VPN Engelleme Türkiye’de Nasıl Aşılır?

vpn_engelleme-vpn-btk-sansur-internetBTK internet servis sağlayıcılara VPN engelleme talimatı gönderdi. 4 Kasım akşamı yaşanan siyasi gelişmelerden sonra güvenlik gerekçesiyle Twitter, Facebook, Youtube’a erişim aşırı yavaşlatılmıştı. Kullanıcılar sansürü aşmak için VPN kullanıyorlar. Öyleyse VPN engelleme nasıl aşılır? Anlatalım.

BTK kanunu gerekçe gösterdi

BTK; 5651 sayılı kanunun 6, maddesinin 1. fıkrasının ç bendi çerçevesinde, halkın sosyal ağlar ve haber sitelerine erişim engellendiği veya yavaşlatıldığı zaman kullandığı VPN hizmetlerinin engellenmesi için internet servis sağlayıcılara özel talimat gönderdi. Oysa bu kanun anayasal iletişim özgürlüğüne aykırı olduğu için hukuksuz ve geçersiz.

BTK kaynaklı engelleme talimatında halkın kullandığı en popüler VPN hizmetlerinin ismi yer alıyor: Tor Browser, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN.

İlgili yazı: Çocuğun anlayacağı dilde VPN kurma rehberi

vpn_engelleme-vpn-btk-sansür-internet
Çin malı internet sansürü Türkiye’ye geldi.

 

VPN engelleme 2014’te başladı

Türkiye’de VPN engellemenin başladığını Türkiye’de ilk ben tespit edip yazmıştım ve doğrusu bu gerçeği keşfetmiş olmaktan hiç memnun değilim. Türkiye’de özellikle UDP üzerinden otomatik port seçimi yapan VPN hizmetleri yavaşlatılıyor.

Tıpkı adil kullanım kotasını (AKK) aşan kullanıcılara olduğu gibi, bu tür VPN bağlantılarının hızı 3 Mbps’ye düşürülüyor.

Ancak, VPN yavaşlatmayı önlemenin yolları var ve bunlar yeni başlayan VPN engellemeyi de aşmanızı sağlıyor. Bunun dışında akıllı telefondan mobil internete girmek için Orbot kullanım rehberini okuyabilirsiniz.

İlgili yazı: İnternetinizi uçuracak en iyi 10 modem

vpn_engelleme-vpn-btk-sansür-internet

 

Neden VPN engelleme?

Avrupa Birliği ve ABD kızdığı için bizde web siteleri genellikle IP adresi ile engellenmiyor. Bunun yerine Twitter ve benzeri sitelere erişim hızı aşırı yavaşlatılıyor. Buna internetin boğazlanması, boğazının sıkılması deniyor (throttling).

Google Play ve Youtube gibi hizmetleri tek tek yavaşlatıyorlar (videolarınız o yüzden sık sık takılıyor) ama Speedtest hızınız normal çıkıyor (sansürü kurnazlıkla gizlemeye çalışıyorlar). VPN kullandığınız zaman Google Play’de uygulamalarınızı güncellemek birkaç dakika alırken çıplak internette 1 saati buluyor.

Kullanıcılar engellenen veya yavaşlatılan sitelere girmek için VPN kullanıyor. VPN internet trafiğinizi şifreleyip gizleyerek sizi gözetlemelerini engelliyor ve istediğiniz sitelere sansürsüz erişmenizi sağlıyor. BTK kanunda geçen “sansürü aşmak için kullanılacak yöntemlerin de engellenmesi gerekir” diye özetleyebileceğimiz maddeden hareketle ISP’lere VPN engelleme talimatı veriyor.

İlgili yazı: Özgür İnternet için TOR’dan 10 Kat Hızlı Riffle

vpn_engelleme-vpn-btk-sansür-internet

 

Tehlikeli bir karar

Öncelikle kullanıcılar engellenen VPN hizmetlerinin yerine başkasını kullanacak. Ancak, diğer az bilinen ve engellenmeyen VPN hizmetleri arasında kullanıcıları başka devletler hesabına gözetleyen casus VPN çözümleri de var.

Oysa casus VPN hizmetleri ile şirketlere ve devlete siber saldırı düzenlenebilir. Kısacası BTK’nın talimatı ülke güvenliğini tehlikeye atıyor.

İkincisi bankalardan devlet dairelerine kadar birçok kurum ve kuruluş güvenli internet erişimi için VPN kullanıyor. Bu dünyanın her yerinde böyle. Nitekim 1 yılda internet 66 saat engellendi ve bunun çıplak maliyeti 35 milyon dolar. BTK’nın kararı ülke ekonomisine zarar veriyor.

İlgili yazı: TOR’dan Anonim Mesajlaşma Programı

vpn_engelleme-vpn-btk-sansür-internet

 

VPN engelleme ekonomiyi engeller

Bu noktada VPN engelleme işini Çin’in bile tam başaramadığını belirtmek isterim. Büyük Çin Güvenlik Seddi’nin (Great Firewall of China) dünyanın en gelişmiş sansür sistemi olduğunu biliyoruz. Bu sistemin ünlü bir Çin teknoloji firması tarafından ülkemize en azından kısmen getirildiği söyleniyor.

Bu sistem şifreli VPN trafiğini göremese de VPN trafiği olduğunu anlayıp bağlantınızı kesiyor. Başka sunuculara bağlanmazını önlemek için 15 dakikada bir bağlantınızı tekrar kontrol ediyor. Ancak, tam tünel VPN’ler Çin’in sansür duvarını bile aşıyor.

Ben de bu yüzden Türkiye’de VPN engelleme yapmak isteyenlere kolay gelsin diyorum. Özellikle yıllık 40-70 dolar ödeyerek kullanacağınız bazı bilinen ve az bilinen VPN hizmetleri ek ayarları ile Türkiye’de hem VPN yavaşlatmayı hem de VPN engellemeyi aşmanızı sağlıyor.

İlgili yazı: Türkiye sansürde Fransa’yı örnek alıyor. Fransa interneti nasıl yasaklamak istedi?

vpn_engelleme-vpn-btk-sansür-internet

 

Herkes IT uzmanı oldu

İşini bilen otoritelerin (!) VPN engelleme ile başaracakları tek şey sıradan vatandaşı bile VPN kullanmaya alıştırmak olacak. Öyle ki büyükbabamız bile Tor Browser ve diğer alternatifleri kullanmayı öğrenecek.

Üstelik VPN bağlantı protokolünü değiştirerek ve port ayarı yaparak VPN engellemeyi aşmayı da öğrenecekler. Hatta OpenVPN protokolünden vazgeçip başka yöntemlerle çalışan VPN’lere geçecekler ki bunları engellemek iyice zor olacak.

Daha inatçı kullanıcılar ise Türkiye’nin telekom şebekesinden bıkıp doğrudan uydu internete bağlanarak bütün bu çabaları boşa çıkarabilirler.

İlgili yazı: İnternet Özel Hayatı Nasıl Yok Etti? >> 50 Resimle Gizliliğin Doğumu ve Ölümü

vpn_engelleme-vpn-btk-sansür-internet

 

VPS kullanın

Aslında 2014’te yurt dışında kendi VPN sunucunuzu kurun ve ayda 5-10 dolara özgür internete bağlanın diye bir yazı yazmıştım. VPS denilen bu sunucuya şifreli olarak bağlanırsanız; yani VPN bağlantı sinyalinizi bile şifreleyip tam tünel içine sararsanız sizi engelleyemezler.

Burada VPN engelleme girişimlerine daha dirençli olan özel VPN kurma çözümlerini anlatmaya devam edeceğim. Ancak güncel ve somut bir bilgi de vermek istiyorum: Özellikle ücretli VPN hizmetlerini yeni model modemlere doğrudan kurabilirsiniz.

Bilgisayara VPN kurmayın: Bunun yerine modem ayarlarına girin satın aldığınız VPN hizmetini doğrudan modeme kurun (bunu destekleyen VPN’ler var). O zaman sizi görmeleri ve engellemeleri daha da zorlaşır. Hatta modeme kurulu VPN hizmeti bilgisayardan VPN’e bağlanmaktan daha hızlı çalışır.

Gelecek yazılarda özgür internet için sansürü aşmakta kullanacağınız yeni yöntemleri anlatacağım. Hepinize özgür internet ve demokratik yarınlar dilerim.

Yorumlar

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex