Google Alphabet’e Satıldı >> Ama Alphabet.com BMW’nin elinde ve Google’a satmıyor!
|Bu bir şaka değil: Google yatırım, iş geliştirme, rekabet ve idarede esneklik kazanmak üzere yeni kurulan Alphabet holdinge katıldı. Alphabet holding, Google şirketler grubunun gücünü gösterecek ve İngiliz alfabesinin her harfi için holdingte bir şirket olacak.
Ancak belli ki Google yeni katılacağı holdingin ismini koyarken internete bakmamış. Çünkü Alphabet.com alan adı BMW’ye ait ve BMW de alan adını satmayı düşünmediğini söyledi. Peki şimdi ne olacak?
Belki de en iyisi ICANN veya başka bir global otoritenin, bu alandaki suistimalleri önlemek için 6 ay boyunca kullanılmayan alan adlarına el koyması ve yeniden satışını / dağıtımını yapması (tabii bunun denetimi nasıl yapılır, ayrı konu).
İnternet devi kendine isim seçmeyi bilmiyor
Öncelikle Google’ın kendi kurduğu Alphabet holdingin bir iştiraki olması sürpriz değil. Sonuç olarak robot laboratuarlarından sunucu çifliklerine, internet yayını yapan balonlardan kuantum bilgisayarlara kadar birçok harikaya sahip olan bugünkü Google’ın 1998 yılında kurulan basit arama motoruyla pek ilgisi yok.
Ayrıca, aradan geçen zamanda pazar şartları ve bilgi teknolojileri ekosistemi de değişti. Alphabet holdingin bir parçası olan Google çok daha esnek bir şirket olacak. Örneğin Youtube videolarını izlerken yaşanan takılma ve gecikmelerin önüne geçmek için gereken sunucu yatırımlarını hızla yapacak, teknoloji sorunlarını çözüp rekabet gücünü artıracak.
Alphabet holding başarılı Google yöneticilerine terfi imkanı sunarak başka şirketlere geçmelerini önleyecek, yeni şirket satın almalarının önünü açacak ve yeni fikirler geliştirmesi için Larry Page’e boş vakit yaratacak.
BMW geri adım atmıyor
Şikayetlerin tek bir holdinge, yani ortak muhataba yönetilmesini sağlayan yeni şirket yapılanmasının bir marifeti daha var: Bu yapılanma Google’dan kullanıcı gizliliğine uymasını isteyen ve Google’a devamlı ceza kesen düzenleyici AB kurumlarının da içini rahatlatacak.
Ancak, yazımızın başında belirttiğimiz gibi Google her harfe bir şirket alacağım diye hava atmak isterken acele etmiş ve kendi holdinginin alan adının webde serbest olup olmadığına bakmamış. Öyle ki dünyanın en büyük holdingi olmaya aday bu şirketler grubunun alan adı Alman otomotiv şirketi BMW’nin kontolünde ve BMW de alan adını kimseye satmaya niyetli değil.
Kafalar karışmasın: Güç hâlâ Larry Page ile Sergey Brin’in elinde ve Alphabet’in sahipleri de onlar. Alphabet yapılanması Google’ın web arama motoru, Gmail , Android ve Chrome‘dan oluşan ana ürünlerini geleceğe yönelik yeni projelerden ayırmasını sağlıyor (fiber internet, Calico, X, kendi kendini süren otomobiller).
Ancak BMW’nin kafası karıştı
Her ne kadar Alphabet holdingin geçerli alan adı abc.xyz olsa da BMW şirketi Alphabet’e kendine kayıtlı bir ticari markanın ismini kullandığı için dava açabilir. Gerçi BMW dava açmayı düşünmediğini söyledi, ama internette hemen herkes Google diye BMW’nin alphabet.com sitesini ziyaret ettiği için otomotiv şirketi siteyi kapatmak zorunda kaldı.
Elbette ABD’de Alphabet adlı başka şirketler de var. Reuters’a göre ABD’de 100’den fazla şirketin ticari marka kaydında bir şekilde Alphabet ismi geçiyor. Örneğin 1965’te kurulan Ohio merkezli Alphabet Inc şirketi otomotiv sektörüne elektrikli cihazlar üretiyor.
Twitter’da bile Google’a ait değil
Twitter’da @Alphabet kullanıcı adı bile başkasına ait: Gerçek adı Chris Andrikanich olan bu kullanıcı büyük olasılıkla şöhret oldu. Nitekim şöyle bir tweet attı.
Şey, doğrusu bu, Pazartesi gününü sonlandırmanın ilginç bir yoluydu…
— Chris Andrikanich (@alphabet) 10 Ağustos 2015
Y Combinator kurucusu Paul Graham konuşla ilgili açıklamasında, “Alan adları bir şirketin online prestijinde eskisi kadar ağırlık taşımıyor ama bir şirketin kendi isminin .com uzantılı alan adına sahip olmaması zayıflık göstergesidir” dedi.
Google olayı çözdü
Google’ın kurucusu Larry Page ise bu sorun olmayacak diyor, çünkü Alphabet kendi şirket adıyla markalar ve ürünler çıkarmayacak. Aslında Google gibi halkın karşısına doğrudan çıkmayacak.
Her durumda Google’ın bile kendi isminde alan adı bulmakta zorlanması internette IP adreslerini dağıtan ICANN’ın ciddi ciddi düşünmesi gereken bir konu. Sonuçta alan adı işi İstanbul’da taksi plakası sahip olmaya benzedi:
İnsanlar zamanında 10 dolara aldıkları alan adlarını yeri geliyor, milyon dolarlara satıyor fakat bu durum alan adı pazarında büyük spekülasyona ve fiyatların kentsel dönüşüm geçiren Caddebostan’daki daire fiyatları gibi aşırı şişmesine yol açıyor.
Belki de en iyisi ICANN veya diğer bir global otoritenin 6 ay boyunca kullanılmayan alan adlarına el koyması ve yeniden satışını / dağıtımını yapması.