Facebook “Reactıons” İle Tanışın >> Beğen düğmesine duygusal simgeler geliyor
|
Mark Zuckerberg Facebook’un yeni “Reactions” özelliğini duyurdu. Artık Facebook Beğen düğmesi yanında duygusal simgeler (emoticonlar) gösterecek ve siz de bir gönderiyi beğendiğiniz zaman hissettiklerinizi “like”ın hemen yanına yerleştirecekseniz.
Facebook’a bu aralar bir şey oldu. Sürekli yeni özellikler ekliyor. Son olarak profil resminde animasyonlu gif ile video kullanmaya izin vermiş ve “beğenmeme” düğmesi ekleyeceğinden söz etmişti.
Gerçi Facebook duvarına beğenmeme düğmesi eklemedi ama bir gönderiyi beğenmediğinizi ifade simgeleriyle göstermenize izin veriyor. Nasıl yaptığını anlatalım:
Swarm’dan esinlendi
Zuckerberg’e sorarsanız Swarm’dan esinlemedik diyecek ama ruhu şad olsun, Microsoft MSN’den bu yana ifade simgelerini en iyi ve en yaygın kullanan, üstelik bunu oyunlaştırma ile en başarılı şekilde birleştiren sosyal ağın Swarm olduğunu biliyoruz.
Doğrusu Buzzfeed’in de ifade simgeleri olayına el atmasından sonra, Facebook’un beğen düğmelerine gülen adam eklemek istemesine şaşırmamak gerekiyor. 🙂
İlgili yazı: Facebook 5 adımda kendini nasıl yeniliyor?
Türkiye’ye geldi
Facebook her zamanki gibi yeni özelliği sınırlı sayıda kullanıcıya açtı ve önce test etti. Ancak şimdi bu güncelleme tüm Facebook kullanıcılarına sunuldu.
Facebook MySpace’e benzemeye başladı
Peki neden? Yoksa Darth Vader’ın Yıldız Savaşları Bölüm V’te söylediği gibi bir kısır döngü mü söz konusu? Vader, “Seni bekliyordum Obi Wan. Sonunda tekrar karşılaştık. Çember artık tamamlandı. Senden ayrıldığım zaman sıradan bir öğrenciydim, şimdi Usta benim” demiş ve sonraki filmde yenilmişti.
Aynı mantık Facebook için de söz konusu olabilir. Facebook 2004’te çıktığı zaman MySpace sosyal ağların kralıydı ve hizmetine Facebook’un animasyonlu profil resmi gibi çok sayıda yeni özellik eklemişti. Ancak, Facebook gelince oyunun kuralını değiştirdi ve MySpace de kullanıcı sayısını artırmaya yönelik bütün yeniliklerine rağmen liderliğini kaybederek büyük ölçüde unutuldu.
İlgili yazı: Zuckerberg Facebook’un sonu geliyor dedi
Daha çok kullanıcı, daha çok müşteri demek
MySpace unutuldu ama bu Facebook’un da unutulacağı anlamına gelmiyor. Çünkü Facebook bugün aktif kullanıcı sayısı 1,5 milyarı aşan bir sosyal ağ. Aynı zamanda tıkla ve ara reklamlarını tamamlayan Instant Articles uygulaması ile dijital medyanın ayrılmaz bir parçası.
Facebook MySpace’in sonuna uğramayacak, tersine yeni özellikleri sayesinde daha fazla kullanıcıya hitap ederek hem reklam, hem içerik kanalı kontrolü, hem de aracı e-ticaret platformu alanlarında çok daha zengin ve güçlü olacak. Ancak en iyisi, Facebook Reactions duyurusunu bizzat Zuckerberg’ten okuyalım:
Duygusal Beğen dönemi
“Bugün Reactions’ı test etmeye başlıyoruz. Buna kendini daha iyi ifade eden Beğen düğmesi de diyebiliriz. Beğen düğmesi Facebook’un uzun zamandır ayrılmaz bir parçası.
Her gün milyarlarca Beğeni veriliyor ve bir şeyi beğenmek de kendinizi ifade etmenin en kolay yolu. Ancak yıllar boyunca insanlar bizden “Beğenmeme” düğmesi de eklememizi istediler. Her an güzel bir an değildir ve bazen empatinizi ifade etmenin yolunu ararsınız.
Bunlar her zamankinden daha çok paylaşacak güce sahip olmak istediğiniz önemli anlardır ve Beğen [düğmesi] de kendinizi ifade etmenin en iyi yolu olmayabilir.”
Önce İrlanda’da
“Geçenlerde yaptığımız bir Soru-Cevap oturumunda, kendinizi ifade etmeniz için daha kullanışlı seçenekler sunmanın en iyi yollarını uzun zamandır düşündüğümüzü topluluğumuzla paylaştım. Bir yandan da bunun saygı sınırlarını aşmayan basit bir deneyim olmasını istiyorduk.
Bugün bunu test etmeye başlıyoruz. Reactions sevginizi, hayranlığınızı, mizah duygunuzu ve üzüntünüzü paylaşmanız için size yeni yollar sağlıyor. Bu bir beğenmeme düğmesi değil, ama sevincinizle cana yakınlığınızı göstermenin yanı sıra üzüntü ve empatinizi göstermenize de izin veriyor.
Bu duyguları Beğen düğmesini tıklayarak veya imleci Beğen düğmesinin üzerinde bekleterek ifade edebileceksiniz. Reactions uygulamasına İrlanda ile İspanya’da başlıyoruz ve bu deneyimi herkese sunmadan önce bu ülkelerde tecrübe ederek öğreneceğiz. Umarım bunu sever veya nasıl hissettiğinizi daha iyi ifade edebilirsiniz!” Duygusal ifadeler önce sıcakkanlı insanların ülkesi İrlanda ve İspanya’da test ediliyor. 😀