Hangi Din Daha Çok Şiddet İçeriyor? >> Hristiyanlık mı, Yahudilik mi, İslam mı?
|Charlie Hebdo ve Paris saldırılarının ardından İslam ve Hristiyanlığı karşılaştırarak hangi din daha çok şiddet içeriyor diye sormak moda oldu. Bir kesim, “Gerçek İslam diye bir şey yok. İslam şiddeti körüklüyor” derken, diğer kesim “Hayır, İslamcı terörü ve gericiliği Hristiyan emperyalist Batı dünyası yarattı” diyor.
Bir kesim Avrupa’nın bunu yeni ırkçılık ve ayrımcılık malzemesi olarak kullandığını, diğer kesim de gerçek İslam farklı diyenlerin, kendi ülkelerinde eğitim düzeyini artırıp demokrasiyi getirmeyerek dünyanın başına İslamcı terör belasını saldığını söylüyor.
Amerikalı da sıkıldı ve analiz etti
Amerikalı yazılım mühendisi Tom Anderson bu tartışmalardan çok sıkılınca işi analitiğe döktü ve kutsal kitapların kullandığı dilin ne kadar şiddet içerdiğini gösteren bir bilgisayar programı yazdı. Ardından sonuçları internette paylaştı. Peki, Anderson’a göre hangi din daha çok şiddet içeriyor? Hangi din kutsal metinlerde daha çok insan öldürmeyi ve yakıp yıkmayı savunuyor? Birlikte görelim.
Anderson neden dinleri bu şekilde karşılaştırmayı seçtiğini şöyle açıklıyor: “Bu proje terörizmin İslamcı köktendincilikle ilişkili olup olmadığına dair halk arasında süren tartışmalardan esinlendi. Söz konusu tartışmalarda İslam’ın diğer dinlerle karşılaştırdığında özünde daha çok şiddet içerip içermediği ele alınıyor.”1
İlgili yazı: İnternet Özel Hayatı Nasıl Yok Etti? >> 50 Resimle Gizliliğin Doğumu ve Ölümü
Satış kampanyası gibi analiz etti
Kendi geliştirdiği Odin Text metin analiz yazılımını kullanan Anderson, İncil ve Tevrat’ın Yeni Uluslararası Versiyonu ile Kuran’ın 1957 çevirisi İngilizce versiyonunu inceledi. Yazılımın üç kitabı incelemesi sadece iki dakika sürdü.
Odin Text kutsal metinlerdeki kelimeleri sevinç, beklenti, kızgınlık, iğrenme, üzüntü, sürpriz, korku / kaygı ve güven kategorilerine göre analiz etti.
Hangi din daha şiddetli?
Analize göre İncil, Kuran’a göre daha çok öfkeli söz içeriyor ve daha az güven aşılıyor. Öte yandan, Tevrat da İncil’e göre daha çok öfkeli söz içeriyor ve Kuran’dan iki kat fazla şiddet içeriyor: “Üç metin içinde Tevrat en şiddetli olanı görünüyor.”
“Öldürme ve yakıp yıkma kelimeleri Tevrat’ta Kuran’a göre biraz daha sık geçiyor (yüzde 2,1 yerine yüzde 2,8). Ancak Tevrat yakıp yıkma ve öldürmeye Kuran’dan iki kat fazla teşvik ediyor (yüzde 5,3). Ancak şunu herkese açıklamak isterim ki amacımız İslam’ın diğer dinlerden daha çok şiddet içerdiğini veya daha az şiddet içerdiğini kanıtlamak değil.”
“Ayrıca İncil, Tevrat ve Kuran’ın İslam, Hristiyanlık ve Yahudilikteki yegane metinler olmadığını biliyoruz ve dinsel inanışlarla öğretilerin bu üç dinden ibaret olmadığının farkındayız. Üstelik bunun yüzeysel bir analiz olduğunu ve elimizdeki bulguların kesin sonuçlar olmadığını da vurgulamam gerekiyor. Üç metne üstünkörü göz attık: Bunlar sırasıyla Kuran, İncil ve Tevrat’tı.”
İlgili yazı: Tüm fiziği tek denklemde açıklayan Her Şeyin Teorisi mümkün mü?
Böyle saçma soru mu olur?
Hangi din daha çok şiddet içeriyor gibi bir soruyu saçma buluyorsanız haklısınız. Bu yazıyı Kuran daha çok şiddet içeriyor veya İncil daha çok şiddet içeriyor demek için yazmadım. Bu yazıyı Haçlı Avrupalılar cihadı başımıza bela etti ve şimdi kendi yarattıkları İslamcı terör şiddetinde boğuluyorlar demek için yazmadım.
Belirli bir ideolojiyi, siyasi rejimi, dini görüşü veya ateizmi savunanların kendi dünya görüşleri doğrultusunda ortaya attığı “İslam’ın aslı İslamcı teröristlerdir. Barışçıl entelektüellerin İslam’ı ise çiçek böcek dinidir” argümanını tartışmaya açmaya da niyetim yok. Çünkü ben bu yazıyı “Hangi din daha çok şiddet içeriyor” sorusunun ne kadar saçma olduğunu göstermek için yazdım.
İlgili yazı: Dinozorların Sessiz Gecesi >> Dünya’da hayat sıfırdan başlasa insanlar tekrar ortaya çıkabilir miydi?
Sorunun cevabı önemli değil ki!
Nitekim kutsal metinleri analiz eden Anderson da böyle yüzeysel çözümlemeler yaparak bu tür derin soruların cevaplanamayacağını söylüyor. Böyle bir soru sormaya bile gerek yok aslında: Diyelim ki Hristiyanlık daha çok şiddet içeriyor veya Yahudilik ya da İslam. Bu doğru olsa ne olur, yanlış olsa ne olur?
Önemli olan insanca yaşamak ve insanca yaşatmak. Önemli olan insani değerlere sahip olmak, ahlaklı yaşamak. Önemli olan sosyal adaleti, eğitim ve fırsat eşitliğini gözetmek. İfade özgürlüğü ve şiddet içermeyen eylem özgürlüğünü sağlamak (barışçıl gösteri hakkı). Çocuklarımızı sevgiyle büyütmek. Sevgili, saygılı, olgun ve nazik olmak.
Bütün bunlar sağlandıktan sonra, bir insanın “Benim dinim senin dininden daha iyidir” demesinin veya “Ben dinlere inanmıyorum” demesinin de bir mahsuru yok. Çünkü mühim olan insan olmak. O zaman zaten hepimiz kardeş oluruz. Yine de Amerikalıların bu konuyu rahatça tartışabilmelerini ve konuya bilimsel gözle bakabilmelerini takdir ediyorum. İdeolojik bagaja boş verin, bilimin ve etik değerlerin yolundan ayrılmayın. 🙂
Vay vay vay… gizli gizli ateizmi teşvik.. size hiç yakıştıramadım Kozan Bey !!!
Bir başkası adına niyet okuması yapmışsınız ki, bu sadece sizi bağlar. Ayrıca yakıştıramamak neden? Ateizm kötü bir şey mi (!?)
Ülke zaten yobazlığa boğulmuş. Buluttan nem kapmak bu olsa gerek..
Nerede ateizm kötü bir şey dedim?
Kozan Bey soruyu bana sordu iseniz eğer, ben Mustafa isimli kullanıcıya yönelik yorum yapmıştım.
Saygılar
Sıkıntı yok. 🙂
O sadece kelime aramış metin tahlili analizi yapılmamış yani olumlu metinlerin içinde bir tane öldürmeyin geçmiş olsa bile ölmek eylemi olduğu için ölüm geçiyor diye kötülere bilirsiniz.
Kötülemek yok, hümanist mesaj var. Özellikle yazının sonunda.
bikere dünyanın var olması için savaşlar gerekli
eğer savaş olmazsa dünya ve tüm ormanlar ve yararlı bitkiler ve canlılar zaten yok olur gider
bunun içinde sürekli savaşlarda milyarca insanın
ölmesi gerekmektedir size göre zaten cennet veya cehennem yok tanrı da yok insanların ölmesi yani sizin için mikropların ölmesi kadar normaldir çünkü dünyanın mikrobuda insandır
insanlar çoğaldıkça dünyanın yok olacağını biliyorsunuz bunu tüm zeki insanlar bilir
sadece bazı insanlar sizin savaşınızdan kurtulabilir onlarda malum seçkin azınlık ve bilim adamları ve zengin kısım =)
dediğiniz gibi bilimden ve etik değerlerden ayrılmamak lazım =)
Kozan beyden cevap bekler iken ünlü oyuncu leonardo dicaprio birşeyler yazmış 🙂
Hocam, birçok yazınızı okudum ve sizinle bu kadar benzer çok düşüncelerde olduğum için çok mutluyum. Ve anlıyorum ki belli bir farkındalık seviyesine ulaşmış kişilerin genel fikirleri ve hayata bakış açıları aynı oluyor. Bu eski bir yazınız makaleleriniz arasında gezinirken buralara kadar geldim İnsanlar cahillik ve pislik içinde. İnsanın önce kendinde bir aydınlanma yaşaması lazım. Her şeyin anahtarı bilim ve iyi niyet, uygarlık olarak bunları hakkıyla yerine getirirsek geleceğe çok daha sağlam adımlarla ilerlemiş oluruz.
Kötülüğü engellemek için şiddet mi, değil mi, önemli olan bu.
Kötülük şiddetle engellenemez. Savaşlar savaşları sona erdirmez. Yalnızca daha fazla savaşa yol açar. Soyşkırıma uğramak ve savaş hali gibi durumlarda mecburen şiddete başvurulabilir ama bu sistematik ve kalıcı olamaz. Ayrıca savaşlar diplomasi ve vicdanın iflas ettiği yerde başlar.