Motorcuya Hava Yastıklı Mont >> Motosiklet kazalarında yaralanmayı önlüyor
|
Ünlü İtalyan motosiklet kıyafeti şirketi Dainese motosiklet kazalarında yaralanmayı önlemek için hava yastıklı motorcu montu geliştirdi. Misano 1000 montların göğüs ve kollarında kemik kırılmasını önlemek için süper hızlı şişen hava yastıkları bulunuyor.
Benim için her şey Altıkırkbeş Yayınları’na tanınmış korku yazarı H.P. Lovecraft’ın eserlerini çevirirken başladı. Çünkü 1997 yılında Alktıkırkbeş’teki yayın yönetmenimin motor kazasında dişlerini kaybettiğini öğrendim. İyileşmesi zaman aldı.
Yaralanmaya son
İkinci dönüm noktası ise annemin elinin kırıldığı geçen Haziran ayında yaşandı. Biz yokken annemle ilgilenen ve kendisi de motosiklet kazası geçirmiş olan değerli genç arkadaşımla tanıştım. Kolu kırıktı ve yüzünde eski yaralar vardı. Bunun ikinci kaza olduğunu, yüzündeki çiziklerin ise ilk kazadan kaldığını söyledi.
Sorun şu ki motosiklette fren yaparsanız motordan savrulabilirsiniz ve bu yüzden de motosiklet öncelikle gaz keserek durmanız gereken bir araç. Türkiye’de ise çoğu insan trafik kurallarına uymadığından karşı tarafın hata yapacağını hesaba katmanız gerekiyor ve bu sebeple, ansınızın yola fırlayan bir araç yüzünden ani fren yapabiliyorsunuz.
Diğer hava yastıklı montlardan farkı ne?
Dainese marka Misano 1000 montun prototip aşamasındaki diğer hava yastıklı montlardan farkı, montun içinde kendi sensörlerinin olması. Diğer montların sensörleri motosiklet bilgisayarıyla ya kablosuz bağlantı yoluyla veya montu bizzat kabloyla motosiklete bağlayarak senkronize oluyor.
Oysa bu yöntem hava yastıklarının kazada geç şişmesine yol açabiliyor (o sırada sürücü çoktan havaya savrulmuş oluyor!). Misano 1000 montların ise kendi bağımsız sensörleri var ve bunlar anında şişerek sürücüyü koruyor. Misano 1000, sürücünün motosikletten savrulduğunu hemen anlıyor.
Boyun kırılmasını önlüyor
Motosiklet kazaları sadece sürücüyü değil, arkada oturan yolcuyu da tehlikeye atıyor. Önceki hava yastıklı mont prototiplerinin motosiklet bilgisayarına bağlanması gerekiyordu. Bu da arkada oturan kişinin montu kullanmasını engelliyordu, çünkü montu her motosiklet için ayrıca senkronize etmek gerekiyordu.
Misano 1000’in bağımsız sensörleri tüm motosikletlerde çalışıyor. Böylece kişiye büyük esneklik getiriyor. Örneğin, bardan alkollü çıkarsanız kendi motosikletinizi sürmek yerine arkadaşınızın motosikletinin arkasına geçebilirsiniz ve arkadaşınız da sizi güvenle eve bırakır.
Saniyede 800 kez kontrol ediyor
Misano 1000’de bulunan sensörler motosiklet sürücüsünün vücudunu saniyede 800 kez kontrol ediyor ve motosikletten savrulup savrulmadığına bakıyor. Kaza tespit edildiği anda montun kollarıyla göğsündeki hava yastıkları şişiyor ve bu bölgelerde mont kalınlığı 5 cm’ye ulaşıyor.
Hava yastıklı mont boyun kırılmasını ve zedelenmesini önlüyor. Kaburgaların ve kürek kemiklerinin kırılmasını da engelliyor. Ancak, bu montun saatte 200 km gibi yüksek hızlarda sadece kısmi koruma sağlayacağını unutmayın (o da şanslıysanız). Hız arttıkça çarpışma şiddeti de artıyor.
Elektrikli mont
Hava yastıklı bir montu üfleyerek şişirmiyorsunuz. Sistemin otomobil hava yastıkları gibi bir şişme tertibatı kullanması gerekiyor. Bu da motorun elektrikle çalışması demek. Dainese, hava yastıklı mont duyurusunda montun nasıl çalıştığını açıklamadı, ama büyük olasılıkla cep telefonu gibi pili vardır.
Fiyatı el yakıyor
Montun çalışması için Matrix’teki Neo gibi sıkı giyinmeniz lazım. Yani bu montun hava yastıkları sadece önünüzdeki ve kollarınızdaki fermuarları çekerseniz çalışıyor. Yoksa bağrı açık motosiklet kullanırken yanlardan sarkan sönük hava yastığı sizi koruyamaz.
Kısacası hava sıcak ve terledim demeyeceksiniz, montun önünü her zaman kapatacaksınız. Sıradan kullanıcı için tek sorun pahalı olması: Yurt dışı satış fiyatı 1700 dolar. Montlu ya da montsuz hepinize güvenli sürüşler!
keşke aea vefat etmeden önce piyasaya çıkaydıda alaydı belki şuanda hayattaydı biliyorsanız eğer kazada boyun kırılması nedenıyse 4 saatlık hastane mucadelesınden sonra vefat ettı ve motor camıasına buyuk bır anı bıraktı 🙁 hala unutamadım