Online Marka İletişimi >> Sosyal medyada tarama–takip ile müşteri kazanma – 1
|Geçen yazımızda, Google DoubleClick gibi otomatik online reklam verme sistemlerinden söz ettik. Bu bölümde ise, online pazarlama yapacak markaların, sosyal medyada nasıl müşteri kazanacağına odaklanıyorum.
Sosyal medyada tarama−takip, öncelikle sosyal medya iletişimi için müşterilerin görüşlerini, Twitter ve Facebook’ta markalarla ilgili olarak paylaştıkları yorumları kaydetmek için kullanılıyor. Kısacası, markalar, tarama takipte daha çok sosyal CRM için müşteri istatistikleri çıkarmaya odaklanıyor. Oysa, tarama-takip sosyal medyadan müşteri kazanmakta da etkili olarak kullanılabilir. Bunu görelim…
Tarama−takiple müşteri kazanmak, marka müdürleri ve sosyal medya ajansları arasında en büyük 3 trendden biri.
Pivot Conference, bu konuda State of Social Media Marketing (Sosyal Medya Pazarlamasında Son Durum) konulu bir araştırma yaptı. Ankete cevap verenlerin yüzde 73,9’u sosyal medyayı özellikle müşteri kazanmak için kullanmak istediklerini belirtti.
Demek ki Türkiye’de sosyal medya iletişimi yapmak isteyen markaların da tarama−takiple müşteri kazanmaya yönelmesi gerekiyor. E-ticaretin, 2010 yılında İtalya ve Brezilya’yı geride bırakarak 2,3 trilyon dolarlık büyüklüğe eriştiği dünyamızda bu, KOBİ’lerin ve markaların uluslararası arenada rekabet gücü kazanması için büyük önem taşıyor.
Armut piş, ağzıma düş yok: Otomatik (programlı) online reklamlar için bile, içlerinden seçim yapacakları bir “potansiyel müşteri” tabanı oluşturmak gerek.
Bugüne kadar, tarama takip yazılımları yoluyla potansiyel müşteri oluşturmak için, sosyal medyada hedefli anahtar kelime aramaları yapılıyordu… Yani Facebook, Twitter gibi sosyal medya kullanıcılarının paylaşımları taranıyor ve bu tarama sonuçları, markanın özellikleriyle ilgili olarak önceden hazırlanmış bir anahtar kelime listesiyle karşılaştırılıyordu. Böylece, hem o marka ile ilgili görüş bildiren kişiler hem de o markanın ürün veya hizmetlerine ilgi gösterebilecek kişiler tespit ediliyordu.
Bu yıl, anahtar kelimelerinin yerini Anlamlı Web 3.0 (semantik web) almaya başladı. Anlamlı Web, anahtar kelimelere ek olarak, Twitler veya Facebook mesajlarındaki cümlelerin anlamını, yani satır aralarını da okuyabiliyor. Bu sistemler henüz başlangıç aşamasında ama Yandex MatrixNet gibi son kullanıcı uygulamaları arasında gelişmiş çözümler de var.
Sonuçta, sadece “İstanbul hava durumu” yerine, Google’a “Bugün havalar nasıl?” diye yazan birinin sorusunu da anlayan Anlamlı Web’in, sosyal medya tarama−takiple müşteri kazanmada sağladığı avantajları tahmin edersiniz.
Tarama−takip anahtar kelime listesi oluşturmanın püf noktaları
− Markanızın özellikleriyle ilgili anahtar kelimeler girin (LCD TV vb.)
− Potansiyel TV müşterisinin internette kullanabileceği anahtar kelimeleri de ayrıca girin (Yüksek kontrast gibi)
Hedeflediğiniz potansiyel müşteri profilini çıkarın
Burada yaratıcılığınızı konuşturacaksınız:
− Müşteriler bir şeyi satın alırken hangi kelimeleri kullanır?
− Markanızın ürün kategorisiyle ilgili olarak sık sorulan sorular nedir?
− Olumsuz eleştirilerde hangi kelimeler daha sık geçer?
− Ürün ve sektörünüzün jargonu, terimleri, moda kelimeleri nedir? (Sosyal medya, sosyal ağ, network, semantik gibi kelimeler)
Sonra bu listeleri birbiriyle karşılaştırın (çapraz tarama)
Böylece o sektörde, kategoride, markada ve ürün özelliklerinde en çok önem taşıyan anahtar kelimeleri bulabilirsiniz. Ayrıca, bu kelimeler arasındaki ilişkiyi de anlayabilirsiniz. Örneğin, insanlar LCD ve LED TV’leri karşılaştırdıklarında, en çok hangisini tercih ediyorlar? (Fiyat aralığı ve görüntü kalitesi gibi faktörler, TV müşterileri üzerinde ne kadar etkili?)
Anahtar kelimelere takılı kalmayın
Günümüzün en gelişmiş tarama−takip programları bile insan unsurunun yerini tutamamaktadır. Anahtar kelimelerinizi türetmek veya hazırladığınız listedeki kelimelerin birbiriyle ilişkisini daha iyi anlamak için forumları ve blogları ziyaret edin. İnsanların neler konuştuğuna bakın.
Ürün broşürleri, basın bültenleri veya şirketinizin ürün ve pazarlama müdürleri, size sadece genel bir fikir verebilir.
Markanızla ilgili en değerli bilgileri ise forumlar ve bloglardan öğrenirsiniz. Sonuçta, müşterisini tanımayan bir marka satış yapamaz.
Yalnız, burada önemli bir nokta var…
İlk algıyı yakalayın
İlk algı ne demek? İnsanlar yeni tanıdıkları birinin kişiliğine ve nasıl biri olduğuna ilk 3 dakikada karar verirler… Yani ilk izlenim önemlidir! Bunu markanızı pazara sürmeden önce bilmeniz faydalıdır. Yalan-yanlış haberlerin ömrünün 6 dakika olduğu ve “ağzı olanın özgürce konuştuğu” sosyal medyada, markanızın müşterilerde yarattığı ilk izlenimi bilmeniz gerekir.
Markanızla ilgili ilk izlenimi edinmek için forum ve blogları ziyaret edebilirsiniz
Yeni bir telefonu ilk kullananlar veya ilk satın alacak olanlar, o telefonun forumlarını takip eden, bloglarını yazan kişilerdir. Bunu bildikten sonra, marka imajını değiştirmek için gerçekçi bir şansınız olabilir.
Bundan sonra yapmanız gereken tek şey hedefli, alakalı bir sosyal medya stratejisi geliştirmektir >> Turnayı, pardon müşteriyi gözünden vurmalısınız!
İşte bu nedenle sürekli vurguluyorum: Sosyal medya pazarlamasında, tarama−takip yapan iş arkadaşlarını anlamayan veya fikirlerine yeterince değer vermeyen, onları sadece “veri hamalı” olarak gören sosyal medya uzmanlarının başarılı olma şansı düşüktür. Çünkü, potansiyel müşterinizin ilk prototipi genellikle kendi tarama-takip kadrolarınızdan çıkar.
Yazının 2. bölümünde, sosyal medyada potansiyel müşteri kazanma metrikleri ve örnek olay incelemelerine yer vereceğim.