Türkiye’de 4.5G Mobil İnternet Şakası >> Üstünü vatandaş mı tamamlayacak?

ağigaığ

Ülkemizde ne zamandır beklediğimiz 4.5G ihalesi nihayet gerçekleşti. Peki, vatandaş henüz 4G yüzü görmemişken 4.5G de nereden çıktı? Türkiye 4.5G’ye hazır mı ve elinizdeki telefon 4.5G ile uyumlu mu? Birlikte okuyalım.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 26 Ağustos günü Ankara’da yapılan frekans ihalesi sonucunda Türkiye’deki toplam frekans sayısı 183 MHz’den 573 MHz’e çıktı. Vodafone 800 MHz’de yapılan ihale oturumunda en yüksek teklif olan 390 milyon Euro vererek bu bantta en etkili ve değerli A1 blokunun sahibi oldu.

800 MHz tüm dünyada birim fiyatı en yüksek bant olan ve 4G ile daha gelişmiş teknolojiler için en yaygın kullanılan, dolayısıyla kapsama alanı en geniş olan bantlardan biri. Ancak Turkcell durur mu? O da 1,623 Milyar Euro vererek toplamda 172.4 MHz frekansın sahibi oldu.

Bütün bu teknik bilgiler ne anlama geliyor derseniz, Vodafone 4.5G’de en kaliteli ve kapsamı alanı en geniş hizmeti ben vereceğim diyor. Turkcell de en yüksek 4.5G hızı olan 375 Mbps’yi abonelere sadece ben sunacağım diyor. Peki, 3G için gereken fiber altyapıya sahip olmayan Türkiye 4.5G hızını nasıl sağlayacak?

 

 

vaeiıcüeTürkiye’nin gerçek internet penetrasyonu

Bakın BTK’ya göre Türkiye’nin internet penetrasyonu yüzde 50’nin üzerinde ama burada yanlış bilgilendirme var. Nasıl ki bizde TÜİK yıllık enflasyonu hesaplarken işin içine perakendede vatandaşın pek kullanmadığı balıkyağını da katarak enflasyonu düşük gösteriyor, BTK da teorik internet erişimini işin içine katarak Türkiye’de internet erişimini olduğundan yaygın gösteriyor.

Önce gerçeği söyleyelim, Türkiye’de internet penetrasyonu yüzde 26. Bunu anlamak için de şu basit soruyu sormamız lazım. Türkiye’de 35-36 milyon Facebook kullanıcısı var. Peki, bunların kaçının internet bant genişliği 5 megabitin üstünde? Türkiye’de 3G, ADSL, Kablo internet, uydu internet ve fiberi bir arada hesaplarsak internet penetrasyonunun yüzde 26 civarında olduğunu görüyoruz.1

 

 

aiveğiıacNeden yavaş hızı saymıyorsun?

Neden katayım? Bakın benim 72 yaşındaki babam PC’yi açmayı ve kapatmayı bilmiyor. Bilmek zorunda da değil. Aynı zamanda Samsung marka özellikli telefonu var ve telefonunun WAP 2 internet desteği var.

İşte BTK bu yüzden benim babamı da internet kullanıcıları arasına sokuyor. Babam ömründe internete girmiş değildir! Bu çağda kim WAP 2 kullanıyor ve Özellikli telefonla internete giriyor?

 

Ayrıca ben akıllı telefonda 3G kullanıyorum diyorsunuz ya, bu noktada da hesaplara meydan okumak istiyorum: Kaçımız 3G telefonunu gün boyu açık tutuyor? Kaçımız açık tutsa da 3G’den video izliyor? Peki bugünkü Youtube, Facebook, Google+ sayfalarını ve e-ticaret sitelerini 5 Mbps’den daha düşük hızlarda verimli kullanmak mümkün mü?

EticaretMag yayın yönetmeni olarak katıldığım son TÜBİSAD toplantısında ilk merak ettiğim şey bu oldu: Türkiye’de online alışveriş yapıp e-ticarete katkıda bulunan internet kullanıcıları içinde internete 5 Mbps’den düşük hızlarda girenlerin oranı ne? Hatta çoğumuz internete evden değil, şirketten giriyoruz.

 

 

ağieeığiO yüzden önüne geleni internet penetrasyonuna katmayın

Türkiye’de internet bağlantısı 5 Mbps’den yavaş olan kullanıcılar arasında interneti, online mağazaları ve sosyal ağları aktif, bilinçli ve yaygın olarak kullanan; örneğin gazete haberlerini web sitesinden takip edenlerin sayısı çok azdır.

İşte meselenin sırrı da burada: Devlet yabancı sermayeli olan Türk Telekom için vatandaştan vergi topluyor. Aynı devlet 2011’den beri Türk Telekom haricinde hiçbir şirkete doğru dürüst fiber kazı izni, fiber kablo döşeme izni vermiyor! Ben de bu yüzden soruyorum: 4.5G’nin üstünü 29.95TL gibi vatandaş mı tamamlayacak? 😉

Turkcell’de yönetim değişti. Superonline markası yeni şirket yapılanmasında eritildi. İnternet erişim hizmeti veren TTNET, aynı zamanda internet altyapı hizmeti veren Türk Telekom’un markası olarak sektörde diğer internet hizmet sağlayıcılarına karşı haksız rekabet ediyor. Türkiye’de 49 ISP var ama Avea, Vodafone ve Turkcell dışında kaçını tanıyorsunuz? Kaçından hizmet alıyorsunuz?

 

 

içerikOneLoveFest’e gittiniz mi?

Life Park’taki festivale gittim ve 3G çekmiyordu. Hani 3G için kapsama alanım süper diyen GSM’ler var ya, onlara sormak lazım tarlada 3G çekiyor mu diye. Ancak bu şirketleri suçlamayın. Örneğin Vodafone’un hiçbir suçu yok.

Çünkü Türkiye’de devlet eliyle yürütülen tekelleşme yüzünden Vodafone büyük ölçüde Türk Telekom altyapısı kullanıyor. Türk Telekom da fibere yatırım yapmıyor (kazılar çok sınırlı). Bir de size türlü dert çıkarıyorlar:

“Caddebostan’da fiber olup olmadığını git Erenköy Türk Telekom müdürlüğünden öğren, sonra elle başvuru yap, ıslak imzalı. Ardından biz gelir ve hız testi yaparız. Uyarsa sana fiber getiririz” diyorlar! Avea’yı söylemek istemiyorum bile. Türkiye’de bütün GSM’ler mecburen Türk Telekom klonu. Ne yapsınlar? Mecbur ediliyorlar.

 

 

aaığıoağTürkiye’de fiber neden engelleniyor?

Çünkü bizde 4G ihalesi yapılacaktı, devlet geçen yıl engelledi. Sonra CB 5G’ye geçeriz dedi, daha Türkiye’de 3G altyapısı yetersizken. Şimdi 4.5G’ye geçmekten bahsediyoruz. Hangi altyapıyla geçeceğiz? Siz kablosuz bağlansanız da mobil internet için GSM’lerin kurumsal fiber hattı olması lazım. İşte onun için yeterli fiber kablo yok.

Bugün 3G için 4 GB mobil veri kotasına dünya para ödüyoruz (sahi kaçınızın 1 GB7ın üstünde internet kotası var?). 4.5G hızında ise o sınırlı mobil internet kotamız biz “Çatalca’da topal çoban çatal bıçak yapıp satar” tekerlemesini söyleyene kadar biter. :p Öyleyse frekans tahsisi ihalesi filan hep hikaye. Fibere yatırım yapmalıyız.

 

aieiTurkcell diyor kiben 4.5G ile 375 Mbps mobil internet hızı vereceğim. Bir kere 4.5G diye bir şey yok. LTE Advanced var ama sanırım Cumhurbaşkanı 4G istemiyorum deyince sıkıntı çıkmasın diye önceden planlanan 4G ihalesini “4.5G” adıyla yapmışlar. Bu arada 375 mbps hıza erişmek için tüm bakır kabloları fiberle değiştirmek yetmez.

Altyapı güncellemesi bir yana akıllı telefonun da maksimum hız desteklemesi lazım. Örneğin Android Authority sitesinin testine göre Galaxy S6: 78 Mbps, LG G4: 88 Mbps ve Huawei P8: 91 Mbps hız sağlıyor3. Neden? Çünkü antenleri ve çipleri sınırlı. O yüzden Turkcell o teorik hıza bugün istese bile, iman gücüyle bile ulaşamaz. 😉 Her durumda…

 

 

079e4a3Fibere 22 milyar dolar yatırım gerek

Türkiye’de 5 Mbps ve üstü internet penetrasyonu ve aktif internet kullanıcısı oranı yüzde 60 olmalı (Bu arada AB’de internet penetrasyonu 5 Mbps’ye göre ölçülüyor. Neden? Size anlattıklarım yüzünden).

Sanırım artık Türkiye’de neden fibere yatırım yapılmadığını anladık. İnsanlar internete girmesin; sosyal ağları aktif olarak kullanan, internetten gazete okuyan, video izleyen ve internetten haber alan insanların sayısı yaygınlaşmasın diye. Kısacası insanlar cahil kalsın, Türkiye’de olan bitenlerden haberdar olmasın diye fibere yatırım yapmıyorlar.

 

 

ğgeğgBu arada Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, 4.5G’yi tam kapasite kullanmak için 22,5 milyar TL’lik fiber yatırım şart2 dedi. Bizim hükümet seçim derdinde, iş adamı ve yöneticiler de malı götürmenin derdinde. İman gücüyle bulacağız 22 milyar doları.

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak diyor ki “5G için fiber altyapının tahminen 5-6 kat artırılması gerekiyor. BTK raporlarını incelediğimizde son beş yılda fiber altyapının yıllık artış hızının yaklaşık %23 olduğunu görüyoruz. Yani beş yılda ancak iki katına çıkabilmiş. Aynı artış hızıyla devam edilirse fiber altyapı açığının bu kadar kısa sürede kapatılamayacağı açıkça görülüyor.”

Neyse, bari size 3G hizmetlerinden sonra geliştirilen ve kamuoyunda 4.5G olarak bilinen IMT Advanced teknolojisini hangi telefonların desteklediğini söyleyeyim. Elinizdeki telefon fahiş fiyatlarla kim bilir ne zaman satılacak olan 4.5G hizmetini destekliyor mu, bakarsınız. 🙂

 

750 TL’ye satılan General Mobile Android One 4.5G destekliyor

Şansıma ben de Galaxy S4’ümü düşürüp kırdıktan sonra GM Android One aldım.

 

4.5G ile uyumlu akıllı telefonlar

APPLE:

IPAD AIR 2

IPAD AIR

IPAD 4

IPAD MINI

IPAD MINI RETINA

IPAD MINI 3

IPHONE 5

IPHONE 5C

IPHONE 5S

IPHONE 6

IPHONE 6 PLUS

 

BLACKBERRY:

Q10

Q5

Z30

 

CASPER:

VIA V6

VIA V6X

VIA V9

 

NOKIA:

LUMIA 625

LUMIA 820

LUMIA 920

LUMIA 925

LUMIA 1020

LUMIA 1320

LUMIA 1520

LUMIA 930

LUMIA 830

LUMIA 735

LUMIA 640

 

SONY:

XPERIA TABLET Z2

XPERIA TABLET Z

XPERIA Z

XPERIA SP

XPERIA Z ULTRA

XPERIA Z1

XPERIA Z1 COMPACT

XPERIA Z2

XPERIA M2

XPERIA Z3

XPERIA T3

XPERIA C3

XPERIA E3

XPERIA Z3 COMPACT

XPERIA Z3 TABLET COMPACT

XPERIA E4G

XPERIA M4 AQUA

 

SAMSUNG:

GALAXY S5

GALAXY NOTE 4

GALAXY ALPHA

GALAXY NOTE EDGE

GALAXY GRAND PRIME

GALAXY A5

GALAXY TAB S

GALAXY S6

GALAXY S6 EDGE

GALAXY A7

GALAXY E7

 

LG:

G2

NEXUS 5

G3

G FLEX 2

G4

 

HTC:

ONE MAX

ONE MINI

ONE MINI 2

ONE M8

DESIRE 601

DESIRE 610

DESIRE 816

DESIRE 510

ONE E8

DESIRE 820

DESIRE EYE

ONE M9

 

TURKCELL:

T60

T50

TURBO T50

 

HUAWEI ASCEND:

P7

G7

MATE 7

 

VODAFONE SMART:

4 POWER

SMART 6

SMART TAB6

VESTEL VENUS :

5.5 X

5.5 V

ASUS ZENFONE 2 – Avea IN TOUCH 4 – GENERAL MOBILE ANDROID ONE

Sağlıcakla.

 

1http://www.turk-internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=46776

24.5G’yi tam kapasite kullanmak için 22.5 milyar TL’lik fiber yatırım şart

3http://www.androidauthority.com/best-4g-galaxy-s6-v-huawei-p8-v-lg-g4-612827/

Yorumlar

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex