Saydam Elektronik 4 >> Sticker Dövmeler ile “dijital telepati” ve eşyaları düşünce yoluyla hareket ettirmek mümkün

2Şeffaf malzemelerden üretilen geçici dövmeler, insanlara paranormal aktivite filmlerinde olduğu gibi telepati yeteneği ve eşyaları düşünce gücüyle kullanma kabiliyeti kazandıracak. Bunun uçuk bir hayal olduğunu düşünmeden önce, “Dijital Telepati”nin ne demek olduğunu düşünün…

Bugün televizyonları evimizde kızılötesi kumanda ile kontrol ediyoruz. Bilim adamları da beyindeki düşünceleri okuyan; kızdığımızı, bir şeye dikkat ettiğimizi veya film izlediğimizi beynimizdeki elektrik sinyallerine bakarak anlayan kontrol çipleri geliştirdiler… Telepatik kontrol çipleri ile eşyaları uzaktan kumanda etme denemeleri son iki yılda başarıyla gerçekleştirildi. Dolayısıyla “dijital telepati” deli saçması değil, günümüzün somut gerçeği.

Bunun için düşünce okuyan kontrol çiplerinin kafatasına nakledilmesi gerekiyor. Tabii telepatik güçler elde etmek üzere beyin ameliyatı geçirmek isteyen insan bulmak zor olduğundan, araştırmacılar da “düşüncelerimizi okuyan esnek sticker devreler” geliştirmek için çalışıyorlar… Deriye yapıştırılan bu kullan–at devrelerle bizzat insan vücudu “organik uzaktan kumandaya” dönüşecek, biz de elektronik telepati ve telekinezi güçleri kazanmış olacağız. Bu gelişme, tekerlekli sandalye kullanan engelliler ve yatağa bağımlı hastalar için gelecek vaat ediyor.

 

Elektronik sticker dövmelerTelepatik uzaktan kumanda?

Esnek ve saydam elektronik devrelerden üretilen geçici dövmeler; kullanıcıların insansız hava araçlarını, model uçakları, hatta gerçek helikopterleri düşünce yoluyla kontrol etmesini sağlayacak. Aynı zamanda, akıllı telefonların küçük dokunmatik ekranlarına sarsıntılı metrobüste basmaya çalışmak yerine; sevgilimizin cep numarasını telepatik komutlarla arayacağız.

 

 

Makineleri ve bilgisayarları doğrudan düşüncelerimizle kontrol etmek (telekinezi) artık salt bilimkurgu konusu değil. Son yıllarda, insan beynine nakledilen özel çipler engellilerin eşyaları uzaktan kullanmasını sağladı. Bu uygulama, özellikle tekerlekli sandalyeye bağlı kişiler için umut kaynağı olacak. Engelliler biyonik kollarını “dijital telepatiyle” kontrol edebilecek. Yataktan çıkamayan hastalar ise televizyonu veya telefonu yattığı yerden düşünce yoluyla açabilecek.

Elbette insan beynine kontrol çipi takmak riskli ve ağır bir ameliyat gerektiriyor. Bu nedenle, laboratuvarda yapılan ilk deneyler insanların başına takılan elektrotlar ve basit komutlarla sınırlı kaldı. Ancak, insanların Geleceğe Dönüş filmindeki Doktor karakteri gibi kafasında kablolar takılı koca bir metal kase ile dolaşmasını istemiyorsak, dijital telepati için daha pratik bir yöntem bulmamız gerekiyor. Şimdilik basit birer sensörden ibaret olan geçici dövmeler ve elektronik stickerlar ileride buna imkan vermek için geliştirildi.

 

imagesGeçici dövmeler hem estetik hem telepatik!

Beynine kontrol çipi taktıran gönüllü bulmak zordur ama güzel görünmek için omzuna dövme yaptıran birçok insan var. San Diego California Üniversitesi’nden elektrik mühendisi Todd Coleman da bundan hareketle, sticker tarzı geçici elektronik devreler tasarladı. Bunları kolumuza, elimizin tersine veya omzumuza yapıştıracağız ve 80’li yılların sonuna doğru moda olan sticker dövmeler gibi kullanacağız (Bunun ilk örneğini Michael J. Straczynski’nin yarattığı ve 90’lı yıllarda gösterilen Babylon 5 TV dizisinde görebilirsiniz).

