LIGHTS Kızılötesi Kablosuz Şarj Cihazı Geliyor
|Wi-Charge şirketi telefon ve tabletleri kızılötesi ışınlarla uzaktan şarj eden optik kablosuz şarj cihazı geliştiriyor. Tavana lamba gibi takılan LIGHTS evde, işte ve kafede sizi powerbank taşımaktan kurtarıyor. Peki laptop ve beacon da şarj eden beta aşamasındaki şarj lambası nasıl çalışıyor?
Optik şarj lambası
Mobil cihaz dünyası telefon ve tabletleri şarj eden kablosuz şarj cihazlarına yabancı değil. Palm teknolojileri 2010’da HP tarafından satın alınmadan önce bu alanda çalışmaya başlamış ve manyetik indüksiyon yöntemiyle telefon şarj eden docklar geliştirmişti.
Ancak, Samsung Galaxy S6 için de kullanılan Palm Touchstone şarj dockları gerçek anlamda kablosuz enerji transferi sistemleri değil. Bunun nedeni mobil cihazınızı dockun üzerine koymak zorunda kalmanız. Nitekim bu tür sistemler bir cihazı ancak 15 cm’den şarj edebiliyor.
İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt
LIGHTS devrimi
Wi-Charge’ın optik kablosuz şarj lambası LIGHTS henüz beta aşamasında ve teknolojide optimize edilmesi gereken yanlar var. Bununla birlikte LIGHTS gerçekten devrimsel bir cihaz. Bunu lamba gibi odanın tavanına takıyorsunuz ve telefonu masaya bırakıyorsunuz.
İşte bu kadar basit! Telefon, tablet, beacon ve laptopların yanı sıra akıllı ev ile mağazalarda kullandığınız diğer nesnelerin interneti cihazları hemen şarj olmaya başlıyor. LIGHTS bir cihazı 5 metre uzaktan şarj edebiliyor.
İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Router Modem
Kablosuz şarj nasıl çalışıyor?
Wi-Charge bunun için iki teknoloji kullanıyor: Güneş paneli türevi bir alıcı ve kızılötesi verici: Önce telefonun micro USB bağlantısına güneş enerjili powerbanklere benzeyen bir enerji alıcısı takıyorsunuz. Bu aparat tıpkı gün ışığını elektriğe çeviren güneş panelleri gibi çalışıyor.
İkinci olarak LIGHTS 70’lerde çıkan ilk kızılötesi uzaktan kumandalı TV’lerin kumanda cihazlarında olduğu gibi, odanın içine insan gözünün göremediği kızılötesi ışınlar yolluyor. Bunlar telefona takılı aparatın güneş hücrelerine çarpıyor.
Ardından alıcı aparat fotoelektrik etki kullanarak elektrik üretip mobil cihazınızı şarj ediyor. LIGHTS uzun mesafeli kablosuz şarja izin vermeyen manyetik indüksiyon sisteminin tersine, cihazınızı optik olarak şarj ediyor.
İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi
Laptop da şarj ediyor
Günümüzde mobil dünyada yaşıyoruz; ama bu dünyada akıllı telefon pillerinin daha fabrikada bilerek eskitildiği öne sürülüyor.
Şirketlerin, özellikle telefondan sökülemeyen piller üreterek bu pillerin 1 yılda eskimesini sağladıkları ve kullanıcıyı her yıl yeni telefon almaya zorladıkları iddiaları internette dolaşıyor. Bu konuda en azından Apple’ın iPod pil ömrü yüzünden 2004-2005’te dava edildiğini ve davacıların tüm zararlarını karşıladığını söyleyebiliriz.
Ancak, bugüne egemen olan mobil dünyanın telefon pilini sarf malzemesi olarak kullanan eski moda yaklaşımları kaldırması mümkün değil.
Günümüzde 3 tunerlı Bluetooth kulaklıklardan beaconlar ve akıllı lambalara, hatta akıllı RFID etiketlere kadar çok sayıda mobil cihaz ile elektronik etiket var. Wi-Charge LIGHTS ve tamamlayıcı ürün ailesi bütün bunları şarj etmek için geliştirildi.
İlgili yazı: Mobil İnternette Video İzleme Rehberi
Şarj kablosuna son
Daha geçenlerde General Mobile 4G Dual cihazımın micro USB soketini ikinci kez değiştirdim. Bu telefonların soketleri piyasada çabuk bozulmasıyla biliniyor. Aynı dükkanda değiştirdiğim için indirim de aldım; ancak gönül ister ki şarj kablosuna hiç gerek kalmasın.
Nitekim micro USB soketlerinin bozulmasındaki en büyük sebebin şarj kablosunun bükülmesi olduğunu biliyoruz. Peki LIGHTS tam olarak nasıl çalışıyor?
Öncelikle LIGHTS AC/DC desteği ile laptopları da şarj etmek üzere tasarlandı. Laptopun şarj soketine güneş hücreli LIGHTS kablosuz enerji alıcısı yerleştirerek bunu yapıyorsunuz. Alıcı aparat bunun için fotovoltaik hücreler (kızılötesi ışınlara duyarlı mini güneş paneli) kullanıyor.
İlgili yazı: Kontrollü Güç >> Telefon pil ömrünü uzatmak için en iyi 5 yöntem
Güç sizde artık!
Wi-charge şarj lambasını yapay zeka ile donattı. Akıllı şarj lambası, kapsama alanındaki şarj olabilir bütün cihazları otomatik olarak saptıyor. Ardından her bir cihazın hangi voltaj aralığına bakıyor. Ayrıca pilin durumuna göre ne kadar sürede şarj olacağını hesaplıyor.
Öyle ki laptopun 1 saat ömrü varsa ama akıllı telefon 5 dakikaya kapanacaksa önce telefonu şarj ediyor. Böylece LIGHTS aynı anda 4-5 cihazı güvenle şarj edebiliyor. Örneğin, araba çakmaklığına iki usb bağlantılı aparat takıp aynı anda iki cihaz şarj ederken olduğu gibi telefon şarj süresi uzamıyor.
İlgili yazı: Kızıl Gezegen Mars Hakkında Bilmediğimiz 3 Gizem
Tesla’nın rüyası gerçek oluyor
LIGHTS bu bağlamda gerçekten kızılötesi televizyon uzaktan kumandası gibi çalışıyor ve odadaki cihazların yerini an be an izleyip kızılötesi kablosuz şarj ışınını her zaman cihazların alıcısına odaklıyor.
Böylece tüm cihazları hedefi ıskalayıp enerji kaybetmeden ve elektrik faturasını kabartmadan hızla şarj ediyor. Hatta nesnelerin interneti cihazlarını şarj etmek için 110 ve 220 volt gibi dual bağlantı desteği de sunuyor. Böylece LIGHTS’ı hem Türkiye’de hem de Amerika’da kullanabiliyorsunuz.
İlgili yazı: 10 Adımda kara deliğe düşen astronota ne olur?
Bakış açısı
Optik şarjın çalışması için tavandaki şarj lambasının tüm cihazları doğrudan görmesi gerekiyor; ama bunun için telefonun yerini ayarlamak zorunda değilsiniz. Şarj cihazı telefonun yerini otomatik olarak tespit edip kızılötesi ışınları yönlendiriyor. Oysa güneş enerjili powerbankleri sürekli olarak ışığın altına yerleştirmek zorunda kalıyorsunuz.
Üstelik şarj cihazı kapasitör ve pil desteğiyle kesintisiz güç akışı sağlıyor; yani elektrik kesildiğinde veya voltaj oynadığında telefon şarj işlemi durmuyor. Dahası LIGHTS alıcı aparatla kızılötesi kumandalarda olduğu gibi veri bağlantısı da kuruyor ve şarj işlemini telefon ihtiyacına göre ayarlıyor.
İlgili yazı: 18 Ayda Nasıl 24 Kilo Verdim?
Kablosuz enerji transferi
Her LIGHTS ünitesi 23 metrekarelik alanda 4 cihazı şarj edebiliyor. Bu da 40 metrekarelik bir salon veya dükkan için maksimum 2 cihaz kullanmayı gerektiriyor. Ancak, optik cihaz olduğu için elektromanyetik radyasyona yol açmıyor (Wi-Fi internet bağlantısına parazit yapmıyor vb.).
Wi-Charge LIGHTS uzun mesafeli optik kızılötesi kablosuz şarj cihazı, bütün bu özellikleriyle restoranlar ve mağazalarda beacon ve elektronik etiket kullanımına uygun bulunuyor. Özellikle de lojistik sektörü için stok/envanter takibinde optik e-etiketleri şarj etme özelliğiyle gelecek vaat ediyor.
Peki kablosuz enerji transferi ile Dünya gezegeninin enerji sorununu küresel ısınmaya yol açmadan çözebileceğimizi biliyor musunuz? Onu da Lazer Işınlı Güneş Enerjisi Uydusu yazısında okuyabilirsiniz. Şarjınız bitmesin.
Teknik özellikler
- Aynı anda 4 cihazı şarj ediyor.
- Toplam 2,000 mW güç sağlıyor.
- 100 derece açıyla 50 metrekare içinde 23 metrekarelik alanda kablosuz şarj sağlıyor.
- Menzili 5 metre.
- Güç çıkışı maksimum 5V (şarj edilecek cihaza göre ayarlanabiliyor).
- Vericinin boyutları: 100 x 100 x 70 mm.
- Alıcının boyutları: 10 x 10 x 6 mm / 15 x 15 x 6 mm (uzaklığa göre değişiyor).
- Ürün beta aşamasında.
- Ürünü almak için şirkete ulaşmanız gerekiyor.
Crispr hakkında yeni yazılarınızı bekliyoruz kozan bey.
Bu tarz cihazlar insan sagligina zararlidir. Sagliga zararli olduğuna dair kanit yok demek birsey ifade etmez. Bu kizilotesi isiklari vucut ister istemz soğuruyor. Telefonlardaki sar degeri de bunu gosteriyor zaten. Materyalistler icin bunlar etkilemiyor insan vucudunu Cunku onlar icin maddesel algi disinda etkiler yoktur. Onların degerlendirmesi evrenin dip sinirlarina uzanmaz tamamen yuzeysel degerlendirmelerle maddeci bir anlayis sergilerler. Oysa evren cok hassas dengelere baglidir. Kelebek etkisi bunu gostermeye yeter ki insan vucudu gibi komplesk bir sistemin de isleyisinde evrendeki gibi hassas dengelerin oldugu kesin. Auro denen bioenerji alanlarının oldugunu maddenin enerji kokenli oldugunu yeterince anlqmis olan herkes bilir. Maddesel etkilesim yani iki nesnenin etkilesimi zaten enerji boyutundadir yoksa iki nesne zaten fiziksel temas etmez. (Yazik ki hala gercekten birseye dokunabildigini zanneden materyalistler var) Bu sadece bir algi oyunu evrenin bize yaptigi. Dolayisiyla elektromanyetik enerji etkilesimi zaten herseyin kokeni. Bu anlqmdq yapay isik kaynaklarından cikan ışığın vucudumuzla uyumlu olmadigi onun icin doğal olmqdigi kesindir. Uzun vadede bunlarin ne gibi zararlar verecegini bilmesek de etkisiz oldugunu kqbul etmek mantikli degildir.