Bilim adamları ışık hızında çalışan lazer kamera yaptılar

trillion fps 5979582Eskiden elmayı delen kurşunu yavaş çekimde izlerdik. Artık aynısını şişeden geçen lazer ışınlarına yapabiliyoruz. Işık hızında çalışan lazer kameralar ana karnındaki bebekleri gerçek renkleriyle görüntüleyerek yapay renkli ultrasonların yerini alacak.

MIT Medya Laboratuarı araştırmacıları objektifi ışık hızında çalışan ve saniyede 1 trilyon kare çeken lazer kamera ürettiler. Bu kamera ile ışık hızında çekim yaparak bir kola şişesinden geçen lazer ışınının şişeyi içten nasıl aydınlattığını kare kare görebilirsiniz. Ancak, ışık hızına erişmek için titanyum safir lazer flaşla çalışan bu kamera çektiği kareleri o kadar yavaş işliyor ki dünyanın “hem en yavaş hem de en hızlı kamerası” unvanını almış.

Işık hızında çalışan kamera tıbbi cihazlarla insan vücudunu molekül ölçeğinde ve gerçek zamanlı olarak görüntülemekte kullanılabilir. Böylece hücrelerimizde protein sentezlenmesini veya grip virüsünün yayılışını naklen izleyerek çok daha etkili yeni tedaviler geliştirebiliriz. Işık hızında çekim yapan kameralar yapay renkli ultrasonların yerini alabilir ve anne karnındaki bebekleri üç boyutlu olarak ve gerçek renkleriyle en ince detayına kadar görüntüleyebilir.

Sistemin endüstriyel uygulamaları arasında ise uçakların düşmesine yol açan metal yorgunluğunu (metal kanatlardaki mikroskobik çatlakları) sadece mikrometre değil, molekül ölçeğinde önceden tespit ederek hayat kurtarmak var. Nano-teknolojiye gelince; molekül boyutunda robotlar ve makineler üreterek bunların kalite kontrolü yapmak için ışık hızında çalışan kameralara ihtiyacımız bulunuyor.

Işık hızında çalışan kameraları önümüzdeki yıllarda diğer alanlarda da kullanacağız. Sahnede binlerce mikroskobik spotun kullanıldığı geleceğin süper dinamik rock konserleri, meta-materyaller yardımıyla molekülleri ve atomları X ışınlarıyla değil, görünür ışıkta çalışan mikroskoplarla görüntüleme; navigasyon için yüksek çözünürlüklü 3B “lazer radarı” (LIDAR) ve görünmezlik/kamuflaj teknolojileri bunlardan birkaçı. Bütün bunlara ileriki yazılarımda fırsat buldukça değineceğim. Şimdilik ekteki videoyu izleyerek şişenin içinden yavaş çekimde geçen lazer ışını gösterisinin tadını çıkarabilirsiniz.

Yorumlar

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex