Ciltteki Kırışıklık ve Yara İzlerine Son
|Bilim insanları yağ hücresi tedavisiyle derideki yara izlerini gidermenin yolunu buldu. Artık başta sezaryen ameliyatları ve trafik kazaları olmak üzere bütün yüzeysel yara izlerini iyileştirmek mümkün olacak. Yeni teknoloji ileride ciltteki kırışıklıkları da gidermekte kullanılacak.
Yara izi tarihe karışıyor
İnsan derisi ameliyattan sonra iyileşme kapasitesine sahip. Biz de bu sayede küçükken bisikletten düştüğümüzde oluşan yara izlerini orta yaşımıza taşımıyoruz. Ancak, trafik kazaları ve sezaryen ameliyatı gibi nedenlerle oluşan derin yaralar deride iz bırakıyor. Bu da estetiği bozuyor.
Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Okulundan George Cotsarelis ve ekibi bu izleri tümüyle gidermenin yolunu bulduğunu duyurdu. Doktorlar deride doku bozukluğuna yol açan hücre yıkımını önleyerek yağ hücrelerini canlandırmayı başardılar. Bunu anlamak için önce yaraların nasıl oluştuğuna bakalım.
İlgili yazı: Hiperküp: Evren Neden Üç Boyutlu?
Yağ sorunu
Tenimizde yüzeysel kesikler oluştuğu zaman depo yağ hücreleri ortaya çıkıyor ve kesikteki boşlukları doldurarak derinin iki yarısının kaynamasını sağlıyor. Yara izi ise derimiz derin yaralardan iyileşirken ortaya çıkıyor ve bu tür yara izleri sadece yağsız miyofibroblast hücrelerden oluşuyor.
Aslında derin yaralar iyileşirken yağ hücreleri ve kıl kökleri tahrip olduğu için miyofibroblast hücreleri boşluğu dolduruyor ve bu da yara izine yol açıyor.
California Üniversitesi, Irvine Gelişim ve Hücre Biyolojisi bölümünden Doç. Dr. Maksim Plikus yeni tedaviyi şöyle açıklıyor: “Elimizdeki bulgular, yaralanan dokuya yara oluşmadan önce müdahale edip yağ hücrelerini canlandırarak derinin yara izi kalmadan iyileşmesini sağlayabileceğimizi gösteriyor.”
“İşin sırrı önce kıl köklerini canlandırmakta. Ardından vücudunuz kıl köklerinden gelen sinyaller uyarınca yağ hücrelerini çoğaltacak ve yarayı tümüyle iyileştirecek.”
İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Router Modem
Fırsat penceresi
Hekimler bunun için yara iyileşme sinyallerinin vücutta nereden geldiğini tespit ettiler. Sonunda Kemik Şekillendirme Proteini denilen bir molekülün miyofibroblast hücrelerini yağ hücrelerine dönüşmeye zorladığını gördüler.
“Bu da büyük sürpriz oldu; çünkü miyofibroblastların başka bir hücreye dönüşemediğini sanıyorduk. Ancak, yaptığımız çalışmalar bu hücreleri etkileyerek depo yağ hücrelerine dönüşmesini sağlayabileceğimizi gösteriyor.”
İlgili yazı: Hormonlu Satürn ve 200 Kat Büyük Halkaları
Henüz deney aşamasında
Şimdilik konsept kanıt denemeleriyle test edilen yeni teknoloji henüz insanlı klinik deney aşamasına gelmedi. Yine de hekimler hem fare derisinde hem de insan derisinde yaraları iyileştirmeyi başardılar (bu noktada insanlardan alınan deri örneklerini kullandılar).
Canlı insan kolundaki izleri geçirmek daha zor olacak; ama henüz deney aşamasında olan bir teknoloji için hızlı ilerleme kaydettiğimizi söyleyebiliriz. Öyle ki bu tedavi AIDS ve kanser nedeniyle derisi kırışan hastaların da dış görünüşünü iyileştirebilir.
İlgili yazı: İnsan Ömrü Neden 122 Yıl?
Yaşlılık ve kırışma
Yaşlandıkça derideki yağ hücreleri ölüyor. Bu da derinin sertleşip kırışması ve sarkmasına yol açıyor. Bugüne kadar cildi nemlendiren ve yaşlanmayı geciktirdiği öne sürülen kozmetik ürünleri hiçbir fayda sağlamadı.
Ancak, yeni tedavi ile gelecekte seksen yaşındaki bir kadının bile 18’inde görünmesini sağlamak mümkün olacak. Şimdiki gençler bu yüzden çok şanslı! Gerçek gençlik tedavisi olmasa da ciltteki kırışıklıkları tümüyle giderme hayali 15-20 yıl içinde gerçekleşecek.
1http://plikuslab.bio.uci.edu/