Apple – Samsung patent savaşları kabak tadı verdi
|Son olarak Ekim başında Samsung Galaxy Tab 10.1’in ABD’deki satış yasağı kalktı. Temyiz davaları sürüyor.
Şirketler patent hakkını kullanarak serbest rekabeti ve inovasyonu önlüyor.
Patent savaşları serbest rekabeti önleyen, tekelci bir yapıya dönüştü. Bu sitede çıkan birçok haberde gördüğümüz gibi patent şantajı için aracı şirketler (patent brokerları) kurulmuş durumda.
Bunlar firmalardan patent haracı açamazsa, temsil ettikleri firma veya kendileri adına patent ihlali davası açıyor. Bütün bunlar büyük şirketlerin teknolojiyi pazara damla damla sunma eğiliminin bir göstergesi.
Böylece 1 yıllık inovasyonu kullanıcılara 5 yıl satarak para kazanacaklar ama işbirliğine dayalı bulut modelleri ile, bu sistem, artık patent davası açan şirkete mahkeme masraflarından başka bir kazanç sağlamıyor. Karşı davalar açılınca patent savaşının kazancı olmuyor. Tek amaç pazardaki güçlü markayı biraz olsun yavaşlatmak oluyor.
Patent davası açmayın ama patent davası açmamak için Microsoft’un Android üreticilerine yaptığı gibi rakiplerden haraç da almayın
ABD’de Galaxy Tab’lerin satış yasağının kalkması bunun bir örneği. Belki Apple, yeni Retina Display iPad’leri satmak için bir fırsat penceresi yakalamak amacıyla rakibi Samsung’u en azından yavaşlattığını söyleyebilir. Ancak, yine Türk İnternet’te çıkan bir haberde, Apple’ın sadece ABD’de 1 numara olduğunu gördük; yani Apple gerçek anlamda uluslararası bir marka olamamış. Kendi ülkesinde çalıp söylüyor.
Apple, İnovasyon yapmadığı, tedarik zincirini geliştirmedği ve asla uygun maliyetli, alçakgönüllü bir marka olmadığı için yurtdışı rekabetini patent savaşlarına bağlamış durumda.
Patent davalarını önlemenin bir yolu var. Bunun için gerekli yasal düzenlemeler yapılsın
Özetle patent savaşları şöyle önlenebilir: Hakim der ki sen patent hakkını kötüye kullanarak pazarda serbest rekabeti önlüyor ve patent davalarıyla haksız rekabet ediyorsun. Bu nedenle patentlerini jenerik patent olarak kabul ediyorum ve herkesin erişimine açıyorum. Temel teknolojilerin patentini alamazsınız, tabletler ve akıllı telefonların ekranları bu kategoriye girer. Tersine, patent hakkını kötüye kullandığın için senin başka şirketlerden istediğin tazminatı ben sana ceza olarak kesiyorum. O zaman patent davası olayı biter. 🙂
Piper Jaffray Araştırması Amerikalı Gençlerin Apple Cihazlarını Tercih Ettiklerini Ortaya Koyuyor
http://turk.internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=39348