1 milyar yıl sonra Dünya gezegenine ne olacak?

milyar 1 milyar dünya yeryüzü gezegenİnsanlık 200 bin yılda Dünya’ya yayıldı ve hızını alamayıp Ay’a gitti. Oysa bu arada Nüfus 7,4 milyar oldu, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği, çevre kirliliği ve kaçak avlanmayla yüz binlerce canlı türünün soyu tükendi. Peki insan olsun olmasın, önümüzdeki 1 milyar yılda Dünya gezegenine ne olacak?

50 yıl sonra

Küresel ısınma nedeniyle deniz seviyesi en az 1,5 metre yükselecek ve 100 yıl sonra 3 metre yükselmiş olacak. 2050’de evlerini kaybeden insanlar nedeniyle 192 milyon iklim mültecisi ortaya çıkacak.

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

10 bin yıl sonra

İnsanlar, özellikle de bilgisayarlar 10 bin yıl sonra varlığını sürdürürse 2000 yılında yaşadığımıza benzer bir BIOS problemiyle karşılaşacağız; yani bilgisayarlar tekrar tarih hatası verip kilitlenecek. Bunu önlemek için de anakartı güncellememiz gerekecek.

Sonuçta bugünkü yazılımlar 9999’a kadar sayabiliyor ve bu da takvimler 10 bini gösterdiğinde bilgisayarların çökmesi anlamına geliyor.

İlgili yazı: Dünya’daki En Eski Fosil Bulundu

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

Yine 10 bin yıl sonra

İnsanların saç ve ten rengi gibi fenotip özellikleri Dünya çapında eşit ölçüde karışacak; yani saçını boyatmayan sarışın zenciler, esmer Türkler ve beyaz tenli Hintliler sıradan olacak.

20 bin yıl sonra

Bugün konuşulan bütün diller birbirine karışacak ve uzak gelecekte bugün kullanılan her 100 kelimeden sadece biri kullanımda kalacak. Kısacası 20 bin yıl sonra güncel diller tümüyle ortadan kalkacak ve yepyeni bir global dil ortaya çıkacak.

İlgili yazı: Dünyanın Düz Olduğu Teorisini Çürüten 12 Kanıt

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

50 bin yıl sonra

Buz Devri 5 filmini naklen çekebileceğiz; çünkü Dünya yeni bir buzul çağına girecek (tabii bugün insanların yol açtığı küresel ısınma gezegenimizi 300 yıl içinde Venüs gibi fırın sıcaklığında bir düdüklü tencere dünyasına dönüştürmezse).

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

Göllerin sonu

Bu sürede Niagara şelaleleri tümüyle aşınıp yok olacak ve erozyon ile buzullanma sebebiyle Erie gölü dahil, Kanada’daki yüzlerce göl ortadan kalkacak. Bu sırada Dünya’nın kendi çevresinde dönüşü de Ay’a uyguladığı gelgit etkisine bağlı enerji kaybı nedeniyle yavaşlayacak ve günler tam 1 saniye uzayacak.

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

100 bin yıl sonra

Gökyüzündeki yıldızlar ve dolayısıyla Burçlar Kuşağı tanımayacağımız kadar değişecek (ne de olsa yıldızlarla Dünyamız uzayda sürekli hareket ediyor). Ayrıca 100 bin yıl içinde bugünkü ilkel teknolojiyle Mars’ı tümüyle Dünyalaştırmış ve yaşanabilir bir gezegen haline getirmiş olacağız.

İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem

oığo5g

 

250 bin yıl sonra

Lo-ihi yanardağı tümüyle yüzeye çıkacak ve Hawaii takımadalarına yeni bir ada olarak eklenecek.

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

500 bin yıl sonra

Dünya’ya 1 km genişliğinde bir asteroit çarpacak. O sırada insanlar hayattaysa bu çarpışmayı yerçekimi çapasıyla önleyebilecekler. Ayrıca Güney Dakota’daki Badlands ulusal parkı erozyonla tümüyle aşınacak.

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

950 bin yıl sonra

Arizona’da bulunan ve dünyanın en iyi korunmuş krateri olan Meteor Krateri tümüyle aşınarak düzleşecek.

İlgili yazı: İnternette teknik takip ve gözetimi önleme rehberi

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen
Büyütmek için tıklayın.

 

1 milyon yıl sonra

Dünya’da nadir bir süper yanardağ püskürmesi yaşanacak ve bu sırada atmosfere 3200 kilometreküp hacminde kül karışacak. Bu patlama 70 bin yıl önce Endonezya’nın en büyük adası Sumatra’da yaşanan Toba volkanik püskürmesi kadar şiddetli olacak.

O zamanlar Toba patlaması Hindistan’ın çölleşmesi ve Doğu Afrika’nın kuraklaşmasına yol açmıştı. Öyle ki aç kalan Homo erectusların soyu tükenmiş ve Homo sapiens sapiens’in soyu da tükenmenin eşiğine gelmişti (sayımız bir ara 3000’e düştü). Yaşanacak felaketin boyutuna örnek vermek için, 1815 Tambora ve 1883 Krakatau püskürmelerinin Avrupa’yı küçük buzul çağına soktuğunu söyleyebiliriz.

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

Süpernova

Ancak, 1 milyon yıl sonra astronomlar için çok ilginç bir olay da yaşayacağız: Betelgeuse (İkizlerevi) adlı süper kırmızı dev yıldız süpernova halinde patlayacak ve bu süpernova gündüz gözüyle görülecek kadar parlak olacak.

İlgili yazı: Elon Musk Neuralink ile İnsan Beyni ve Bilgisayarları Birleştirecek

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

2 milyon yıl sonra

Büyük Kanyon iyice aşınarak geniş ve sığ bir vadiye dönüşecek. Bu arada galaksiyi de robotlarla 30 bin yılda keşfedeceğimizi ve 100 bin yılda insanların ışık hızı sınırını aşmadan binlerce gezegene yayılacağını düşünürsek yepyeni canlı türlerinin ortaya çıkacağını da söyleyebiliriz:

Farklı gezegenlerdeki insanlar birbiriyle temas kurmazsa 2 milyon yılda evrim geçirip başka canlılara dönüşecekler. Bunlar kendi gezegenlerine uyum sağlayacak ve uzak geçmişte bu dünyaları kolonileştiren atalarıyla diğer gezegenlerdeki komşularını unutmuş olacaklar.

Sonuçta komşu yıldızlara 300 ila 1000 yıl süren yolculuklar yaparsak ve yolda insanları uyutursak bu koloniler diğer göçmenlerden tümüyle kopuk olacaklar. Dünya’ya asla geri dönmedikleri için de yeni birer uygarlık kuracaklar.

İlgili yazı: Dünya’daki hayatın kökeni Mars mı?

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

10 milyon yıl sonra

Doğu Afrika kıtaların kaymasıyla anakaradan kopup Hindistan gibi yeni bir alt kıtaya dönüşecek. Tam da atalarımızın ortaya çıktığı Yarık Vadisi hizasından kopan Doğu Afrika ile Batı Afrika arasında ise büyük bir deniz doğacak.

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

50 milyon yıl sonra

Mars’ın asteroitten bozma uydusu Phobos kızıl gezegene çok yaklaşmış olacak. Mars’ın gelgit etkisiyle hız kaybeden ve gezegene çok yaklaşan uydu parçalanarak Mars’ın etrafında Satürn gibi bir halka oluşturacak.

Uydunun gelgit etkisiyle şimdiden ufalandığını gösteren son araştırmaların tersine, Phobos kayası Mars’a parçalanmadan yaklaşırsa kızıl gezegene büyük bir güçle çarpacak.

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

Akdeniz kapanıyor

50 milyon yıl sonra Afrika kıtası Avrupa ile çarpışarak Akdeniz’i yok edecek ve Avrupa-Afrika hattında Himalaya sıradağlarını benzeyen yeni bir dağ zinciri oluşacak (belki de Everest’ten daha yüksek bir dağ oluşacak).

İlgili yazı: Evren Bir Simülasyon mu?

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

60 milyon yıl sonra

Kanada’daki Kayalık Dağlar tümüyle aşınacak.

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

80 milyon yıl sonra

Hawaii Adaları suya batmış olacak.

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

100 milyon yıl sonra

65 milyon yıl önce dinozorları yok eden asteroit kadar büyük bir uzay kayası Dünya’ya çarpacak. Bu süre zarfında Satürn’ün çevresindeki halkaları oluşturan buz parçaları da uyduların çarpışması gibi sebeplerle yenilenmezse tümüyle gezegene düşüp yok olacak.

İlgili yazı: Mobil İnternette Video İzleme Rehberi

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

240 milyon yıl sonra

Güneş Sistemi Samanyolu galaksisinin çevresinde bir tam turunu tamamlamış olacak.

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

250 milyon yıl sonra

Dünya karaları kıtaların kaymasıyla tekrar birleşip Pangea Ultima adlı süper kıtayı oluşturacak. Bu da Dünya’nın son süper kıtası olacak ve sebebini aşağıda yazdım.

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

500-600 milyon yıl sonra

Dünya’ya 6500 ışık yılı uzakta kara delik veya nötron yıldızı çarpışması ya da süpernovadan kaynaklanan ölümcül bir gama ışını patlaması Dünya’yı vuracak. Gama ışınları bizi ıskalamazsa Dünya’nın ozon tabakası yok olacak ve büyük çaplı kitlesel yok oluş görülecek.

İlgili yazı: AIDS’e Kesin Çare >> Amerikalı doktorlar HIV virüsünü insan DNA’sından sildi

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

600 milyon yıl sonra

Felaketler çağı başlayacak: Öncelikle Ay gelgit etkisi nedeniyle Dünya’dan tam güneş tutulmasına izin vermeyecek kadar uzaklaşmış olacak. Ayrıca Dünya’nın çekirdeği soğumaya başladığı için kıtaların kayması duracak.

Bu da yanardağların sönmesine ve atmosferdeki karbondioksitin volkanik püskürmelerle tazelenmediği için hızla azalmasına yol açacak. Kısacası C3 fotosentez artık mümkün olmadığı için bitkilerin yüzde 99’u ölecek. Sonuçta Dünya’da besin zinciri çökecek ve hayvanlar yok olacak.

Yetişkinlik evresine giren Güneş’in de sıcaklık ve parlaklığı artacak. Bu da okyanusların buharlaşmasını tetikleyecek.

İlgili yazı: Başka Evrenlerden Gelen İlk Kanıt: Soğuk Leke

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

800 milyon yıl sonra

Karbondioksit miktarı iyice azaldığı için C4 fotosentez de mümkün olmayacak ve bitkilerin ölmesiyle birlikte atmosferdeki serbest oksijen 60 milyon yıl içinde kayalarla suya karışacak. Böylece Interstellar filminde olduğu gibi, Dünya’da oksijenle nefes almak da mümkün olmayacak.

Ozon tabakasını oluşturan oksijenin ortadan kakmasıyla Yeryüzü Güneş’in morötesi ışınlarına maruz kalan ve kansere yol açan radyoaktif bir gezegene dönüşecek. Böylece Dünya’daki çok hücreli canlıların soyu tükenecek.

İlgili yazı: Bizden İlkel Uzaylı Uygarlığı Bulursak Ne Yaparız?

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

1 milyar yıl sonra Dünya

Güneş’in merkezinde sentezlenen helyumun artması ve Güneş’in azar azar helyum yakmaya başlaması neticesinde, yıldızın parlaklığı yüzde 10 artacak. Böylece Dünya’nın okyanusları buharlaşacak ve bu da Venüs benzeri küresel ısınmayı tetikleyecek. Gezegenin ortalama sıcaklığının bugünkü 15 derece yerine 47 dereceye çıkmasıyla birlikte sadece kutuplarda sığ denizler kalacak.

Gezegenin soğuması sebebiyle çekirdeğin dönmesi de durunca Dünya’nın manyetik alanı ortadan kalkacak ve güneş rüzgarının etkisiyle Yeryüzü atmosferini tıpkı Mars gibi kaybedecek. Bu da son kalan suyun düşük basınçta buharlaşıp yüksek irtifada morötesi ışınlarla parçalanmasına yol açacak.

Böylece sıcak Dünya kutuplardaki az miktarda buz dışında Mars’tan çok daha kurak olan, Ay gibi ölü bir gökcismine dönüşecek. Ancak, insanlık bu süreçten çok daha önce, sadece 50 yıl içinde tamamlanacak olan tekillik sürecinde post human (insan sonrası) döneme girmiş olacak.

İlgili yazı: Elon Musk Neuralink ile İnsan Beyni ve Bilgisayarları Birleştirecek

milyar-1_milyar-dünya-yeryüzü-gezegen

 

Kısacası 50 yıl sonra

Türümüz çoktan evren simülasyonları yapan, başka evrenleri ziyaret eden veya teknolojik olarak ererek (?) başka boyutlara geçen bir canlıya dönüşmüş olacak. Elbette bu bilimkurgu hayallerinin dünya için hiç gerçekleşmeme olasılığı var:

Özellikle de küresel ısınma ve savaşlara yol açmaya devam edersek soyumuz 100 yılda tükenebilir. Demek ki Dünya’nın ve insanlığın 1 milyar yıl sonraki geleceği bugün bizim elimizde. Bizim de geleceği kurtarmak için aşkın insan olmayı öğrenmemiz gerekiyor. Bakalım başarabilecek miyiz?

Yorumlar

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version
Yandex