Bilgisayar Günü -2 >> Dünyanın 1000 çekirdekli ilk işlemcisi KiloCore çip

Kilocore-1000_çekirdekli-işlemci-süper_bilgisayar-işlemciÖnceki yazıda Çin’in süper bilgisayar konusunda Amerika’yı solladığını söylemiştim; ama bu hamle 100 yıllık teknoloji devinin pes edeceği anlamına gelmiyor. California Üniversitesi 1000 çekirdekli mikroçip yaptı. Üstelik KiloCore çipindeki her çekirdeği ayrı bir iş yapmak için programlamak mümkün.

Saniyede 1,78 trilyon işlem

Süper bilgisayar yapmak yetmez. Bir de bunun az elektrik tüketip az ısınarak verimli çalışması lazım. Yoksa astarı yüzünden pahalıya geliyor. California Üniversitesi Davis elektrik ve bilgisayar mühendisliği bölümünün geliştirdiği 100 çekirdekli KiloCore çip çok verimli çalışıyor.

621 milyon transistorla saniyede 1,78 trilyon işlem yapan KiloCore kuantum fiziğindeki Heisenberg’in belirsizlik ilkesine bağlı teknolojik zorlukları aşmak için tasarlandı:

Belirsizlik ilkesi nedeniyle transistor üzerindeki elektronlar birbirine çok yakın tellerden geçerken aniden karşı tele aniden sıçrayabiliyor ve bu da kısa devreye yol açıyor. Moore yasasındaki işlemci küçülme (ısınma) sorunu dediğimiz şey bu ve bir karta ne kadar çok çekirdek yerleştirirsek söz konusu sınırı aşmak için o kadar yol kat edilmiş oluyoruz.

Bilim insanları fotonik kristaller ve optik kuantum bilgisayar gibi devrimsel yollar da deniyor, ama sektör önce silikon devrelerin sınırını genişletmek istiyor; çünkü devrimsel teknolojiler bugün satışa çıkamayacak kadar pahalı.

İlgili yazı: Bilgisayar Günü–1 >> Çin’den dünyanın en güçlü süper bilgisayarı TaihuLight

Kilocore-1000_çekirdekli-işlemci-süper_bilgisayar-işlemci

 

Süper hızlı, süper verimli

KiloCore Hawaii, Honolulu’da düzenlenen 2016 VLSI Teknoolji ve Devreleri Sempozyumu’nda tanıtıldı. California Üniversitesi’nden Profesör Bevan Bass konuyla ilgili açıklamasında bu buluşun sektör-üniversite işbirliğini geliştirecek bir teknoloji transferi başlatacağını söyledi:

“Bildiğimiz kadarıyla bu çip dünyanın ilk 1000 çekirdekli çipi ve üniversitede tasarlanan en yüksek saat hızına sahip işlemci.” Nitekim Baas’ın ekibinin yaptığı araştırmaya göre dünyada 300 çekirdekten daha fazlasını içeren bir işlemci yok. Çin’in yeni süper bilgisayarı TaihuLight’da bile!

İlgili yazı: Kuantum Bilgisayar Devrimi >> Fizikçiler ilk kez bir atomun yerini tam olarak tespit etti

Kilocore-1000_çekirdekli-işlemci-süper_bilgisayar-işlemci

 

IBM teknolojisi

KiloCore IBM tarafından 32 nm CMOS teknolojisiyle üretildi. Bu açıdan laptop işlemcisi kadar küçük değil, ama gelecekte sıradan bir laptop işlemcisine yüzlerce çekirdek sığabileceğini gösteriyor.

Süper esnek

Günümüzde sıradan CPU ve GPU’larda Tek Talimatlı Çoklu Veri teknolojisi kullanılıyor. Oysa bu çok çekirdekli işlemcilerin verimini (aynı anda birden çok işlem yapma hızını) düşüren bir çözüm.

KiloCore’daki 1000 çekirdeği ise tek tek programlamak ve hepsine ayrı bir görev atamak mümkün; yani tek işlemci teorik olarak yüzlerce sunucu gibi çalışabilir! Bunun yüzlerce sunucu barındıran veri merkezlerini oda boyuna indireceğini düşünün. Nasıl mı?

Google, Facebook ve Amazon bulut hizmetlerindeki bir uygulamayı alıp 1000 parçaya bölebilir, ardından 1000 çekirdeğe dağıtarak az enerjiyle süper hızlı çalıştırabilirler. Böylece maliyetler düşer ve memur maaşıyla bile sunucu kiralayarak girişimci olmak mümkün olur (tekillik nasıl gelecek sanıyorsunuz?).

Ayrıca bu sayede stadyum büyüklüğündeki veri merkezleri de tarihe karışır ve bizim merdiven altı tekstil imalatçıları gibi küçük odalarda tüm dünyaya SaaS (bulut) çözümleri sunmak mümkün olur.

İlgili yazı: Süper Zeka ve Tekillik-1 >> Bilimkurguda En Şeytani 20 Yapay Zeka

Kilocore-1000_çekirdekli-işlemci-süper_bilgisayar-işlemci

 

Her çekirdek 1,78 Ghz

Baas diyor ki 1000 çekirdekten her biri saniyede 115 milyar işlem yapabilecek ve bu sırada çekirdek başına sadece 0,7 Watt elektrik harcayacak. Kısacası KiloCore’daki bir çekirdeği bir AA kalem pille beslemek mümkün. Bu da sistemin laptop işlemcisinden 100 kat verimli olması anlamına geliyor.

Ne işe yarar?

Teknolojik tekillik kavramının öncüsü ve savunucusu Ray Kurzweil’ın dediği gibi akıllı telefon işlemcisiyle grafik tasarım yapabilir ve render alabilirsiniz. Bu sırada aynı telefonda 10 ayrı online video oyunu da oynayabilirsiniz. Bundan iyisi Foça’da tatil ama tatil anılarımı da gelecek yazıda paylaşayım. 🙂

1https://www.ucdavis.edu/news/worlds-first-1000-processor-chip

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir