Gerçek Ölüm Yıldızı Süpernovalar

Gerçek-ölüm-yıldızı-süpernovalarStar Wars filmindeki Ölüm Yıldızı adlı yapay uydu süper lazeriyle Dünya’yı tek atışta yok edecek güçte. Oysa Evren’de sadece gezegenleri değil, yıldız sistemleri ve hatta galaksileri yok edecek güçte patlamalar var. Bunlara süpernova ve kuasarlar diyoruz. Gerçek gezegen katillerini birlikte görelim.

Önce Ölüm Yıldızı kaç para?

İngiliz enerji tedarik şirketi Ovo hesapladı: Star Wars’daki Ölüm Yıldızı’nın İmparatorluğa günlük maliyeti Dünya parasıyla 7,8 oktilyon dolar. Bu da 7,8 milyar kere milyar kere milyar dolar demek.

Ne de olsa burada 120 km çapında metalden inşa edilmiş yapay bir uydudan söz ediyoruz ve resimde görebileceğiniz gibi bu uydu Florida eyaletini gölgeleyecek kadar büyük. Ölüm Yıldızı’nda 342.953 donanma askeri, 25 bin 984 fırtına askeri (stormtrooper) ve 2 milyondan fazla personel var.

İlgili yazı: Ay’a Gitmedik Komplo Teorilerini Çürüten 10 Kanıt

ölüm_yıldızı-süpernova-süpernovalar-star_wars-kuasar
Florida kadar geniş.

 

1000 gezegen zor besler

Ölüm Yıldızı’nın sahip olduğu süper lazerin ateş gücüne sinemalarda bu hafta gösterime giren Rogue One (Haydut Bir) filminde tanık olabilirsiniz. Ancak, Ölüm Yıldızı’nı çalıştırmanın ne kadar pahalı olduğunu göstermek için Dünya ekonomisinden örnek vermemiz yeterli:

Yıllık global ekonominin büyüklüğü 70 trilyon dolar ve bugün uzaylılara satmak istesek Dünya gezegenindeki doğal kaynakların toplam değeri 200 trilyon dolar. Oysa size verdiğim 7,8 oktilyon dolarlık fiyat var ya, işte o Ölüm Yıldızı’nın inşaat maliyeti değil. Bu para günlük işletme maliyeti!

Ölüm Yıldızı’nı işletmek için her gün yıllık global ekonominin 100 trilyon katını ve Dünya gezegeninin değerinin de 30 trilyon katını harcamamız gerekiyor. Neyse ki Star Wars galaksisinde İmparatorluk kontrolünde olan 2 milyon gezegen var ve bunlar uydularıyla birlikte büyük kaynaklar sağlıyor.

Galaksi İmparatorluğu teknolojisinin Dünya’dan çok ileri olduğuna, örneğin ışıktan hızlı yolculuğa izin verdiğine dikkat edersek (Tip III uygarlık) Ölüm Yıldızı’nı inşa etmenin ve işletmenin o kadar pahalı olmadığını görüyoruz. Öyle ki Ölüm Yıldızı’nı beslemek için sadece 1000 gezegen yeterdi! :p

İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem

ölüm_yıldızı-süpernova-süpernovalar-star_wars-kuasar

 

Ne kadar güçlü?

Tamam, ne kadar büyük ve pahalı olduğunu anladık. Peki ne kadar güçlü? Çok güçlü. Ölüm yıldızı tek bir lazer ışını göndererek Dünya gibi 12 bin km çapındaki bir gezegeni anında buharlaştırabiliyor. Bunu başarmak için Ölüm Yıldızı lazerinin ne kadar güçlü olduğunu biliyor musunuz?

Önce Einstein’ın E=Mc2 denklemini hatırlayalım. Bu denkleme göre kütleyi enerjiye çevirebiliriz. Dolayısıyla Dünya’yı parçalayabilmek için gezegeni oluşturan kayaları bir arada tutan toplam bağlayıcı kütlenin enerjisinden daha güçlü bir ışınla ateş etmemiz lazım.

Dünya’nın kütlesi 5,97219 × 1024 kilogram. Bu da Dünya 59 milyar 722 milyon kere milyar kere milyon ton ağırlığında demek. Bunun enerji cinsinden karşılığını hesaplayıp konuyu uzatmayacağım; ama bu kadar güçlü bir lazer ışınıyla Dünya’ya ateş edersek gezegenimizi parçalayabiliriz.

İlgili yazı: Sansüre Karşı TOR ve Orbot Rehberi

ölüm_yıldızı-süpernova-süpernovalar-star_wars-kuasar
Ölüm Yıldızı süper lazerini ateşliyor.

 

Parçalarsak ne olur?

Çok kötü olur tabii. Hepimiz ölürüz ama kozmik ölçekte hiçbir şey olmaz. Dünya erimiş lav damlalarından oluşan bir buluta döner, sonra kendi ağırlığının (kendi yerçekiminin) etkisiyle 20 milyon yıl içinde tekrar birleşir ve ortaya yeni bir dünya çıkar.

Oysa Star Wars Bölüm 4’te Ölüm Yıldızı’nın Dünya benzeri Alderaan gezegenini parçalamakla kalmadığını, aynı zamanda gezegeni tekrar birleşemeyecek şekilde buharlaştırdığını görüyoruz. İşte bu Ölüm Yıldızı’nın gerçek gücü!

İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi

ölüm_yıldızı-süpernova-süpernovalar-star_wars-kuasar

 

Gezegen katili

Ölüm Yıldızı’nın ateş gücüyle ilgili hesaplamalara göre; Dünya’yı buharlaştırmak için gereken enerji 1038 joule.1

Sayıların içinde kaybolmadan gerçek hayattan örnek verelim: Hiroşima’ya atılan atom bombası 63 trilyon joule gücündeydi. Bu da Ölüm Yıldızı süper lazerinin atom bombasından 100 trilyon kere trilyon kere trilyon daha güçlü olması demek.

İlgili yazı: Dünya’daki hayatın kökeni Mars mı?

ölüm_yıldızı-süpernova-süpernovalar-star_wars-kuasar
Patlayan yıldız süpernova.

 

Anladık çok güçlü!

Peki Evren’de Ölüm Yıldızı kadar güçlü olan doğal patlamalar var mı? Tabii ki var: Bunlara süpernova diyoruz; yani patlayan yıldızlar. Süpernova patlaması 1044 joule enerji üretiyor. Kısacası ömrünü patlayarak tamamlayan ve daha sonra kara deliğe dönüşen yıldızlar Ölüm Yıldızı’ndan en az 1 milyon kat daha güçlü.

Oysa her biri en az 1000 gezegene mal olan 1 milyon Ölüm Yıldızı inşa etsek bile biz bu enerjiyi üretemeyiz; çünkü termodinamik yasaları gereği enerjinin tamamını işe dönüştüremeyiz.

Nasıl ki 1000 beygirden güçlü olan Bugatti Chiron’u geçmek için Anadol’a 1000 at bağlamak yetmez, 1 milyon Ölüm Yıldızı da yan yana gelse dahi tek bir süpernova kadar güç üretemez. 🙂

İlgili yazı: VPN Engelleme Başladı

ölüm_yıldızı-süpernova-süpernovalar-star_wars-kuasar
Süpernova patlamasından 200 kat güçlü hipernova.

 

Süpernovadan güçlü patlamalar

Şimdi kendimi açık artırmada pahalı tablo satın alan biri gibi hissediyorum; görüyor ve artırıyorum! Evren’deki en güçlü patlama süpernova değil. Bir de hipernovalar var. Bunlar da patlayan yıldızlar, ama öyle şiddetli patlıyorlar ki tümüyle yok oluyorlar.

Kendi içinde antimadde üreten bu yıldızlar, evrendeki en şiddetli patlamalara yol açan antimaddeden aldığı güçle, normal bir süpernovadan 200 kat güçle patlıyor. Hatta Çinliler geçen yıl böyle bir hipernova gözlemlediler ve ben de başka bir yazıda anlatacağım.

Şimdilik Dünya gezegenindeki altını üreten çarpışan nötron yıldızlarının da bu kadar güçlü gama ışını patlamaları ürettiğini bilmemiz yeterli.

İlgili yazı: Renk Körlüğünü Düzelten Gözlük

ölüm_yıldızı-süpernova-süpernovalar-star_wars-kuasar
Merkezinde aktif süper kütleli kara delik olan genç kalaksi: Kuasar.

 

Daha güçlü, çok daha güçlü

Gücün tanımı nedir? Fiziksel açıdan süpernova ve hipernova patlaması gibi bir anda salınan enerji akışı olduğu kadar, uzun süre boyunca salınan enerji akışı da var. İşte kuasarlar bu sınıfa giriyor. Bizden en az 2,5 milyar ışık yılı uzakta bulunan kuasarlar aslında aktif galaksi çekirdekleri.

Bu nedenle kuasarlara yeni oluşan genç galaksiler diyebilirsiniz. Bunların merkezindeki süper kütleli kara delikler 1 milyar güneş kütlesinde olabiliyor; ama aslında genç kara delikler olduğu için galaksinin merkezindeki gaz ve toz bulutlarını hızla yutuyorlar.

O kadar hızlı yutuyorlar ki yutamadıklarını kusuyorlar. Aslında bu kara delikler yutamadıkları gazları kutuplarından uzaya doğru ışık hızının yüzde 90’ıyla püskürtüyor. Bunu yaparken de çok güçlü gama ışını patlamaları üretiyor.

İlgili yazı: 18 Ayda Nasıl 24 Kilo Verdim?

ölüm_yıldızı-süpernova-süpernovalar-star_wars-kuasar
Kuasar merkezindeki kara deliğin püskürttüğü gazlar ışık hızının yüzde 90’ınına ulaşıyor. Bir kuasar 1 milyar yıl boyunca püskürebiliyor. Bunlara gama ışını patlamaları kadar güçlü gaz jetleri. Bu sürede komşu galaksileri bombalayıp oradaki hayatı yok edebilir (lokal radyasyonu artırarak).

 

Güç değil, dayanıklılık önemli

Kuasarlar 5 x 1036 joule enerji üretiyor (saniyede 100 galaksi gücünde) ve bu nedenle sıradan süpernovalardan çok daha güçlüler; ama süpernovaları hem 100 metre koşuda hem de maratonda yeniyorlar.

Sonuçta en güçlü hipernova bile 2 saniyede olup bitiyor. Oysa kuasarlar 1 milyar yıl boyunca süper güçlü gama ışınları püskürtmeye devam ediyor!

Öyle ki ışık hızının sınırlı olmasına rağmen, bu süre içinde komşu galaksileri bile bombalayarak o galaksilerdeki gezegenlerde olması muhtemel hayatı yok ediyorlar. Kuasarlar tam 1 milyar yıl boyunca 10 ila 100 galaksi gücünde patlıyor.

1 milyar yıl boyunca devamlı ateş eden 100 milyon Ölüm Yıldızı düşünün. İşte kuasar bu. Sonuç olarak evet, Evren’de Ölüm Yıldızı’ndan çok daha güçlü doğal patlamalar var ve siz de süpernovalarla gama ışını patlamalarını merak ediyorsanız hemen gezegen katilleri yazımı okuyabilirsiniz.

Ölüm Yıldızı Alderaan’ı yok ediyor

1Stardestroyer.net

Etiketler:

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir