Sosyal medyada ideal mesaj uzunluğu kaç karakter? >> Marka iletişimi için doğru ölçüyü yakalayın

images2Gereğinden uzun yazılan tweetler az okunuyor ve az paylaşılıyor. Aynı şey blog yazısı başlıkları için de geçerli. Örneğin yazı başlıklarını ikiye bölebilirsiniz. Çarpıcı ve dikkat çekici bir giriş + açıklayıcı kısa satır. Araştırmalar e-posta iletilerinin konu satırlarını kısa tutmanın da e-posta pazarlamasında avantaj sağladığını gösteriyor.

Peki başta Twitter ve Facebook olmak üzere, sosyal medya ve dijital pazarlamada ideal mesaj uzunluğu kaç karakter? Sosyal medyada kısa ve net mesajlar, faydalı dönüşüm sağlayan daha fazla sayıda alakalı kullanıcıya erişmenizi sağlıyor.

 

 

zzİdeal tweet 100 karakter

Bizzat Twitter verilerine göre, 100 karakterden kısa tweetler yüzde 17 daha fazla okunuyor ve paylaşılıyor. İdeal okuma aralığı ise 71–100 karakter. Böylece tweeti paylaşan kişinin sizi “mention” etmesi veya kendi yorumunu eklemesi için yer kalıyor.1

Sonuçta ofiste çalışan veya yolda cepten internete giren insanlar, sosyal medyada yalnızca kısa aralıklarla gezinebiliyor ve ekrana baktıkları birkaç saniyelik süre içinde kısa bir mesajla dikkatlerini çekmek gerekiyor.

 

 

 

1

İdeal Facebook mesajı 110-119 karakter

Facebook’taki perakende markalar üzerinde yapılan araştırmalar ideal Facebook yayın uzunluğunun 40 karakter olduğunu gösteriyor. Perakende sektöründe en çok beğeniyi ve paylaşımı 40 karakter uzunluğundaki kısa mesajlar alıyor. Kısa mesajlar yüzde 86 oranında daha çok dikkat çekiyor.2

 

 

 

2Ancak Facebook yayınlarının yalnızca yüzde 5’i bu kadar kısa. 80 karakter uzunluğundaki yayınlar ise yüzde 66 daha çok dikkat çekiyor. Kaldı ki Facebook perakende sektöründen ibaret değil.

Facebook’un geneline bakıldığında, beğeniye ve yeniden paylaşıma ek olarak, yayınlara cevap yazanları ve soru soranları da dikkate almak gerekiyor. Bu durumda ideal uzunluğun 110-119 karakter olduğu görülüyor. 110-119 karakter aralığındaki mesajlar maksimum gösterim alıyor.3

 

 

 

3aİdeal Google+ başlığı 60 karakter

Google+ özünde Twitter ve Facebook’tan daha uzun yazabileceğiniz bir sosyal ağ. Bu nedenle Google+ yayın başlıklarının uzun olması da normal. Ancak başlığı 60 karaktere sığdıramıyorsanız, iki cümleye de bölebilirsiniz. İlk cümleye çarpıcı bir şey yazın.

Ayrıca Google+ “Devamı” linkinden önce gösterilen satır sayısını 3’e indirdi. Bu yüzden 60 karakterlik başlığın altında hemen spota veya ana metne geçmeyin. Yazıyı paylaşmadan önce, başlığın altına dikkat çekici kısa bir cümle de ekleyin. Örnekte olduğu gibi.

Google+ ortalama mesaj uzunluğu 156 karakter. Yapılan araştırmalara göre, Google+ yayınının ilk 5 karakteri çok dikkat çekiyor. Mesajınızın 442. karakteri de oldukça ilgi uyandırıyor. Bu da 89 kelimeye denk geliyor.4

 

 

women-dominate-men-at-social-networking-study--22daa9acedHaber ve blog yazıları için ideal başlık 6 kelime

Maksimum 6 kelime olan başlıklar en çok tıklama oranını alıyor. Ayrıca ilk 3 kelime insanların aklında kalıyor.5 Ancak burada önemli olan şey her kelimeyi düşünerek yazmak, ilgi çekici ifadeler kullanmak ve çarpıcı bir başlık atmak.

 

 

 

Özetle önce anlatıma, sonra uzunluğa odaklanın.:
Dünya’nın manto tabakasındaki geçiş bölgesinde global okyanus bulundu

yerine

Dünya’nın Merkezine Seyahat >> Yerkürenin derinliklerinde yeraltı okyanusu bulundu, Jules Verne’in rüyası gerçek oldu

 

veya

 

ABD merkezli Virtual Incision şirketi astronotları uzay giysisinin içinde ameliyat etmek için özel bir robot geliştirdi.

yerine

Robot doktorla uzayda ameliyat devri

 

 

imagesİdeal blog yazısı uzunluğu 1600 kelime

1600 kelime uzunluğundaki bir blog yazısı 7 dakikada okunuyor. Blog yazılarının yüzde 74’ünü okumak 3 dakikadan kısa sürüyor.6 Blog yazılarının yüzde 94’ü ise 6 dakikadan kısa ve kişisel tecrübeme göre, 1200 – 1700 kelime arasındaki yazıları yazmak daha kolay.

Basit görseller koyarak, kısa ve anlaşır paragraflar yazarak ve paragraflarla resimler arasında ideal boşluk bırakarak 3000 kelime uzunluğundaki bir yazıyı bile kolayca okutabilirsiniz. Yalnız yazıyı ağdalı grafikler veya dağınık resimlerle çorba etmeyin.

 

 

6Ancak uzun yazı için çok uğraşmanız lazım. 3000 kelime uzunluğundaki bir bilim-teknoloji yazısını tüm detaylarıyla okuru sıkmayacak şekilde yazmak ve sayfaya yerleştirmek (resim seçme ve araştırma süresiyle birlikte) 8 saat alıyor. Uzun yazılar için konu seçimi ve müzikte olduğu gibi “aranjman”, yani kompozisyon önemli.

Siz yazılarınızı kısa tutun, ama iyi yazılmış bir yazının 12 dakika sürse bile çok kişi tarafından okunarak paylaşıldığını unutmayın. 🙂 Sosyal medyada nasıl yaparım diyorsanız, yandaki grafikte SEO bakış açısından ideal blog uzunluğunu görebilirsiniz.

Ancak bu grafik segmentlere ayrılmamış. Bu yüzden size sadece iyi yazılmış 2400 kelimelik bir yazının bile çok okunduğunu ve paylaşıldığını gösteriyor. En iyisi yazının uzunluğunu yazının konusuna göre seçmek ve uzun yazıları sakin kafayla, acele etmeden yazmak.

 

 

8E-posta iletileri için ideal konu satırı uzunluğu 28-39 karakter

MailChimp Eylül 2012’de yayınladığı verilerde e-posta iletileri için konu satırı uzunluğunun hiçbir önem taşımadığını ortaya koydu.7 Uzun konu satırları e-posta iletilerinin açılma şansını azaltmıyor.

Ancak kılı kırk yararak, çok sayıda adrese gönderilen toplu e-posta pazarlamada avantaj yakalamak istiyorsanız, ideal konu satırı uzunluğunun 28-39 karakter olduğunu göreceksiniz.8

Bu sonuçların kesinleşmesi için daha fazla veriye ihtiyacımız var; ama e-posta iletişiminin sosyal medyada aslan payını aldığını düşünürsek, eldeki verileri ciddiye almak gerek.

 

 

Tedİdeal sunum süresi 18 dakika

Bu veri doğrudan TED organizatörlerinden geliyor ve Bill Gates bile bu kurala uymak zorunda. Elbette bunun bilimsel bir nedeni var. Bir konuyu dikkatle dinleyen insanların beyne giden kan akışı hızlanıyor, şeker ve oksijen tüketimi artıyor. Ancak bu yorucu bir iş ve bu nedenle 20 dakika sonra insanların dikkati dağılıyor.8

Tabii ki kısa anlatmak için konuyu iyi bilmek ve hazırladığınız sunuma tiyatro repliklerini ezberler gibi çalışmak gerekiyor. Kısacası toplantıda kısa anlatmak için uzun süre hazırlanmalısınız. Mark Twain’in dediği gibi: “Kısa mektup yazacak vaktim yoktu, o yüzden uzun yazdım.” 🙂

 

 

9İdeal web sayfası başlığı 55 karakter

Sosyal medyada marka yönetimi yapıyorsanız mutlaka firmanızın bir web sayfası var. Blog yazarı iseniz blog sayfanızın bir başlığı var (alan adı ile karıştırmayın). İşte bu web sayfası başlığı maksimum 55 karakter olsun.

Web sayfanızın başlığını Google ve Yandex gibi arama motorlarının kolayca endeksleyerek arama dizinine ekleyeceği bir etiket gibi düşünmeniz hayrınıza olur. Neden mi? Google arama sonuçları artık başlık satırında sadece 60 karakter gösteriyor da ondan.9

Bu aynı zamanda bir blog yazısının veya ürün sayfasının başlığı da olabilir. İşte bu yüzden blog yazılarıma önce kısa bir başlık yazıyorum. Siz de web sayfası başlığını kısa tutarsanız, Google arama sonuçlarında başlığınızın tamamı gözükür.

 

 

İdeal alan adı uzunluğu 8 karakter

Özellikle yeni bir startup şirket kuruyorsanız alan adınızın 7-8 karakterden olmasını öneririm. Evet, DOS işletim sistemindeki dosya adlandırma mantığına benziyor bu.

İdeal alan adı;

 

1)      Kısa olsun

2)      Kolay hatırlansın

3)      Kolay hecelensin

4)      Marka değeri taşımak için orijinal olsun

5)      Şapka, inceltme işareti ve rakam İÇERMESİN

6     .com uzantılı olsun.

 

 

women-on-social-networkÖrneğin benim alan adım khosann.com ve uzantı dışında 7 karakter uzunluğunda. İlk başta hecelemesi zor geliyor, ama herkes beni adımdan tanıyor ve alan adını da Kozan olarak okuyor. İngilizler için ise hecelemesi kolay bir isim ve yeterince orijinal.

İpucu: Okurlarınızın işini kolaylaştırmak için Twitter hesabınızda çift isim özelliğini kullanabilirsiniz. @Khosann ve hemen altına Kozan yazmak gibi.

 

 

Alexa da en popüler 250 sitenin alan adlarını araştırdığında bunların ortalama 7-8 karakter uzunluğunda olduğunu bulmuş.

Ancak bildiğiniz gibi iş burada bitmiyor. Önemli olan yaratıcı içerik üretmek, ürün ve hizmetinizi sosyal medyada çarpıcı başlıklarla tanıtarak faydalı dönüşüm oranını artırmak. Un var, yağ var, şeker var. Şimdi helva yapma zamanı!

 

 

 

One Comment

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex