Başka Gezegenlerin Gözüyle Güneş

Güneş-güneş_sistemi-mars-jüpiterGüneş Sistemi harika bir yer. Her şeyden önce yaşama beşiklik ediyor ve biz de uzay teleskopuyla gezegenlere dışarıdan bakmayı öğrendik. Peki Güneşimiz diğer gezegenlerden nasıl görünüyor? Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve cüce gezegen Plüton’u 9 resimde görelim.

Cüce gezegen

Astronomlar bilimsel sebeplerle Plüton’un rütbesini indirip eski gezegeni cüce gezegen sınıfına soktular. Ancak her ne kadar 5 kelime ve maksimum 55 boşluklu vuruşla SEO için ideal blog başlığı atmamızı zora soksa da astronomların “cüce gezegen” kararı yıldızımıza başka gezegenlerin gözüyle bakmak için kaçırılmaz bir fırsat sunuyor.

Biz de aşağıdaki temsili resimleri çizerek hayal gücümüzü geliştiren sanatçı Ron Miller’a teşekkür borçluyuz. Ron Miller fotoğraf kalitesindeki gerçekçi resimlerini çizerken, “Güneş’in realist resmedilmesine özen göstermekle yetinmedim, aynı zamanda gezegenlerle uyduların yüzeyine de özen gösterdim” diyor.

Güneş-güneş_sistemi-mars-jüpiter
Plüton ve uydusu Charon’un Dünya ile karşılaştırması.

 

Plüton’un şansı

Plüton en uzak noktasında Güneş’e 7,5 milyar km mesafede dönüyor. Buna rağmen, “Güneşimiz daha küçük görünse de çok parlak bir ışık kaynağı. Plüton yüzeyi hep alacakaranlık, ama Güneş gökte küçücük olsa da çok parlak bir cisim olarak görünecek.”

Parlak Güneş

Fizik yasaları göre Güneş’in parlaklığı bir cismin Güneş’e uzaklığının karesi oranında azalıyor. Bu da Güneş’e Dünya’dan yüzde 50 daha uzak olursanız (1,5 kat) parlaklığının yüzde 56 bir azalacağı anlamına geliyor ki bunu Güneş’in sadece 5 kuruş büyüklüğünde olduğu Mars göklerinde test edebilirsiniz.

Örneğin, Mars Güneş’e Dünya’dan 1,5 kat daha uzak. 1,5 x 1,5 = 2,25 ediyor. Bu durumda Mars’ta Güneş 2,25 kat daha az parlak. ve 1 / 2,25 yaptığımızda (Dünya uzaklığının Mars’ta Güneş’in parlaklık oranına bölümü) = 0,44 değerini elde ediyoruz.

Demek ki Mars’ta Güneş Dünya’ya göre yüzde 56 daha az parlak (Dünya’daki parlaklığın yüzde 44’ü)  Ancak sayılarla yeter oyalandık. Şimdi resimli Güneş Sistemi turuna başlayalım:

İlgili yazı: Dünya’nın ekseni 12 metre kaydı

 

1. Merkür

Güneş-güneş_sistemi-mars-jüpiter

Merkür Güneş’e ortalama 58 milyon km uzakta.

İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt

 

2. Venüs

Güneş-güneş_sistemi-mars-jüpiter

Venüs’ün Güneş’e uzaklığı 108 milyon km ve aktif yanardağların püskürttüğü gazlarla ezici kalın atmosferi yüzünden Venüs göklerinde Güneş’i görmek imkansız.

İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem

 

3. Dünya

Güneş-güneş_sistemi-mars-jüpiter

Dünya’nın Güneş’e ortalama uzaklığı 150 milyon km ve gezegenimizde bulutsuz havalar bol, ama yine de Güneş’e öğle vakti veya çöl sıcağından çıkmamaya dikkat edin.

İlgili yazı: Dokuzuncu Gezegen Hakkında Yeni Kanıt Bulundu

 

4. Mars

Güneş-güneş_sistemi-mars-jüpiter

Mars Güneş’e ortalama 228 milyon km uzakta. Marslı filminde görüldüğü gibi Mars’ta gökyüzü gündüz kızıl bir ton alıyor. Ancak Mars günbatımı kızıl değil, mordur.

İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi

 

5. Jüpiter

Güneş-güneş_sistemi-mars-jüpiter

Jüpiter bir gaz devi ve bu yüzden insanların inebileceği katı bir yüzeyi yok, ama dilersek yeraltı okyanusunda hayat olduğu düşünülen buzlu uydusu Europa’dan Güneş’e bakabiliriz. Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in Güneş’e uzaklığı 779 milyon km.

İlgili yazı: Mobil İnternette Video İzleme Rehberi

 

6. Satürn

Güneş-güneş_sistemi-mars-jüpiter

Satürn’ün Güneş’e uzaklığı 1,4 milyar km. Bu yüzden Jüpiter yörüngesinde dönen Juno gözlem uydusunun süper verimli güneş panelleri bile uzak Satürn’de güneş ışığından elektrik üretemezdi.

İlgili yazı: Kayıp 9. Gezegen ve Kardeşleri

 

7. Uranüs

Güneş-güneş_sistemi-mars-jüpiter

Resimde Güneş’e ortalama 2,88 milyar km uzakta olan Uranüs, Ariel uydusundan görünüyor.

İlgili yazı: 5 Soruda Paralel Evrenler

 

8. Neptün

Güneş-güneş_sistemi-mars-jüpiter

Bu da Triton uydusundan Neptün: Güneş’e ortalama uzaklığı 4,5 milyar km. Triton’un su püskürten volkanları ufukta görünüyor. Triton o kadar soğuk ki volkanların püskürttüğü su buharı anında kirli kar tanelerine dönüşüyor.

İlgili yazı: 18 Ayda Nasıl 24 Kilo Verdim?

 

9. Plüton

Güneş-güneş_sistemi-mars-jüpiter

Güneş Sistemi’ndeki bilinen gezegenlerin tersine, Plüton’un yörüngesi dairesel değil eliptik ve gezegenin Güneş’e ortalama uzaklığı 5,91 milyar km. Peki bütün bu gezegenler ve evrendeki yıldızların büyük kısmı neden yuvarlak? Onu da Düz Dünya Teorisini Çürüten Gerçek Video yazısında okuyabilirsiniz.

Güneş Sistemi’nde geziye çıkalım


1Our solar system

Yorumlar

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir