Windows Phone 8’in Marifetleri >> Telefon dediğin ayarlarından anlaşılır – 2

Bu yazının ilk bölümüne buradan ulaşabilirsiniz

prod HTC phone2 heroWindows Phone 8’in Android karşısında en güçlü yanı, sosyal ağ entegrasyonu. Windows, sosyal ağ kişilerini telefon rehberinize Android’den çok daha detaylı ve fonksiyonel bir şekilde eklemekle kalmıyor, aynı zamanda, Kişisel profilinizi sosyal ağlarla paylaşılan bir tür Facebook sayfasına dönüştürüyor.

Ayrıca sohbet odalarının da birer sosyal ağ olduğunu iyi kavrayan ilk işletim sistemi olarak, sohbet odanıza diğer sohbet uygulamalarını ve sosyal ağ takvim güncellemelerini de ekliyor. Bu yazıda bütün bunları anlatacağım ama başlıkta söylediğim gibi, telefon dediğin ayarlarından anlaşılır. Önce oradan başlayalım.

 

Ayarlar

Yeni bir akıllı telefon aldığımda ilk yaptığım şey, ayarlar sayfasından telefonumun özelliklerine bakmak ve kişisel görünüm ayarlarını düzenlemektir. Telefonumun temasını, kısayol ayarlarını yapmaya hem bayılırım hem de üşenirim, ancak bunu yapmanızı da hararetle tavsiye ederim. Çünkü Windows Phone 8 gibi yeni bir telefona alışmanın en kolay yolu, telefonun ayarlarını kullanım alışkanlıklarınıza göre özelleştirmek ve deneyerek öğrenmektir.

Windows Phone 8 ayarlar listesi, Android kullanıcılarına ilk başta yabancı geliyor. Ancak, Android ayarlar listesinden çok daha derli toplu bir görünüm bu… Bir kere, ayarlar menüsü iki grup halinde organize edilmiş: Bir Sistem ayarları var, bir de Uygulama ayarları var.

Sistem kategorisinde ses, renk, tema, Wi-Fi, Bluetooth, eşitlenecek hesaplar vb. yer alıyor. Uygulama ayarları ise, tahmin edebileceğiniz gibi telefonunuzdaki uygulamaları tek tek yapılandırmanıza olanak veriyor.

 

settings

 

 

 

 

 

 

 

TellMe

Windows Phone 8’i TellMe (Söyle Bana) uygulaması üzerinden, sesli komutlarla da yönetebilirsiniz ama bu uygulama, Apple’ın Siri veya Android’in Google Voice hizmetlerinin çok gerisinde.

Microsoft’un şöyle iPhone ayarında kullanışlı, ne dediğinizi anlayan bir sesli komut uygulamasına ihtiyacı var… Ve ben, tam kapsamlı Türkçe komut desteği görmeden, sesli uygulamaların hiçbirini ciddiye almıyorum.

Aslında, Türkçe F klavye ve Türkçe sesli komut desteği vermeyen telefonlarla tabletlerin ülkemize ithalatının engellenmesini istiyorum. Böyle olsaydı, Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkçe klavye için Apple’dan ricada bulunmasına gerek kalmaz ve zoru gören üreticiler, Türkiye için yerelleştirilmiş ürünler sunarlardı.

 

TellMe

 

 

 

 

 

 

 

 

Çocukların köşesi

Çocukları internetteki zararlı yetişkin içerikten korumaya yönelik bu uygulama, aslında Internet Explorer’daki “ebeveyn kontrolünün” bir benzeri. Bu tür gelişmiş uygulamalar Android’de de var ama bunlar Windows Phone 8’de olduğu gibi telefonunuza yüklü olarak gelmiyor. Dolayısıyla bu üçüncü taraf uygulamalarını Google Play’den indirmeniz gerekiyor.

Çocukların hızla yaygınlaşan mobil internet dünyasında korunması için ebeveyn kontrolünü gerekli görüyorum. Ancak, internette yaptığım araştırmada, bu tür uygulamaların kullanıcı şifresini kaybeden yetişkinlerin telefonlarını kullanmakta zorluklar yaşadığını gördüm (telefon filtrelenmemiş içeriğe kapalı kalıyordu ve sıradan kullanıcılar şifre kurtarmakta güçlük çekiyordu).

Zaten kullanıcılar en çok bundan yakınıyorlar ve bu nedenle de telefonlarda ebeveyn kontrolü gerektiği kadar rağbet görmüyor. Windows Phone 8’e özel Çocukların köşesini ve şifre kurtarma özelliklerini başka bir yazıda inceleyeceğim. Şimdi Windows Phone 8’e devam edelim.

 

Children

 

 

 

 

 

 

En güzel ayar, zil sesi ayarı!

Sadık bir HTC Android kullanıcısı olarak, telefonumda sevdiğim şarkıları zil sesi yapmak bana hep zor gelmiştir. Bunun sebebi, Android’in bu konuda biraz kullanışsız olmasıdır. Hatta eskiden, HTC telefonumda zil sesi ayarlama işini kolaylaştırmak için, daha kullanışlı bir arayüz sunan üçüncü taraf müzik çalar uygulamaları yüklerdim.

Windows Phone 8 bu ihtiyacı ortadan kaldıracakmış gibi görünüyor: Windows, telefonun dahili belleğinde ayrı bir Zil Sesi klasörü açmış ve şarkıları bu klasöre sürüklediğiniz zaman, istediğiniz parçayı zil sesi olarak ayarlayabiliyorsunuz… Değişiklik yaparken, her seferinde müzik çalar menüsünden bir şarkıya gidip, tek tek seçmeye gerek yok. Zil Sesi klasörüne isterseniz 10 şarkı atın, sonra da içinden zil sesini istediğiniz gibi güncelleyin. Yaşasın!

 

People1

 

 

 

 

 

 

 

People Hub

Önceki Windows sürümlerine baktığımda, People Hub’da bir yenilik olmadığını görüyorum. İlk sekme kişiler listenizi sunuyor (telefon rehberi, Facebook ve diğer sosyal ağ arkadaşlarınız, e-posta kişileriniz…). Aradığınızı bulmak için kısayol arama desteği ve kişi ekleme düğmesi de var.

Kişiler alfabetik olarak sıralanıyor ve renkli karelerle dizine ekleniyor (Microsoft fayans karoları işine kafayı takmış J ). Küçük kutuları parmağınızla tıklayarak, o sırada görüntülenen harflerin farklı renklerle vurgulandığı bir alfabe tablosunda geziniyorsunuz (resme bakın). Bir harfi “tıklarsanız” o harf ile başlayan listeye geçiyorsunuz. Kullanışlı mı? Bundan emin olamadım ama oldukça değişik geldi.

Aslında, bize Gmail benzeri bir otomatik etiketleme sistemi gerekli (önemli postaların otomatik olarak vurgulanması vb.). Ancak, bunun için de daha akıllı yazılımlar geliştirmemiz ve telefonlar daha zeki olana kadar, kişileri elle etiketleyerek klasörlere ayırmamız gerekiyor. Bu durumda, sürükle ve bırak özellikli dokunmatik arayüzler işimize yarardı. Siz de telefon rehberinizdeki kişileri gruplara ayırmaya üşeniyorsanız, benimle aynı fikirde olabilirsiniz.

Windows Phone 8 kişiler sekmesinin başka kullanışlı yanları da var: Örneğin, kişileri soyadına veya ada göre düzenleyebiliyor ve “Sadece Twitter bağlantılarını göster” gibi pratik filtreleme seçenekleri kullanabiliyorsunuz. Bunun faydası belli: Bugün telefon rehberlerine sosyal ağ kişileri, Gmail kişileri gibi birçok kayıt ekleniyor. Kişi kalabalığında kaybolmamak için, rehberdeki kişileri bağlantı türüne göre sınıflandırmak kolaylık sağlıyor.

 

Pinterest tarzı kişi etiketleme

Windows Phone 8’de Kişiler ekranını yana kaydırdığınızda, Ne yeni? sekmesine geçerek, rehberinizdeki kişilerin güncel etkinlik takvimini görüntüleyebiliyorsunuz (sosyal ağlar dahil). Ekranı bir kez daha kaydırdığınızda ise en yeni kişilerinizi görüyorsunuz. Ayrıca, bir kişiyi “sık kullanılanlara” eklemek yerine, tıpkı Pinterest’te olduğu gibi doğrudan ana ekrana iğneleyebilirsiniz ve bence bu, Windows Phone 8 arayüzünün en kullanışlı yanı… Pinterest yöntemiyle, o kişinin telefon numarasını sık kullanılanlar listesini açmaya gerek kalmadan, doğrudan ekrandan aramanız mümkün.

Sırada Odalar ve Gruplar var… Gruplar, Android’deki grup listeleri gibi çalışıyor ve kişilerinizi organize etmeye yarıyor. Bu görünümde “herkese SMS veya e-posta gönder” gibi stantart seçenekler de var. Grup görünümünde, organize edilen kişilerin sosyal ağlardaki durum güncellemeleri de yer alıyor (Telefon rehberinin sosyal ağlara entegre edilmesini ve sosyal ağ kişilerinin durum güncellemelerini göstermesini çok tuttum). Üstelik, online fotoğraf albümleriyle zenginleştirilen bu Grupları da ana ekrana iğneleyebilirsiniz J.

 

Biraz da Sohbet Odalarından bahsedelim

Windows Phone 8’in en dikkat çekici özelliklerinden biri Odalar sekmesi… Odalar, internetteki sohbet odalarına (chat room) benziyor ama Skype grup chat gibi iş görüyor. Microsoft, Odaları da tıpkı Gruplar gibi sosyal ağlara ekleyerek akıllılık etmiş.

Odaları telefon rehberinizdeki kişilerin ve sosyal ağ arkadaşlarınızın listesiyle birlikte görüntüleyebiliyorsunuz. Bunun faydalarına hemen aşağıda değineceğim ama önce, Odaların “Skype Odalarından” farkına dikkat çekmek istiyorum: Odalar sekmesinde takvim girişleri, notlar ve kişilerin fotoğrafları da yer alıyor. Bu özellik sayesinde, sohbet odasındaki herkes, kendi etkinlik ve belgelerini ekleyerek, bunları odada sohbet eden bütün kullanıcılara gösterebiliyor.

 

Room

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sosyal ağ entegrasyonunu biliyoruz. Windows Phone 8 sohbet odası entegrasyonu da yapmış

Hemen göze çarpmayan bir artısı var bunun. Sohbet odasındaki takvim ve etkinlik güncellemeleri, kendi kişisel etkinlik takviminizden ayrı olarak gösteriliyor. Bu da sohbet odasında görüntülenen etkinliklerin, telefon rehberinize entegre olan ve sosyal ağ takvimleriyle birlikte eşitlenen asıl etkinlik takviminizle karışmasını önlüyor. Böylece, diğerlerinin takviminizi reklam amacıyla kullanıp spamla şişirmesine engel oluyor ve sadece önemli etkinlikleri not alarak iş takibini kolaylaştırıyorsunuz.

Tabii, Windows Phone 8’in gerek data trafiği, gerek mevcut telefonların PC’ye göre sınırlı işlemci gücü ve gerekse rekabet açısından, diğer sohbet platformlarından davet ettiğiniz arkadaşlarınıza, tam kapsamlı Windows 8 sohbet odası desteği vermesini bekleyemezsiniz. Ancak, Microsoft’u ayrımcılık yapmakla suçlamadan önce durun ve düşünün: Diğer platformlardan gelen arkadaşlarınız Windows Phone 8 sohbet odasında en gerekli özellikleri kullanabilecekler, yani hem sizinle sohbet edecek hem de takvim etkinliklerini eşitleyecekler. Sohbet odalarını sosyal ağlardan saymayı unutmayın, Windows Phone 8 unutmamış ve bize sohbet odalarını Başlat sayfasına iğneleme seçeneği vermiş.

 

Ben, ben var ya ben!

Ben kartı, Windows Phone 8’de sizin kişisel profiliniz. Facebook tarzı yayın akışını destekleyen kişisel profilinizi durum güncellemeleri, sohbete uygunluk bildirimleri ve Foursquare’de olduğu gibi, mekanlarda check-in yapmak için kullanabilirsiniz. Facebook ve Live için profil resminizi de değiştirebilirsiniz ama şimdilik bunu Twitter için yapamıyorsunuz.

Ben kartınızdaki diğer sekme, bildirimleri görüntülemenizi sağlıyor (Twitter’da bahsedilenler örneğin) ve son olarak Ne yeni? sekmesi, kendi durum güncellemelerinizi yapmanıza izin veriyor. Ne yeni? sekmesinin en kullanışlı yanı, ana listedeki fonksiyonların neredeyse tümünü tek bir Kişi kartında kullanabilmeniz.

Kişi kartında, kişinin fotoğrafının altında en yeni sosyal ağ güncellemesi (en yeni mesajı Twitter’sa Twit, en yeni mesajı Facebook’sa duvar yayını) ve arama seçenekleri bulunuyor. Bunlar telefon et, SMS gönder, web sitesine git gibi seçenekler… Her seçeneğin altında telefon numarası, e-posta adresi, web sitesi adresi gibi bilgiler yer alıyor. Windows Phone 8, bu “Sosyal ağları birbirine bağladım ve Arap saçına döndüm” dünyasında, neyse ki bizlerin kolaylığını düşünmüş ve bu bilgilerin kaynağını da vermiş (bilgiler Google’dan mı, Facebook’tan mı alınmış vb.).

 

Sanal klavyenin becerileri

Sanal klavyenizi kullanarak bir kişiyi iğneleyebilir, diğer hizmetlerden gelen iki veya daha fazla kişiyi birbirine bağlayabilirsiniz (Bu sonuncusu marifet değil. HTC Android telefonlardaki Kişileri bağla özelliğine benziyor. Ahmet arkadaşınızın Facebook hesabı ile telefon rehberinizdeki numarasını bağlayıp, tek bir kişi kartına eklemeniz anlamına geliyor).

Marifetler asıl bundan sonra başlıyor… Ekranı yana kaydırıp Ne yeni? Sekmesine geçtiğinizde, Ahmet’in son güncellemeleri ile etkinliklerini görüyorsunuz ve Resimler sekmesinde de Ahmet’in Facebook albümleri görünüyor.

Kişiyi düzenlerken, Android’de olduğu gibi ev, iş, cep numarası, e-posta adresleri, özel zil sesi, doğum günü, web sitesi, işyeri adresi ve benzerini ekleyebiliyorsunuz. Geçmiş sekmesi ise, o kişiyle iletişim geçmişinizi kronolojik olarak listeliyor: Cuma günü Ahmet’i aradım, Perşembe sabahı ona SMS, akşamleyin e-mail attım gibi (SMS derken, aslında Mesaj merkezindeki tüm mesajlar)… Bu listede yalnızca Ahmet’in durum güncellemelerini göremiyorsunuz.

Yazının devamında, Windows Phone 8’in Mesaj merkezi, çağrı yapma ve e-posta özelliklerinden başlayarak, mobil dünyanın bu son incisini incelemeye devam edeceğim.

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir