Apple’ın Yeni Kablosuz Klavye, Trackpad ve Faresini Gördünüz mü? >> 5 adımda anlatalım

apple_klavye-mouse-trackpad

Hep yazılımlara güncelleme gelecek değil ya? Bu kez de donanıma güncelleme geldi. Apple kablosuz klavye, fare ve çoklu dokunma özelliğine sahip olan trackpad’ini yeniliyor.

Teknoloji ortada, neyini yenileyebilir derseniz hemen söyleyelim: Bu aksesuarlar artık kullan-at ve sök-tak Duracell pillerle çalışmayacak. Bunun yerine iPhone’lar gibi bütünleşik pillerle çalışacak ve Lightning kablosuyla şarj olacak.

Peki neden?

Yüksek çözünürlüklü tarama ve hassas tuş özelliğine sahip bu gelişmiş ürünlerin pilinin daha uzun süre dayanması için: Klavye, trackpad ve farenin bütünleşik pilleri iki dakikada 9 saatlik şarj oluyor ve ful şarjla tam iki ay çalışıyor. Bundan iyisi Şam’da kayısı!

1. Sadece pil değil

Örneğin trackpad teknolojisi de geliştirildi ve fare, klavye ile trackpad baştan tasarlandı. Bunlardan bir kısmını dışarıdan bakınca hemen görüyorsunuz. Diğerlerini görmek içinse mikroskopla bakan bir bilgisayar teknisyeni olmanız gerek, ama Apple başlıca detayları açıkladı.

 

apple_klavye-mouse-trackpad

 

2. Trackpad’e yeni özellikler

O insanın göz zevkini bozan teneke benzeri eski şey gitti ve yerine form faktörü açısından rafine edilmiş olan çok daha kullanışlı bir tasarım geldi. Yeni trackpad’in alt kısmı metal, üst kısmı ise Apple beyazı. Üstelik parmağınızla daha rahat kullanabilmeniz için arkadan öne doğru eğimli bir yüzey kullanıyor.

Ayrıca trackpad’in dokunmatik yüzeyi de genişletilerek köşeli bir şekil almış. Hepsi insan ergonomisine ve parmak hareketlerinize daha uygun olması için. Trackpad’e Force Touch özelliği gelmiş bulunuyor ve artık dokunmatik yüzeyin her yerini tıklayabiliyorsunuz (tasarımcılar sevinin!).

Eski model bunu yapmanıza izin vermiyordu ve belki de bunu trackpad’i satın aldıktan sonra fark ettiğiniz için kendinizi aldatılmış hissettiniz. Eh yeni modelde böyle bir sıkıntı yok, ama yeni özellikler fiyatın da neredeyse ikiye katlanmasına yol açıyor: ABD satış fiyatı 129 dolar.

 

apple_klavye-mouse-trackpad

 

3. Şimdi klavyeye geçelim

Öncelikle karşımızda tasarım itibariyle tek parça bir ürün var. Yukarıdan aşağıya doğru eğimli tek bir metal levha. Aslında ikisini bir alırsanız trackpad ile muhteşem ikili oluşturuyor. Tuşlar da biraz büyütülmüş ve aralarındaki boşluklar daralmış. Ancak, bu yassı tasarım metin yazarlarının hızını biraz düşürebilir.

Yine de Apple’ın yeni klavyesi son derece kullanışlı. Bir kere az küçülen form faktörü ile çantanıza ve dar masanıza kolayca sığacak. İkincisi, Apple fonksiyon tuşlarını büyütmüş bulunuyor. Rahmetli Zeki Alasya’nın ünlü skecinde dediği gibi o “mini minnacık, küçücük” fonksiyon tuşları tam boy kare tuşlara dönüştü. Üstelik basınca tıkır tıkır ses çıkararak akustik geribildirim sağlıyor.

 

apple_klavye-mouse-trackpad

 

Son kararın?

Bu klavyede hızlı yazmak için tuşlara alışmak lazım. Bir kere tuşlar standart klavyeye göre çok yassı. Bu da yanlış harfe basma ihtimalini artırıyor. En azından tuşlar MacBook kadar yassı değil.

Şimdi diyeceksiniz ki ne var? İlk defa mı yassı Apple klavye ile çalışıyorum? Tamam da yeni klavyenin üstten aşağıya doğru eğimli olduğunu unutuyorsunuz. Bana inanın, şu yazıyı mobil A4Tech yassı klavye ile Starbucks’ta yazıyorum ve tam boy kalın klavye kullanmak için neler vermezdim! 🙂

Sıkıntı şu: Klavye eğimli olduğu için bazı sıralardaki yassı tuşlara basmak için iyice bastırmanız gerekiyor. Yine de illa trendy olacağım diyorsanız zevkle kullanın. Tek derdi 99 dolar olması ve bu da 30 dolarlık fiyat artışı demek.

 

apple_klavye-mouse-trackpad

 

4. En az değişen kablosuz fare oldu

Dış görünüş açısından yeni fare eskisiyle hemen hemen aynı. Hele farenin üst kısmındaki kıvrımlar insan elinin doğal çukuruyla hâlâ tezat oluşturuyor. İnatçısın Apple! Hiç değilse farenin kıvrımlı kısmının uzadığını görüyoruz; yani artık elinize daha iyi oturacak.

Faredeki en büyük değişiklik ise altta. Artık aşağıda sökülebilir pili çıkarmak için kullandığınız ince kapak yok. Çünkü sökülebilir pil bulunmuyor. Bunun ilk sonucu belli. Bundan böyle kapağı çıkarıp pilleri değiştirmeyeceksiniz. Ancak en güzeli ikinci sonucu: Ofis ortamında denediğim üzere o kapağı sökmek, 2008’de kullandığım Samsung özellikli telefonun kapağını sökmekten zordu. Şimdi hem erkekler hem de kadınlar tırnaklarını kırmadan kullanacak. #Yay!

Yalnız bana göre asıl sıkıntı iki fare modelinin birbirine bu kadar çok benzemesi: Apple bilgisayar kullanmıyorum, ama mouse pad kullanmayan arkadaşlarımda gördüğüm ortak problem Apple farelerin alt yüzeyinin aşınıp çizik çizik olmasıydı. Eh, bu fare de öyle olacak. Satış fiyatı ise 10 dolar artışla 79 dolar.

 

apple_klavye-mouse-trackpad

 

5. İsimleri de değişti

Pazarlamanın kuralı bu: Apple’ın yeni ürünlerini aynı isimle satması garip olurdu. Nitekim son modellerde kafanız karışmasın yepyeni isimler kullanmış: Örneğin Magic Mouse ve Magic Trackpad yerine, Magic Mouse 2 ve Magic Trackpad 2 diyor. iPhone kullanıcıları daha ne istiyorsunuz? 😉

Son olarak Apple bunları 27 inçlik yeni bir iMac ve 4K çözünürlüklü 21,5 inçlik iMac’le sunuyor. Bunların kutusundan Magic Mouse 2 ve Magic Keyboard çıkıyor. Tabii 50 dolar farkla Mouse yerine Magic Trackpad 2 de alabilirsiniz. Güle güle kullanın!

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex