Akıllı Dövme >> Güneşte kalınca renk değiştirip uyaran elektronik UV çıkartmalar geliyor
|Esnek elektroniğin yeni temsilcisi e-dövmeler sadece spor ve fitnessla sınırlı değil. Şimdi deriye e-dövme yapıştırıyorsunuz ve sizin için periyodik sağlık kontrolü yapıyor. MC10 güneşte çok kalınca kansere karşı uyaran UV yama geliştirdi ve L’Oréal de Parkinson’a karşı medikal e-dövmeler tasarlıyor.
Akıllı dövme çağı
MC10 şirketinin geliştirdiği sticker elektronik ürünlerini, yani dünyanın deriye yapıştırılan ilk elektronik çıkartmalarını iki yıl önce yazmıştım. Ancak akıllı dövmeler sağlık ve telekom alanlarına da el attı.
Yakında elektronik dövmeler epilepsi krizlerini önleyecek, Parkinson’a bağlı motor kontrol kaybını telafi edecek, felçlileri ayağa kaldıracak ve hipertansiyonda beyin kanamasını önceden haber vererek hayat kurtaracak. MC10 ve L’Oréal ile gerçek giyilebilir teknolojiler için akıllı dövme çağı başladı.
Çünkü esnek, ucuz, hafif
Ve kullan at. Yeni elektronik dövmelerle ilgili detaylı bilgileri sticker elektronik yazımda bulabilirsiniz, ama kısaca özet geçersek sizi 80’lere ve 90’lara geri döndürmek istiyorum. Hani çerez poşetlerinden ve çiklet paketlerinden çıkan çıkartmaları hevesle kullandığımız yıllara.
Bunları derimize yapıştırıyorduk ve çekip aldığımız zaman türlü geçici dövme cildimizi süslüyordu. 2000’lerde ise geçici dövme apayrı bir endüstri kolu haline geldi.
İlgili yazı: Elektronikte yeşil devrim > suda çözülen ipek devrelerden üretilen yapay organlar
Şimdi düşünün
Önümüzdeki yıllarda sadece akıllı fitness bilezikleri gibi aksesuarlar değil, günlük makyajınız da mikro elektronik devreler içerecek; yani her biri 300 – 500 liralık akıllı takılar almak yerine, basit makyajla akıllı telefon gücüne kavuşacaksınız (erkekler de makyaja başlar mı acaba? 😀 ).
Gerçeğinden ayırt edilemeyen “elektronik makyaj” internet ile sosyal medyaya girip e-posta göndermek gibi akıllı telefon, akıllı saat ve fitness bilezikleriyle yapabileceğiniz her şeyi yapmanızı sağlayacak. Bunun için Bluetooth yoluyla gözlük ekranlar ve kontak lenslerinizle bağlantı kuracak.
İlgili yazı: Parmağa yara bandı gibi sarılan organik akıllı takılar
E-kozmetik ve akıllı boya
Kısacası bundan 20 yıl sonra kağıt bilgisayarlar, kağıda baskı yapan 3D printerlar ve karton robotların yaygınlaşmasıyla birlikte, elektronik ürünler tıpkı ıslak havlu gibi “kullan-at sarf malzemesine” dönüşecek.
Samsung gibi teknoloji şirketleri de Ünilever Cif veya L’Oréal benzeri tüketim malzemesi markaları olarak yeniden yapılanacaklar. Ancak buna zaman var. O gün gelene dek sticker elektronik, e-çıkartmalar ve akıllı dövmeler aradaki boşluğu dolduracak.
Hiç değilse şundan emin olabilirsiniz: Pahalı akıllı telefonları düşürüp kırma veya unutup çaldırma derdinden kurtulacaksınız ve iki yılda bir telefona 3000 TL verme devri de kapanacak.
Salt sarf malzemesi değil
Söylediklerimiz size abartılı geliyorsa bayanlar için iyi bir haberimiz var: Geçenlerde sticker elektroniğin öncü firması MC10 ve kozmetik firması olarak tanıdığımız L’Oréal yeni bir işbirliğine giderek “medikal elektronik dövmeler” geliştirmeye başladılar.
Bunları hastaların cildine yara bandı gibi yapıştırıyorsunuz ve günlük biyoritimleriyle sağlık durumlarını izliyorsunuz.
Ne işe yarıyor?
Örneğin kalp ritmi bozukluğu ve Parkinson hastalığı gibi konularda binlerce ve binlerce hastadan kimseyi hastaneye çağırmadan, hem yavaş hem de pahalı klinik deney riskine girmeden sağlık verisi toplamanızı sağlıyor.
Böylece gelecekte hipertansiyon hastaları, kalp kaslarının tam üstüne yapıştırılan ve sinir sinyallerini düzenleyen vücut içi elektronik dövmeler taşıyacaklar. Akıllı dövmeler kalp kaslarına düşük voltajlı elektrik vererek ritim bozukluğu ve kalp krizini önleyecek.
Parkinson hastaları beyin kabuğunda sinir harabiyetini telafi eden e-çıkartmalar taşıyacaklar. Elektronik çıkartmalar aynı zamanda epilepsi krizini önleyecek ve beyin kanaması (inme – anevrizma) riskini önceden haber vererek milyonlarca insanın hayatını kurtaracak.
Yapışkan medikal dövme
Üstelik bütün bu uzun ömürlü akıllı dövmeleri kalbin ve kafa derisinin üstüne takılan kablosuz internet bağlantılı, vücut dışı kullan-at elektronik çıkartmalarla kontrol edeceğiz. Bu çıkartmalar akıllı telefon ve tabletlere bağlanacak.
Aynı zamanda elektronik kimlik gibi çalışarak hastane ya da muayenehaneye gittiğiniz zaman hasta kayıtlarınızı otomatik olarak doktorun bilgisayarına aktaracak ve evet, tekrar hatırlatalım: Bütün bu teknolojileri MC10 şirketiyle işbirliği yapan L’Oréal geliştiriyor.
Neler yapıyor?
Medikal dövmelerin üzerinde Wi-Fi bağlantısı, güneş ışığıyla şarj olması için küçük bir esnek güneş paneli ve gerekirse ışıklı uyarı için yassı LED bulunuyor. E-dövmeler yakında tişört bilgisayarlarda olduğu gibi acil durumda doktor çağıracak ve telefonla yakınlarınıza haber verecek.
MC10 firması 2 yıldır fitness bilezikleri gibi nabzınızı, derinizin elektriksel iletkenliğine bağlı olarak stres düzeyinizi, uyku düzeninizi, hatta kan şekeri ve elektrolit seviyenizi ölçen sporcu çıkartmaları geliştiriyor. Bütün e-çıkartmalarda en azından Wi-Fi bağlantısı ve ECG desteği bulunuyor.
İlgili yazı: Intel’den akıllı takılar için mini işlemci Curie
Bu yıl satışa çıkıyor
Medikal (tıbbi) elektronik çıkartmalar bu yıl MC10 ve L’Oréal markasıyla satışa çıkacak. Elbette ilk müşterileri üniversiteler ve hastaneler olacak. Düşünün, eskiden yeni ilaç ve tedaviler geliştirmek için maksimum birkaç bin kişilik gruplar üzerinde klinik deneyler yapılırdı.
Şimdi buna ek olarak idrar örneği vermek için hastaneye gelmek ve deneysel ilaç kullanmak gibi hiçbir zaman alıcı, potansiyel olarak riskli sürece gerek kalmadan, halkın genelinden sağlık bilgisi toplayacaklar. Bu da Alzheimer dahil birçok tehlikeli hastalık için tedavi geliştirmeyi hızlandıracak.
Bronzlaşma için UV yaması
Charlie Chaplin’in eski Şarlo filmlerini hatırlıyor musunuz? 1900’lerin başında yoksul insanların simgesi yamalı pantolonlardı. Eh, artık elektronik yamaları cildinize yapıştırıp yaz güneşinde veya solaryumda güvenle bronzlaşabilirsiniz.
MC10’un “UV yamaları” halka inen ilk ve en basit akıllı dövmeler arasında yer alıyor. Bunlar güneşte fazla kalırsanız deri kanseri riskine ve yanmaya karşı sizi uyarıyor. Elbette deri kanserinde erken teşhis şansını da artırıyor.
UV yama güneşte çok kalırsanız derinizin hasar gördüğünü gösteren özel boyalı çıkartmalar kullanıyor. Bunlar Güneş’in morötesi (UV) ışınlarına karşı renk değiştirerek sizi uyarıyor.
Erken uyarı sistemi
Aslında çok basit bir teknoloji ve ileride daha da basit olacak. Örneğin kullan at UV yamalar akıllı telefonla Wi-Fi veya Bluetooth bağlantısı kurmuyor. Bunun yerine akıllı telefon kamerasıyla renk değiştiren yamanın resmini çekiyor, yani yamayı telefona QR kod gibi okutuyorsunuz.
Böylece telefona yüklediğiniz sağlıklı bronzlaşma uygulaması sizi güneşte fazla kalmaya karşı uyarıyor ve tatil boyunca bronzlaşma rejiminizi düzenliyor.
Bu marifetli mobil uygulama hassas cildinizi güneşten korumak için size değerli tavsiyelerde bulunuyor. En basitinden, elektrolit seviyenizi yükseltmek için su veya sporcu içeceği için diyor.
Akıllı deri sensörü
Teknoloji hızla gelişiyor. MC10’un UV yaması Way şirketinin geliştirdiği 130 dolarlık akıllı dövmeden daha akıllı ve daha ucuz. Peki, siz akıllı deri sensörleriyle gerçek giyilebilir teknolojilere hazır mısınız? Sizler için yazdığım esnek elektronik serisi ile kendinizi 2016’ya hazırlayabilirsiniz. 🙂