300 Dolara Android Mini Bilgisayar >> Konuşan Bilgisayar UBI’yi prize takıp dairenizi Akıllı Eve dönüştürün

ubi - KopyaEskiden bir daireyi Akıllı Eve dönüştürmenin maliyeti 20 bin Euro’ydu. Evin her yerine kablo çekmek, kamera takmak, sensör yerleştirmek gerekiyordu. Wi-Fi destekli ve Android tabanlı konuşan mini bilgisayar UBI bunu kökten değiştiriyor. UBI evimizin hem elektronik sekreteri hem dijital avatarı olacak.

UBI’nin küçük kutusunu basit bir sinek kovucu gibi duvardaki prize takın ve beyaz eşyadan TV ve bilgisayarlara kadar evdeki bütün cihazları Wi-Fi ile UBI’ye bağlayın. UBI tıpkı iPhone Siri gibi sesli komutla çalışıyor ve evinizi internete bağlıyor. Marifetli UBI’yi Uzay Yolu’ndaki konuşan bilgisayarların öncüsü olarak da tanımlayabiliriz:

Dilerseniz “Çaya su koydum, iki dakika sonra haber ver de uçmasın” diye talimat verebilirsiniz. “Babama mesaj yollayacağım, konuşmamı kaydet ve SMS olarak cebine gönder” de diyebilirsiniz. Hatta kombiyi siz eve gelmeden yarım saat önce açmasını söyleyip doğal gazdan tasarruf edebilir veya TV’yi kapıdan girdiğinizde açık bularak hemen maçın başına geçebilirsiniz.

 

 

AdsızBunun adı “Yaygın Bilişim”

Eşyaların interneti olarak adlandırılan teknoloji devrimi hayatımızı nasıl değiştirecek? Evet, eşyaların interneti, mobilyalardan gardıroptaki giysilere kadar aklımıza gelebilecek hemen her şeyin internete girmesi anlamına geliyor. Ancak, bunun için evimizdeki eşyaların hepsini çöpe atıp bilgisayar çipi takılmış yeni mobilyalar satın almak zorunda değiliz. Bunun yerine UBI var.

 

 

Android tabanlı konuşan mini bilgisayar UBI evdeki bütün elektronik cihazlara Wi-Fi ile bağlanıyor. Hepsine hükmedecek bir bilgisayar, hepsini o bulacak, hepsini bir araya getirip, salonda birbirine bağlayacak. Şey… UBI bugün Yüzüklerin Efendisi’ndeki Tek Yüzük kadar güçlü değil ama pratikte Tek Yüzük’le aynı şeyi yapıyor: Evdeki cihazları Wi-Fi kablosuz yerel ağ ile birbirine ve internete bağlıyor.

 

 

ubi1UBI sizinle konuşuyor

Aslında Wi-Fi bağlantılı ev eşyalarına pek yabancı değiliz. Nicedir internete giren buzdolapları var. Hatta bugünlerde monitör veya televizyonları bile Wi-Fi ile (yani VGA kablosu olmadan) bilgisayara bağlayabiliyoruz. Dahası, Samsung Galaxy S4 telefonu Kies Air özelliği ile bilgisayara kablosuz olarak bağlayıp, USB bağlantısı kullanmadan evde serbestçe dosya paylaşımı yapabiliyoruz.

Peki, eşyaların internetinin başımıza nasıl bir bela olabileceğini düşünüyor muyuz? Diyelim ki buzdolabından bilgisayarlara ve Smart TV’ye kadar evimizde 10 adet akıllı cihaz var. Bunlar da 4 odaya dağılmış durumda. Öyleyse bu sözde akıllı evi elle nasıl yöneteceğiz? Cihazlarımızı kullanmak için odadan odaya deli tavuk gibi koşturacak mıyız?

 

 

121129 smartenergy 1Bu şekilde ileri-geri koşturmaya otobüs duraklarında diğer otobüslerin müşteri almasını önlemek için bilerek geride duran kurnaz halk otobüslerinden alışmış olabiliriz; fakat evimiz bir erkeğin kalesi ve bir kadının yuvasıdır. Evde rahat etmemiz gerekiyor.

Akşam işten yorgun argın gelip de kendi evimizde “akıllı cihaz” yönetme derdine düşmek isteyeceğimizi sanmıyorum. Zaten buna gerek de yok. UBI şimdiden bunu bizim için yapıyor ve UBI’nin yeni modelleri çok daha akıllı olacak, bütün akıllı cihazları bizim yerimize yönetecek (resmi tıklayarak büyütebilirsiniz).

 

 

 

how to impress a woman in the kitchenEller serbest!

Yaygın bilişimin marifetli çocuğu UBI ile her şey İngilizce ”Ok UBI” diye seslenerek başlıyor. Örneğin “Ok UBI ocağa su koydum, 2 dakika sonra haber ver” diyebiliriz.

Elbette iPhone Siri gibi uygulamaların anadili İngilizce olmayan veya şiveli konuşan kullanıcıları anlamakta zorlandığını biliyoruz ve kim bilir düzgün Türkçe konuşan UBI ne zaman çıkar diye kendimize soruyoruz.

Ancak, insan dilini anlayan akıllı yazılımlar hızla gelişiyor. Bugün bile Youtube’da düzgün konuşan İngilizce videolara otomatik olarak doğru altyazı ekleyen bir uygulama var. UBI işte bu gelişmelerden yararlanıyor.

 

 

ubisideTeknik özellikler

Bluetooth kulaklık gibi eller serbest özelliğine sahip UBI ile internette sesli arama yapabilir ve Gmail ya da telefon rehberimizdeki kişilere sesli veya yazılı mesaj gönderebiliriz: Sistem sözlerimizi otomatik olarak SMS’e dönüştürüyor; yani artık telefon ekranındaki o küçük sanal tuşlara basmak zorunda değiliz. İşin teknolojisine gelince:

 

 

Android işletim sistemi 4.1
1.6 GHz Çift Çekirdek ARM Cortex-A9 İşlemci
1 GB RAM, 802.11 b/n/g Wi-Fi kablosuz ağ bağlantısı (WPA ve WPA2 şifreleme)
Stereo hoparlör (iPhone dokları gibi radyo ve alarm özelliği)
Sesinizi daha iyi duymak için çift mikrofon, Bluetooth, ambilight ortam ışığı sensörü (loş oda, aydınlık oda algılama)
Ayrıca Google’da kullanılan bulut bilişim destekli ses tanıma ve doğal sesleri anlama özelliği

 

 

helpmeobiwankenobiUBI yaygın bilişim için gerçek bir tak ve çalıştır Yapay Zeka çözümü sunuyor, fakat sadece hazır çözümlerle sınırlı değiliz. Notebook kullanarak, sesli komutlarla veya portal.theubi.com üzerinden yeni uygulamalar indirerek UBI’yi kendimize göre programlayabiliriz. Nitekim Project Ubi Odyssey geliştiricilerinin ilk hedefi de cihazın sesli komutlarla Gmail, takvim, Twitter, Facebook vb. mobil uygulamaları çalıştırmasını sağlamak.

 

 

Ubi BlockNe zaman alıyoruz?

Maalesef alamıyoruz. Evet, UBI’nin beta sürümü Amerika’da 300 dolara satılıyor (aslında 299 dolar) ama UBI’yi şimdilik yalnızca ABD vatandaşları satın alıp deneyebiliyor. Test kullanıcıları ise 5000 kişi ile sınırlandırılmış durumda ama dikkat ettiniz mi? Bu iş biraz da online video oyunlarını piyasaya çıkmadan önce test eden oyuncuların yaptığı işe benziyor. Şimdi aynı şeyi bilgisayar donanımları için yapıyorlar.

Çünkü yaygın bilişim çağında, herkes kendi kodunu yazar gibi kendi donanımını da hazırlayabiliyor: Bu konuda artık teknoloji basınının ötesinde uzman bloggerlar ve “halk arasından” standart test kullanıcıları çıktı. Bir de bunu, benim sök-tak Lego bilgisayarlar olarak adlandırdığım kendi cihazını kendin yap tarzı Arduino ve RFduino çözümleriyle birleştirirsek, gelecekte akıllı evimizi nasıl kuracağımızı hayal edebiliriz.

Meraklısı salonda mobilya kurar gibi kendi ayarlarını yaparak kendi özel akıllı evini hayata geçirebilir. Diğer kullanıcılar ise paketten hazır çıkan UBI’yi duvardaki prize takarak, UBI’nin evdeki cihazları otomatik olarak yapılandırmasını bekleyebilir.

 

 

the butterfly project by clueless redwolf d5g8ubiDijital avatarlar

UBI yakında bugünün akıllı telefonlarından çok daha gelişmiş bir sistem olacak; bulut bilişimin gelişmiş özelliklerinden yararlanarak internetten bilgi toplayacak ve telefonlarımızı akıllı evleri yönetmek için sıradan bir uzaktan kumanda olarak kullanmamızı sağlayacak.

Örneğin Wi-Fi destekli beyaz eşya gibi yeni cihazların ağ ayarlarını otomatik olarak yapacak ve evlerimizi kötü amaçlı yazılımlar ile bilgisayar virüslerinden koruyan tam kapsamlı bir siber güvenlik asistanı olarak çalışacak.

 

 

 

hologram image eastland airport2 8914Üstelik 10 yıl içinde Uzay Yolu Voyager dizisindeki holografik Doktor gibi, odamızda 3 boyutlu bir görüntü olarak belirip, bize gerçek bir dijital ev arkadaşı ve telesekreter gibi yardımcı olacak. Böylece ajandamızla randevularımızı yönetecek.

2025 yılında UBI ve türevlerinin gelişmiş sürümlerini kendi holografik bay-bayan asistanımız olarak programlayabileceğiz. Ancak UBI beta şimdiden oda sıcaklığını, rutubeti, hava basıncını ölçebiliyor ve evin loş veya aydınlık olduğunu anlayabiliyor.

UBI’nin beta sürümü şimdilik alarm destekli gelişmiş bir telesekreterden ibaret. 2015 yılında ise odadaki diğer cihazları kontrol edebilen ilk modelinin çıkmasını bekliyoruz.

 

 

Akkıl Ev Kuran Android Tabanlı Konuşan Bilgisayar UBI

 

 

 

 

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir