Telekom sektörü 2020 yılında kârlılık ve katma değerde enerji sektörünü yakalayacak

akilli ev genel2020’ye şunun şurasında ne kaldı? 8 yıl. Aşağıda birkaç veriyi paylaşmak istiyorum, somut konuşalım.

IDC verileri: Gelişmekte olan ülkelerde mobil cihaz penetrasyonunda %10’luk artış gayri safi yurtiçi hasılayı (GSYİH) %1-2 oranında arttırıyor.

Azerbaycan’da Telekom sektörü 2020 yılında gelirlerde enerji sektörünü yakalayacak (TeliaSonera ve Azercell verileri). Azerbaycan bir doğalgaz ve petrol ülkesi (ör: Bakü-Ceyhan-Tiflis boru hattı), 21 ayrı uluslararası petrol şirketiyle anlaşması var. Buna rağmen tırmanışta olan sektör telekom.

Royal Dutch Shell 2011 geliri 31,185 milyar dolar, Apple 2011 geliri 25,922 milyar dolar. Royal Dutch Shell toplam varlıklar > 345 milyar dolar, Apple toplam varlıklar > 116 milyar dolar. Sizce hangi şirket aslında daha kârlı? Apple mı, Shell mi?

Telekom sektörü bilgi teknolojileri, nanoteknoloji (mikroskobik makine ve devreler), meta-materyeller ve 3B baskı teknolojisiyle birleşti. İnşaat ve enerji sektöründe maliyetleri düşürmek ve 7 milyar adamı beslemek ancak Telekom sektörüyle mümkün.

Yakında çamaşır makinesini ucuz elektrik için gece çalıştıran, otomatik açıp kapatan akıllı evler tüm gelir gruplarında yaygınlaşacak, çünkü küresel ısınmayı önlemek ve elektrik faturalarının şişmesini engellemenin için tek yolu “akıllı” teknoloji, yani bilgi teknolojileri.

Minyatürleşme, küçülen cep telefonları, az ısınan ve az elektrik tüketen ARM çipler, uzun ömürlü piller, tasarruflu ampuller… Hepsi bunun içinde ama hiç öteye gitmeyin: İnsan vücudunun beyin haritasına bakın; vücudumuzun en çok kan giden, en çok şeker tüketen organı hangisi? Düşünen organımız beyin… Beyin de en çok iletişime (dil, ağız, dudaklar) ve kontrole (eller, manipülasyon) odaklanıyor. Telekomünikasyon, yine telekomünikasyon.

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir