İlginç Buluşlar >> Çin’deki yeni kapsül oteli kapı görevlisinden garsonlara kadar sadece robotlar işletiyor

cçaKapsül oteller ilk kez 1978 yılında Japonya’da kullanıma girdi. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olan Tokyo’daki otel işletmecileri, yer darlığı ve emlak maliyetleri sorununu çözmek için insanların duvara gömülü yataklarda uyuduğu kapsül otelleri geliştirdiler.

Şenzen şehrindeki Pengheng Uzay Kapsülleri Oteli de ranzalı kapsül sistemi ile bu modanın son uzantısı. Ancak Çin’deki kapsül oteli kapı görevlisinden garsonlara kadar tümüyle robotlar işletiyor ve otelde sadece temizlikçiler, aşçılar ve güvenlik görevlileri çalışıyor. Gecelik ücreti ise yalnızca 10 dolar!

 

 

article-2510658-19898DB200000578-926_634x286Uzay teknolojisi

Astronotları yörüngeye taşıyan Rus yapımı Soyuz kapsülleri gibi küçük ve işlevsel olan uzay oteli halka kapılarını açtıktan sonraki üç ay içinde hem yerel medyanın hem de uluslararası haber sitelerinin gündemine oturdu. Bu otele internetten kayıt yaptırmanız mümkün ve bir-iki istisna hariç otelde insan görmeden kalıyorsunuz.

Örneğin, Burger King restoranlarına benzeyen yemek salonuna girdiğiniz zaman size birer tablet veriyorlar ve bu tabletleri kullanarak yemeği sipariş ediyorsunuz. Aşçıların insan olmasına karşın daha çok mikrodalgada ısıtılan hazır gıda kullanan restorandaki siparişlerinizi robotlar getiriyor.

 

 

article-2510658-19898DDA00000578-825_634x419Paraya göre oldukça lüks

Pengheng oteli insanların çalıştığı diğer kapsül otellerden çok daha lüks ve kişi başına günde 10 dolar ödemenize rağmen paranızın karşılığını fazlasıyla alıyorsunuz.

Her şeyden önce duvara açılmış kapsüllerdeki tek kişilik yataklar kapalı yerde kalma korkunuz yoksa son derece konforlu.

Çin’de sansürlü de olsa her kapsülde internetiniz, LCD monitörünüz, radyo ve TV’niz var. Fütüristik minimalist tasarımlı uzay oteli o daracık mekanda giysilerinizi koymak için bir şifonyer ve gardırop bile sunuyor.

 

 

article-2510658-19898DC300000578-663_634x419İlginç tasarımıyla Uzay Yolu filmlerinde rol alan Excelsior Sınıfı muharebe kruvazörlerindeki mürettebat kamaralarını andıran otelin kapsülleri, aslında Amerikan donanmasına ait bir denizaltının kamaralarından çok daha lüks.

Belki kapsül sistemi bizim vatandaşımıza pek uymaz, ama mikro otellerin bu hayat pahallılığında İstanbul dahil dünyanın birçok şehrinde yaygınlaşacağını düşünüyorum.

 

 

article-2510658-19898DB600000578-724_634x286 - KopyaUzay istasyonuna benziyor

Kendimizi Japonlar işini biliyor demek yerine “Çinliler işini biliyor” demeye alıştırsak iyi olur.

Çünkü Pengheng’in loş mavi aydınlatması daracık bir kapsül otelde olduğunuzu unutturacak şekilde ayarlanmış. Uzay oteli bu haliyle bilimkurgu filmlerinde görmeye alıştığımız fütüristik setleri andırıyor ve tabii ki bilimkurgu filmlerinin artık gerçek olduğunu gösteriyor.

 

 

excelsior_by_thefirstfleet-d5qvluw - KopyaPengheng Uzay Kapsülleri Oteli aynı zamanda robotların insanların çalıştığı alanlara el attığının da bir göstergesi. Önümüzdeki beş yılda robotlar birçok kişinin işsiz kalmasına yol açacak ve bunun karşılığında müşterilere ucuz ve fonksiyonel (!) çözümler sunacak.

Ancak yeni teknolojiler yeni iş alanları yaratmazsa ve insanlar boş vakitlerini eğitmenlik gibi para kazanabilecekleri entelektüel faaliyetlerle dolduramazsa robot oteller global işsizliğin ayak sesleri de olabilir.

 

 

Robot otel

 

 

 

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex