Gerçek Yıldız Savaşları Başlıyor >> NASA’dan asteroitlere ateş eden uzay topu

Honeybee Robotics Rover

Amerika 60 yıldır uzaya silah göndermek istiyor, ama Rusların nükleer savaş çıkaracağından çekindiği için bir türlü buna cesaret edip yörüngeye nükleer silah yerleştiremedi. Ayrıca, Rusya ve Çin gibi birkaç ülke savaş uçağından atılan füzelerle yörüngedeki uyduları vurma kabiliyetine sahip bulunuyor.

Bu yüzden de kimse uzaya silah gönderip rakiplerini kızdırmak ve karşılığında alçaktan uçan casus uydularını kaybetmek istemiyor. Elbette uzayda patlayacak uydular yüzünden Dünya yörüngesinin insanlı uçuşları tehlikeye sokan bir uzay çöplüğüne dönüşmesini de istemiyorlar. Öyleyse NASA’nın uzay topu nereden çıktı? Neden asteroitlere silah çekiyoruz?

 

nasa uzay topu 2
2001: Uzay Yolu Macerası filmindeki yörünge silahları: Uzaydan ateş eden nükleer füze siloları.

 

Mars’a gidecek uzay gemisi için

Honeybee Robotics şirketi tarafından geliştirilen ve dev bir havalı tabancaya benzeyen bu silah hedefe küçük mermiler atıyor.

Elbette Dünya’nın ilk uzay topu Mars yolculuğunda işgalci uzaylılarla karşılaşan astronotları korumak için kullanılmayacak. 🙂 Uzay topunun amacı başka:

Asteroitlerde delik açmak ve uzay gemisinin uzaydaki kayaların kimyasal bileşimini, hangi maden ve mineralleri içerdiğini analiz etmesi için etrafa biraz asteroit tozu saçmak (açılış resmindeki silah ise kaya örnekleri almaları için Mars’ı gezen araçların robot koluna takılacak).

 

nasa uzay topu 9
NASA’nın uzay topu uzay gemisinin ucuna yerleştirilecek ve tank katili atak helikopteri topu gibi kundağı motorlu (hareketli) olacak.

 

Bunun Mars’la ne ilgisi var?

Orion yazısında anlattığım gibi, insanlar Mars’a gitmeden önce uzun yolculuk testi yapmak için daha yakındaki bir asteroide gidecekler.

Astronotların asteroit madenciliği için Dünya’ya yakın bir asteroitten örnek alması gerekiyor. Eh, bu amaçla bir asteroide inip kazma kürek sallayacak halleri yok. Bunun yerine havalı tabanca irisi bir uzay topu kullanarak asteroide uzaktan ateş edecekler.

Tek yapmak istedikleri asteroitte biraz toz kaldırmak. Yoksa Dünya’nın yakınlarında dinozorları yok edecek kadar büyük (10 km uzunluğunda) bir asteroit yok. İyi ki de yok, çünkü böyle bir asteroidi termonükleer bombayla bile yok edemezdik.

 

nasa uzay topu 7
Gravity filmindeki gibi şarapnel tehlikesini önlemek için paintball benzeri zararsız bir silah lazım.

 

Ya mikro meteor tehlikesi?

Benim elime asteroitleri parçalayacak kadar güçlü bir uzay topu verseniz ve ateş edersen 1 milyon dolar ödeyeceğiz deseniz bile o asteroide ateş etmem.

Çünkü asteroidin yüzeyi parçalandığı zaman, saniyede birkaç km hızla giden (sesten 3-5 kat hızlı) mikro meteor parçaları uzaya dağılacak. Bunlardan biri Sandra Bullock’un Gravity filminde olduğu gibi uzay gemisinin kaportasını veya uzay giysimi delebilir. NASA başkasını bulsun! 🙂

 

nasa uzay topu 3
Uzay topu uzaydan asteroit getiren robot geminin ucuna takılacak. Resimde sağdaki gemi (ve evet yakaladığı asteroidi balon gibi şişen bir bölmenin içinde taşıyor).

 

Ancak durun! NASA bunu düşündü bile. Uzay topu tehlikeli bir Yıldız Savaşları silahı olmaktan çok, bir tür zararsız paintball tüfeği olarak tasarlandı: Hedef asteroide küçük ve sert bilyeler ya da paintball topları atacak.

Bilim adamları bilyelerin veya paintball boyasının asteroit yüzeyinden nasıl sektiğine, boşluğa nasıl saçıldığına ya da asteroitte nasıl bir krater açtığına bakarak kayanın sertliğini ve dolayısıyla da kimyasal bileşimini dolaylı yoldan ölçmüş olacaklar. Bunun için asteroit patlatan tank mermileri kullanmak gerekmiyor.

 

nasa uzay topu 1
İşte size bugünün teknelojisiyle mümkün olan tek gerçekçi yörünge silahı: Dünya’ya tungsten çubuk atan silahlı uydu.

 

Uzay silahını üreten şirket ne diyor?

Genel merkezi Brooklyn Donanma Tersanesi’nde yer alan şirketin başkan yardımcısı ve keşif teknolojileri direktörü Kris Zacny, NASA’nın 2020’lerdeki Asteroit Yönlendirme Seferi’nin Mars’a insanlı yolculuk için kritik bir aşama olacağını söylüyor:

“Asteroitlerden örnek alıp incelemek başlı başına bir bilimsel hedef ve NASA da bunu insanlı Mars keşfi için önemli bir adım olarak tanımladı.” Zacny, geliştirdikleri uzay silahını satmak için sıcak satış taktikleri uyguluyor olabilir ama haklı.

 

nasa uzay topu 11
Robot gemi asteroitten bir parça aldıktan sonra balon gibi şişen bölmenin içinde saklayacak.

 

Mars’a insan göndermek için asteroitlere ulaşmayı ve onlardan örnek almayı başarmak gerekiyor. Böylece astronotlar uzayda uzun süre yolculuk etme ve ağır iş yapma tecrübesi edinmiş olacaklar.

Asteroit Yönlendirme Seferi’nin amacı, adından da anlaşılacağı gibi bir asteroidi ya da uzay topuyla asteroitten koparılan parçaları Dünya’ya, daha doğrusu bize yakın olan Ay yörüngesine güvenle göndermek. Ardından da bunları yörüngede analiz etmek.

 

nasa uzay topu 6
Astronotları taşıyan Orion uzay kapsülü Ay’a yaklaşan robot gemiye kenetlenecek ve robot gemiyi Ay yörüngesine taşıyacak. Orion kapsülü sağda.

 

Dünya yörüngesine silah yerleştirecek miyiz?

Girişte anlattığım sebeplerle neyse ki bu imkansız, ama böyle bir çılgınlık yapacak olsaydık bile uzaya nükleer silah göndermemize gerek kalmazdı. Her şeyi Dünya’nın yerçekimi hallederdi.

430 km yüksekten bırakılan 1 kg ağırlığındaki basit bir tungsten çubuk, yere Hiroşima’ya atılan atom bombası gücünde çarpacaktır (10 – 20 kiloton TNT’ye eşit güçte bir patlamaya yol açarak). Bu da şehir merkezlerini nükleer radyasyon riski olmadan yok etmeye yeter.

 

nasa uzay topu 5
Astronotlar Ay yörüngesine yerleştirdikleri asteroitten küçük parçalar toplayacak ve Orion uzay kapsülü ile Dünya’ya getirecek.

 

O nedenle bu işlerin Stanley Kubrick’in 2001: Uzay Yolu Macerası filmindeki nükleer silah istasyonları gibi karmaşık teknolojiler gerektirdiğini sanmayın. Bu arada, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) 430 km yüksekte olduğunu hatırlatalım; yani birileri psikopata bağlasa ve elinde tungsten çubuk olsa Dünyamız büyük tehlikeye girerdi.

Bugün size Amerika’nın en yeni uzay silahını anlattım. Haftaya da Amerika’nın son 50 yılda planladığı en güçlü uzay silahlarını anlatacağım.

NASA’nın uzay topu dev bir paintball tüfeği

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir