Bilişim sektörü olmadan kalkınma olmaz
Bugün bilişim sektörüne GSMH’de sadece yüzde 1 pay ayrılıyor. ABD ve AB’de bu yüzde 2,5-3. Bilişim teknolojileri bugün artan rekabet ve zorlu kriz ortamında, ekonomide tüm sektörlerde maliyetleri düşürüyor. Ayrıca bulut bilişim ile yeni iş modelleri oluşturuyor. Bilişim-telekoma yatırım yapmadan 2023 vizyonunu gerçekleştirip dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilir miyiz?
Ekonomide kriz dönüşümü, dönüşüm de teknoloji kullanımını tetikliyor. Bu bağlamda bilgi teknolojileri e-devletten e-ticarete ve internete bağlı mobil cihazlardan 7/24 Yaşayan Kurumlara kadar her alanda altyapı, yatırım, hizmet ve erişim maliyetlerini düşürüyor, istihdamı arttırıyor.
Bunu rakamlarla da ifade edebiliriz: İstatistiklere göre, teknolojiyi doğru kullanan ülkeler diğer ülkelere göre yüzde 1 daha hızlı büyüyor. Geniş banda (sabit ve kablosuz) yapılan her 1 dolarlık yatırım karşılığında ABD ekonomisi 10 kat getiri sağlıyor. Aynı yatırımın Avrupa’da 2015 yılında 1 milyon kişiye istihdam ve 850 milyar avro büyüme sağlaması bekleniyor.
Gelişmekte olan ülkelerde ise geniş bant penetrasyonunun AB seviyesinde arttırılması 10–14 milyon kişiye yeni iş sağlayacağı ve GSYH’te 300–400 milyar artışa yol açacağı öngörülüyor. Kalkınmakta olan ülkelerde internet penetrasyonunun % 10 artırılması GSYH’yi % 1–2 oranında arttırıyor. Türkiye’nin ise bu alanda kat etmesi gereken uzun bir mesafe var: 2011 yılında ülkemizde BT sektörünün GSYH’deki payı % 1,2 oldu. Bu yüzden Türkiye’de 2023 vizyonunu gerçekleştirmek üzere BT’nin GSYH’deki payını yüzde 2,5-3 ile Avrupa seviyesine çıkarmak her zamankinden önemli.