 

Beyin dalgalarımızı okuyan elektronik devreler bize telepatik ve telekinetik güçler sağlayacak. Bir gün gelecek ve televizyonları, müzik setlerini, bilgisayarları, otomobilleri, akıllı telefonları düşünce komutlarıyla kullanabileceğiz… Doğrusu işin içinde sihir ve büyü yok demek isterdim ama ünlü bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke’ın biz daha doğmadan söylediği gibi: “Yeterince gelişmiş bir teknoloji büyüden ayırt edilemez”.

Todd Coleman ve ekibi de bir gün anlımıza etiket gibi yapıştıracağımız ve yıprandıktan sonra söküp çöpe atabileceğimiz geçici elektronik devreler tasarlıyor. Çevreyi kirletmeyen bu şeffaf ve elektronik devreler organik materyellerden üretilecek ve işi bitince geri dönüşüm tesislerinde tekrar dolaşıma sokulacak ya da çöpe attığımız zaman doğada kendiliğinden çözülecek.

 

Giyilebilir bilgisayarlarda kişisel konfor dönemi

Kalınlığı 100 mikronu bile bulmayan kıldan ince geçici dövmeler, katlanarak bükülebilen özel bir elastik polyesterden üretiliyor. Sadece insan saçı kalınlığındaki sticker dövmeler, deriye yapıştırıldığı zaman kolayca kasların doğal formunu alıyor ve kısa kollu tişörtle bile göze batmadan kullanılabiliyor.

Önümüzdeki yıllarda beyin dalgalarını gösteren elektrik akımlarını algılayarak düşüncelerimizi de okuyacak olan geçici dövmelerin ilk örnekleri şimdiden güneş enerjisiyle şarj oluyor, bunun için de yine sticker tarzında üretilen ince ve şeffaf güneş enerjisi panellerinden yararlanıyor. Aslında güneş paneli ile bugün temel vücut sensörü olarak çalışan geçici dövmeler ayrılmaz bir bütün… Örneğin, gelecekte geçici dövmeyi kolunuza yapıştırıp telepatik güçler kazandıktan sonra, güneşlenmek için sahile inebilirsiniz ve siz bronzlaşırken geçici dövmeniz de güneş ışınlarından elektrik üreterek gece çalışmak için enerji toplar.

 

1Eşyaların interneti ve telepatik internet

2013 teknoloji trendlerini incelediğim yazımda, bu yıl kahve makinelerinin ve mobilyaların bile internete gireceğini, “eşyaların interneti” olarak adlandırılan yaygın mobil internet döneminin başladığını söyledim. Şimdi de telepatik internet çağının başlayacağını söylüyorum… Geçici dövmelerin, beyin dalgalarını ve dolayısıyla aklımızdan geçenleri kablosuz iletişim yoluyla okuduğunu düşündüğümüzde bunun kaçınılmaz bir sonuç olduğunu görüyoruz. Nasıl mı?

 

Akşam yorgun argın eve gelip maç izlemek istediğinizde, uzaktan kumandayı aramak için zaman kaybetmek yerine koltuğa geçecek ve omzunuzdaki dövmeye TV’yi açması için düşünce yoluyla talimat vereceksiniz. Bunun için başınızı çevirip dövmeye bakmanıza ya da onunla konuşmanıza gerek yok. Televizyonun açılmasını istediğinizi içinizden düşünmeniz yeterli:

Geçici dövmeniz metrenin binde biri kalınlığındaki minyatür bir antenle beyin dalgalarınızı okuyacak, televizyonu açmak istediğinizi anlayacak ve aynı kablosuz iletişim teknolojisini kullanarak TV’ye sinyal gönderecek. Siz de maçı saniyesini kaçırmadan izlemiş olacaksınız.

 

3Elektronik sticker modası

Biz bunlara biraz da reklam ve pazarlama mantığıyla “geçici dövme” dedik ama söz konusu teknolojiyi elektronik sticker olarak da adlandırabiliriz. Zaten evinizdeki bütün eşyaların, mobilyaların internete nasıl gireceğini sanıyorsunuz? Ahşap yemek masasının tahta ayağını oyup içine bilgisayar kartı ve modem mi takacaklar? Hem maliyetli hem de kullanışsız bir çözüm olurdu bu…

 

Bu hantal çözümü tercih etseydiniz, yazlık evinize alacağınız adi şezlonga gelişmiş bir notebook parası vermek zorunda kalırdınız. Şezlongu silmeye kalksanız içindeki elektronik devreler bozulurdu. Bütün mobilyalarınızı fişe takmanız gerektiği için, eviniz dallı budaklı bir tür sentetik yağmur ormanına, elektronik kontağı riski taşıyan gerçek bir bubi tuzağına dönüşürdü. Kablosuz antenler ise salonunuzu beyinde kanser yapan zararlı bir baz istasyonu haline getirirdi.

Elektronik stickerlar sayesinde bütün bunlara gerek kalmıyor… Tek yapmanız gereken, her eşyaya bir sticker yapıştırmaktır. Unutmayın, bunlar doğada çözünen şeffaf stickerlar… Dolayısıyla mobilyalarınızı lekelemez, kıyafetlerinizde göze batmaz, göz estetiğinizi ve kadınların ev düzenini bozmazlar. Kağıttan ve diğer ucuz malzemelerden üretildikleri için bunları yıprandıkça atar, yerine yenisini yapıştırırsınız.

 

indirElektronik stickerları ve geçici dövmeleri eczaneden yara bandı alır gibi stoklayabilir, sonra da kahve makinenizin üstüne yapıştırabilirsiniz. Böylece sadece akıllı telefonunuz ve tabletinizle değil, evinizdeki bütün eşyalarla internete girersiniz.

 

Elektronik stickerları değerli eşyalarınızı, telefonunuzu, kredi kartınızı kaybetmemek için de kullanabilirsiniz. Bu stickerlardan birini cüzdanınıza yapıştırdıktan sonra cüzdanınız kanepenin arasına sıkışırsa, kredi kartınızı kaybettiğinizi düşünmenize ve kartınızı bankadan iptal ettirmenize gerek kalmaz: Cüzdanınızı bulamıyorsanız, geçici dövmenize bir düşünce komutu yollayarak evde arama işlemini başlatırsınız ve akıllı telefonunuzu dinleme cihazı gibi kullanarak, kanepede kaybettiğiniz cüzdanı elinizle koymuş gibi bulursunuz.

Bu etiketleri evinizin dış kapısına yerleştirerek kablosuz hırsız alarmı veya yangın alarmı olarak da kullanabilirsiniz. Geçici dövmeler ve elektronik stickerlarla elinizdeki seçenekler sonsuzdur ve ve biz işte buna “eşyaların interneti” diyoruz.

 

Peki ya telepatik internet?

Telepatik internet, klavye veya dokunmatik ekran kullanmadan, telepati yoluyla internete girmek anlamına geliyor ve yukarıda anlatılan eşyaların interneti konseptiyle birlikte düşündüğünüzde, bunu hayal etmek çok daha kolay… Geçici dövmeler gelecekte aklımızdan geçenleri okuyup eşyaları uzaktan kumanda etmemizi sağlayacaksa, telepatik olarak internete girmemizi de sağlayabilir.

Bunun için bilgisayarımızı düşünce yoluyla uzaktan kumanda etmemiz yeterli ve bu sayede Google’ı da telepatik olarak kullanabiliriz. Google arama motorunda aramak istediğimiz kelimeyi içimizden düşünürüz ve bilgisayarımız da geçici dövmeden gelen sinyalleri Wi-Fi üzerinden çekerek, bizim için masada durduğu yerden arama yapmaya başlar. Daha sonra, arama sonuçlarını gözlük ekranımızda (Google Project Glass vb. teknolojiler) ya da ekran olarak da kullanılabilen kontak lenslerde görüntüler.

 

Böylece zenginleştirilmiş gerçeklik “terminator görüşünü” eşyaların interneti ve telepatik internet ile birleştirmiş oluruz. 

 

build wireless energy transfer array power light bulbs without plugging them.w654Eşyaların interneti için kablosuz enerji aktarımı

Kablosuz enerji transferi, buzdolabı gibi elektrikli cihazları elektrik kablosu kullanmadan çalıştırmak demektir. Aslında mantık basit… Akıllı telefonumuz kablosuz Wi-Fi veya 3G bağlantısıyla internete girebildiğine göre, neden başka bir anten yardımıyla kablosuz olarak şarj olmasın?

Kablosuz şarj olan pillerle çalışan kalp cihazlarıyla ilgili yazımda söylediğim gibi, kablosuz enerji transferi, 20. yüzyılın büyük mucidi Nicola Tesla’nın daha 19. yüzyılın sonunda gerçekleştirdiği bir rüyadır. Sermayenin çıkarları ne yazık ki bu teknolojinin bugüne kadar gelişmesine mani oldu. Ancak 1890’lardaki fuar gösterilerinde, Tesla’nın elindeki bir elektrik ampulünü kablo kullanmadan, temassız enerji transferiyle yaktığını biliyoruz.

 

 

Kablosuz enerji transferinin konumuz açısından büyük önemi var: Bütün o güzel geçici dövmeleri ve elektronik stickerları çalıştırmak için belinizde dalış ağırlıkları gibi hantal piller taşımak istemiyorsanız, stickerların başka bir şekilde şarj olması gerekiyor. Güneş enerjisi bir çözüm…

Peki, kış aylarında havalar bulutluysa veya işiniz gereği sürekli ofiste çalışıyorsanız geçici dövmenizin devreleri nasıl şarj olacak? Kablosuz enerji transferi işte bu noktada devreye giriyor ve elektronik stickerların “havadan elektrik çekmesini” sağlıyor.

Tesla bu teknolojinin prototipini geliştirirken statik elektrikten ve gökyüzünde çakan şimşeklerden ilham almıştı. Sonuçta toprak ve hava arasında statik elektrik yüküne bağlı bir akım potansiyeli bulunuyor. Ani bir elektrik boşalımı ile yeryüzüne düşen yıldırımlar, yünlü süveter giyen bir arkadaşınızın elini sıktığınızda yaşadığınız elektrik çarpması olayı, yıldırımlardan korunmak için kullandığımız paratonerler hep statik elektrik olgusuna dayanıyor. Aynı teknoloji, yakında geçici dövmelerin ve elektronik stickerların kendi kendine şarj olması için de kullanılacak.

 

tumblr inline mihbigVbg81qz4rgpElektronik stickerlar, tıpta erken teşhis ve Hızır Acil Servis

Derimize yapıştırdığımız akıllı dövmeler veya elbisemizin astarına iliştirilen elektronik stickerlar giyilebilir bilgisayar teknolojisinde devrim yaratacak. Öncelikle özel ve pahalı giyilebilir bilgisayarlar üretme zorunluluğu ortadan kalkacak. Bunun yerine, yara bandı gibi ucuza gelen ve sarf malzemesi olarak satın alıp toplu halde kullanabileceğimiz elektronik stickelar ile, o çok sevdiğimiz marka ceketimizi gerçek bir bilgisayara dönüştürebileceğiz.

 

Bilim adamları, bütün eşyaları ve giysileri bilgisayara dönüştürerek giyilebilir elektronikte ve eşyaların internetinde çığır açacak yeni stickerlar geliştiriyor. Bu stickerların önündeki en büyük engel ise yağmura ve suya dayanıklılık konusu…

Yakın gelecekte her şeye elektronik sticker yapıştırabiliriz. Oysa ceketimizi yıkadığımızda astarındaki elektronik sticker bozulursa veya kolumuzdaki geçici dövmeyle denize girdiğimizde bu esnek devreler suda kısa devre yaparsa elimizdeki teknolojinin hiçbir anlamı kalmaz.

 

Düşüncelerimizle alışveriş etmek

Geçici dövmelerimiz nüfus kimliği, evlilik cüzdanı, sürücü belgesi, kredi kartı yerine geçecek. Böylece telepati yoluyla temassız ödeme işlemlerini gerçekleştirebileceğiz. Örneğin, süpermarket raflarının arasında dolaşırken bir ürünü satın almaya karar verdiğimizde, kazağımızdaki elektronik stickerlar aklımızdan geçenleri okuyacak ve ödeme işlemlerini biz kasaya gitmeden gerçekleştirecekler.

Saydam kâğıttan üretilen elektronik stickerları, sağlık karnesi ve kan grubunuzu veya neye alerjiniz olduğunu gösteren bir veri merkezi olarak da kullanabilirsiniz:

Bu durumda, kaza geçirdiğiniz zaman hastaneye giriş işlemlerinizi yapmak için form doldurmak gibi kırtasiye işlerine gerek kalmaz… Daha siz acil servisin kapısından girerken yatak odanız ayrılır, kaydınız yapılır, doktorlar hangi kemiğinizin kırıldığını ya da şoka girip girmediğinizi hemen anlar. Geçici dövmenizin başka faydaları da vardır. Issız bir yolda bacağınızı kırdığınızda, saldırıya uğradığınızda, kaybolduğunuzda veya kaçırıldığınızda mobil internete girecek ve güvenlik güçlerine anında haber verecektir.

 

4Gerçek hayatta satışa sunuldu

ABD Massachusetts Cambridge merkezli MC10 şirketi, elektronik sticker teknolojisinin ilk örneklerini tüketici elektroniği kategorisinde çoktan satışa sundu. Bunlar arasında askerlerin arazideki sağlık durumunu ölçen, sporcular ve fitness yapanlar için egzersiz ve diyet programları hazırlamakta kullanılan geçici dövmeler de var. Bu sistemler vücudun elektrolit durumunu, vücut sıcaklığını ve diğer tıbbi verileri ölçerek gerekli tavsiyelerde bulunuyor ama henüz düşüncelerimizi okuyamıyor.

Aynı zamanda kozmetik ürünü olarak da kullanılabilen elektronik stickerlar, cildin nem seviyesini ve yağ düzeyini ölçerek en uygun bakım kremlerinin, besleyici sabun ve şampuanların seçilmesine yardımcı oluyor. Genç anneler ise uyuyan bebeklerinin pijamasına bu tür bir elektronik etiket yapıştırarak, bebeğin uykuda nefes almakta güçlük çekip çekmediğini anında öğrenebiliyor. MC10’un ürünleri bütün bunları termometre gibi vücut sıcaklığını, hatta kandaki oksijen değerlerini ölçerek yapıyor.

 

Omuzda elektronik… Dövmeler bir daha asla eskisi gibi olmayacak

Beş yıl içinde bu sistemlerin kalp krizi ve beyin kanaması gibi ölümcül riskleri önceden saptamakta bir erken uyarı teknolojisi olarak kullanılmasını bekliyoruz ama bana göre en ilginç çözümlerden biri, bu teknolojiyi Google’ın Nevada’da hizmete sunduğu kendi kendine giden akıllı otomobillerde kullanmak olurdu. Akıllı otomobillerin trafikte kendi kendine gitmek için kameralara ve yol kenarı sensörlerine ihtiyacı bulunuyor ve şimdilik bu ihtiyacı, şehirlerarası yollarda yol kenarını gösteren kedigözü benzeri sistemlerle karşılıyoruz.

Ancak, trafiğe çıkacak bütün taşıtları otomatik olarak yönlendiren veya Yandex.Haritalar tarzı mobil yol tarifi ve trafik durumu hizmetleri sunan tam kapsamlı bir çözüm için elektronik stickerlara ihtiyacımız var. Elektronik stickerları binalara, bariyerlere, emniyet şeridine, taşıtlara ve hatta yayalara yapıştırarak trafik kazalarının önüne geçebiliriz. Kendi kendine giden akıllı arabalar da bu sayede yaygınlaşacak ve Türkiye’de her yıl binlerce insanımızı trafik kazalarına kurban vermemizi önleyecektir.

 

tumblr inline mihaz4wjRc1qz4rgpAşılması gereken engeller

Bunlardan ilkini yukarıda belirttim. Yıkanabilir, suya dayanıklı ve doğada çözünen çevre dostu geçici dövmeler geliştirmemiz gerekiyor. İkincisi, kesintisiz kablosuz internet bağlantısı ve isteğe bağlı olarak kablosuz enerji transferini destekleyen sistemler geliştirmeliyiz. Ayrıca, bugünkü geçici devreler basit birer kablosuz sensörden ibaret ve beyne nakledilen protezler gibi telepatik uzaktan kumanda çözümlerini desteklemiyor…

Yani bir otomobili düşüncelerimizle kontrol etmemize, televizyonu telepatik kumandayla kullanmamıza ve telepatik internete daha uzun bir yolumuz var.

 

Üstelik insanlara telepatik güçler kazandıracak olan geçici dövmelerin, hayallerimizi ve düşüncülerimizi gerçek eylemlerimizden ayırmayı öğrenmesi gerekiyor. Bunun için de kullanıcının istemli komutlarını istemsiz komutlar ve reflekslerden ayıran bir sistem geliştirmemiz gerek. Örneğin. aklıma her televizyon geldiğinde odamdaki televizyonu durmadan açıp kapatan aptal bir sistem kullanmak istemem.

Son olarak; eşyaların interneti, giyilebilir elektronik ve telepatik internetin yaygınlaşması o kadar da iyi bir çözüm olmayabilir. Kağıttan ucuz bilgisayarların her yere yayılması devletlerin, şirketlerin ve her türlü örgütün bizi istedikleri gibi kesintisiz izleyebilecekleri anlamına geliyor.

 

Teknik adıyla “Epidermal elektronik” George Orwell’ın öngördüğü Büyük Biraderin yeni adı mı?

Özellikle telepatik internet konusu, yani Google’da arama yapmak için bilgisayarları düşünce yoluyla uzaktan kumanda etme teknolojisi beni oldukça endişelendiriyor. Telepatik internet teknolojisinin vahim sonuçları olabilir… Bir gün bu teknoloji, devletin bütün düşüncelerimizi ve hayallerimizi ceketimize gönüllü yapıştırdığımız akıllı elektronik etiketler yoluyla izlediği bir “Büyük Birader” VE “Küçük Birader” felaket senaryosuna dönüşebilir.

 

İşte bu yüzden “çoğunluğun görüşünü azınlığa dayatmasından” başka bir şey olmayan temsili parlamenter demokrasinin yerini alacak yeni bir sisteme ihtiyacımız bulunuyor. Bunun için de devletlerin geleceğine zarar vermeyen uygun şartlar oluşur oluşmaz “doğrudan internet demokrasisine” geçmemiz gerekiyor (Korsan partilerle ilgili yazımda anlatıyorum).

 

Önümüzdeki elli yılda internette bu tür özgürlükçü bir yapı oluşturamazsak; baskıcı rejimler, hepimizi beynine kontrol çipi takılı uzaktan kumandalı birer robota ve otomatik oy sağmalına, kısacası “beyinsiz” bir sallabaşlar ordusuna dönüştürecektir. Yine de umutluyum, çünkü dağıtık yapısıyla tablette özel buluta ve eşyaların internetine dayalı kişisel ağlara dayalı bir telekom ve bilgi ekonomisi sisteminin bu tür bir internet diktatörlüğünün önüne geçeceğine inanıyorum.

 

Elektronik geçici dövmeler için tanıtım videosu

 

Elektronik epidermal sistemler insanları internetten her yerde izlemenin yeni yolu mu?

 

 

One Comment

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir