Renkli Parmak İziyle Kimlik Doğrulama >> Adli tıp silik parmak izlerini organik boyayla tespit edecek

samsung_galaxy_s5_fingerprint_scanner-630x398Büyük Birader sade vatandaşın izini bulmak için her geçen gün yeni yöntemler geliştiriyor. Parmak izi bankaları belki de adli tıbbın elindeki en eski kimlik tespit yöntemlerinden.

Ancak, Snowden’in NSA’in insanları internetten izinsiz gözetlediğine yönelik açıklamaları ve özellikle de yeni iPhone’ların parmak izimizi FBI veri merkezlerine aktardığı haberleri konuyu yeniden gündeme getirdi.

Parmak izlerini tespit etmekte kullanılan yeni boya, eski bir kağıt parçası üzerindeki 10 yıllık parmak izini bile gösterebiliyor. Renkli boyanın en büyük özelliği, insan derisinin eşyalarda bıraktığı ter izlerine odaklanması ve eski, soluk parmak izlerinin de tespit edilmesini kolaylaştırması.

 

 

mr fingerprint insetRenk değiştiren polimer boya ile kesin parmak izi tespiti

Gözlüğün camını yanlışlıkla tuttuğunuzda terli ve yağlı ellerinizle parmak izi bırakırsınız. Özellikle de gözlüğü hemen silemeyeceğiniz toplantı odasında bu oldukça sinir edici bir durumdur.

Aynı şey bilgisayar ekranını parmaklamaktan hoşlanmayan laptop kullanıcıları için de geçerli. Doğrusu ben de monitöre dokunmaktan hoşlanmam ve leke tutmayan akıllı telefon ekranları çıkana dek bunun ne kadar rahatsızlık verdiğini tahmin edersiniz.

Gerçi bizi sinir eden bütün parmak izleri adli tıp açısından fazla bir önem taşımıyor. Çünkü sanılanın aksine, adli tıbbın bir suçluyu yakalamak için parmak izi alması kolay değil. Her “yanlışlıkla ellenmiş gözlük camı” polisin işine yaramıyor. Özellikle de karşılaştırma yapmak için çok sayıda kısmi parmak izinin bulunamadığı durumlarda işler zorlaşıyor.

 

 

Woman touching security touching panel, close-up of handSamsung Galaxy S5’te parmak izi tarayıcısı var

Güney Kore Seul’daki Hanyang Üniversitesi’nden Jong-Man Kim’in geliştirdiği organik parmak izi boyası işte bu engeli aşmayı amaçlıyor. Renk değiştiren polimerlerden üretilen boya, parmak uçlarındaki gözeneklerden tuttuğumuz eşyaya bulaşan ter damlacıklarına kimyasal tepki veriyor ve parmak izlerini kırmızıyla işaretleyerek kimlik tespitini kolaylaştırıyor.

Kim ve ekibinin geliştirdiği polimer boya insan teriyle temas ettiğinde maviden kırmızıya dönüşüyor. Polimerlerden üretilen organik boyanın molekülleri insan terindeki suyu emdiği zaman sünger gibi “şişiyor”. Bu da boyanın mavi ışığı yansıtmak yerine kırmızıyı yansıtarak renk değiştirmesini sağlıyor.1

Apple’ın mobil ödeme sistemlerine yatırım yaptığı ve telefondaki parmak izlerini FBI ile paylaştığı cesur yeni dünyada, ofisteki kapıyı açtığımız parmak izi kilitlerine bile pek güvenemeyeceğiz. Sahi eski işyerindeki parmak izlerimiz bugün kimlerin elinde? Fişleme tartışmalarının alevlendiği Türkiye’de parmak izine sahip çıkmak da anlamını yitiriyor.

 

 

iPhone 5s ve Galaxy S5 parmak izi tarayıcı karşlaştırması

 

 

 

1http://www.nature.com/ncomms/2014/140429/ncomms4736/full/ncomms4736.html
One Comment

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir