Geleceğin Otomobili >> BMW şirketi Mini, renk değiştiren sürücüsüz elektrikli araba tasarladı

Mini-mini_cooper-bmw-100_yıl-100_yaşındaTürkiye’de Mini Cooper’la tanıdığımız BMW şirketi Mini, BMW’nin 100. yaşını geleceğin konsept otomobiliyle kutladı: 4D printerla üretilecek sürücüsüz elektrikli otomobil, son moda ceketinize uysun diye bukalemun gibi renk değiştirecek ve şarjı bitince kendine şarj istasyonu bulup bağlanacak.

Paylaşım ekonomisi

Mini aynı zamanda Uber gibi uygulamalarla yolcular arasında paylaşımlı olarak kullanılmak üzere tasarlandı. Bunun için gelişmiş navigasyon özelliğine sahip olan otomobil önce yolcuyu istediği yere bırakacak ve ardından Bitaksi türevleri ile kendisini çağıran sonraki yolcuyu alacak.

4D printer nedir?

Önceki yazımda mühendisler tarafından belirlenen ortam şartları ve ihtiyaçlara göre şekil değiştiren programlanabilir baskı malzemelerine dayalı 4D printer teknolojisini detaylarıyla anlattım.

Dijital Dönüşüm Derneği’nin Kadir Has’ta düzenlediği Endüstri 4.0 forumunda yaptığım 4D printer sunumunun videosunu da yazının altında bulabilirsiniz. Ancak kısaca belirtmek gerekirse 4D printerlar zaman içinde şekil değiştiren baskı malzemeleri kullanıyor.

Örneğin arabanın boyası çizilirse kendini onarıyor veya arabanız eşinizin gece kıyafetinin rengine göre renk değiştiriyor (Terminator’da şekil değiştiren T-1000 robotların ilkel bir sürümü de diyebilirsiniz 🙂 ).

İlgili yazı: Dünyanın güneş enerjili ilk spor otomobili Immortus

Mini-mini_cooper-bmw-100_yıl-100_yaşında

 

İçi-dışı şekil değiştiriyor

Geleceğin otomobilinin içyapısı iki yöntemle şekil değiştirecek: 1) Esnek deriden üretilen akıllı koltuklar yolcunun vücut şeklini alarak konforlu bir yolculuk sağlayacak (kilolu insanlar için genişleyen ve bel rahatsızlığı olanlar için sertleşen koltuklar düşünün).

2) Torpido gözü, kokpit göstergeleri ve manüel sürüş için direksiyon yüksekliği de boyunuz ve anatominize göre değişecek. Elbette buna iç ışıklandırma (loş ışık, mavi ışık vb.), kokpit gösterge düzeni, otomatik müzik çalar özelliği ve farklı sürüş modları da dahil.

Kısacası bu aracı akıllı telefon gibi özelleştirecek, hatta Boğaz Köprüsü’nde trafiğe takılınca modunuza uygun müzik çalmasını sağlayacaksınız. Buna yere “20 dakikadır seni bekliyorum!” yazısı yansıtmak ve kendini ışık oyunlarıyla süslemek dahil.

İlgili yazı: Uçan Arabalar Satışa Sunuldu

Mini-mini_cooper-bmw-100_yıl-100_yaşında

 

Mini Kara Şimşek

Sürücüsüz otomobillerin farklı sürüş modları olduğunu tekrar vurgulayalım: Örneğin, pazar gezisine çıktıysanız veya yaşlı annenizin korkmasını istemiyorsanız otomobilin trafiği tıkamamakla birlikte sallana sallana gitmesini sağlayabilirsiniz. Gençler için de güvenli ama hızlı gitmesini!

En mini bu Mini

Hem elektrikli motor hem de pil teknolojisi hızla gelişiyor. Bu sebeple geleceğin otomobillerinin Tesla’dan çok daha küçük ve hafif olmasını bekleyebilirsiniz (hem de iç hacmi küçülmeden).

4D printerlarla basılan akıllı malzemeler arabanın olası bir kazada çarpışma açısına göre deforme olmasını sağlayacak. Böylece yolcu kabini ile kaput arasındaki mesafeyi (tampon bölgeyi) güvenle kısaltmak ve daha ince tamponlar kullanmak mümkün olacak. Sonuçta üretici firma yeni Mini’yi 1959 model Mini kadar küçültebilecek.

İlgili yazı: Kurşundan Hızlı Tramvay >> Sesten hızlı Hyperloop testleri başlıyor

Mini-mini_cooper-bmw-100_yıl-100_yaşında

 

Manuel mod

Üzerinde direksiyon bulunmayan Rolls Royce konseptinin tersine, yeni Mini’nin manuel kullanım için küçük bir direksiyonu olacak; ama bu direksiyon otomatik sürüşte diz alanı açmak için katlanarak yolunuzdan çekilecek. Böylece sadece 3 metre 14 santimlik ilk Mini kadar kompakt bir araba kullanacaksınız.

Doğrusu kalabalık şehirlerde kolay park yeri bulan ve büyükşehirlerin ekonomik boy evlerinin gittikçe küçülen garajlarına kolay sığan bu tür bir tüy siklet Kara Şimşek sahibi olmak için sabırsızlanıyorum. 😀

4D printer ne işe yarar?

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir