Türkiye’nin 2023 vizyonunu gerçekleştirmek için Bilgi Teknolojilerine Yatırım Yapması Şart

turkiye2023

04 Ekim 2012 (Türk İnternet’te yayınlanan yazım)

Global kriz etkisini sürdürüyor, şirketlerin Türkiye ve dünyada rekabet gücünü koruması gittikçe zorlaşıyor. Ekonomik kalkınma için, imalattan savunma sanayine ve perakende sektörüne kadar her alanda maliyetlerin düşmesi gerek. Bilgi teknolojileri de internet penetrasyonundan akıllı telefonlara ve bulut bilişime kadar pek çok alanda maliyetleri düşürmenin en etkili ve hesaplı yolu.

AKP’nin 30 Eylül 2012’de gerçekleştirdiği 4. Olağan Büyük Genel Kurulda açıklanan “Ak Parti 2023 Siyasi Vizyonu: Siyaset, Toplum, Dünya” başlıklı toplam 70 sayfalık kitapçığını okuduktan sonra, yeni yazımın başlığı kafamda yer etti: Türkiye’nin kalkınması ve 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması için, Bilgi Teknolojileri (BT) ve telekom sektörüne daha fazla yatırım yapılması şart. Bilişimin GSMH’deki payı yüzde 2,5-3 oranına yükseltilmeli. Bu oran şimdilik yüzde 1,2.

Bence denklem basit: Global kriz etkisini sürdürüyor, şirketlerin Türkiye ve dünyada rekabet gücünü koruması gittikçe zorlaşıyor. Ekonomik kalkınma için, imalattan savunma sanayine ve perakende sektörüne kadar her alanda maliyetlerin düşmesi gerek. Bilgi teknolojileri de internet penetrasyonundan akıllı telefonlara ve bulut bilişime kadar pek çok alanda maliyetleri düşürmenin en etkili ve hesaplı yolu.

Bilişimde Türbülans Çağı

ABD Federal Rezerv Kurulu’nun (Merkez Bankası) eski başkanı Alan Greenspan’ın “Türbülans Çağı” kitabı, Amerika Birleşik Devletleri’nin son 20 yılda BT yatırımlarının GSMH’deki payını artırarak nasıl hızla kalkındığını çok güzel özetliyor. Boyner Yayınların’dan çıkan kitabı okumanızı hararetle tavsiye ederim.

Greenspan’e göre 1987-2006 arasında ABD’nin kalkınmasını hızlandıran en büyük etken, ülkenin çok daha esnek, çalkantılara dirençli, şeffaf ve özerk bir ekonomik yapıya kavuşmasıydı. Greenspan’in kitabı, özellikle 11 Eylül sonrasında dünyanın nasıl bir değişim geçirdiğine odaklanıyor. Ancak, 90’larda ülkelerin durgunluk yaşadığı ve Sovyetlerin çöktüğü çağda, ABD’nin büyümeyi nasıl sürdürdüğünü de açıklıyor. Greenspan, ABD’nin herkesin geleneksel iş modellerine yöneldiği bir zamanda bilgi teknolojilerine yatırım yaparak kalkınmada öne geçtiğini belirtiyor: Dijital, devrim kriz ekonomisinde maliyetleri düşürerek gelişmeyi hızlandırmaktadır.

Türkiye 2001 krizinde bu gerçeği yaşadı, BT sektörüne yeterli yatırım yapmamış olmanın zararını gördü. 2008 krizinde ise bankalar sağlam durdu ve bankalara bu gücü veren en büyük faktörlerden biri, aradan geçen zamanda Bilgi Teknolojilerine daha fazla yatırım yapılmış olmasıydı.

Güçlü finans sektörü, güçlü Bilgi İletişim Teknolojilerini (ICT) kullanır

Finans sektörü dünyada ve ülkemizde BT’ye en çok yatırım yapan sektörlerdir biridir ve 80’lerin ikinci yarısından itibaren, Türkiye’de bilişim sektörünün gelişmesine en büyük katkıyı bankalar yapmıştır.

Türkiye, finans sektörünün güçlü olması sayesinde son krizi çok iyi atlattı. Çünkü bankacılık altyapısı 2001 krizinin ardından iyi kurulmuştu. Sürdürülebilir ekonomide Türkiye’yi bu noktaya sağlam bankacılık sektörü taşıdı ve değişen dünya şartlarında, Türkiye’nin yeni krizlere dayanıklı olması için altyapıların buna göre planlanması gerekiyor. BT ve telekom sektörünün (bir arada ICT) ulusal kalkınmayı nasıl hızlandıracağına geçmeden önce bu bağlantıyı iyi anlamak önemli:

Güçlü finans söktörü Türkiye’nin küreselleşen markalarını destekler

Türkiye markaları küreselleşiyor. Türkiye’deki firmalar sadece global ihracat yapmıyor. Aynı zamanda, dünyanın farklı coğrafyalarında iş yaparak işler bir ekonomik yapı oluşturuyor. Bu da yeni finans fırsatları doğuruyor.

Öte yandan, Türk firmalarının pazarlama, dağıtım ağları ve iş yönetim birimleri küresel ölçekte haliyle dağıtık bir yapı sergiliyor. Türkiye finans sektörü de işte bu noktada kendini gösteriyor: Finans sektörümüz farklı coğrafyalarda iş yapan firmalara desteğini artırdığı ve yurtdışında hizmetlerini yaygınlaştırdığı ölçüde, Türk şirketleri de daha fazla katma değer sağlayacaktır.

Türkiye’de BT yatırımlarının GSMH’deki payını artırırken, bu alanda entegrasyonu güçlendiren sürdürülebilirlik çözümlerine odaklanmak gerekli. Bir yandan, BTK ve BDDK işbirliği ile yasal düzenlemelerle teknik şartnameler için yasal regülasyonlarla uyumlu teknoloji çözümleri geliştirmeliyiz. Diğer yandan, altyapılar ile kullanıcı birimlerinin bir arada en uyumlu şekilde çalışmasına yönelik Bilgi ve İletişim Teknolojileri portföyümüzü genişletmeliyiz.

Fason konfeksiyon ihracatı yetmez, “Sunucu Çiftlikleri” ile bölge ülkelerine BT hizmetleri ihraç etmeliyiz

Artık Türkiye’de sadece ihracat yapmıyoruz, yurtdışına küresel hizmetler de sunuyoruz (BT hizmetleri ve BT hizmetleri üzerinden diğer hizmetler). BT hizmetlerinde en önemli konu ise, factoring ve sigorta sektörünü finans sektörüne entegre ederek, telekom yatırımları ile bölgesel anlamda büyümektir. Ancak, bulut bilişim ve birleşik iletişim teknolojilerden yararlanan bir bankacılık sistemi bunu destekleyebilir. Bulut Bilişim, bugün BT ve telekom sektörünü evlendirerek ICT sektörünü yeniden tanımlamıştır. Buna kısaca “Birleşik İletişim” diyoruz.

Devamını Bulutu Hizmete Dönüştürmek başlığı altında okuyabilirsiniz

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir