Su Dünyası >> Kutuplardaki bütün buzlar erirse ne olur? Dünya sular altında kalır
|Günümüzde iklimler 10 kat hızlı değişiyor. 2050 yılında Kuzey Kutbu kışın buz tutmayacak ve yapılan son araştırmalara göre, 2075 yılında Hollanda ve Bangladeş gibi ülkelerle pek çok kıyı bölgesini sular basmış olacak. National Geographic 5000 yıl içinde dünyadaki bütün buzların eriyeceğini ve gezegenimizin ortalama sıcaklığının 27 derece olacağını hesapladı.
Dünya’da bugün ortalama sıcaklık 15 derece ama atmosfere baca dumanıyla sera gazları salarak küresel ısınmayı hızlandırıyoruz. Kuzey ve Güney Kutbundaki bütün buzlar erirse ne olacak? Bir resim 1000 kelime anlatır misali, teknik detaylara girmeden geleceğin Yeni Cesur Su Dünyasını gösterelim.
Antarktika, Kuzey Kutbu buzulları ve diğer buzullarda 24.062.000 kilometreküp su donmuş durumda. Bu rakam dünyadaki yeraltı sularının toplamından daha fazla! Okyanus ve denizlerdeki toplam su ise 1 milyar 338 milyon kilometreküp. Dünya sular altında kalacak, orası kesin ama kaç metre suyun altında? İşte orası tartışmalı.
Kuzey Amerika: Florida, Meksika, San Francisco sular altında. Uzay Yolu’ndaki Yıldız Filosu Akademisi hayal. San Francisco’nun tepeleri ada olacak.
Güney Amerika: Amazon Ormanları su altında kalacak. Amazon Irmağı artık dev bir haliç. Bueonos Aires, Uruguay ve Paraguay kıyıları deniz altında.
Afrika: Afrika büyük ölçüde çölleşiyor, sıcaklıklar dayanılmaz bir hal alıyor. Her yıl çöl sıcakları yaşanıyor. Mısır, İskenderiye, Kahire ve Kuzey Afrika kıyıları sular altında kalıyor.
Avrupa: Buzların erimesi Avrupa için felaket. Londra, Hollanda, Danimarka, İskandinav ülkeleri diye bir şey kalmıyor. Ya bizde? İstanbul sulara batıyor Kocaeli adalara dönüşüyor. Akdeniz suları Karadeniz ve Hazar Denizini basıyor. Meydana gelen çevre felaketi denizlerde hayatı öldürüyor. Azak Yarımadası artık bir ada.
Asya: 600 milyon Çinlinin yaşadığı Sarı Deniz kıyıları sular altına gömülüyor. 160 milyonluk Bangladeş tümüyle su altında kalacak. Mekong Deltası suya batınca Kamboçya’nın Cardamom dağları da ada oluyor. Dünyanın en büyük şehirleri su kıyısındadır ve bu 20 milyonluk şehirler su altında kalacak. Ekonomik yıkımı, salgın hastalıkları ve sefaleti düşünmek bile istemiyorum.
Avustralya: Kıtanın artık yeni bir iç denizi var Libya Kıyısı gibi sahil tümüyle çöl. Doğu kıyısındaki sulak kıyılar ve şehirler ise sular altında.
Antarktika: Kıtanın büyük kısmı üstündeki kilometrelerce kalınlıktaki buz tabakası nedeniyle suya batmış durumda ama buzlar eriyince ağırlık kalkacak ve kıta yükselecek. Resimde görülen birçok yer artık su seviyesinin altında kalmayacağı Antarktika’nın kara alanı artacak. 10 bin yıl önce buzullar eridiğinde İskandinavya Yarımadası da su yüzeyinden böyle yükselmişti.
1 “Changes in Ecologically Critical Terrestrial Climate Conditions,” by N.S. Diffenbaugh et al Science, 2013.
Keşke haritaları parca parca yapmayio birlestirseydiniz.Doğru düzgün bir kaynak bulamadim.
Bu yazı eski temadan kalma. Güncelleyeceğim görselleri.