30 saniyede şarj olan telefon pili >> Nanodot teknolojisi kullanan biyo-organik piller mobil dünyada çığır açıyor

2StoreDot şirketinin geliştirdiği 30 saniyede şarj olan telefon pili, Microsoft’un düzenlediği Think Next Sempozyumu’nda tanıtıldı. Nanoteknoloji ve kuantum dünyasını birleştiren organik piller sadece telefon ve tabletlerin değil, elektrik motorlu arabaların da birkaç saniyede şarj olmasını sağlayacak.

Günümüzde telefon pili şarj etmek en az iki saat alıyor. Bu yüzden iPhone’lar için harici pil aksesuarları satın alıyor veya elektrikli arabamız varsa, akşamdan prize takarak sabaha dolmasını bekliyoruz.

Bunun nedeni, pilin boşalmasına yol açan kimyasal reaksiyonları geri çevirmenin uzun sürmesi. Pilin aşırı ısınarak elimizi yakmasını veya masada patlayarak yangın çıkarmasını önlemek için bu süreyi uzun tutmak zorundayız. Ayrıca normal pillerin çok hızlı şarj edilmesi pilin ömrünü kısaltıyor.

 

 

4Nanodot teknolojisi nedir?

Artık bu sınırlamaları aştık. Nanodot pilleri 30 saniyede şarj etmek mümkün. Kimyasal olarak sentezlenen organik peptit moleküllerinden oluşan mikroskobik nanodotlar (nanometre ölçeğindeki elektrik devreleri) pillerin elektriksel kapasitesini ve elektrolit performansını artırıyor.

Nanodot piller elektromanyetik alanları normal pillerden çok daha hassas şekilde kontrol ediyor. Böylece birkaç saat yerine, sadece 30 saniyede şarj oluyor. StoreDot CEO’su Doron Myersdorf, kuantum fiziğini organik nanoteknoloji ile birleştiren nanodot pillerin sırrını açıkladı:

“Yeni materyaller kullanarak yeni kuşak elektrotlar geliştirdik. Buna MFE, yani Çok Fonksiyonlu Elektrot diyoruz. Bir yandan süper kapasitör gibi çalışıyor (çok hızlı şarj oluyor), diğer yandan da lityum elektrot gibi davranıyor (yavaş boşalıyor). Elektrot sıvısını nanodotlarımızla kontrol ederek, çok fonksiyonlu elektrotun verimliliğini arttırıyoruz.”

 

 

1Aslında kuantum bilgisayar teknolojisi

Doron Myersdorf’un söylediklerini basitleştirerek açıklarsak, nanodotların normal elektrik devrelerinden çok daha küçük mikroskobik devrelerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Intel’in bilgisayar işlemcilerinde kullanılan en yeni transistorlar bile bugün 7 nanometre ölçeğinde üretilen nanodotların yanında büyük kalıyor.

Bu açıdan nanodotlar kuantum tünelleme etkisinden yararlanıyor (elektronların aradaki uzay boşluğunda yol almadan, az ötede aniden ortaya çıkması). Nanodot elektrik anahtarları o kadar küçük ki nanodot tabanlı piller, elektrik akımını oluşturan elektronları neredeyse tek tek kontrol edebiliyor. Bu da gereksiz ısınmayı önleyerek pilin süper hızlı şarj olmasını sağlıyor (Kuantum dot teknolojisini ayrı bir yazıda anlatacağım).

 

 

iphone exploded 406x330Çevre dostu

Pil üreticilerinin bir telefonu yangın tehlikesi olmadan 30 saniye içinde şarj edebilecek olması önemli bir gelişme. Ancak asıl önemli olan, Storedot şirketinin geliştirdiği nanodot pillerin çevre dostu olması.

Nanodot pillerin kullandığı “kuandum dot” (kuantum noktacık) teknolojisi yeni bir buluş değil. Ancak bugüne kadar geliştirilen nanodot piller çevreye zarar veren, toprağı, suyu ve insanları zehirleyen ağır metaller içeriyordu.

StoreDot ise “nanodotları” insan vücudunda bulunan organik peptit moleküllerinden üretiyor. Böylece organik bilgisayar ile kuantum bilgisayar teknolojisini birleştiriyor. Bugün bunu süper hızlı şarj olan organik telefon pilleri üretmek için kullanıyoruz. Yakın gelecekte ise ilk organik kuantum bilgisayar devrelerini üreteceğiz.

 

 

5Fabrika değil, laboratuar üretimi

Peptit moleküllerinin bir diğer avantajı da bu pillerin ham maddesi olan nanodotları üretmek için büyük fabrikalara ihtiyacımız olmaması. Peptit molekülleri hem tabiatta bol bulunuyor hem de laboratuar kaplarında bakteri kültürü çoğaltır gibi üretilebiliyor: Organik moleküller özel bir çözelti içinde kendini kopyalayarak çoğalıyor.

Nanodot pillerin üçüncü avantajı ise hızlı şarj olması ama yavaş boşalması. StoreDot’un takozu andıran hantal prototipi bile 2000 mAh telefon pili kadar uzun ömürlü; yani nanodot pil boşalana kadar telefonu saatlerce kullanabilirsiniz.

 

 

StoreDot bu teknolojinin elektrik motorlu arabalara da uygulanabileceğini söylüyor. Bugün sadece çok gelişmiş ve pahalı araçları 4 saat gibi “kısa bir sürede” şarj edebiliyoruz. Oysa bundan 5 yıl sonra, 20 tonluk damperli bir kamyonun aküsünü bile birkaç dakikada şarj edebileceğiz. Bu da elektrik enerjisinin dizel yakıt karşısındaki rekabet gücünü artıracak ve elektrik enerjisi son kullanıcı için çok daha ekonomik olacak.

StoreDot yeni piller için patent başvurusu yaptı bile ve 2016 yılında akıllı telefon pili üretimine geçmeyi planlıyor. Bu gidişle Samsung Galaxy S7’yi 30 saniyede şarj edebileceğiz! 🙂

 

30 saniyede şarj olan pil

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir