8 Adımda Marslı Filmi Ne Kadar Gerçekçi? >> Filme gittim, sizler için inceledim
|Dün akşam Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) Matt Damon’ın başrolünü ve Ridley Scott’ın yönetmenliğini üstlendiği Marslı filmine gittim ve çok beğendim.
Hatta perdenin projektör ayarı yapılmadığı için 3B gözlüklerle koyu gözüken film, Mars’ın Güneş’e uzaklığı yüzünden gündüz vakti bile alacakaranlık olması gibi gerçekçi bir etki yaratmıştı (Türk sinema salonlarının ihmali sayesinde). 🙂
Bu yazıda filmin kısa incelemesini yapmak istiyorum. Yazımız hemen hiç spoiler içermiyor, filmin konusu anlatmıyor. Ben de filmin senaryosunu eleştirmek ve konuyu öyle değil de şöyle antsalardı daha iyi olurdu tartışmalarına girmek istemiyorum. Bunun yerine Marslı filmini birkaç satırda sadece bilimsel gerçekçilik açısından inceleyeceğim.
Marslı filmi son derece gerçekçi ama Christopher Nolan’ın Interstellar filmi kadar gerçekçi değil. Öyle ki filmin senaryosu için kritik olan birkaç nokta Mars’ta asla yaşanmazdı. Sıralayacak olursak:
1. Filmin başındaki Mars fırtınası gerçek dışı
Mars’ta atmosfer çok ince. Bu yüzden rüzgar ne kadar hızlı eserse essin ağır şeyler devrilmez.
2. Güneş’in büyüklüğü yanlış
Mars Güneş’e Dünya’dan ortalama 80 milyon km uzak. Bu nedenle gökyüzünde Güneş sadece 5 kuruş madeni para kadar gözükür. Filmde ise Güneş Dünya’daki kadar büyük görünüyor.
3. Günbatımı ve gündoğumu renkleri yanlış
Mars’ta Güneş gün doğarken veya batarken kırmızı-turuncu renk almaz. Gerçek rengi aşağıdaki gibidir (eflatun ve mor gökyüzü).
4. Yerçekimi Dünya’nın yüzde 38’i
Bu nedenle filmde Matt Damon’ın daha hafif ve dengesiz hareketler yapması gerekiyordu, ama bunu filme uygulamak çok zor olurdu. Sürekli bilgisayar animasyonu gerekirdi. O yüzden boş verelim.
5. Yanlış uzay gemisi
Ne bugün ne de yakın gelecekte o kadar büyük bir uzay gemisi yapamayız. NASA’nın gerçek insan yolculuğu planı için Orion ile Mars Çağı Başlıyor yazımı okuyabilirsiniz.
6. Tedbirsizlik
Spoiler vermemek için üstü kapalı yazıyorum: Mars’ta çıkacak fırtınaların maksimum hızını zaten biliyoruz. Oraya kimseyi tedbir almadan göndermeyiz. Filmdeki aksiliğin hiç yaşanmaması gerekirdi. Keşke başka aksilik bulsalardı.
7. Mars’a 4 kişi gidecek
Büyük olasılıkla Mars’a sadece 4 kişi gönderebileceğiz.
8. El manevrası
Yine spoiler vermemek için kısa kesiyorum: Filmin sonundaki el manevrası kişiyi öldürür. Ayrıca kimse el manevrası ile uzaydaki yönünü tayin edemez, yönünü öyle tam istediği yere ulaşabileceği kadar iyi kontrol edemez.
8. İpler dolanıyor
Çok gerçekçi. Açısal momentum ve kinematik kuralları mükemmel resmedilmiş.
Filmi izlemedim.. benden birkaç felaket senaryosu..1_ astronot kıyafeti veya taşıtı delinir .. basıncın düşmesi nedeniyle insan vücudu balon gibi şişmeye ve vücuttaki sıvılar gözeneklerden ve açıklardan dışarı çıkmaya başlar.. tabi bu durumda film başlamadan bitmiş olur 🙂 2_ aracın kapısı sıkışır malum sıcaklık çok düşük.. 3_ araç marsa inmeden yada inerken teknik sorun nedeniyle araç içendeki oksijen kesilir astronot havasız kalır kahramanımız teknisyen değiy botanikçi olduğundan nasadan dünyadaki istasyondan yardım almak ister ancak dünya mars mesafesi nedeniyle sinyal gidiş geliş süresi 6_7 dakikadır bu sürede de havasızlıktan suratı kıpkırmızı kesilip uzay aracının tabanında sürünen bir yolcuyu seyretmek seyirciyi heyecanlıdır ve canlandırır 🙂 4- araç kutuplarda koyu kumul lekelerinden birinin tam üstüne iner ve yamyam bakteriler astronotun botunundan beslenerek yavaş yavaş yukarı çıkmaya başlar 🙂 (botanikçi kahramanımız mars yüzeyinden bir miktar toprak alıp içindeki calsiyum perklorat ile yanında taşıdığı hazır sıvıyı karıştırıp bakterilere püskürtmesi gerekiyor böylece seyirci mars kimyasını da keşfediyor 🙂 …. sabaha kadar yazsam bitmez..
Yazınızda ki yerçekimi oranı yanlış marsın çekimi dünyanın %70 i değil sadece %38 i kadardır
Hilmi bey teşekkür ederim. Yazarken tersini düşümüşüm.
Güzel yazı. Neden gelecekte büyük uzay gemileri inşa edemeyiz? 😀
Çok pahalı. Devrimsel teknolojiler lazım. Nanoteknoloji, 4D printerlar, asteroit madenciliği, karbon nanotüpler. Yakıt pahalı, ekonomik gücümüz yetersiz.
El manevrasında zaten yönünü bulamıyor ki şansa denk geldiler diye düşünüyorum. Evet az bir şey kontrol edebiliyor ama bu mükemmel bir şekilde kontrol ettiği anlamına gelmiyor zaten el manevrasıyla sağa sola savruluyor.