Sosyal Medyanın Boyama Kitabı >> Dijital pazarlamada renkler nasıl kullanılır?

AdsızHerkes online reklamcılık ve dijital pazarlamanın önce görsel olduğunu biliyor. İster web sitesi olsun ister ürünler veya reklamlar; güzel görseller, yaratıcı tasarımlar, çarpıcı renkler ve renk uyumu insanların hoşuna gidiyor. Pazarlamada doğru renkleri kullanan markalar faydalı dönüşüm için doğru mesajı veriyor.

Her renk insanlarda sevinç, huzur, heyecan gibi farklı duygular uyandırıyor. Mesajlarınızı görsellerle, görselleri renklerle ve renkleri de duygularla güçlendirin. Böylece müşteriyi satın alma gibi faydalı bir davranışa yönlendirebilirsiniz.

Sosyal Medyanın Renkleri dizimizin 2. bölümünde gerçek dünyadan örnekler vererek, renklerin online reklamcılık ve dijital pazarlamada nasıl kullanılacağına odaklanıyoruz.

 

 

True Colors MarketingMarkayı renginden tanırız

Rekabetin gittikçe arttığı dijital pazarlamada dikkat çekmek ve doğru mesajı vermek artık yeterli değil. Aynı zamanda markanın mesajını renklerle, daha doğrusu bu renklerin yarattığı duygularla güçlendirmek gerekiyor.

Çevreci teknolojilere odaklanan bir şirket bu yüzden web sayfasında yeşili, güneş enerjisine yönelen bir firma da genellikle sarıyı tercih ediyor. Sonuçta McDonald’s logosunu görünce aklına yemek gelmeyen insan var mı? Ama önce pazarlamacılar birkaç somut bilgi verelim:

 

 

1) Renkler bir ilana bakan müşterinin markayı tanıma şansını yüzde 80 kolaylaştırıyor (Maryland Loyola Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre). Tabelayı okuyamayacak kadar uzakta olsanız bile bir markayı renginden tanıyabilirsiniz.
2) İnsanlar ilk izlenime göre karar verirken yüzde 90 oranında renkleri dikkate alıyor.
3) Renkli reklamlar siyah beyaz reklamlardan yüzde 42 daha fazla okunuyor.

 

 

renk spektrumu ve logolar 442x500Renklerle ilgili bazı basit bilgiler de verelim:

Bildiğiniz gibi üç ana renk var: Kırmızı, mavi ve sarı.
Üç ikincil renk var: Yeşil, mor, turuncu ki bunları iki ana rengi karıştırarak üretiyoruz (mavi + sarı = yeşil vb.)
Altı ayrı “üçüncül renk” var ve bunları da ana renklerden birini ikincil renge katarak üretiyoruz. Örneğin kırmızı + yeşil = kahverengi.

 

 

Color Denim Jeans For WomenRenk tekerliği ve renk uyumu

Analog renkler yan yana geldiğinde birbirini güçlü kılar. Zaten bunlar renk tekerleğinde yan yana gelen renklerdir. Renk tekerleğinde seçtiğiniz bir rengi sağındaki ve solundaki renklerle güvenle kullanabilirsiniz.
Tamamlayıcı renkler, renk tekerleğinde karşı karşıya duran renklerdir. Bunlara kontrast renkler diyoruz. Kontrast renklerle de uyumlu kombinasyonlar yaratabilirsiniz.
Triad renkler. Bunları üçlü renkler olarak adlandırıyoruz. Renk tekerleğinde birbirinden eşit uzaklıkta olan her üç renk bir triaddır.

 

 

Plutchik wheel.svgRenkler markanızın imajı

Her bir renk bağlama göre farklı duygular uyandırıyor. Renklerin insanlarda uyandırdığı duygular sayfada kullanılan diğer renklere, tonlara ve diğer faktörlere göre değişiyor.

Bu yazıda hangi renkler ve renk kombinasyonlarının insanlarda hangi duyguları uyandırdığını anlatıyoruz. Öyleyse devam etmeden önce “duygusal renk tekerleğini” gözden geçirebilirsiniz. 🙂

 

 

KIRMIZI

Kırmızı tutkunun rengi derler. Kalbe giden yol, aşk, kan, elma, en popüler ruj hep kırmızı. Gözünü kan bürümüş derken bile kırmızının ihtiras ve şehvet gibi aşırı duyguları ifade etmek için kullanıldığını görebiliyoruz. Nitekim araştırmalarda da kırmızı renge bakan insanların kan basıncının arttığı, kalp atışlarının hızlandığı ve metabolizma hızının arttığı görülmüş.

 

Red in Marketing

 

Kırmızıyı nasıl kullanırız

1) Kırmızı aciliyet duygusu verir ve satın alma arzusu uyandırır. Reklamların vazgeçilmezi.
2) Önceden planlayarak alışveriş yapanları değil de ani kararlar alanları tavlamak için kırmızı kullanabilirsiniz.
3) Kırmızı iştah açan bir renk, fast food sektöründe kullanabilirsiniz.

 

 

SARI

Sarı parlak ve canlı bir renk. Bu nedenle de daha çok mutluluk ve iyimserlikle ilişkilendiriliyor. Facebook’ta attığınız bütün o gülücükler, kullandığınız “smiley”ler işte bu yüzden sarı.

Sarının çok dikkat çekici bir renk olduğunu göstermek için taksileri göstermemize gerek yok sanırım. Marketlerdeki “Dikkat! Yerler ıslak, düşmeyin!” tabelası da bu yüzden sarı. Ancak sarıyı aşırı ölçüde kullanmamak gerekiyor, çünkü göze batacak kadar rahatsız edici olabilir. En iyisi başka renklerle yumuşatmak.

 

Yellow in Marketing

 

Sarıyı nasıl kullanırız

1) Ürün promosyonlarında heyecan yaratmak için
2) Dikkat çekici logolar ve reklamlarda
3) Çocuklara yönelik eğitici kitapların gözdesi

 

 

MAVİ

Mavi, engin gökyüzünün ve denizlerin rengi. Bu nedenle de huzur, dinginlik ve istikrarı temsil ediyor. İstanbul’u bunaltıcı kapalı bir havanın kuşattığı şu son günlerde mavi gökyüzünün insanı canlandırmaktaki rolü daha iyi anlaşılıyor. Bu nedenle mavi kibar bir renk ve aynı zamanda üretkenliği, güveni, güvenilirliği temsil ediyor.

 

Blue in Marketing1

 

Maviyi nasıl kullanırız

1) Tatil ve dinlence ürünlerinde mavinin dinginlik verici, sakinleştirici etkisinden yararlanabilirsiniz.
2) Mavi aynı zamanda bankalar gibi finansal kurumlar ve kurumsal firmalar tarafından güven aşılamakta kullanılıyor.

 

 

YEŞİL

Yeşil birçok bağlamı olan bir renk: Bir yandan sağlık ve doğal çevrenin, diğer yandan barış ve paranın simgesi. Aynı zamanda bir sayfada yaygın kullanılsa da insan gözünü rahatsız etmeyen bir renk.

 

Green in Marketing1

 

Yeşili nasıl kullanırız

1) Rahatlatıcı bir ortam yaratmak için.
2) Çevreci imaj veren reklamlar, logolar ve ürünlerde.
3) İktidar simgesi olarak.

 

 

MOR

Mor tarihi olarak Batı ülkelerinde kraliyet simgesidir. Aynı zamanda lüks ve bir ölçüde şarapla ilişkilendiriliyor. Ancak günümüzde mor renk daha çok kibarlık ve nazikliği temsil ediyor. Mor aynı zamanda büyünün rengi.

 

Purple in Marketing

 

Moru nasıl kullanırız

1) Güzellik, kozmetik ve bakım ürünlerinde.
2) Koyu mor lüks ürünleri ve lüks ortamları tanıtmakta kullanılabilir: Oteller örneğin.
3) Mor çocuk ürünlerinde de kullanılıyor.

 

 

TURUNCU

Turuncu sıcak ve heyecan uyandırıcı bir renk. Güneş, ateş, hatta adından da anlaşılabileceği turunçgilleri, Akdeniz bölgesini simgeliyor. Aynı zamanda kırmızıya yakın olan turuncu, anı yaşayan müşteriler ile ani karar alan tüketicileri temsil ediyor. Bütün bunlara rağmen turuncunun bir dezavantajı var: Renkler içinde insanların en az sevdiği renk turuncu.

 

Orange in Marketing

 

Turuncuyu nasıl kullanırız

1) Harekete çağrı rengidir, faydalı dönüşümü temsil eder. “Satın al” düğmelerinde kullanabilirsiniz.
2) Turuncu dikkat çekmek isteyen siteler için birebir.
3) Sıcak bir renk: Genç, aktif, dinamik ve müşteri dostu bir imaj yaratmak için şirket logosunda kullanabilirsiniz.

 

 

SİYAH

Evren’de düz renk varsa eğer bu siyah olmalı, ama siyah resmi renk olmasının yanı sıra (takım elbise, frak) beyazla birlikte kullanıldığı zaman yüksek kontrasta dayalı vurucu bir etki yaratıyor. Bu bağlamda otorite, ağırbaşlılık, zenginlik ve ayrıcalık göstergesi. İktidar ve lüks imajı vermek isteyen markalar siyahı tercih ediyor. Siyah kadife ve kadife geceler siyahın gece göğüyle şiirsel ilişkisini gösteriyor. Bu noktada mat veya yarı parlak siyah zarafeti simgelerken rugan daha çok lükse kayıyor.

 

Black in Marketing

 

Siyahı nasıl kullanırız

1) Siyah parlak renklerle kontrast yapmak ve pastel renkleri tamamlamak için mükemmel bir seçim. Kontrast etkisi beyazla sınırlı değil.
2) Lüks ürünlerde, örneğin lüks otolarda kullanılıyor.
3) Siyah otorite simgesi olarak güvenlik güçlerinin, postalların favori rengi. Ancak kırmızı tabanlı siyah ayakkabılar ve siyahla kombine edilen makyajda olduğu gibi çekicilik simgesi.

 

 

KAHVERENGİ

İnsanlar kahverengiyi şehir dışı açık hava aktiviteleri olarak algılıyor. Ormanda kamp yapmak, ahşabın kokusu, toprak, tarım ürünleri ve buna bağlı olarak uzun ömür ile dayanıklılık simgesi. Yeşille bir araya geldiğinde orman ve asırlık çınar ağacı imajı yaratmakta kullanılabilir.

Bunlar elbette bildik bağlamlar fakat renk tekerleğine baktığınızda, klişe renk kombinasyonlarının insan ruhunu nasıl derinden etkilediğini ve psikolojinin klişe renklere ayrımcılık yapmadığını göreceksiniz.

 

Brown in Marketing

 

Kahverengini nasıl kullanırız

1) Şehir dışı aktiviteler, trekking, kamp yapmak, doğa gezileri.
2) Şirketler için kalıcılık ve istikrar simgesi.
3) Niş gruplara hitap eden ürünlerde kullanılabilir: Örneğin antika dükkanlarında, retro ürünlerde, ahşapta ve kırsal bir hava yaratmak üzere ki buna çöl ve bozkır da dahil.

 

 

Women of Color by GiolonArtık pazarlamanın renkleriyle ilgili genel fikir sahibi olduk ve şimdi boyama kitabının başına geçerek yaratıcılığımızı göstermenin zamanı. İlk düşünmemiz gereken nokta da markamızın logosu. Çünkü ürünlerimizden önce markamızı satacağız.

Ürün ve hizmetlerimiz marka imajımızın bir uzantısı. Markamız için doğru rengi seçtikten sonra ana temamız da hazır demektir. Öyleyse kolay gelsin! 🙂 Yazının 3. bölümünde “duygusal pazarlamayı” ele alıyoruz.

 

 

 

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir