Giyilebilir Teknolojide Top 10 >> CES 2016’nın En Akıllı Saatleri ve Fitness Bilezikleri

akıllı takı_giyilebilir-giyilebilir_teknoloji-fitness_tracker-fitness_bileziği-mobil_dünya-Ces_2016

Las Vegas’ta CES 2016 tüm hızıyla sürerken, e-ticarette müşteriye sadece istediği zaman reklam gösterme devrini başlatacak olan yeni akıllı takılar ve fitness bilezikleri de sergileniyor. İster spor ve teknoloji seven bireysel kullanıcı olun ister atılgan girişimci, bu yıl öne çıkan 10 giyilebilir teknoloji arasında mutlaka istediğinizi bulacaksınız.

1. Misfit Ray

Önce akıllı takıları şık aksesuarlara dönüştüren Misfit Ray ile başlayalım. Misfit’in yeni fitness bileziği son moda minimalist tasarımıyla hem teknolojiye hem de göze hitap ediyor. Aynı zamanda adım sayar ve uyku düzeni izleme özelliğiyle sağlığınızı koruyor.

Ancak sportif kayış yerine abiye elbiseyle gece davetlerinde kullanmak isterseniz bu bahar satışa sunulacak olan deri kayışlı versiyonu beklemelisiniz. Misfit Ray, baylar-bayanlar için her gün ve her ortamda kullanılacak modüler bir tasarım olarak öne çıkıyor.

Kalori yakma hızınızla nabzınızı ölçen, ayrıca yaşlanmayı geciktirmek üzere sağlıklı uyku rejimleri öneren Ray’i şimdiden 100 dolara satın alabilirsiniz.

 

 

2. Alcatel CareTıme

Akıllı saat CareTime’ı satın aldığınız zaman bileğinize takmayacaksınız. İzleme cihazı olarak çocuğunuzun bileğine takacaksınız. Böylece bahçede oyun oynarken kaybolursa; yani önceden belirttiğiniz dairenin dışına çıkarsa CareTime, akıllı telefonunuza uyarı gönderecek.

Bu bir e-posta iletisi, SMS veya salt titreşim olabilir. Ancak CareTime’ın küçük çocuklar için en güvenli özelliği alarm tuşu. Bu sayede bir yabancıyla karşılaştığında panik düğmesine basabilir ve şehirde nerede olduğunu tıpkı Whatsapp’la lokasyon atmak gibi otomatik olarak size bildirebilir.

CareTime sayesinde artık çocuklarınızı takip etmek için onlara akıllı telefon almaktan kurtuluyorsunuz. Acil çağrılar için tek tuşla arama yapan bir cep telefonu olarak da çalışan bu saati Android’e bağlamadan kullanabilirsiniz. Tahmini fiyatı 120 dolar

 

 

3. Under Armour HealthBox

Kilo vermek ve formunu korumak isteyenler için bire bir olan akıllı terazi HealthBox, aslında Under Armour şirketinin geliştirdiği kapsamlı giyilebilir cihazların sadece bir parçası, ama aynı zamanda en kritik parçası. Diğer parçalar ise akıllı tansiyon kayışı ve akıllı ayakkabılardan oluşuyor.

Kablosuz Wi-Fi bağlantısı kuran bu marifetli terazi akıllı telefon uygulaması sayesinde tüm koşu, egzersiz ve yürüyüşlerinizi takibe alarak metabolizma hız ölçümlerinizi kaydediyor. Böylece o gün vermeniz gerekenden daha az kilo verdiğinizde tatlıyı kaçırdığınıza hükmederek sizi uyarıyor. 🙂

Under Armour’un HTC ile yaptığı donanım üretme işbirliğinin sonucu olan ve ayağınızı koyduğunuzda size adınızla hitap eden bu kibar ürün, Ocak ayı sonunda Amerika’da tek başına 180 dolara ve tüm paketle birlikte 400 dolara satışa çıkacak.

 

 

4. Healbe GoBe 1.2

Healbe’nin yeni GoBe metabolizma izleyicisi önceki modelinden daha gelişmiş özellikler sağlıyor. Çünkü bu basit bir fitness bileziği değil. Örneğin sadece nabzınızı ölçmekle kalmıyor. Aynı zamanda tansiyon, kalori yakma hızı, stres düzeyi ve uyku süresini ölçüyor.

GoBe 1.2 stres düzeyini basit bir mantıkla tespit ediyor ve kalp atışlarınızın hızlanmasına rağmen fiziksel egzersiz yapmadığınıza hükmederse stresli olduğunuzu düşünüyor. Fiziksel egzersiz yapıp yapmadığınızı ise derinizin elektrik iletkenliğini ölçerek anlıyor.

Ancak bazı eksikleri var: İlk bakışta iri bir cihaz. Ayrıca pili hızlı tükendiği için gece uyku süresini ölçmeniz de zor (geceyi şarj etmeye ayırıyorsunuz). Buna ek olarak tansiyonu pek doğru ölçemiyor ve günde 380 kalori aldığınız halde 1000 kalori yaktığınızı söyleyecek kadar aptallaşabiliyor.

İlgili yazı: 2016 bilim takvimi > 20157t ene yaptık, 2016’da neler keşfedeceğiz?

 

 

5. Garmın Varıa Vısıon

Garmin gelişmiş bir akıllı takı olmasına rağmen akıllı bilezik sınıfına girmiyor. Aslında bisikletçiler için geliştirilen ve spor gözlükleri Terminator görüşlü Google Glass’a dönüştüren bir “gözlük ekran” aparatı bu: Prizmatik projektörü gözlüğünüze takarak gözlük camına fitness tracker özelliği kazanıyorsunuz.

Garmin size bisiklet parkurunu ve pedal çevirme hızınızı gösteriyor. Aynı zamanda yandaki dokunmatik mini panelle akıllı telefona bağlanarak gelen çağrıları cevaplamanızı ve SMS’lerle e-posta iletilerini gözlük ekranda okumanızı sağlıyor.

Google Glass kadar marifetli olmasa da sporcuları tatmin eden ve günlük kullanım için 8 saatlik pil ömrü olan aparatı güneş gözlüklerinin üzerine takarak da kullanabilirsiniz. Mart ayında 400 dolara satışa sunulacak Garmin’i aldığınızda tek yapacağınız şey gözünüzü yoldan ayırmamak.

İlgili yazı: Sporcunun yılbaşı alışveriş rehberi

 

6. Force Band

Pekala, bu gerçek bir akıllı saat değil ama Star Wars Güç Uyanıyor filmindeki BB-8’in sevimli oyuncağını uzaktan kumandayla çalıştırmanız için en dahice çözüm. Nasıl çalıştığına gelince:

Hareket algılama teknolojisini kullanan Sphero Force Band basit tasarımıyla oyuncak dünyasında yeni bir akım başlattı. Eskiden pilli oyuncak arabaları uzaktan kumandayla kontrol ederdik. Şimdi her türlü robot oyuncağı akıllı takılarla kontrol edeceğiz.

Bu da son derece kullanışlı bir çözüm: Elimizde koca bir uzaktan kumanda cihazı tutmak yerine, robotun veya arabanın elimizin gösterdiği yere gitmesini sağlıyoruz. Tek sorun 2016 sonbaharında satışa sunulacak olması.

İlgili yazı: 7 Star Wars teknolojisi belki yarın, belki yarından da yakın

 

 

7. Fıtbıt Blaze

Fitbitin son ürünü olan Blaze’e fitness bileziğinden çok akıllı saat demeliyiz. Koşu ve yürüyüş sırasında telefonun GPS özelliğiyle konum bulan bu akıllı takı gelen çağrıları, takvim güncellemelerini ve SMS’leri titreşimle size bildiriyor. Doğrusu Blaze’in özellikleri saymakla bitmiyor:

PurePulse™ nabız ölçer ve konum bulma özelliği daha başlangıç. Bunun yanında antrenman koçu olarak çalışan FitStar ekranı ve koşma, bisiklet, kardiyo modları arasından geçiş yapmayı sağlayan Multi-Sport özelliği var.

 

akıllı takı_giyilebilir-giyilebilir_teknoloji-fitness_tracker-fitness_bileziği-mobil_dünya

 

Ayrıca SmartTrack özelliği ile tüm koşularınızı otomatik olarak kaydediyor. Böylece sistemi açmayı unuttuğunuzu koşunun ortasında fark edince günlük ilerlemeyi kaybetme endişesi taşımıyorsunuz.

Fitbit Blaze 5 günlük pil süresi, uyku düzeni takip sistemi, yüksek çözünürlüklü renkli dokunmatik ekranı, akşam yemeğinde sırıtmadan takmanızı sağlayan alternatif kayışları ve 200 dolarlık fiyatıyla son derece kullanışlı bir ürün.

 

 

8. Smart Outdoor Watch

80’lerden 90’lara uzanan çizgide dünyanın ilk akıllı saatini Casio üretti dersek abartmış olmayız. Şimdi akıllı takılar yaygınlaştı ve bu durum Casio markasını canlandırmak için yepyeni bir fırsatlar alanı yaratıyor.

Dahili mikrofonu, pusulası ve basınç sensörüyle Casio Smart Outdoor Watch da bunun en gelişmiş örneği. Smart Outdoor Watch 50 metreye kadar su geçirmiyor ve darbelere dayanıklılık konusunda ABD silahlı kuvvetlerinin MIL-STD-810G standardına uyuyor.

Kısacası bu saati dağcılıkla rallide çarpma ve sarsılma korkusu olmadan kolaylıkla kullanabilirsiniz. Çift katmanlı ekranı ise tek renkli LCD ve renkli LCD modları arasında geçiş yapmanızı sağlayarak ihtiyaca, tarzınıza ve pil tüketimine göre optimizasyona imkan tanıyor.

 

 

9. Wıthıngs Go

Withings Go piyasada bulabileceğiniz en sade ve pratik fitness tracker. Plastik klipsli kayışına ek olarak yağmurda su geçirmiyor ve kitap okuyucularda pil ömrünü uzatan e-mürekkeple çalışan basit bir ekranı bulunuyor. Bu da pil ömrünü 8 aya uzatıyor.

Şarj aleti olmadan aspirin pille çalışan ve 50 metreye kadar su geçirmeyen Go’nun kayış boyunu da ayarlayabiliyorsunuz. Böylece dilerseniz bileğinize, dilerseniz belinize; hatta ayakkabı veya cebinizin kenarına takabilirsiniz. Bu yüzden fitness bileziği demedim ve siz de 70 dolara daha iyisini bulamazsınız.

İlglii yazı: Laptop ve tablette pil ömrünü uzatmanın 10 yolu

 

 

10. Akıllı kayak hava yastığı

İngilizce ismini direk başlığa yazsam bütün esprisi kaçardı. Oysa Smart Ski Airbag Vest, giyilebilir bilgisayarların sadece akıllı saatlerle sınırlı olmadığını göstermek açısından harika bir seçim.

Kışın kayak yaparken yaralanmanızı önleyecek olan akıllı hava yastığı, düştüğünüz zaman otomatik olarak şişiyor. Bunun için düşüş anını akıllı sensörlerle takip ediyor ve belkemiğinizle kaburgalarınızı korumak için anında şişiyor.

Belki 1000 dolara oldukça pahalı bir sistem, ama motosiklet sürücüleri için geliştirilen hava yastıklı montlarla birlikte düşünürseniz hiçbir şey canınızdan daha değerli değil. Hem 1000 dolara kullan-at bir giyilebilir teknoloji olduğunu da sanmayın. Şiştikten sonra tekrar kullanabilirsiniz.

 

 

Sonuç

2016 yılı girişimciler açısından, klasik reklam gösterimlerinin yanı sıra, mobil reklamların akıllı takılar üzerinden müşteriye sadece istediği zaman reklam gösterildiği bir yıl olacak. Bunun yanında, uyku düzeni ve stres düzeyini ölçmekle yetinmeyip telefon çağrılarını da yanıtlayan çok fonksiyonlu giyilebilir teknolojilerin yaygınlaştığını göreceğiz.

Tüketicinin tek dikkat etmesi gereken nokta fiyatlar: Akıllı terazi örneğinde olduğu gibi firmalar kurnazlık yapıyorlar. Ucuza akıllı takı geliştiriyor ama cihazdan birçok özelliği kaldırıyorlar ve ancak bilezik, terazi, uygulama gibi tüm seti satın aldığınız zaman istediğiniz çözüme kavuşuyorsunuz.

Kısacası tek tek fiyatlar 70-100 dolar arasında olsa da üretici size akıllı takı setleri satarak 400 – 1000 dolarınızı almaya kararlı görünüyor.

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir