Samsung’dan 16 Terabayt SSD Geliyor >> Laptopta SSD kullanmanın 3 pratik yolu

Samsung-SSD-830-Picture

Samsung’un 16 terabaytlık 2,5 inçlik yeni SSD’si yalnızca kendi kategorisinin en büyüğü değil. Aynı zamanda ister sabit disk sürücüsü olsun ister flash bellek, dünyanın en büyük kapasiteli depolama cihazı.

PM1633 model yeni SSD, Samsung’un 48 katmanlı 3B V-NAND teknolojisini kullanıyor. Bu sistemde SSD’ye tek katmanlı değil, 9 kat tat gofret gibi çok katmanlı veri kaydediliyor. Böylece SSD’nin hız ve kapasitesi artıyor. Ayrıca ömrü uzuyor ve daha az enerji tüketiyor.

 

 

Samsung Portable SSD T1 (3)SSD depolama kapasitesi hard diski aştı

Eskiden sorun neydi? SSD’ler süper hızlıydı. Hatta arkadaşım Emrah Serdaroğlu 5 yıllık laptopuna SSD taktığında 2 kata kadar hız artışı gözlemlediğini söylemişti. Çünkü SSD’ler sabit disk sürücüleri gibi döner disk ve okuma kafası kullanmıyor.

Mekanik parçaları olmayan ve doğrudan elektronik devreye kayıt yapan flash bellek irisi bu depolama cihazları bilgisayarın hızını artırıyor.

Ancak eski SSD’ler hem pahalıydı hem de depolama alanı sınırlıydı. 1,5 terabaytlık sabit disk sürücüleri çıktığında aynı fiyata ancak 160 GB’lık SSD’ler alınabiliyordu. Samsung’un 3B kayıt yapan V-NAND teknolojisi ile bu değişti.

 

 

Samsung-SSD-830-Picture16 terabaytlık sır

V-NAND teknolojisi kullansanız da 16 terabaytlık bir sabit sürücünün bilgisayarda hızlı çalışması oldukça zor. Çünkü bunlar optik diskler değil ve veriyi depolayan manyetik alanların 48 katmanlı depolama alanından geçip anakarta hızla akması büyük sorun. Kısacası SSD’de veri akışı azalıyor.

Ancak, Samsung 128 Gbit bant genişliğinde çalışan NAND flash sürücüler yerine 256 Gbit bant genişliğinde çalışan flsah sürücüler kullandı; yani bu SSD daha hızlı çalışmıyor ama lokmaları daha büyük yutuyor. 🙂

 

 

samsung-ssdArs Technica sitesinin hesaplamalarına göre Samsung’un yeni SSD’sinde en az 480-500 flash bellek birimi var. Tabii Samsung’un bunları 2,5 inçlik kutuya sığdırması da takdire şayan, ama daha geniş olmasa da muhtemelen daha kalın bir SSD kutusu bu.

Yeni mi aklına geldi Samsung?

Hayır ama 16 terabaytlık SSD’lerin zamanı yeni geldi. Çünkü Full HD değil, 4K ultra HD çözünürlüklü TV setleri ve 4K filmler yeni yaygınlaşıyor. Eh, her biri 160 – 200 GB olan 4K filmleri depolayıp hızlı bir şekilde oynatmak için de 16 terabaytlık SSD’ler gerekiyor.

 

 

16 TB SSD 2Ne zaman ve nasıl SSD kullanmalısınız?

Öncelikle eski laptopunuzu değiştirmeden önce SSD takmayı düşünün. Format attıktan sonra cihazınızın hızlandığını göreceksiniz. Laptopta PC oyunları oynamıyorsanız sadece pilini yenileyerek laptopunuzu en az 2 yıl daha kullanabilirsiniz.

İkincisi SSD’ye disk birleştirme yapmamak. SSD’ler pikap kafasıyla plak gibi kayıt yapan mekanik bir sistem değil ve disk birleştirme yazılımları bu cihazlara zarar veriyor.

Üçüncüsü SSD’lerin ömrüyle ilgili. Bunlar uzun ömürlü cihazlar ama aynı zamanda RAM gibiler, yani ölünce tam ölüyorlar. Bozulan bir SSD’den veri kurtarmanız imkansız sayılır. En iyisi, sadece PC’nin işletim sisteminin olduğu C sürücüsü için SSD kullanmak. Ancak oyunlar, resimler, videolar, belgeler için sabit disk sürücüsü kullanabilirsiniz (örneğin 500 GB SSD ve 2 TB hard disk). Bu sistem kesinlikle PC’nin hızını düşürmüyor.

 

Fiyatı?

İlk modeller 5000 – 7000 dolardan satılacak. Doğrusu o kadar paranız varsa dünyanın kendinin farkında olan ilk robotları olan Nao botları satın alın derim. Bu sevimli plastik pinokyolara yapay evcil hayvan da diyebilirsiniz ve onlar da 8000-9000 dolara satılıyor. SSD’ye 7000 dolar veriyorsanız Nao robotları da satın alabilirsiniz. 🙂

Etiketler:, ,
Yorumlar

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir