Intel’den Akıllı Takılar İçin Düğme Bilgisayar Curie >> Curie giyilebilir bilgisayarlara özel tasarlandı

630x420Giyilebilir bilgisayar teknolojisi kolumuza ekran görüntüsü yansıtan akıllı fitness bileziklerinden çipli pantolon düğmelerine kadar her alanda hızla yaygınlaşıyor. Ancak akıllı takıları çalıştırmak için küçük ve hafif mikrobilgisayarlar gerekiyor.

Samsung gibi şirketler akıllı takı pazarında öne çıkmak amacıyla akıllı saatlere odaklanıyor, ancak telefon gibi geleneksel mobil cihazlar giyilebilir bilgisayarları yönetecek kadar küçük ve hafif değil.

Çözüm ise Intel’in geliştirdiği düğme bilgisayar Curie. Intel CEO’su Brian Krzanich mobil dünyada devrim yapacak yeni mikrobilgisayarı CES 2015’te tanıttı.

 

 

BK_Button1_FB-final-e1420596667487Şimdi akıllı takı işine girmenin tam zamanı

Intel Curie giyilebilir bilgisayarları akıllı telefon ve tablet boyunduruğundan kurtarıp elektronik takı sektöründe inovasyonu hızlandırmak için tasarlandı. Uzmanlara göre 2015 mobil pazarlamada giyilebilir bilgisayar yılı olacak ve bu yıl mobil internete sadece akıllı telefonlarla değil, akıllı bileziklerle de gireceğiz.

Bilgisayar şirketleri son iki yıldır spor, sağlık, moda ve turizm gibi pek çok farklı alanda kullanmak üzere yeni takılar geliştiriyor. Günümüzde fitness bilezikleri ile elektronik çipli pantolon düğmelerinin ötesine geçen akıllı takılar ise tişört bilgisayarlar ve elektronik dövmeler sayesinde mobil dünyayı yeniden tanımlıyor. Intel gibi teknoloji devleri de bu pazara uygun minyatür bilgisayarlar geliştiriyor.

 

 

3024758-poster-p-wearableIntel CEO’su Brian Krzanich’in 2015 Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) tanıttığı düğme bilgisayar Curie bu yaz piyasaya sürülecek.

Curie’nin akıllı telefonlarda kullanılan Snapdragon gibi mobil işlemcilerden büyük bir farkı var. O da yalnızca bir işlemci ve çipsetten ibaret olmaması: Intel’in Core I7 CPU’ları kadar hızlı olmasa da Curie tüm parçalarıyla tam kapsamlı bir mini bilgisayar.

Curie çok az elektrik tüketiyor ve aspirin pili ile tıpkı hesap makinelerinde olduğu gibi uzun süre çalışıyor. Şirketin giyilebilir cihazlar için geliştirdiği ilk sistem olan Intel Quark SE SoC çözümünü baz alan Curie düşük enerji tüketimli Bluetooth bağlantısı, gelişmiş sensörler ve hızlı şarja izin veren uzun ömürlü yeni pil teknolojileri kullanıyor.

 

 

pic2Nasıl çalışıyor?

Giyilebilir bilgisayarlar elimizde taşıdığımız akıllı telefonlarda olduğu gibi her an dünyanın farkında olmak zorunda. Örneğin oda sıcaklığını, havadaki rutubet oranını veya akıllı bileziklerde olduğu gibi kişinin nabzını ölçmek zorunda. GPS destekli lokasyon hizmetleri, sevilen mekanlarda check-in yapmak veya bizzat insan koluna ekran görüntüsü yansıtmak da buna dahil.

Curie şimdilik akıllı telefonlara yüklenen mobil uygulamalarla çalışıyor. Öyle ki bu “düğme beyin” bugüne kadar elektronik cihaz işine el atmamış olan birçok şirketi akıllı takı pazarına sokacak. Zaten sticker elektronik teknolojisini düşündüğümüz zaman, Doritos Panço mısır cipsi poşetlerinin bile bir gün üzerinde kendi mikro bilgisayarını taşıyacağını görebiliyoruz.

 

 

etc_fitnesstrackers27__01__630x420Ancak Curie’nin asıl amacı 2018’e kadar dünyanın ilk bağımsız giyilebilir bilgisayarlarının önünü açmak ve akıllı takıların hiçbir telefona bağlanmadan kendi başına internete girmesini sağlamak. Intel Başkan Yardımcısı ve Yeni Cihazlar Grubu Genel Müdürü Mike Bell bilgi teknolojileri dünyasındaki bu son trendi şöyle anlatıyor:

“Geçen yıl güçlü bir giyilebilir bilgisayar ekosistemi kurmak için önde gelen teknoloji, moda ve yaşam tarzı markalarıyla işbirliği yaptık. Intel yeni Curie modülü ile imkansız olanın sınırlarını zorluyor ve girişimci şirketlerin az enerji tüketen küçüklü büyüklü akıllı takılar geliştirmesini sağlıyor. Bunlar son derece kullanışlı ve esnek takılar olacak.”

 

 

Woman-looking-at-Google-GlassPeki ya Google Glass’ın geleceği?

Google Glass zamanından önce tasarlanan ve tanıtılan bir gözlük ekrandı. Birçok ilginç özelliği olmasına karşın gerçek bir gözlük gibi yağmurda, karda ve çamurda kullanmak üzere dizayn edilmemişti. Satış tarihi sürekli ertelenen ve bu yüzden üretici ekosisteminden mahrum kalan Google Glass hem Google yöneticileri hem de kullanıcılar arasında büyük bir hayal kırıklığı yarattı.

Ancak Google kendi geliştirdiği Glass’tan para kazanamasa da gözlük ekranlar ve diğer giyilebilir bilgisayarları halka tanıtarak sektöre öncülük etti. Curie gibi yeni mikrobilgisayarlar girişken startuplara işte bu bağlamda yardım edecek ve zor teknolojileri en kısa sürede pazara sürmelerine yardımcı olacak.

Intel Curie sayesinde akıllı takıların en önemli parçası olan CPU ve çipset üründe hazır gelecek. Bu da Google gibi gözlük ekran geliştiren şirketlerin işini kolaylaştıracak.

 

 

wearables1Galileo ve Edison’un devamı

Intel Galileo teknolojisi kendi cihazını kendi geliştiren elektronik teknisyenlerine yönelik bir üründü ve CES 2014’te tanıtılan Intel Edison da Nesnelerin İnterneti için prototip dizayn eden mühendislere hitap ediyordu.

Ar-Ge sürecini hızlandıran Intel Curie ise KOBİ’lerin yeni takılar geliştirip hızla pazarlaması için tasarlandı. Üreticiler Intel Curie’yi akıllı takıların içine pil gibi takıp en kısa sürede yeni fitness bilezikleri satmaya başlayacaklar.

 

 

9-wearables-080914Ne gibi ürünler?

Bell bu soruya net bir cevap veriyor: “Bu ürün sayesinde iş ortaklarımız akıllı yüzükler, çantalar, bilezikler, kolyeler, küpeler ve pantolon düğmeleri gibi çok çeşitli form faktörlerinde yeni giyilebilir bilgisayarlar geliştirerek satışa sunacaklar.”

Nitekim akıllı takı geliştirmek akıllı telefon geliştirmekten daha kolay. Türkiye gibi kullanıcıyı ÖTV, gümrük vergisi ve kur farkına boğan ülkeleri saymazsak ucuza akıllı takı satmak da akıllı telefon satmaktan çok kolay.

 

 

10-wearables-080914Bugüne kadar akıllı takı pazarına girmek isteyen girişimcilerin önündeki en büyük engel küçük ve esnek olan, tişört gibi kolay giyilen ve temizlenen, az pil tüketen, kendi yazılımını kullanan ve diğer cihazlarla özel ayar gerektirmeden konuşan, yani gerçekten akıllı olan bilezikler geliştirmekti.

Curie bu noktada sosyal medya, spor ve sağlıklı yaşamı birleştiren yeni mobil pazarlama sektörünün önünü açıyor.

 

 

tech-wood-wearables-videoSixteenByNine600Ekrana bakarken boynumuz tutulmadan

Mikrobilgisayar Curie ile ardıllarını kullanan akıllı takılar sadece fitness bilezikleriyle sınırlı kalmayacak. Aynı zamanda hem akıllı telefonlara hem de akıllı saatlere rakip olarak Facebook’la Twitter gibi sosyal ağları kolumuza yansıyan ekran görüntülerine taşıyacak.

Biz de bu sayede yolda yürürken küçük telefon ekranlarına bakmaktan ve önümüzü görmediğimiz için yanlışlıkla yayalara çarpmaktan kurtulacağız. Tabii başımızı ekrana doğru eğmediğimiz için çağımızın hastalığı olan boyun omurlarının sakatlanması riskini de azaltacağız.

 

 

imagesToplama bilgisayar mantığına son

Aslında şirketler bugün de farklı parçaları dünyanın dört bir yanından tedarik ederek akıllı takı geliştiriyor.

Şu anda mağazalarda satılan fitness bilezikleri bu tür bir toplama bilgisayar mantığıyla üretiliyor, ama söz konusu sistem farklı parçalarda ortak kalite standartları yakalamayı zorlaştırıyor. Toplama bilezikler üretim maliyetlerini arttırıyor ve kalite sorunları yaratıyor.

Adını kimya ve radyoaktivite konusunda öncü çalışmalar gerçekleştiren Polonya asıllı Fransız fizikçi Marie Skłodowska-Curie’den alan düğme bilgisayar Intel Curie sektörde bu tür sorunların aşılmasını amaçlıyor.

 

 

wearabletech-640-20140306120342169.gifAncak pazarda gerçek rekabet şartları yaratmak ve tüketicinin bütçesine en uygun çözümleri sunmak için Qualcomm gibi şirketlerin de akıllı telefonların ötesine geçerek akıllı takı sektörüne adım atması gerekiyor.

Önünü görebilen yatırımcılar açısından bu nokta çok önemli, çünkü geleceğin akıllı evleri akıllı telefon ve tabletlerin yanı sıra akıllı bilezikler ve çipli gömlek düğmeleriyle de kontrol edilecek.

Mini mobil cihazlar beyindeki elektrik sinyallerini radyo sinyallerine çevirerek Wi-Fi üzerinden akıllı ev modemlerine aktaracak. Böylece düşüncelerimizle yönetilen telepatik akıllı ev dönemi başlamış olacak. 😀

 

 

Giyilebilir bilgisayarlar dünyayı nasıl değiştirecek?

 

 

 

 

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex