Hayatın Beşiği Dünya’da ne kadar su var? >> Güneş Sistemi’ndeki uydularla karşılaştırma – İnfografik
|NASA’nın Galileo uzay sondasına göre, Jüpiter’in uydusu Europa’da, Dünya’dan 2-3 kat daha fazla su var. Birinci resimde, Dünya ve Europa’daki bütün suyu çekip iki damla halinde toplasaydık, bu damlalarının karşılaştırmalı büyüklüğünün ne olacağı gösteriliyor.
İkinci resimde ise Dünya, Europa ve Satürn’ün uydusu Titan’daki su miktarı ölçekli olarak karşılaştırılıyor. Titan’daki su miktarı Dünya’nın tam 11 katı!
Bu tahminlerde sadece sıvı su miktarı karşılaştırılıyor. Su buzunu da işin içine katarsak, donmuş Europa buzulları ile derin dondurucu Titan’daki toplam su miktarının Dünya’dan çok daha fazla olduğu görülüyor.
Dünya’da ortalama okyanus derinliği 4 km, Europa’da 100 km ve Titan’da 200 km’dir. Dolayısıyla, 80’lerin ünlü plastik maskeli uzaylı istilası dizisi Ziyaretçiler gerçek olamaz.
Kuyrukluyıldızlarda ve gaz devlerinin uydularında, hayatın ortaya çıkabileceği gezegenlerden onlarca kat daha fazla su bulunuyor. Hele Oort Bulutu ve Kuiper Kuşağı gibi dış güneş sistemi bölgelerini hesaba katarsak, bu fark yüzlerce kata ulaşıyor.
Su evrende çok boldur, hiçbir uzaylının su bulmak için başka dünyaları işgal etmesine gerek yoktur! 🙂
Europa’daki dev okyanus ve uzayda hayat olasılığı için şu yazıyı okuyabilirsiniz: Uzayda Dünya’ya benzeyen başka gezegenler >> Jüpiter’in uydusu Europa’nın yeraltı okyanusunda hayat olabilir
Su, hayatın en büyük kaynağı olsa gerek.