Gerçek Atlantis Bulundu: Batık Kıta Hindistan

hindistan-avrasya-atlantis-jeoloji-yerbilim20 yıl sonra Hindistan ile Avrasya’nın kayıp yarısını bulduk: Hindistan alt kıtası 10 milyon yıl önce Asya ile çarpışarak Dünya’nın en yüksek dağı olan Everest’i de kapsayan Himalayaları doğurdu. Artık çarpışma sırasında kaybolan anakara parçasının nereye gittiğini biliyoruz: Denizin dibine battı.

Bir kıta nasıl denize batar?

Nuh ve Platon’dan bu yana kayıp kıta öyküleri dünya efsanelerini süslüyor. Platon, Atlantis kıtasının doğal afet sonucunda sulara gömüldüğünü söylüyordu.

Belki de 3600-3500 yıl önce Ege’deki Santorini adasında gerçekleşen ve 60 kilometreküplük toprağı havaya püskürten dev yanardağ patlaması Platon’a esin kaynağı olmuştu; çünkü patlama sırasında adanın ortasının denize batıp dev bir su altı krateri oluşturduğunu biliyoruz.

Bunun ardından batık kıta efsaneleri 19. yy’ın coğrafi keşiflerinin de etkisiyle aldı yürüdü. Tarzan’dan tutun da Türkiye’de Atlantis adıyla yayınlanan Martin Mystère çizgi romanındaki Atlantis, Mu ve Lemurya uygarlıklarına kadar birçok batık kıta söylencesi halk arasında yayıldı. Ancak, bu yazıda bir kıtanın gerçek hayatta nasıl suya batacağını göstermek için size Hindistan’ı anlatacağım.

İlgili yazı: HAARP Depreme Yol Açar mı?

hindistan-avrasya-atlantis-jeoloji-yerbilim
Himalayaların görkemi Everest: Dünya’nın en yüksek dağı.

 

Batık kıta Hindistan

6 milyon yıl önce insansıların evrim geçirerek 195 bin yıl önce Homo sapiens sapiens alt türüne dönüşmesini, atalarımızın dolaştığı Doğu Afrika ormanlarının kurumaya başlamasına borçluyuz. Peki neden kurudu?

İnsansı atalarımızın kuruyan ağaçlardan yere inerek Afrika otlaklarında nasıl yaşamaya başladığını Evrim hakkında doğru bilinen üç yanlış yazısında anlattım. Bu yüzden detaya girmeyeceğim. Ancak suçlunun kim olduğunu; yani Doğu Afrika ormanlarının neden kuruduğunu öğrenmek istiyorsanız failin Hindistan alt kıtası olduğunu söyleyebilirim.

İlgili yazı: İnternetinizi uçuracak en iyi 10 modem

hindistan-avrasya-atlantis-jeoloji-yerbilim
Himalayalar, Hindistan ve Asya’nın çarpışmasıyla oluştu.

 

Kıtaların çarpışması

Dünya gezegeninin içyapısı nedeniyle kıtalar kayıyor ve milyonlarca yıllık sürelerde yer değiştiriyor. Depremleri, iklim değişikliğini ve Evrim’in kör tetikleyicisi olan genetik mutasyonların yeni canlı türleri doğurmasını hep buna borçluyuz; fakat son kıtalar çarpışması 10 milyon yıl önce gerçekleşti.

Gondwana süper kıtası dağılınca Hindistan Antarktika’dan koptu. Antarktika güney kutbuna yerleşirken Hindistan kuzeye, Avrasya’ya doğru kayıyordu ve 71 milyon yıl önce Hint Okyanusu’nun tam ortasındaydı; ama 10 milyon yıl önce Asya ile çarpışmaya başladı.

Bu çarpışma 6 milyon yıl önce tamamlandı ve Himalayalar doğdu. Dünyanın en yüksek dağı olan Everest’i de kapsayan Himalayaların oluşmasıyla birlikte modern insanın geçmişi de başladı; çünkü Himalayalar Asya’dan Afrika’ya gelen ve yağmur bırakan nemli rüzgarları kesti.

İlgili yazı: HAARP Depreme Yol Açar mı?

hindistan-avrasya-atlantis-jeoloji-yerbilim
Hindistan 60 milyon yıl öncesinden Asya ile çarpışmaya başladı. Himalayalar son 6 milyon yılda bugünkü şeklini aldı. Ancak bu çarpışma sırasında Asya ve Hindistan’ın birbirine bakan ve su altında kısımları yerkabuğuna batarak manto tabakasının içine girdi. Bugüne kadar kıtaların asla yerin dibine batmayacağı sanılıyordu.

 

Yağmur hırsızı ve muson yağmurları

6 milyon yıldır Hindistan alt kıtası Afrika’nın yağmurunu çalıyor. Muson yağmurları Hindistan’ın Ganj Vadisi’ndeki tarlaları beslerken, Doğu Afrika kurak rüzgarlarla gittikçe çölleşiyor. Ancak, Hindistan ve Asya’nın bu çarpışmanın bedelini ağır ödediğini söyleyebiliriz.

Her iki kıtanın da yarısı denizin dibine battı ve 20 yıl sonra bu gizemi nihayet çözerek kayıp yarının nereye gittiğini bulduk: Manto tabakasının içine girdi.

İlgili yazı: Dünyanın Derinliklerinde Yeraltı Okyanusu Bulundu

hindistan-avrasya-atlantis-jeoloji-yerbilim
Muson yağmurları Hint tarımına hayat veriyor ama halk çok fakir.

 

Yerbilim detektifleri

Bir şeyi bulmadan önce kayıp olduğunu fark etmeniz gerekir. Doğrusu bilim insanları Hindistan ile Asya’nın yarısının kayıp olduğunu yeni öğrendiler. Bunu ancak Himalaya Dağlarını araştırdıktan sonra fark ettiler. Ölçümlere göre bölgedeki toprağın yarısı kaybolmuştu.

Neden yeni fark ettiklerine gelince: Hindistan alt kıtası Asya ile çarpıştığı zaman iki kıtanın çarpışan kenarlarının yorgan gibi buruşup yukarı kalktığını ve Himalayaları oluşturduğunu düşündüler.

4 milyon yıl süren çarpışma sırasında toprağın bir kısmı da dev depremlerle ufalanıp okyanus tabanında tortul katmanlar halinde birikmiş olmalıydı. Ancak Himalayaların kütlesini ölçen yerbilimciler şaşırtıcı bir şey keşfettiler: Hindistan’ın yarısı ortada yoktu!

İlgili yazı: İnsan Ömrü Neden 122 Yıl?

hindistan-avrasya-atlantis-jeoloji-yerbilim
Yerkabuğunun yuttuğu toprak milyonlarca yıl sonra yeryüzüne yükselen sıcak noktaların ucundaki yanardağlarla dışarı atılıyor. Tıpkı sivilce sıkar gibi. Resimde Hawaii.

 

Jeolojinin hatası

Bilimin en büyük özelliği sık sık yanılmasıdır. Bu aynı zamanda en güçlü yanıdır; çünkü bilimden başka sadece bir disiplin hatalarını kabul edip düzeltebilir, o da kısmen olmak üzere felsefe. Bilim insanları Hindistan’ın yarısını kaybettiklerini fark edince jeoloji teorilerini güncellediler ve basit bir hata yaptıklarını anladılar:

Kıtaların çarpışması sırasında sadece Hindistan ve Asya’nın su üstünde kalan kısımlarını; yani son 4 milyon yılda gözle görülür ölçüde buruşarak Himalayaları oluşturan parçayı dikkate almışlardı. Oysaki iki kıta 60 milyon yıldır denizin altında çarpışıyordu.

İşte bu süreçte Asya ve Hindistan’ın bölgede birbirine bakan yüzünü kaplayan kara kütlesinin yarısı suya gömülmüştü.

İlgili yazı: Evren’de Gezilecek En Garip 5 Yer

hindistan-avrasya-atlantis-jeoloji-yerbilim
Kırmızı şeritlerin ortasındaki siyah çizgiler tıpkı insan kafatasında olduğu gibi, yerkabuğunun dikiş yerleri. Resme bakınca Hindistan’ı Asya’ya iten yarığı da görebiliyorsunuz.

 

Sonarlar ve denizaltılar neden görmedi?

Kıtaların kaymasındaki detaylar için Dünya’da neden deprem oluyor yazısını okuyabilirsiniz. Ancak kısaca açıklamak gerekirse Dünya’nın kabuğu enerji gibidir. Ne yok edebilirsiniz ne de yoktan yaratabilirsiniz. Yalnızca dönüştürebilirsiniz.

Dolayısıyla kıtaların çarpışması sırasında yerkabuğu sadece buruşmakla kalmıyor. Aynı zamanda önce denizin dibine batıyor, ardından da sıvı magmadan geçerek diş macunu kıvamında ağdalı; ama katı olan manto tabakasının derinliklerine dalıyor (yüzlerce km derine).

Chicago Üniversitesi’nden yüksek lisans öğrencisi Miquela Ingalls konuyla ilgili olarak Nature Geoscience’ta yayınlanan araştırmasında1 bilgisayar simülasyonları yaptı ve Hindistan alt kıtasının kütlesinin bir kısmının 60 milyon yıl boyunca yavaş yavaş mantoya battığını ortaya çıkardı.

İlgili yazı: Elon Musk 2022’de Mars’a Nasıl Gidecek?

hindistan-avrasya-atlantis-jeoloji-yerbilim
Hndistan’ın bugün 1 milyar 200 milyonu aşan nüfusunu Himalayaların yarattığı muson yağmurlarına borçluyuz.

 

Bunun nesi garip?

10 soruda yerbilim dersleri aldıysanız kıtaların kayması neticesinde yerkabuğunun bir kısmının mantoya batması gerektiğini biliyorsunuz. Sonuçta Dünya’nın büyüklüğü ve yüzey alanı sınırlı. Kıtalar sağdan sola kayıyorsa önündeki kıtaları ve okyanus tabanını itmek zorundalar.

Özellikle de kıtaları oluşturan granitten ağır olan bazalt katmanlarından oluşan okyanus tabanı bir saatten sonra magmaya ve mantoya batmak zorunda. Ancak sorun da burada! Kıtalar deniz seviyesinden yüksekte bulunuyor; çünkü mikro gözeneklerinde su içeren granit tabakası bazalttan daha hafif ve bu nedenle magmanın üzerinde yüzüyor.

Kısacası coğrafya derslerine bakacak olursak kıtalar çarpışınca karaların değil, sadece üstünde durdukları okyanus tabanının batması gerekiyor. Oysa görüyoruz ki öyle değil: Avrasya ve Hindistan’ın kayıp yarısını bulmak için karaların da battığını kabul etmeliyiz. Miquela Ingalls’ın bilgisayar simülasyonları bunu gösteriyor.

İlgili yazı: Yapay Seks >> Rönesans Heykellerinden RealDoll’a Seks Robotları

hindistan-avrasya-atlantis-jeoloji-yerbilim
Gerçek Atlantis batık kıta Hindistan bilim insanları için efsaneler kadar çekici bir öykü anlatıyor. Yerbilimin inceliklerini ve kıtaların kaymasını öğretiyor.

 

Acı gerçek

Ingalls’ın danışmanlarından Profesör David Rowley konuyla ilgili açıklamasında şunu söylüyor: “Kıta rezervlerine ait büyük miktarda yerkabuğunun kaybolduğunu görüyoruz ve bu kayalar buhar olup havaya uçmayacağına göre, gidebilecekleri tek yer manto tabakası.”

“Eskiden manto ve yerkabuğunun sadece dolaylı olarak etkileşime girdiğini sanıyorduk. Ancak, bazı durumlarda böyle olmadığını ve kıtaların su altındaki kesimlerinin mantoya batabileceğini gördük.

İlgili yazı: NASA Açıkladı: Europa Uydusunda Hayat Var mı?

hindistan-avrasya-atlantis-jeoloji-yerbilim
Bazen denizden yeni karalar biter. Tokyo’nun 1000 km güneyinde püsküren yanardağ yüzünden yeni oluşan Ogasawara Adası. 27 Nisan 2015. Bütün kıtalar hayatına böyle başlamış olabilir.

 

Kayıp kıtaya ne oldu?

Öncelikle bir yanlış anlamayı önleyelim: Hindistan ve Asya’nın ormanlarla kaplı yarısı sulara gömüldü demiyoruz. Bunun yerine, her iki kıtanın birbirine bakan yüzünde su altında kalan kısımların yarısı yavaş yavaş mantoya battı diyoruz. Bu sebeple Atlantis adası gibi bir kara parçası suya battı sanmayın.

Batan kısımların akıbetine gelince: Bu kayalar Dünya’nın derinliklerindeki yüksek ısı ve basınç nedeniyle başkalaşım geçiriyor. Yüzeyde kendilerini diğer kaya parçalarından ayıran kimliğini kaybediyor ve boş yazı tahtası gibi sıfırlanıyorlar.

İlgili yazı: Hırsız Charon Plüton Atmosferini Çalıyor

hindistan-avrasya-atlantis-jeoloji-yerbilim

 

Bir sır daha çözüldü

Ancak, kimyasal elementlerin sırf yerin 700 km derinine battıkları için yok olduklarını söylemeyiz. Bunun yerine, ufalanan kıtaların oluşturduğu kaya tozu Dünya’nın derinliklerine ekmeğe katılan tuz gibi karışıyor.

Ardından, milyonlarca yıl sonra gerçekleşen yanardağ püskürmeleriyle yeryüzüne çıkıyor. İşte jeolojinin yeni çözülen sırrı da burada yatıyor: Bilim insanları sıcak nokta hareketlerine bağlı yanardağ patlamalarıyla yeryüzüne çıkan manto kayalarına baktıklarında, bunların uranyum gibi radyoaktif elementler bakımından zengin olduğunu gördüler.

Her ne kadar uranyum kayadan ağır olsa da diğer elementlere göre eser miktarda bulunduğu için Dünya’nın çekirdeğine batmıyor. Bunun yerine daha çok yerkabuğunda barınıyor. Öyleyse mantodan gelen kayalarda uranyum gibi radyoaktif elementler nasıl bol miktarda bulunuyor?

Ingalls’a göre bunun tek açıklaması bazen kıtaların denizin dibine batması ve radyoaktif uranyumu da beraberinde mantonun derinliklerine taşıması. Öyle ki 410 km yer alan global yeraltı okyanusunu da bu geri dönüşüm sürecine borçluyuz. Anlaşılan yaşlı dünyamız bizi daha çok şaşırtacak, hazırlıklı olalım. 🙂

Himalayalar nasıl oluştu?

1Large-scale subduction of continental crust implied by India–Asia mass-balance calculation

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir