Biyonik Böbrek ile Diyaliz Derdine Son
|California Üniversitesi böbrek yetmezliği hastalarını diyaliz makinesi kullanmaktan kurtarmak için biyonik böbrek üretti. Bugün ağır böbrek hastalarının iki çaresi var: Ya böbrek nakli bekleyecek ya da kanı temizlemek için diyaliz makinesi kullanacaklar. Biyonik böbrek ise vücuda kalp pili takılarak bu sorunu çözecek.
Cyborglar geliyor
Biyoprinterla canlı insan dokusu basmak, organ klonlamak ve bu teknolojiyi insan ömrünü uzatmak için gençlik iksiri gibi kullanmak harika bir plan. Ancak, sınırlı deneylerin dışında laboratuarda insan organı basmaktan ya da klonlamaktan çok uzağız.
1980’lerde kullanıma giren yapay kalp ve kalp pili gibi biyonik organlar bu açığı kapatmak için geliştirildi. Biz de biyoprinterlar yaygınlaşana kadar biyonik organlar kullanmaya devam edeceğiz. Biyonik böbrek ise yepyeni bir buluş; çünkü her organı bir makine ile taklit etmek kolay değil.
Bu sebeple California Üniversitesi, San Francisco araştırmacılarının biyonik böbrek teknolojisini geliştirmesi 35 yıl aldı. Ortaya çıkan ürün ise Terminator gibi makine adamlar ve süper güçlü biyonik insanlardan çok daha mütevazı bir sonuç: Yapay böbreği vücuda kalp pli gibi takıyorsunuz ve kanı temizliyor.
İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt
Organ nakli ve diyalize son
Bugün hastalar böbrek nakli için uzun yıllar bekliyor ve kendisine sıra gelene kadar diyaliz makinesi kullanmak zorunda kalıyor. Ancak, bu hastalar karaciğer nakli bekleyen diğer insanlardan çok daha şanslı; çünkü sayıları daha fazla. Bu da ilaç ve teknoloji şirketlerinin onlara öncelik vermesi anlamına geliyor.
Biyonik böbreğin nasıl çalıştığına geçmeden önce bu konuyu netleştirmekte fayda var: Bugün elimizde insanları eroin bağımlılığından kurtaracak aşılar ve felçli hastalara hareket kabiliyeti kazandıracak kontrol çipleri bulunuyor.
Ancak, ilaç şirketleri bu alanda talebi yeterli görmedikleri için seri üretime geçmiyorlar. Bu yüzden teknoloji ucuzlamıyor ve birçok hasta tıbbi çözüm olduğu halde bu çözüme ulaşıp tedavi olamıyor. Doğrusu World Science Festival’in bir oturumunda doktorlar bu sorunu bizzat dile getirdiği zaman ben de şaşırmıştım; ama işin gerçeği bu: Sürdürülebilir kârlılıkla ölçeklenebilirlik problemi.
İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem
Peki biyonik böbrek nasıl çalışıyor?
Öncelikle biyonik böbreği vücuda basit bir operasyonla yerleştiriyorsunuz (bu bir iç protez, yani implant), Biyonik böbrekte kalp tarafından kontrol edilen mikroçipler bulunuyor. Böylece hastanın kanı doğal nabız atışlarına göre temizleniyor. Biyonik böbrek kandaki toksinleri doğal böbrek gibi elimine ediyor.
California Üniversitesi’nden Shuvo Roy ve Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden böbrek uzmanı Doç. Dr. William H Fissel, bu buluşun milyonlarca hastaya çare olacağını söylediler.
Mikroçiple çalışıyor ne demek?
Biyonik böbreğe mikroçip takılı dediğimiz zaman, muhtemelen bunların bilgisayar çipi gibi çalıştığını düşündünüz. Ancak bunların fonksiyonu CPU’dan farklı: Kanı temizleyen yapay mikro kanallar olarak çalışıyorlar. İşte bu yüzden mikroçipler beyne değil de kalp dolaşım sistemine bağlı (sinir hücreleri ile kalbe bağlı). Kısacası biyonik böbrekteki mikroçipler aslında kanı temizleyen birer filtre.
İlgili yazı: Gerçek Adem: İlk insan ne zaman yaşadı?
Ancak bir detay var
Her biyonik böbrekte gofret gibi üst üste yerleştirilmiş 15 mikroçip var ve bunlar gerçek böbrek hücreleri barındırıyor. Bu hücreler mikroçip filtrelerinin içinde çoğalarak gelişiyor. Yoksa kanı temizlemek için tümüyle yüzde 100 mikro mekanik bir sistem geliştirmiş değiliz. Zaten bunu yapabilsek diyaliz makinelerinde kullanırdık. Kanı mekanik olarak filtre ediyoruz; ama kan değerlerini biyonik böbrekteki hücreler düzenliyor.
Akışkanlar mekaniği
Biyonik böbreğin en büyük sorunu tıkanmadan çalışmasını sağlamak: Kanın içindeki pisliklerin filtreleri tıkamasını önlemek. Bilim insanları işte bunun için biyomedikal mühendis Amanda Bucks ile çalıştılar ve akışkanlar mekaniği ilkelerini kullandılar. Böylece kan damarlarının tıkanmasını ve kangren olasılığını önlediler.
Organ reddi riski yok
Her ne kadar biyonik böbrek gerçek böbrek hücreleri içerse de bunlar vücut tarafından reddedilmeyecek şekilde işlenmiş durumda. Üstelik bu hücreler kandaki sodyum ile potasyum düzeyini de düzenleyerek kalbin sağlıklı atmasını sağlıyor ve kan basıncını koruyor.
İlgili yazı: Mobil İnternette Video İzleme Rehberi
6 milyon dolarlık adam
Bizim zamanımızda 6 Milyon Dolarlık Adam dizisi vardı ve dünyanın ilk biyonik adamının maceralarını heyecanla izliyorduk. Biyonik böbrek projesi de sadece 6 milyon dolarla gerçekleştirdi.
Nitekim biz de parayı inşaata gömmek yerine bilime yatırım yaparsak “hem onlar ortak, biz pazar” olmaktan kurtuluruz, hem de insanımızın hastalıklarını tedavi ederek yaşam kalitesini yükseltiriz. Biyonik böbrek 2019’da kullanıma girecek.
Peki biyonik organ ve biyoprinterda organ klonlamadan daha gelişmiş ve kesin bir tedavi yöntemi olduğunu biliyor musunuz? O da kök hücre tedavisi; yani insan organlarının vücutta kendini yenilemesini sağlamak.
Örneğin, pek yakında diş çürükleri kendi kendine iyileşecek ve çürükleri temizledikten sonra geriye kalan delikler diş dolgusu yapmadan kendi kendine kapanacak. Nasıl olduğunu Diş Çürükleri için Kök Hücre ile Dolgu Tedavisi’nde okuyabilirsiniz.
Bir doktor olarak insanın hastalıklarının yine insan vücudundan ve biyolojik olarak çözümleneceğine inancım tam,ama ara çözümler de geçekten ilgi çekici..
Merhaba benim eşimde iki senedir böbrek rahatsızlığı var, biyonik böbrek çok güzel bir düşünce bu konuda daha fazla bilgiyi nasıl alabiliriz, sanki içime bir umut doğdu lütfen bu konuda bizleri aydınlatmaya devam ediniz
Yapay bobrek hakkinda nerden Bilgi alabilirim
yapay böbrek hakkında nerden bilgi alabilirim…6 yıldır böbrek yetmezliginden diyalize giriyorum..bu dertden kurtulmak için calmadıgım kapı kalmadı..her yerde rüşvet rüşvet kokuyor ..ne olur bilgi verin …
Iyi günler
Yapay böbrek takılmaya başlandı mi?
Nerede ve nasıl yapılıyor?
SGKnin bunu ödeme imkanı var mı? Yoksa maliyeti nedir?
Lütfen etraflıca bilgi veriniz.
Saygilarimla
Merhaba Enis Bey. Henüz Türkiye’de yok. Yurt dışında deneysel örnekler var ama onlara kayıt olmak lazım. Bu hastaneleri, üniversiteleri yazıda yazdım.
İyi çalışmalar biyonik böbrek hakkında detaylı bilgi verir misiniz nerde yapılıyor işe yarama oranı ne Türkiye’de yapılıyor mu maliyeti ne SGK karşılıyor mu teşekkürler
Türkiye ‘ye geliş tarihi ile ilgili güncel bir bilgi mevcut mu ?
Arkadaslarinda sorduğu üzere Türkiye ye gelmee zamanı hakkında ve maliyet hakkında bilgi verirseniz sevinirim
Evet arkadaslarinda sorduğu üzere ülkemizde ne zaman faaliyete gececek
iyi çalışmalar.maliyeti ve konu hakkinda genel bilgi alabilirmiyim
İnşaallah en kısa zamanda türkiye’ye gelir. Maliyeti ne olur acaba,
Merhabalar en son 2019 yılında 1 milyon Dolardi şuanki Kur orantılı bakarsak 14.5 milyon TL,ye mâl oluyor
Fiyatı 1 milyon dolarmış izmirli bir iş adamı böbrek hastası olan kızını geçen kasım ayında abd ye yollamış ve tedavi ücretlerinide üstlenmiş
Böbrek hastasıyım 16 yıldır
Türkiyede böyle bir çalışma başlarsa devletin yararına olur kişi başı aylık 4000$ diyaliz hastası için ödediği bir rakam var
Bu uygulama ülkemize geldi mi ne zaman gelir
Bir diyaliz hastası olarak çok ümitlendim inş. Türkiye ye gelir ve maliyeti düşük olursa bizde kurtuluruz Rabbim sen büyüksün bu işe engel olanların oyunlarını boz
böyle bir yapay böbrek gelirse cok seviniriz malesf 4 yasinda kizim da diyaliz hastassi inşallah böyle birsey gelsin heryere hayati oynamak vakti gelince aksamlari diyalize mahkum kalmakdan kurtulur inşallah
Merhaba benim abimde 3 yıldır diyalize giriyor yapay böbrek hakkında nasıl bilgi alabilirim
Türkiye ye gelişiyle ilgili bir bilgi var mı acaba?
Henüz yok.
merhaba,
ülkemizde bu işlem yapılıyormu , yapılmıyorsa s.bakanlığına talepte bulunanılım, 22 0000,00 kişi nakil bekliyor ülkemizde, inşallah bir önce bu teknoloji ülkemize gelir.
Merhabalar amerika California üniversitesi tarafından geliştirilen bir bobrektir Amerika Avrupa ülkeleri dahil hiçbir ülkeye göndermemekte, şu anda tek California üniversitesi Hastanesi’nde yapılan bir ameliyattir parası olan California üniversitesi ne gidip nakil işlemlerini gerçekleştiriyor
Biraz araştırdım biyonik böbreği abd’de kullanılmaya başlamış hatta türkiyede ünlü bir iş adamı” Sinan Güleç” Kızı böbrek hastasıymış diyaliz e giriyormuş ABD’de Özel bir hastane de ameliyat etmişler ve şimdi kızı eski sağlığına kavuşmuş
Fiyat konusunda 1milyon dolara takılmış seri üretime geçtiğinde fiyat düşer umarım.
Türkiyeye ne zaman belir hiç bilinmez gündemde bile değil. Umarım yakında gelir sağlığımıza kavuşuruz. Herkese sağlıklı günler.
Turkiyeye de gelmesini cok istiyorum bu tedavinin.iki çocuğum da böbrek yetmezliği var.biri bakımlı diğeri diyaliz hastasi hâlâ.
Ben sağlıklı biriyim ben genç birine bağışta bulunabilirim kan gurubun ohr+ tel 05526464158
Derdi olmayan, derdi önemsemez. Sağlık bakanlığı, S.M.A.lı çocukların yurt dışı tedavsini karşılamıyor ki; diyaliz hastalarının biyonik böbrek tedavisini karşılasın. Parası olan yaşasın, olmayan ölsün gibi süründürüyorlar. Bizim hazine garantili 5 müteahhit varken, itibardan tasarruf olmaz zihniyetiyle VATANDAŞA SIRA GELMEZ..
İyi günler biyonik böbrek Türkiye’ye ne zaman gelir ?
Fiyatı ne olur Bilgi verebilir misiniz?
Bu yapay böbreğin 2019’da seri üretime geçeceği bildiriliyor. Aradan 3 yıl geçti. Şimdiki durumu ne?
2000’li yıllarda hastalara takılmaya devam edildi mi?
Edilddiyse Hastaya kaça mal olmaktadır.
Lütfen bilgi veriniz.
Henüz seri üretim yok.
yabancı bazı haber kaynaklarından okuduğuma göre bu biyonik böbrek hasta bir insana nakil edildi ve gayet başarılı çalıştı sornasında da artık üretime geçildi hatta biyonik böbreği daha da küçültmeye çalıştıkları ar-ge çalışmaları da devam ediyor ülkemizde 65 bin nakil için sıra bekleyen hastamız var bu cihaızın ise güncel fiyatı 1 milyon dolar yani yaklaşık 19 milyon TL (eski parayla 19 trilyon) ancak bir hastanın devlete maliyeti yıllık 250-400 bin TL arasında özetle fiyat dezavantajı nedeniyle üzülerek söylüyorum ki bu biyonik böbreğin maalesef henüz ülkemize geleceğini sanmıyorum ancak bunun için halk ve kanun yapıcılar bilim çevreleri tarafından aydınlatılıp bir kamuoyu yaratılırsa belki düşük bir ihtimal bu biyonik böbrek de ülkemize daha uygun fiyatla gelebilir ya da yerli veya millisi üretilebilir
Link paylaşır mısınız?