Mars Yerine Venüs Gezegenine mi Yerleşelim?

Mars-yerine-venüs-gezegenine-mi-yerleşelimVenüs gezegenine insan göndermek daha kolay ve sanılanın aksine Mars’a yerleşmek Venüs’ten çok daha maliyetli. Öyleyse neden Mars yerine Venüs’e yerleşmiyoruz? Peki Venüs’e nasıl gideriz? Venüs’e gidersek adını Roma aşk tanrıçasından alan bu gezegeni kolonileştirmek için onu Dünya gibi yaşanabilir bir yer haline getirmek zorunda mıyız? Venüs neden Dünya’ya Mars’tan çok benziyor? İnsanların uzaya yayılmak için hangi gezegenden başlaması ve nasıl bir yerleşim stratejisi izlemesi gerektiğini NASA’nın Venüs’ü kolonileştirme planıyla görelim.

Venüs gezegenine insan göndermek

Elon Musk’ın SpaceX şirketi terleyen Yıldız Gemisi ile Mars’a gitmek istiyor. Eski ABD başkanları Bush ve Obama ile Çin lideri Şi Cinping de Mars’a insanlı seferler düzenleme planlarını açıkladılar. Kızıl gezegen Mars kamuoyunun gözünde o kadar popüler oldu ki Venüs’e insan gönderebileceğimizi unuttuk. Ben de blogda Mars’la ilgili birçok yazı yazdım ama Venüs’ü de ihmal etmek istemeyiz.

Sonuçta Venüs’e insan göndermek ve yerleşmek insanların Mars’ı kolonileştirmesinden çok daha kolay. Peki neden Mars’a yüklenirken Venüs’ü es geçiyoruz? Bunun cevabı Venüs’te yatıyor ama bildiğiniz gibi değil. 😉 Venüs’e insan göndermenin faydalarını NASA HAVOC Venüs kolonileştirme projesiyle birlikte analiz edelim.

İlgili yazı: Hiçliğin Fiziği: Sıfır Noktası Enerjisi Nedir?

Mars-yerine-venüs-gezegenine-mi-yerleşelim
Venüs yüzseyi kalın bulutlardan görülmez ama radarla haritasını çıkardık. Yapay renklendirme.

 

Venüs Merkür ve Mars’a karşı

Bütün gezegenler Güneş çevresinde döndüğü için gezegenlerin birbirine uzaklığı sürekli değişir. Örneğin Mars ile Dünya yörüngelerinin birbirine bakan beri ucunda olduğunda aralarındaki uzaklık 54,6 milyon km’ye kadar inebilir! Gerçi bu pek nadir olur ve Mars asla gökyüzünde Ay kadar büyük olmayacak. Bu yıl 6 Ekimde Dünya-Mars uzaklığı 62 milyon km’ye inecek. Mars ile Dünya’nın ortalama uzaklığı ise 225 milyon kilometredir.

Öte yandan Venüs’ün maksimum uzaklığı 261 milyon km ama minimum uzaklığı da sadece 38 milyon km’dir. Gerçi biz hangi gezegenin daha yakın olduğunu hesaplarken 1 yıl boyunca ne kadar uzak olduklarına bakarız. Bu açıdan Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür ortalama olarak hem Dünya’ya hem de diğer gezegenlere en yakın gezegendir ama ondan sonra bize en yakın gezegen ortalama 150 milyon km ile Venüs’tür. Mars Dünya’ya daha uzaktır ve bu yüzden Venüs’e gitmek daha kolaydır.

Peki kolay olmak ne demektir? 1) Venüs’e daha kısa sürede daha az yakıt yakarak gideriz veya roketlerimiz aynı yakıtla daha çok insan ya da yararlı yük taşıyabilir. Kısa süreli yolculuklarda oksijen, su, yiyecek ve erzak tüketimi de az olur. 2) Bu nedenle Venüs’e gitmek Mars’tan ucuz olur.  3) Astronotlar uzayda ne kadar kısa kalırsa zararlı radyasyondan o kadar iyi korunurlar. Yerçekimsiz ortamda kas ve kemik kaybına uğramaları da o kadar azalır; çünkü Venüs’ün yerçekimi güçlüdür.

Özetle

Mars’a 6 ayda gideriz ama Venüs’e gitmek yüzde 30 ila yüzde 50 daha kısa sürer. Mars’a 6-7 ayda giderken Venüs’e 3-4 ayda gidebiliriz. Lojistik açıdan da Venüs üslerini Dünya’dan erzak ve ekipman göndererek desteklemek daha kolay olacaktır. Peki Venüs’ün başka ne avantajları var?

İlgili yazı: Evrenimiz Yok Olduktan Sonra Ne Olacak?

1 4
NASA Venüs’ü HAVOC zeplinlerle havadan keşfedecek.

 

Venüs gezegenine ve Mars’a bakalım

Venüs Güneş’e daha yakın olduğu için Mars’tan 4 kat fazla güneş alıyor (Dünya’dan daha fazla güneş alıyor). Mars yüzeyinde kum fırtınaları güneş panellerini örtüyor ama Venüs’te kum fırtınası olmadığı için orada çok daha fazla güneş enerjisi üretebiliriz. Ayrıca Venüs’ün kalın atmosferi alçak irtifayı ve gezegen yüzeyini mikrometeor yağmurundan, hatta asteroit çarpışmasından çok iyi koruyor.

Venüs’te nefes alacak, su üretiminde ve yakıt ateşlemekte kullanılacak oksijen üretmek de çok kolay. Venüs atmosferinin yüzde 95,6’sı karbondioksitten oluşuyor ama her CO2 molekülünde iki oksijen atomu var ve karbondioksiti parçalayarak oksijeni çıkarmak çok verimli bir işlemdir. Suyu elektrolizle parçalamaktan daha ez enerji ister ve bunun için Venüs’ün güçlü güneşinden yararlanabiliriz.

Son olarak E=mc2 gereği bir gezegende yaşamak istiyorsanız enerjiye ihtiyacınız olacaktır ve kütle enerjiden türeyen bir özellik olduğundan, kütlesi Dünya’ya yakın kayalık gezegenler kolonileştirmeye daha elverişli olur. Örneğin Mars’ın kalın bir atmosferi yok ve bunun en büyük ikinci sebebi yerçekiminin yetersiz olmasıdır. Mars’ın yerçekimi Dünya’nın yüzde 38’i iken Venüs’ün yerçekimi yüzde 90’ınıdır.

Mars’ın düşük yerçekimi kızıl gezegeni öldüren asıl sebeptir; çünkü Mars’ı Dünyalaştırmak için yapay küresel ısınmayla gezegeni ısıtıp atmosferi kalınlaştırmamız gerekiyor. Oysa Mars düşük yerçekimi yüzünden küresel ısınmaya yol açacak karbondioksitin de büyük kısmını kaybetti. Öyleyse neden Mars’ı Venüs’e tercih ediyoruz?

Yüzeycilik takıntısı

Bunun objektif olarak anlatacağım ama uzaya yayılacaksak çok farklı gezegenlere yerleşebileceğimizi hesaba katmalıyız. Her gezegen de Mars gibi olmayabilir. Bu yüzden insanların önyargılardan uzak ve daha esnek bir uzaya yerleşme stratejisi geliştirmesi gerekiyor. Venüs’e yerleşmenin önündeki en büyük engellerden biri de yüzeycilik takıntısıdır. Mars’ın iniş yapabileceğimiz bir yüzeyi var ama Venüs’ün yok. Oysa Venüs de kayalık bir gezegen. Peki neden Venüs’e inemiyoruz?

İlgili yazı: Gerçek Adem: ilk insan ne zaman yaşadı?

Mars-yerine-venüs-gezegenine-mi-yerleşelim
Büyütmek için tıklayın.

 

Venüs gezegenine düdüklü tencere

Mars’ın yüzey basıncı Dünya deniz seviyesinin yaklaşık yüzde 1’dir. Sıkıntı yok, uzay giysisiyle dolaşırsınız. Oysa Venüs’ün kalın atmosferi yüzünden yüzey basıncı 93 bar, yani 900 metre derinliğindeki okyanusa eşit. Bu da birçok askeri denizaltının ezilme derinliğini aşar. Demek ki Venüs’teki binalar denizaltılardan ve basınç odalarından sağlam olmak zorunda. Yeraltına oysanız da bu kez de hava kilitleri ve inşaat robotları çok dayanıklı olmak zorunda (Venüs düdüklü tencere gibi sıcak ve yüksek basınçlı bir dünyadır).

Ayrıca Venüs küresel ısınmada tavan yapmış bir gezegen ve yüzey sıcaklığı 467 dereceyi buluyor. Bu da evinizdeki fırınlardan iki kat sıcak, kurşunu eritecek kadar sıcak olması demek! 😮 Dahası atmosferinde insan derisini yakıp binaları aşındıracak sülfürik asit yağmurları var. Haydi yüksek sıcaklık, basınç ve aside dayanıklı robotlarla binalar yaptınız. Peki ya uzay giysileri? İnsanlar asla Venüs yüzeyinde yaşamayacaklar. Belki bir iki çılgın kaşif yüzeye kısa süre için iniş yapabilir.

Şimdi diyeceksiniz ki “İşte hocam, gördünüz mü? Bu yüzden Venüs’e yerleşmiyoruz. Mars düşük basınçta soğuk, kurak ve toksik bir gezegen ama Venüs gibi yapmıyor.” Hayır, Venüs’e yerleşmeyi düşünmemizin nedeni başka ama sırayla anlatacağım.

Bugün dek NASA ve Sovyetlerin Venüs’e gönderdiği sondalar yüzeye erişmeden ezildi. Hatta ABD Venüs’e hiç iniş yapamadı. Bunu kısa bir süre için Sovyetler Birliği başardı. 1970-81 arasında Venera 7, 9 ve 13 Venüs yüzeyinde maksimum 2 saat çalışmayı başardılar. Ancak, Venüs’e yerleşmek için yüzeyine yerleşmek zorunda değiliz. Venüs atmosferindeki uçan şehirlerde yaşayabiliriz.

İlgili yazı: Natron Gölü Kuşları Nasıl Taşa Çeviriyor?

5 3
Büyütmek için tıklayın.

 

Venüs gezegenine havadan bakmak

Venüs yüzeyinden 50 km yüksekte ortalama sıcaklık 75 derece ama basınç Dünya deniz seviyesine eşittir. Evet, daha yüksekte atmosfer soğuyor ama basınç da azalıyor. Oysa Venüs’ü havadan keşfetmek için yakıt tasarrufu yapan ve uzayda bakımı kolay olan basit araçlara gerek var. Bunlar da uçak değil zeplindir. Elektrik motorlu zeplinler pilini güneş enerjisiyle şarj edip atmosferde hiç durmadan uçabilir. Bunun için ideal basınç 1 atmosferdir ve bu da 50 km yüksekte bulunur.

75 derece insanlar için sıcaktır ama yüzeydeki 467 dereceden soğuktur. Ayrıca itfaiye giysileri 2000 dereceye dayanıklıdır ve çöl sıcakları da 60 dereceyi bulabilir. Kısacası 75 derece sıcakta klimayla soğumak kolaydır ve zeplin kumaşını da 70 dereceye, aslında yüzlerce dereceye dayanıklı kumaştan imal edebiliriz. Tabii bu en ekonomik çözüm.

Maliyeti biraz daha arttırarak zeplinleri 55 km irtifada da uçurabiliriz. O irtifada basınç Dünya seviyesinin yüzde 53’ü ve ortalama sıcaklık 27 derecedir. Ancak, Venüs atmosferi karbondioksitten oluştuğu için havadan daha yoğun olup zeplin yüzdürme kabiliyeti 55 derecede bile yüksektir. NASA’nın insanlı ve robotik HAVOC zeplinleri ile gelecekte Venüs’ü keşfetmek için seçtiği yükseklik budur.

Ya sonra ne olacak hocam derseniz: Resimlerde gördüğünüz gibi NASA, Venüs’e önce robot zeplinler ve sonra insanlı zeplinler gönderecek. İnsanlar önce uzay gemisiyle yörüngeden keşif yapacak ve sonraki seferlerde atmosfere inecekler. Gelecekte ise birkaç iri zeplini kalıcı olarak birleştirip uçan kasabalara dönüştürmek mümkün olacak. O zaman insanlar kalıcı olarak Venüs’e yerleşecekler. Peki bütün bu avantajlara rağmen neden Mars’a öncelik veriyoruz? Venüs’ün eksiklerini görelim:

İlgili yazı: Kodlama İçin En Gerekli 16 Programlama Dili

Mars-yerine-venüs-gezegenine-mi-yerleşelim
Büyütmek için tıklayın.

 

Venüs gezegenine dalış yapmak

Venüs yörüngesine gönderilen uydular gezegenin manyetik alanı olmamasına rağmen güçlü bir elektrik alanına sahip olduğunu buldu. Venüs Güneş’e yakın olduğu için güneş rüzgarından etkileniyor ve atmosferin güneş rüzgarıyla etkileşmesi 50 km irtifaya kadar pek azalmayan 10 voltluk bir elektrik akımı üretiyor. 10 voltluk elektrik akımı insan sağlığı için çok zararlıdır. Uzay araçlarımızı ve olası bulut şehirlerini elektrik akımından korumak için özel önlemler almalıyız. Bu maliyetleri artıracak.

İkinci olarak Venüs bulutları sülfür dioksit içeren. Zeplinler ve şehirlerin bulutların üzerinde uçması gerekiyor ama bazı seyrek bulutlara girmeleri de kaçınılmaz olacak. Ayrıca bulutların üzerinde de sülfür dioksit damlacıkları var. Neyse ki bunlar sülfürik asit kadar tehlikeli değil. Yine de Zeplin kumaşı ve metal uzay aracı gövdelerinin aside dayanıklı olması gerekecek. Uzay giysileri de dayanıklı olmak zorunda.

Bunun dışında zeplin uçuran helyum gazı sorunu var. Venüs’te helyum yok ve balonlarımızı Dünya’dan getirilen helyumla sürekli doldurmak pahalı olacaktır. Ayrıca balon delinirse zeplinin düşmemesi için atmosferden karbondioksit de çekemeyiz, çünkü balon atmosferle aynı yoğunlukta olursa uçmaz. Gerçi karbondioksit gazı yoğun olduğu için balonlar soluduğumuz havayla bile yüzer fakat bu amaçla Venüs’te ek oksijen üretmek ve Dünya’dan azot getirmek gerekecek.

Üstelik zeplinin delinmesi halinde acilen hava basacak güvenlik önlemleri almamız gerekecek. Bütün bunlar Venüs’e yerleşmeyi zorlaştıran lojistik sorunlardır ama asıl sorun başka: Venüs yüzeyine inemeyeceğimiz için yerde tarım ve madencilik yapamayız. Venüs’ten maden çıkarıp Dünya’ya satamayız ve Venüs’te çeşitli ürünler imal edip Dünya’ya ihraç edemeyiz.

İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt

Mars-yerine-venüs-gezegenine-mi-yerleşelim
Venüs’ü Dünyalaştırabilsek denizler ve adalarla kaplı harika bir gezegen olurdu.

 

Kısacası Venüs ekonomisi yoktur

Oysa Mars ekonomisi vardır. Mars’ta milyonlarca insan kendi yağıyla kavrularak ve Dünya ile ticaret yaparak yaşayabilir. Yaşamak için gereken su ve yiyeceği büyük çaplı üretebilir. Venüs’te ancak birkaç bin insan kalıcı olarak yaşayabilir ve onlar da Dünya’dan gelecek desteğe muhtaç olacaktır. Toparlayacak olursak Venüs’e Mars’tan daha kolay gidebiliriz ama bulutların üzerinde dolaşmaktan başka yapabileceğimiz pek bir şey yoktur. Tek seferlik ve 30 günlük insanlı bir sefer yapılabilir ama bunun yerine bir iki robot zeplin atmosferi araştırmak için yeterlidir.

Unutmayalım ki Venüs gezegenine insan göndermek ile oraya yerleşmek çok farklı iki şeydir. Birincisini her zaman yapabilirsiniz ama ikincisi için koloni ekonomisi gerekir. İşte bu yüzden Mars hem insanlık için yedek Dünya hem de araştırmacı ve yayılmacı tutkularımız için en uygun gezegendir.

Peki Mars’a nasıl ve ne zaman gideceğiz? Bu konuyu anlattığım 45 dakikalık eğitime Studio Canlı mobil uygulaması üzerinden katılabilir (kişisel gelişim/grup eğitimleri, 23 Temmuz Perşembe, 20.30) ve Venüs’ü Dünyalaştırmanın 5 Yolunu şimdi görebilirsiniz. Ayrıca Mars’ı Dünyalaştırmak mümkün mü diye sorarak kızıl gezegenin atmosferini 4 milyar yıl önce nasıl kaybettiğine bakabilirsiniz. Pozitif enerjiyle dolan canlı ve dinamik bir hafta dilerim. 😊

Venüs’ün Havadan Keşfi için NASA HAVOC


1Human Assisted Science at Venus: Venus Exploration in the New Human Spaceflight Age
High Altitude Venus Operational Concept (HAVOC): Proofs of Concept
2Was Venus the First Habitable World of our Solar System?

Yorumlar

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir