediyoruz; ama kan değerlerini biyonik böbrekteki hücreler düzenliyor.

Akışkanlar mekaniği

Biyonik böbreğin en büyük sorunu tıkanmadan çalışmasını sağlamak: Kanın içindeki pisliklerin filtreleri tıkamasını önlemek. Bilim insanları işte bunun için biyomedikal mühendis Amanda Bucks ile çalıştılar ve akışkanlar mekaniği ilkelerini kullandılar. Böylece kan damarlarının tıkanmasını ve kangren olasılığını önlediler.

Organ reddi riski yok

Her ne kadar biyonik böbrek gerçek böbrek hücreleri içerse de bunlar vücut tarafından reddedilmeyecek şekilde işlenmiş durumda. Üstelik bu hücreler kandaki sodyum ile potasyum düzeyini de düzenleyerek kalbin sağlıklı atmasını sağlıyor ve kan basıncını koruyor.

İlgili yazı: Mobil İnternette Video İzleme Rehberi

Adsız 2

 

6 milyon dolarlık adam

Bizim zamanımızda 6 Milyon Dolarlık Adam dizisi vardı ve dünyanın ilk biyonik adamının maceralarını heyecanla izliyorduk. Biyonik böbrek projesi de sadece 6 milyon dolarla gerçekleştirdi.

Nitekim biz de parayı inşaata gömmek yerine bilime yatırım yaparsak “hem onlar ortak, biz pazar” olmaktan kurtuluruz, hem de insanımızın hastalıklarını tedavi ederek yaşam kalitesini yükseltiriz. Biyonik böbrek 2019’da kullanıma girecek.

Peki biyonik organ ve biyoprinterda organ klonlamadan daha gelişmiş ve kesin bir tedavi yöntemi olduğunu biliyor musunuz? O da kök hücre tedavisi; yani insan organlarının vücutta kendini yenilemesini sağlamak.

Örneğin, pek yakında diş çürükleri kendi kendine iyileşecek ve çürükleri temizledikten sonra geriye kalan delikler diş dolgusu yapmadan kendi kendine kapanacak. Nasıl olduğunu Diş Çürükleri için Kök Hücre ile Dolgu Tedavisi’nde okuyabilirsiniz.

Biyonik böbrek


1Implantable artificial kidney

Yorumlar

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir