3B printerlarda kağıt devrimi >> Selfie’lerin 3B çıktısını alın, kağıttan bilgisayar ve robot basın

mcor isis paper 3d printing 11Plastik yerine kağıt kullanan 3B printerlar sayesinde, doğuştan görme ve işitme engelli olan Avustralyalı fotoğrafçı Brendon Borellini sahilde çektiği resimlerin kabartmalı baskısını alıyor. Braille alfabesine benzeyen bir teknikle basılan kabartma resimleri parmaklarıyla yoklayan Borellini, böylece dergilerde hangi fotoğrafı yayınlayacağına kolayca karar veriyor.

Sıradan fotokopi kağıdından 3B baskı alan dünyanın ilk tam renkli 3B printerı Mcor IRIS ise bambaşka imkanlar sunuyor. Mcor IRIS akıllı telefon kamerasıyla çekilen “selfie”lerin, video oyunu ekran görüntülerinin, Google Earth uydu haritalarının, showroom’lardaki bina maketlerinin ve hatta Blu-ray filmlerdeki favori sahnelerin kabartmalı çıktısını almanızı sağlıyor.

EX¹ 3B printer da “kağıttan elektronik devre” basarak PC’lerle tabletlerin ucuzlayıp “basılı kitap” fiyatına satılacağı yaygın bilişim çağını müjdeliyor. Ancak kağıt 3B printerların potansiyeli bununla sınırlı değil: Harvard Üniversitesi ve MIT kağıttan robot bastı. Karton üzerine elektronik devre kartlarıyla birlikte basılan robotlar, 3B printerların yakında imalat sanayisinin yerini alacağını gösteriyor.

Yırtılmayan, ıslanmayan, aşınmayan dayanıklı elektronik devreler için özel bir reçineyle basılan bu robotlar masada kendi kendine katlanarak ayağa kalkıyor: Eklem yerleri “hafızalı plastikten” basılan origami robotlar, biraz da Azınlık Raporu filminde Tom Cruise’un izini süren örümcek robotlar gibi hemen ortalıkta dolaşmaya başlıyor.

Plastik yerine kağıt kullanan 3B printerlar sadece sanayi çağının sona ermek üzere olduğunu göstermiyor. Aynı zamanda baskı maliyetlerini plastik 3B printerlara göre beşte bir azaltarak modern teknolojiyi son kullanıcıya taşıyor ve özel üretimin seri üretiminden ucuza gelmesini sağlıyor.

 

 

mcor isis paper 3d printing3B printer çağı

Günümüzde metal tozu ve tutkalla çelikten tabanca basan 3B printerlar var. Sıvı metal basan 3B printerlar da hızla yaygınlaşarak Terminator filmindeki katil robot T-1000’i müjdeliyor (!). Renkli plastik 3B printerlar ise bisiklet kaskından spor ayakkabıya kadar her türlü eşyayı basabiliyor.

Ancak 3B printer dünyasındaki en önemli gelişme fotokopi kağıdından 3B baskı alan dünyanın ilk kağıt printerı Mcor IRIS oldu. Renkli baskı için standart bir inkjet yazıcı kullanan Mcor IRIS, 80 yapraklık kağıt destesine basılacak eşyanın kat kat konturunu çiziyor.

Ardından kağıt yapraklarını sıcak bir metal plakayla birbirine yapıştırarak çekiç, kupa, aksiyon figürü gibi farklı objeleri, hatta müşterinin kağıttan büstünü basıyor. Avustralya ve ABD’deki büyükşehirlerin en işlek noktalarına yerleştirilen yeni 3B printer kabinlerinden siparişle baskı almak da mümkün.

 

 

mcor isis paper 3d printing 13Marifetleri saymakla bitmez

Su bazlı tutkal kullanan Mcor IRIS akıllı telefon kamerasıyla çekilen “selfie” ve “groufie”lerin yanı sıra video oyunu ekran görüntüleri, Google Earth uydu haritaları gibi görsellerin de kabartmalı çıktılarını alıyor. Sistem bunun için SliceIT yazılımını kullanıyor.

İki boyutlu resimlerin 3B çıktısını almak bakımından benzersiz olan ve geri dönüşüm kolaylığı için sadece sağlıklı su bazlı tutkalla sıradan fotokopi kağıdı kullanan Mcor IRIS, emlak sektöründeki showroom’larda sergilenen inşaat modellerinin ve cep telefonu satış noktalarındaki mobil cihaz maketlerinin kağıttan 3B çıktısını almaya imkan tanıyor.

Plastik kullanan 3B printerların beşte biri fiyatına baskı alan Mcor IRIS, ileride kumaş gibi katlanabilen “giyilebilir” bilgisayar devrelerinin de plastik film korumalı esnek kağıda basılmasını sağlayacak. Böylece bilgisayar, tablet ve akıllı telefonların 10 kata kadar ucuzlaması mümkün olacak.

 

 

mcor isis paper 3d printing 15Yapabilecekleri hayal gücünüzle sınırlı

İrlanda merkezli Mcor şirketinin kırmızı, sarı, mavi ve siyah mürekkeple kağıda tam renkli baskı yapan 3B printerları, sektördeki birçok alanda yavaş çalışan ve oldukça pahalı olan ikinci kuşak 3B printerların yerini alıyor.

Mcor Iris bunun için 80 yapraklık kağıt desteler kullanıyor. Kağıt destelerini tıpkı cilt makinelerinde olduğu gibi özel bir bıçakla kesen 3B printer önce basılacak eşyanın konturunu renkli veya siyah-beyaz olarak kağıdın üzerine “çiziyor” (sıradan bir inkjet yazıcı kullanarak).

 

 

mcor isis paper 3d printing 14Çizme, kesme ve yapıştırma

Çekiç, kupa, insan yüzü gibi kıvrımlı objeler için yükseklik ve derinliği hesaba katan 3B printer, her bir kağıt yaprağına farklı konturlar çiziyor. Bu süreçte kağıt bıçağı konturların dış kısmını kesiyor ve küçük bir tüp de konturların kenarına zayıf bir tutkal püskürtüyor.

Kupa veya telefon maketi gibi üç boyutlu eşyalar 80 yapraklık kağıt destelerinin özel bir şekilde kesilip birbirine yapıştırılmasıyla üretiliyor. Bu süreçte her bir yaprak diğer yaprağa güçlü bir tutkalla yapıştırılıyor (bu sırada sıcak bir metal levha yaprakları birbirine bastırıyor). Böylece 80 yaprağın baskıdan sonra dağılması önleniyor.

Basılan eşyalar 3B printerdan büyük kağıt bloklar halinde çıkıyor. Ancak eşyayı saran fire kısmı bıçakla önceden kesildiği için, kağıt bloğun yumuşak tutkalla bir arada tutulan kenarlarını ekmek kabuğu gibi kırıp kopartabiliyorsunuz. Mcor IRIS işinizi kolaylaştırmak üzere fire kısmını önceden küp şeker gibi küçük parçalar halinde kesiyor.

 

 

diorama12Tahta sağlamlığında

İsteğe bağlı olarak eşyaları normalden sert tutkal kullanarak basmak da mümkün. Bu da insanların sık kullandığı kupa, bardak, tabak veya telefon maketi gibi kağıt eşyaların ömrünü uzatıyor. Mcor IRIS’in “çıktıları” tahta sertliğinde oluyor ve sert tutkal kağıda basılan desenlerin aşınmasını önlüyor.

Mcor Iris siyah-beyaz baskı için SliceIT denilen bir yazılım kullanıyor. Tam renkli baskıda ise buna ColorIT yazılımı eşlik ediyor. Seçici katmanlı yerleştirme olarak adlandırılan ve biraz da tarihi eserlerdeki taş kabartmaları andıran bu baskı tekniğiyle bir kahve kupasını 30 TL’ye basabiliyorsunuz.

 

 

mcor isis paper 3d printing 8Üç boyutlu selfie

MCOR Iris plastik 3B printerların basabildiği her şeyi basıyor. Buna bisiklet kaskı ve spor ayakkabı da dahil. Aradaki tek fark kağıt eşyaların gerçek bir bisiklet kaskı ve spor ayakkabı kadar dayanıklı olmaması. Ancak Mcor IRIS sadece maket baskılarıyla sınırlı kalmıyor.

Örneğin emlak sektöründe yeni villaların satışı için açılan showroom’larda kullanılan bina maketlerini de 3B kabartmalı harita halinde basabiliyorsunuz. Mcor IRIS bunun için belediyeden yer şekillerini gösteren topografya haritasını, inşaat şirketinden maket planını ve Google Earth hizmetinden de gerçekçi uydu görüntülerini alıyor. Ardından bütün görsel verileri baskı sırasında birleştirerek maketi basıyor.

 

 

Mcor irisŞu anda piyasada yalnızca Mcor IRIS bunu yapabiliyor. Hedef kitle arasında tarihi olayları maketlerle tiyatro sahnesi gibi canlandıran askeri müzeler, dinozorlar çağını çocuklara gösteren eğlence parkları, doğa tarihi müzeleri veya evlerinde diyorama yapan koleksiyoncular da var.

3B printer kullanmak biraz da kullanıcının yaratıcılığına kalmış: Roma imparatorlarını kıskanıyorsanız yüzünüzü lazer ışınlarıyla tarayıp kağıt büstünüzü basabilir, hatta Elm Sokağı’nda Kabus filmlerinde gençlerin korkulu rüyası olan Freddy Krueger’in maskesini basarak cadılar bayramında sevdiklerinizi korkutabilirsiniz.

 

 

w1141Sağlıklı ve süper gerçekçi baskılar

Mcor IRIS’in en büyük avantajlarından biri de hızlı, ucuz ve sağlıklı baskı yapması. Su bazlı tutkal kullanan bu sistem okullar ve diğer öğretim kurumları için birebir. Ayrıca sizi gereksiz detaylar ve yüksek maliyetlerden de kurtarıyor: Örneğin bir çekiç basarken tahta sapındaki damarların kabartmalı çıktısını almak zorunda değilsiniz.

Bunun yerine çekici sadece genel hatlarıyla basabilirsiniz. Ancak 3B printerın içindeki renkli inkjet yazıcı çekicin sapındaki damarların resmini iki boyutlu olarak basarak çok gerçekçi bir çıktı almanızı sağlayabilir. Öyle ki Mcor IRIS baskı tutkalını bile kullanışlı bir ürüne dönüştürüyor: Baskı işleminde kullanılan özel tutkal kağıt yapraklarını tahta gibi sertleştirerek yırtılmaya, çizilmeye, aşınmaya ve ıslanmaya karşı koruyor, mürekkebin elinize çıkmasını da önlüyor.

 

 

w1141.pngtükzükzSelfie’lerin, bilgisayardaki ekran görüntülerinin, filmlerdeki favori sahnelerinizin ve Yandex.Haritalar’ın 3B çıktısını almanızı sağlayan Mcor IRIS gerçekten de yeni pazarlar yaratıyor. Nitekim ABD ve Avustralya’daki şehirlerin işlek noktalarına şimdiden 3B printer sistemleri yerleştirmeye başladılar.

Mcor IRIS bugün koca bir dolap boyunda ve ucuz baskı almasına rağmen nispeten pahalı bir printer. Ancak şehirlerin işlek kavşaklarındaki 3B printer kabinlerine ulaşmak çok kolay: Bilgisayar veya telefon kullanarak online sipariş verebilir, ardından durağa gidip printerda bastırdığınız eşyayı alabilirsiniz. Gelecekte uçan postacı robotlar eve teslim de yapabilir (sahi bu sistemi İstanbul’da kim kuracak?).

 

 

ex1 circuit printerGörme engellilere çare

Mcor’un Avustralya distribütörü olan DGS 3D’nin CEO’su Geoff Hancock, belediyelerin üç boyutlu şehir haritaları için kağıt printerlara büyük rağbet gösterdiğini söylüyor. Öyle ki yakında herkes Google Haritalar’da üç boyutlu olarak görüntülediği New York gibi turistik şehirlerin 3B çıktısını alabilecek. Mcor IRIS’in ilk başta dikkat çekmeyen diğer bir yanını ise yazımızın en başında dile getirdik: Görme engelliler için kabartmalı baskılar.

3B printerlarla sadece sevdiğiniz kahramanların veya sevgilinizin aksiyon figürlerini basmakla sınırlı değilsiniz, görme engelliler için geliştirilen Braille alfabesini de kağıda basabilirsiniz. Örneğin, görme ve işitme engelli Brendon Borellini çektiği resimlerin 3B çıktısını alarak hangi fotoğrafları dergilere göndereceğine karar veriyor.

 

 

ex1 circuit board printer 540x334Kağıt bilgisayar

EX¹ gibi kağıttan elektronik devre basan 3B printerlar bilgisayarların 10 kat ucuzlamasını sağlayacak. Geçen yıl Kickstarter’da projelerini tanıtan EX¹ tasarımcıları, kağıttan bilgisayar çipi basan yeni 3B printer için gereken parayı kısa sürede topladılar.

EX¹ kağıt elektronik devre basmak için özel tasarlandı. Sistem bunun için kağıt üzerine mikroskobik gümüş tozu parçacıkları püskürtüyor (bunları bakır tel hatları gibi kağıda çiziyor). Elektronik devreler için bilgisayarlı grafik tasarım dosyalarını otomatik olarak kullanan EX¹ 3B printer tüm çipsetleri plana uygun olarak basıyor. EX¹ sayesinde giyilebilir bilgisayarlar, akıllı saatler ve fitness bilezikleri hızla yaygınlaşacak.

 

 

ex1 printer closeSudan ucuz

EX¹’in deneme kiti geçen yıl 2000 dolara satılıyordu ama bu sadece prototipin fiyatı ve EX¹ kağıda devre basmakla sınırlı değil. Bunun dışında kumaşa da elektronik devre basabiliyor. Kısacası karşımızda giyilebilir bilgisayarları yaygınlaştıracak devrimsel bir teknoloji bulunuyor.

Ancak, giyilebilir bilgisayarlardan önce akıllı etiketler yaygınlaşacak. Kağıda basılı elektronik devreden üretilen ve havadaki elektrik yüküyle veya evdeki radyo dalgalarıyla şarj olan bu tür etiketleri kaleminize veya anahtarlığınıza yapıştırabilirsiniz. Böylece evde kaybettiğiniz eşyaları akıllı telefon yardımıyla bulabilirsiniz.

 

 

fitbitKağıda basılan elektronik devreler ıslanmaya, yırtılmaya, rutubete ve buruşmaya dayanıklı olması için ince bir plastik filmle kaplanıyor fakat bu sistemin en büyük getirisi, eskiyen kağıtları plastik malzemeyle birlikte geri dönüşüme sokmak.

Kağıt 3B printerlar çevreyi kirletmiyor, geri dönüşüm maliyetlerini düşürüyor ve aynı zamanda elektronik devrelerin eskidikçe basılmasına olanak tanıyarak bütün bir teknik servis mantığını değiştiriyor.

Açıkça soralım, bugüne kadar kaçınızın yeni telefonu kutusundan bozuk çıktı? 2010 yılında satın aldığım HTC HD2 telefonun anakartı arızalıydı mesela. Kağıt devre basmanın avantajlarından biri de bu: Telefon bozuk mu çıktı, arızalandı mı veya telefonu yere mi düşürdünüz? Sorun değil, yenisini basın!

 

 

MCOR Iris Tam Renkli 3B Kağıt Yazıcı

 

 

 

Görme engelliler için 3B kabartmalı printer

 

 

 

EX¹ 3B printer kağıda devre basıyor

 

 

 

Mcor Iris nasıl çalışıyor?

 

 

 

Harvard Üniversitesi ve MIT katlanabilen origami kağıdına robot bastı (Detaylarını Popular Science Türkiye Eylül 2014 yazımda okuyabilirsiniz)

 

 

 

One Comment

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir