3 boyutlu güneş panelleri şehirlerde ve kırsalda pahalı elektrik sorununu çözecek
|3 boyutlu güneş panelleri ışığı adeta içine emerek, güneş hücrelerinin çok daha fazla elektrik üretmesini sağlıyor. Bu da faturaların ucuzlaması ve temiz enerjinin yaygınlaşması anlamına geliyor.
Solar3D ve California Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nadir Dağlı’dan 3 boyutlu güneş panelleri
Nükleer enerji radyasyon tehlikesi içeriyor. Rüzgâr türbinlerinin pervaneleri kuş katili. Termik santraller zehirli baca dumanı ve sera gazları çıkararak cennet koylarımızı çürütüyor. HES’ler Türkiye’nin doğal akarsu kaynaklarını kuruma noktasına getirdi. Dalga jeneratörleri ise deniz canlıları için balıkçı trollerinden beter.
Peki bütün bu sıkıntı niye? Çünkü 7 milyarlık dünya nüfusunda şehirleşme ve sanayileşmeye bağlı olarak elektrik tüketimi hızla artıyor. Bu elektriği üretmek için daha fazla enerji santrali inşa ediliyor.
Oysa Güneş orada, sadece 150 milyon kilometre uzakta, elimizi uzatsak tutacağımız mesafede… Bana inanmıyorsanız bu tatilde güneşte nasıl yandığınızı ve İstanbul’da kalan talihsizlerden biriyseniz, güneşin ensenizde nasıl boza pişirdiğini düşünün. Bütün bu enerjiyi güneş panelleri ile elektrik üretmek ve su ısıtmakta kullanmak dünyanın enerji problemine çare olmaz mıydı?
Elbette olurdu ama güneş panellerinin büyük bir sorunu var. Ticari güneş panelleri ışığın yalnızca yüzde 15’ini enerjiye çevirebiliyor. Bilim adamları bu sorunu aşmak için metamateryaller denilen ve ışığı imkansız açılarda büken özel malzemeler geliştirmeye çalışıyorlar ama bu teknoloji henüz bebeklik çağında. 3 boyutlu güneş panelleri ise ışığın yüzde 50’sini elektriğe çeviriyor. Hem de büyük ölçüde piyasada bulunan malzemeleri kullanarak.
3 boyutlu güneş panelleri nasıl çalışıyor?
İşin mantığı basit. Klasik güneş panelleri sadece güneşe bakan yüzünde elektrik üretiyor. Klasik malzemelerin düşük performanslı olması nedeniyle, bir panelin sadece güneşe bakan yüzünde elektrik üretmesi de sistemin aslında çok az enerji üretmesi anlamına geliyor.
Bilim adamları bunu aşmak için Amerikan ve İspanya çöllerine dev güneş tarlaları kurdular. Dönümlük arazileri güneş panelleriyle kapladılar. Ancak, Türkiye gibi ülkelerde çöl yok ve dolayısıyla düşük elektrik üretiminden kaynaklanan yüksek güneş enerjisi maliyetlerini karşılayacak kadar güneş ışığı da yok. Bir de bulutlu havalar var. Bütün bunlar güneş enerjisi santrallerinin maliyetini arttırıyor ve bunun yerine termik santral kurmak devletin kolayına geliyor.
Oysa 3 boyutlu güneş panelleri sadece güneşe bakan yüzünde elektrik üretmiyor. Güneş ışığını özel bir silikon tabakaya oyulmuş olan molekül boyutlarındaki küçük deliklerde hapsediyor ve gün ışığını adeta sünger gibi emerek elektrik üretimini arttırıyor. Buna mikroskobik fotovoltaik hücreler diyoruz.
Panasonic şirketinin pazarda kullandığı standart teknolojilerden yararlanan sistemin yakında satışa sunulması bekleniyor. 3 boyutlu güneş panelleri ışığın yüzde 25 ila yüzde 50’sini elektriğe dönüştürerek dünyanın gerçekten düşük maliyetli, az yer kaplayan ve kapalı havalarda da çalışan ilk enerji santrallerinin önünü açacak. Sistemin yeni modelleri birkaç yıl içinde kendi yazlığınızda elektrik üretmenizi sağlayabilir. Çiçeği burnunda şirket Solar3D’yi hisselerini satın alarak destekleyebilirsiniz.
Kozan Bey, selamlar;
Bu üreticinin Türkiye mümessili var mıdır?
Bu tarz teknoloji ile üretim yapan benzer çözümler sunan işletmeler konusunda önerileri – bilgi notu iletirseniz seviniriz.
Güzel makale, elinize sağlık.
Merhaba Asyatek. Beğeniniz için teşekkür ederim. Leia Display System sitesinde bir başvuru sayfası ve yazışma adresi mevcut. Firmaya oradan ulaşabilirsiniz. Yeni teknoloji alanlarında Ar-Ge ve ürün geliştirmeye odaklanan firmalar için profesyonel pazarlama iletişim danışmanlığı çözümleri sunuyorum. İhtiyaç durumunda blog sayfasının altındaki linkler üzerinden iletişime geçebilirsiniz.