Televizyon Savaşları Başladı >> LG ve Samsung geleceğin HDR destekli 4K TV’lerini duyurdu

sharp 8k tv 6

Geleceğin TV’leri neye benzeyecek? Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız Güney Kore’nin teknoloji devi LG ve Samsung yöneticilerinin yaptığı son açıklamayı okuyabilirsiniz: Televizyonlara 4K HDR teknolojisi geliyor!

PC ekranında yüzen pikselleri bir yandan bulandırıp diğer yandan parlatarak güneşin göz alıcı etkisi gibi özel efektleri yaratan HDR yazılım teknolojisiyle 2004 yılında tanıştık: Half Life – 2 video oyununun The Lost Coast demosu aynı zamanda sektörün ilk HDR demolarından biriydi ve HDR o kadar ilgi çekti ki 2006 yılına kadar HDR destekli grafik kartları oldukça pahalıya satıldı.

Seiki-Quad-HD-4K-TV-699-KitGuru
Standart 4K TV’ler eskidi bile.

Star Wars Rebels dizisi HDR kullanıyor

Ardından, Shrek filmleri HDR destekli bilgisayar animasyonlarını Holywood’a getirdi. Siz de HDR ile sanal kar körlüğü etkisinin ve muhteşem alacakaranlık kuşağı manzaralarının nasıl yaratıldığını merak ediyorsanız Star Wars Rebels animasyon dizisini izleyebilirsiniz.

Ancak bugüne kadar HDR destekli TV ekranları üretilmemişti. HDR’dan yararlanmak için parlak LCD ve LED TV ekranlarını PC’ye veya Playstation 4 gibi oyun konsollarına bağlamamız veya HDR efektleri içeren Holywood filmleri izlememiz gerekiyordu.

 

KananCrew
Star Wars Rebels

 

Bu gerçek HDR değil ki!

Oysa şimdi LG ve Samsung, artan 4K televizyon rekabetinde HDR destekli kıvrımlı ekran 4K TV’ler geliştirdiklerini duyurdu. Örneğin Samsung’un Ultra HD kıvrımlı ekranları gözlüksüz 3B görüntü yaratıyor ve siz de başınızı ağrıtan veya burnunuzda ağırlık yapan 3B gözlükler takmadan üç boyutlu film izleme keyfine varıyorsunuz.

Bu teknoloji sizi misafirler ve aileniz için çok sayıda gözlük satın alıp evde bulundurma zahmetinden kurtarıyor. Aynı zamanda, miyop gözlüğü takanların da gözlük üstüne 3B gözlük takmasını önlüyor (Cinemaximum’da miyop gözlüğü üzerine 3B gözlük takan biri olarak teknolojinin yaygınlaşmasını sabırsızlıkla bekliyorum).

 

Shrek_fierce
Shrek, ailenizin cavanavarı.

 

Peki 4K HDR TV’nin farkı ne?

Öncelikle bu teknolojinin Sharp markasıyla Japonların öncülük ettiği ve 5G internet için tasarlanan 8K Hyper HD TV’lerle rekabet etmek için geliştirildiğini belirtelim. Güney Kore markası LG ve Samsung özellikle Uzak Doğu’da Japon televizyonlarıyla sıkı bir rekabete girmiş bulunuyor.

8K ile ilgili yazımızda 4K ve 8K TV’lerin televizyon üreticileri için neden çok kârlı bir pazar oluşturduğunu okuyabilirsiniz. LG ile Samsung’un 4K HDR TV’ler geliştirmesinin sebebi de bu. Pazarı ele geçirmek üzere insanlara ilginç gelecek yeni bir ekran teknolojisini hızla yaygınlaştırmak. İlk modeller düz ekran olduğu için 2016’da kıvrımlı ekranlara odaklanacaklar.

 

LG Samsung 4K HDR TV 1
LG HDR 4K TV’ler

 

Kısacası HDR TV’ler çok daha parlak ve gerçekçi renkler üretiyor. HDR desteği, 4K ve daha yüksek çözünürlüğe sahip olan geleceğin televizyonlarında gözü yormadan “gözlüksüz 3B görüntü” üretmeyi kolaylaştıracak. Bu da özellikle sanal derinlik algısı (perspektif) yaratan kıvrımlı ekranlarda kolay olacak.

Dolayısıyla kıvrımlı ekranları sadece bir pazarlama taktiği olarak algılamamak gerek. Kıvrımlı ekranların yakın gelecekte çok daha kaliteli görüntüler üretmesi bekleniyor.

 

LG Samsung 4K HDR TV 2
Samsung 4K HDR OLED TV

 

LG HDR’ın neresinde?

LG firması 4K HDR TV’lerle ne yapıyor derseniz ilk olarak açık ve koyu renkli desenler arasındaki kontrastı artırdıklarını söyleyebiliriz. Aslında bunu daha parlak LED lambaları olan LCD televizyonlarla da yapabiliriz (nitekim LED TV aslında LED lamba kullanan LCD TV demek).

Ancak kontrastı daha parlak arka panel lambalarıyla artırmaya çalışmakta iki sorun var: 1) Elektrik tüketimi artıyor ve bu da faturaya yansıyor. 2) Tek tek renk tonlarının parlaklığını artıran HDR desteği kadar net ve kaliteli görüntü alamıyorsunuz. Renkler fazla ve parlak ve bulanık olabiliyor (2003’te çıkan plazma TV’lerin gözü yoran cart renklerini hatırlayın).

 

curved-oled-samsung_2

 

Filmler zaten HDR kullanmıyor mu?

Tabii ki filmler yıllardır HDR efektleri kullanıyor. Ancak HDR destekli TV ile HDR film izlemek bambaşka bir şey.

Hiç öteye gitmeyin, eski DVD’lerinizden birini alın ve 100 Hz tüplü televizyonda film izleyin. Ardından aynı DVD’yi LED TV’ye takıp izleyin. Full HD görüntü almasanız bile LED TV’nin çok daha canlı ve gerçekçi renkler ürettiğini göreceksiniz. Bu mantık 2016’da 4K TV’lerin yerini alacak olan 4K HDR televizyonlar için de geçerli.

 

44434-4k_lg

 

IFA fuarında duyurdu

LG Berlin’de 8 Eylülde düzenlenen IFA fuarında kendi sözleriyle “dünyanın ilk” HDR destekli 4K OLED TV’sini duyurdu (model EF9500 düz panel). Organik LED’lerden üretilen OLED TV’ler ekrandaki pikselleri üretmek için süper ince organik film LED’ler kullanıyor.

Samsung’un Galaxy S6 telefonlarındaki AMOLED ekran teknolojisinden daha gelişmiş olan OLED’ler (ki Türkiye’de ilk haberini 2004 yılında, Focus dergisinde yapmıştım) standart LED TV’lerden çok daha canlı ve gerçekçi renk tonları üretiyor (bunu AMOLED kullanan iki yıllık bir Galaxy S4 ekranında bile görebilirsiniz).

Yeni teknolojinin adı UHD TV

Ultra HD 4K TV’lere UHD diyoruz. Buna alışın, çünkü 2016 yılında Bimeks gibi mağazalarda adlarını çok duyacaksınız.

 

lg-105-inch-curved-ultrahd-tv-700x465

 

LG ve Samsung Sharp 8K TV ile nasıl rekabet edecek?

Cevap: Gözü yormadan! 8K TV’ler şimdilik kontrast artıran HDR teknolojisini desteklemiyor. Bu nedenle de süper yüksek çözünürlüklü ekranlar, özellikle de kıvrımlı 8K ekranlar evde TV izleyenlerin gözünü yoruyor (ilk seferinde gözü rahatsız eden bu etki, biraz da 48 fps ile çekilen Hobbit filmlerini 48 fps ekranda izlemeye benziyor).

Açıkçası 4K TV’ye HDR eklediğiniz zaman, görünüşte neredeyse 8K TV kadar yüksek çözünürlük elde ediyor, ama bu sırada gözünüzü yormuyorsunuz. Samsung da bu noktada kurnazlık yapıyor ve isminin baş harfini alıp UHD kısaltmasına ekleyerek kendi ürettiği 4K HDR televizyonları SUHD olarak adlandırıyor.

SUHD Blu-ray oynatıcı da var

Evet, Samsung SUHD Blu-ray oynatıcıları da tanıttı. Bunları kullanarak SUHD TV’de 4K HDR filmleri donanım desteğiyle oynatabilirsiniz. Technology Partnerships and Investmens Kıdemli Başkan Yardımcısı Nandhu Nandhakumar konuyla ilgili açıklamasında şunları söylüyor: “HDR göz alıcı bir teknoloji ve parlak renklerle detaylı gölgeler kullanarak izlediğiniz içeriğin kalitesini büyük ölçüde artırıyor.”

 

LG Samsung 4K HDR TV 3

 

4K TV yayınlarını nereden bulacağız?

Bu soru sadece Türkiye için değil, Amerika için de geçerli. Sonuçta insanlara pahalı yeni TV’ler satmanın yolu 4K yayına başlamaktan geçiyor. Netflix ve Amazon’da 4K içerik var ama bunlar şimdilik birkaç film ve diziden ibaret. LG ve Samsung ise Güney Kore, ABD ve AB’de UHD televizyon yayınlarının yaygınlaşması için büyük çaba harcıyor.

Nitekim Samsung Avrupa Görsel Teşhir Birimi Başkanı Michael Zoller, “Netflix ve Amazon gibi büyük online hizmet sağlayıcılarla konuyu detaylı görüşüyoruz” diyor. “Hollywood’daki büyük stüdyolarla da konuşuyoruz ve planlarından haberdarız. Henüz söylemek için erken ama UHD içerik yayınlamak için sektörde büyük istek ve hareketlenme var.”

13. New Sony Ultra HD 4K TV 21

Sektörle anlaşıyorlar

Bunlar boş sözden ibaret değil. Hem Samsung hem de LG, 4K yayınlara geçmek için işbirliği anlaşmaları yaptıkları duyurdu. LG şirketi Amazon’la anlaştı ve bazı Amerikalı kullanıcıların Amerikan e-ticaret devinin Transparent gibi orijinal programlarını HDR TV’lerle izlemesini sağlayacak.

Samsung da Fox TV ile anlaştı ve Fox’un yayınladığı yeni filmleri oynatmak için Amerika’da UHD Blu Ray oynatıcı satacak. Görüldüğü gibi 4K film sektörü iki yönlü gelişiyor: Amazon ve Netflix gibi internetten TV yayını yapan şirketler LG ve Samsung’la anlaşarak abonelerine bu markaların TV’leriyle UHD film izleme imkanı sunuyor.

Fox TV gibi kanallar da televizyon filmlerini UHD Blu Ray olarak satacak ve bunlar da Samsung gibi markaların UHD Blu Ray ev sinema sistemlerinde oynatılacak.

 

Sony-4k-oled-tv-ces-2013-PROMO

 

8K çıkarsa onca para boşa gitmeyecek mi?

İnsanlara yeni TV satmanın en iyi yolu sürekli yeni teknolojiler geliştirip “senin televizyonun eskidi, yenisini al” demek. Yoksa her televizyonun 15-20 yıl ömrü var (hem de parçalarını yapay olarak eskitmelerine rağmen). Bu nedenle 4K HDR TV’lere bugün araba fiyatı ödeyip de 2 yıl sonra 8K TV çıkınca elinizdeki televizyonun eskimesini istemezsiniz (o kadar zenginseniz belki aldırmazsınız?) 🙂

Her durumda LG ve Samsung sakın korkmayın diyor. 8K 2020’den önce gelmeyecek (Açılımı: Önce 4K TV’lerimizi satmadan size 8K’yı getirmeyeceğiz ve teknolojiyi her zamanki gibi damlalıkla vereceğiz). Ayrıca her iki firma da 4K HDR’ın neredeyse 8K kadar yüksek çözünürlük ürettiğini söylüyor.

 

Sony-4K-TV’ler-Türkiye-de-2

 

4K gereksiz, gelecekte piksel kalmayacak

Oysa sektör uzmanı Nandhakumar TV üreticileriyle aynı fikirde değil: “4K geleceğe dayanıklı bir teknoloji, ama bu sektörde sürekli ürün geliştirme yapıldığını unutmayın. İster akıllı telefon olsun ister televizyon, devamlı yeni ürün çıkıyor. Elinizdeki tek garanti HDR TV’lerin çok kaliteli görüntü sağlayacak olması.”

Ancak ben yazımızın sonunda Nandhakumar’dan daha ileri giderek TV, bilgisayar ve film sektöründe oyunun kurallarını değiştiren bir teknolojiye kısaca değinmek istiyorum. Üstelik de 2 yıl önce geliştirilen ama büyük markalar tarafından bastırılan bir teknoloji bu:

Sıradan SD TV görüntülerini grafik kartları ve özel codecler kullanarak 50 gigapiksel çözünürlüğe kadar geliştiren bir yazılım teknolojisi geliştirildi: Vektör tabanlı videolar pikseli öldürecek ve sizin de piksel hamallığı yaparak her seferinde daha yüksek çözünürlüklü bir TV veya monitör satın almanıza gerek kalmayacak. Yeni teknolojinin nasıl çalıştığını merak ediyorsanız hemen tıklayabilirsiniz.

TV’ler Savaşı

Etiketler:, , , , , , , , , ,
Yorumlar

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir