Apple Android’den özür mü diliyor?
|Apple, patent savaşlarında HTC’ye zeytin dalı uzattı: HTC ile Apple, aralarındaki tüm patent davalarında uzlaşmaya vardı ve birbirlerinin patentlerini kullanmak için 10 yıl süreli bir lisans anlaşması imzaladı. Bu anlaşmanın, Apple−Samsung patent davalarına bakan yargıcın (Koch), Apple’a ait 20 kadar patenti iptal etmesinin ardından yapılması dikkat çekti (ABD Patent Ofisi’nin aynı yöndeki kararı üzerine).
Anlaşma uyarınca Apple, HTC’ye patent davası açmayacak ve HTC ile Apple, belirli bir lisans ücreti karşılığında birbirlerinin patentlerini kullanabilecekler. Doğrusu, bu Apple’ın Android’den özür dilemesi anlamında değilse, başka ne anlama gelir, bilemiyorum.
Apple-Samsung savaşları sektöre büyük zarar verdi. Apple’ın Samsung’a ek olarak Google ve HTC ile yaşadığı çatışmalar (işin içinde ilk kuşak Nexus telefonlar da var) sadece sektöre zarar vermekle kalmadı, aynı zamanda inovasyonu da sekteye uğrattı: Tıpkı Apple’ın Samsung’u dava etmesi gibi, diğer şirketler de Apple’a art arda dava açmaya başladı. Apple, patent haklarını rakip şirketlerin ürün geliştirmesini önlemek için bir silah olarak kullanıyordu ama bu oyun ters tepti.
Mahkemeler Apple’ın patentlerini yeterince inovasyon, yeterince teknolojik yenilik içermediği gerekçesiyle bir bir iptal ediyor. Apple’ın 10 yıl önce aldığı birçok patenti, yeni telefon üretmek için değil de sırf rakiplerinin yeni telefonlar geliştirmesini önlemek için tescil ettirdiği ortaya çıkmış bulunuyor. Öyleyse bu savaşta kaybeden taraf Samsung değil, durduk yere kendi patent portföyünün geçerliliğini tartışmaya açan ve böylece inandırıcılığını yitiren Apple’dır.
Microsoft Steve Ballmer Style!
Evet, Apple’ın yeni Gangnam Style’ı bu: Bükemediği eli öpmek… Apple patent savaşları ile mali kayıplara uğrar ve sektörün dengesini bozarken, Microsoft çok daha farklı bir yol izliyordu: Microsoft CEO’su Ballmer geçen yıl bir açıklama yaptı ve Android üreticilerinin, imal ettikleri her telefon ve tablet için, Microsoft’a patent hakkı olarak 5 ila 15 dolar arasında bir rakam ödediğini söyledi. Evet, Microsoft, belki Apple’ın yaptığı gibi Android’e savaş açmadı ama Android’i haraca bağladı.
Microsoft, bugün Android pazarının hem rakibi hem de önemli bir parçasıdır ve bu nedenle, Windows Phone 8’in akıllı telefon pazarındaki gücünü küçümsememek gerekir. Bu nokta, HTC ve Samsung’un neden Windows Phone 8 ve Windows 8 tablet üretimi yaptığını da açıklıyor. Windows Phone 8 işletim sistemini inceleyen yazımda, mobil Windows 8 pazarını Nokia Lumia serisi değil, HTC ve Samsung’un Windows 8 telefonları belirleyecek derken kast ettiğim buydu. Üstelik, HTC’nin ta Windows Mobile 6.5 kullanan HD 2 modelinden beri Windows işletim sistemli telefon ürettiğini de unutmamak lazım.
Apple nihayet akıllanıyor mu?
Apple, Android’i yıkamayacağını sonunda anlamış görünüyor (IDC’ye göre Android’in global pazar payı % 75. Sadece Samsung’un akıllı telefon pazar payı ise % 31). Bu durumda, geriye sadece Android ile anlaşmak ve patent davası açmamak için, Android üreticilerinden cihaz başına belirli bir patent lisans ücreti almak kalıyor.
Microsoft, akıllı telefon pazar lideri olmasa bile, HTC ve Samsung’un ödediği “bedellerle” Android’in sırtından para kazanıyor. HTC anlaşması ile, Apple da aynı yola girmiş görüyor. Artık yargıçları bile bıktıran ve yazılı uyarılar almaya başlayan Apple, yakında Samsung’la da uzlaşmaya varırsa hiç şaşırmam. Aklın yolu bir!
http://www.fosspatents.com/2012/10/patent-office-tentatively-invalidates.html