Çift güneşli Yıldız Savaşları gezegeni Tatooine bulundu

solar system kepler 47Kepler-47 gökbilimcilerin bulduğu ilk çift güneşli yıldız sistemi değil ama yıldızlara hayata elverişli olacak kadar yakın bir gezegen barındırıyor.

Yıldız Savaşları Bölüm IV’te Luke Skywalker’la tanıştığımız Tatooine gezegenini bilirsiniz. Çekimleri Tunus çöllerinde yapılan Tatooine’in iki güneşi vardı. Artık bu gezegenler bir bir gerçek oluyor; bilim adamları geçen yıldan beri iki yıldızlı gezegenler keşfediyorlar. Ancak, şimdiye kadar ikiz güneşlerine hayatın gelişmesine izin verecek kadar yakın bir gezegen bulmamışlardı.

 

Kepler Uzay Teleskopu galaksimizde Dünya benzeri gezegenler arıyor. Kuğu Takımyıldızında, 5000 ışık yılı uzaklıkta yer alan Kepler-47 sistemini de o buldu.

Kepler-47 Yıldız Sistemi bu konuda ilk. Kepler-47c gezegeni yıldızların yaşama elverişli bölgesinde bulunuyor; yani güneşlere ne çok yakın ne de çok uzak… Çok yakın olsa, Merkür veya Venüs gibi sıcak ve çok uzak olsa Mars gibi soğuk olurdu.

Aslında Güneş Sistemimizde hem Mars hem de Venüs hayata elverişli bölgenin içinde. Yalnız Venüs bu bölgenin Güneş’e en yakın kısmında iken Mars en uzak kısmında yer alıyor. Bu yüzden de Güneş Sisteminde hayat, yaşama izin veren ılıman bölgenin ortasındaki Dünya’da ortaya çıkmış bulunuyor.

Tabii hayatın ortaya çıkması için güneşe uygun mesafede olmak yeterli değil…

Örneğin, yeni bulunan iki güneşli yıldız sistemindeki Kepler-47c gezegeni bir gaz devi. Uzay gemilerinin iniş yapabileceği katı bir yüzeyi bulunmayan bu soğuk gaz topunda bildiğimiz anlamda hayatın gelişmesi imkansız. Ancak, galaksimizdeki diğer yıldız sistemlerinin ve “çift yıldız sistemlerinin” hayata elverişli bölgesinde Dünya gibi katı kabuklu kayalık gezegenler varsa hayat olasılığı artacaktır.

 

Gaz devini bulduk, kayalık dünyaları da bulsak ya!

Ne yazık ki kayalık gezegen bulmak gaz devi bulmaktan zor. Adı üstünde, gaz devi… Dünyadaki teleskoplardan 5000 ışık yılı uzaktaki yıldızlara baktığımızda gaz devleri hemen dikkat çekerken, Dünyamız gibi küçük gezegenler kolay fark edilmiyor.

Gerçi gökbilimciler, tek güneşli yıldız sistemlerinde Dünya büyüklüğünde gezegenler buldular ama bunlarda hayat olup olmadığını anlayacak kadar yakın değiliz. Teleskop teknolojilerimizi geliştirir ve uzaya yeni teleskoplar gönderirsek, bu gezegenlerin atmosferinde hangi gazların bulunduğuna bakarak (örneğin oksijen miktarı) yabancı dünyalarda hayat olup olmadığını anlayabiliriz.

Bu yazının devamında uzayda gezegen arama tekniklerini anlatacağım.

 

Kepler-47 çitf yıldız sisteminin animasyonu

 

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir