Dünyanın İlk Elektrikli Yük Gemisi Sefere Başladı

yük_gemisi-elektrikli-elektrikli_gemi-çin-guangzhouÇin dünyanın ilk elektrikli kuru yük gemisini inşa etti. Ancak, Kasım ayında Guanco’da denize indirilen elektrikli yük gemisi temiz enerji kullanmasına rağmen kömür taşıyor. Guanco Tersanesi tarafından inşa edilen gemi İnci Irmağı deltasında sefer yapıyor. Peki elektrikli gemi nasıl çalışıyor?

Tümüyle elektrikli

Dünya’da petrol kaynaklarının tükenmeye yüz tuttuğu şu günlerde elektrikli taşıtlar moda oldu. Ancak, tümüyle elektrikle çalışan bir gemi inşa etmek Tesla elektrikli TIR üretmek kadar kolay değil.

Gemiler büyük ve ağır taşıtlar. Dolayısıyla denizde giderken dalgaları yarmak için güçlü motorlar gerektiriyorlar. Ne kadar güçlü derseniz bir yük gemisinin ürettiği gücün yüzde 60’nı dalgaları yarmaya harcadığını ve motor gücünün sadece yüzde 40’yla hızlandığını belirtelim.

Elbette Amerika’nın daha prototip aşamasında demode kalan Zumwalt sınıfı destroyerleri de tümüyle elektrikli gemiler olarak tasarlandı. Ancak, donanma bu gemiyi düşman sahil şeridine açık denizden hiper hızlı top mermisi atan ve elektrikle çalışan uzun menzilli ray silahları için tasarlamıştı.

Oysa ayrı bir yazıda anlatacağım üzere, hem sıvı lazer silahları hem de hiper hızlı mermi atmak için modifiye edilen barutlu top sistemleri yüzünden Amerikan donanması ray silahlarından vazgeçti. Böylece meydan elektrikli denizaltılar ve ticari gemilere kaldı.

İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem

yük_gemisi-elektrikli-elektrikli_gemi-çin-guangzhou
Dünyanın ilk tümüyle elektrikli kuru yük gemisini Çin tersanesi inşa etti.

 

İlk elektrikli yük gemisi

Çin petrolden ziyade kömür kullanan bir ülke: Her ne kadar Dünya’nın güneş enerjisine en hızlı geçen ülkesi olsa da o kadar büyük bir nüfusu var ki kömür ekonomisinden çıkması 30 yıl alacak. Zaten Paris İklim Anlaşması’na rağmen küresel ısınmayı büyük olasılıkla durduramayacak olmamızın sebebi de bu.

Çin ekonomisinin gerçekleri 2000 tonluk elektrikli yük gemisine de yansıdı: Guanco Uluslararası Tersanesi tarafından inşa edilen kuru yük gemisi İnci Irmağı deltasında, özellikle de ırmağın iç kesimlerinde kömür taşımakta kullanılacak.

İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt

yük_gemisi-elektrikli-elektrikli_gemi-çin-guangzhou
Denizde otopilotla (kaptansız) giden gemi yapmak kolay. Açık denizde kaza riski az. Ancak, limanlara yanaşırken veya bu gemi gibi ırmakta giderken insan kaptan şart. Robot gemiler henüz kalabalık İstanbul Boğazı’nda kaptansız gidecek kadar akıllı değil.

 

Temiz enerji zordur

Bugün basında yer alan ve elektrikli araçları anlatan haberlerde iki önemli nokta gözden kaçıyor: 1) Elektrikli otomobiller bile çevreyi kirleten ve kısmen fosil yakıt enerjisi kullanan fabrikalarda üretiliyor. Tesla sırf bu sorunu çözmek için Gigafactory pil fabrikasını kurdu ve çatısını güneş panelleriyle kapladı.

2) Elektrikli taşıtlar aynı zamanda kömür ve petrol taşımakta kullanılıyor, hatta bunların üretiminde kullanılan malzemeler bile çevreyi kirletiyor.

Demek ki atmosfere salınarak küresel ısınmayı artıran karbondioksit gibi zehirli sera gazlarını azaltmak istiyorsak sanayinin tüm aşamalarında temiz enerjiye geçmeliyiz. İşte insanlığın bunu başarmasına 100 yıl var. 100 yılda ise deniz seviyesi eriyen buzullar nedeniyle en az 3 m yükselecek.

Çin önemli bir adım attı

Çin malı yeni elektrikli kuru yük gemisi 2 saat şarjla 80 kilometre yol alıyor; ama pille 80 km gitmek 2000 tonluk yük gemisi için büyük başarı. Ayrıca 2 saat geminin yükünü boşaltması için geçen süre; yani hedefine varıp yükünü boşaltırken yeniden şarj olarak limana geri dönmeye hazır hale geliyor.

İlgili yazı: Bitcoin ve Altcoin ile nasıl yatırım yapılır?

yük_gemisi-elektrikli-elektrikli_gemi-çin-guangzhou
Amerika Zumwalt sınıfı destroyer inşa etti. Uzun menzilli ray silahları için tümüyle elektrikli üretilen destroyer güçlü gaz türbinleri kullanıyor (elektriği fosil yakıtlardan üretiyor). Ancak, donanma ray silahlarından vazgeçti. Bu yüzden destroyere harcanan 4,4 milyar dolar ziyan oldu. Yine de hayalet gemi ve elektrik motoru teknolojisinin gelişmesini sağladı.

 

Teknik bilgiler

Geminin uzunluğu 70,5 metre, 2400 kilowatt saat pil kapasitesi var ve saatte 12,8 km hızla gidiyor ki bütün bunlar ırmakta giden bir gemi için ideal (dizelle çalışan benzer gemiler Tuna ırmağından yola çıkıp Haydarpaşa limanına yanaşıyor). Bu tür gemilerde yük kapasitesi hızın önüne geçiyor; çünkü marifet tek seferde çok yük taşımak.

Hangco (Hangzhou) Modern Gemi Tasarım ve Araştırma Şirketi genel müdürü Huang Jialin, “Tümüyle elektrikli olan yeni gemi çevreyi kirletmiyor. Ayrıca bu teknoloji yakın gelecekte yolcu gemileri ile diğer deniz taşıtlarında da kullanılacak” diyor (bu konudaki gelişmeleri sizlere tek tek yazacağım).

Buradaki tek sıkıntı ve asıl ironi, Guanco Uluslararası Tersanesi genel müdürü Chen Ji’nin belirttiği gibi geminin kömür taşıyor olması. Elbette elektrikli yük gemisi hem dizel yakan hem de kömür taşıyan bir gemiden daha çevreci; ama insanlığın temiz enerji konusunda daha çok yol alması gerektiğini gösteriyor.

İlgili yazı: Evren Bir Simülasyon mu?

yük_gemisi-elektrikli-elektrikli_gemi-çin-guangzhou
Dünyada en yaygın olan gemi türü kuru yük gemisi. En eski gemi türü bu. Açık denizde giden kuru yük gemileri elektrikli robot gemi olursa ekonomi güçlenir ve küresel ısınma azalır.

 

Pil teknolojisi

Endüstri 4.0 ilkelerine uygun olarak denizcilikte güneş enerjisi ve elektrik motoru açısından şu notu da düşelim: Tümüyle elektrikle çalışan büyük ve ağır gemiler inşa etmek için asıl çözmemiz gereken mühendislik sorunu daha güçlü elektrik motorları üretmek değil. 100 yıldır bunu yapıyoruz. Asıl sorun uzun ömürlü pil geliştirmek.

İşte Tesla elektrikli otomobiller ve özellikle de elektrikli TIR’lar bunun için önemli. Elon Musk elektrikli taşıtlarda iki konuya yatırım yapıyor: İnsan gibi düşünen yapay zeka destekli otopilot ve elbette daha uzun ömürlü piller (üstelik Tesla yapay zeka ile güç tüketimini optimize edip pil ömrünü uzatıyor).

Siz de evinizin çatısına güneş paneli kurup elektrik faturası ödemeden kendi elektriğinizi üretmek istiyorsanız Türkiye ucuz güneş enerjisi rehberini okuyabilirsiniz. Ancak, ucuz ve temiz enerji üreterek küresel ısınmayı önlemenin asıl yolu mobil nükleer füzyon reaktörü geliştirmekten geçiyor.

Nitekim yakın yıldızlara uzay gemisi göndermek ve plazma roketleri ile Mars’a düzenli olarak insan taşımak için füzyon roketleri geliştirmek zorundayız. Sonuçta insanlığın Dünya gezegeninin tüm enerjisine denk enerji üreterek gezegenler arası Tip I uygarlık kurması için nükleer füzyon gerekiyor.

İlgili yazı: VASIMR roketiyle Mars’a 40 günde gidin

yük_gemisi-elektrikli-elektrikli_gemi-çin-guangzhou
Büyütmek için tıklayın.

 

Son uyarı

Yazılarımda küresel ısınmayı ele almamın önemli bir sebebi var: Küresel ısınma yüzünden üretim maliyetleri hızla artıyor ve petrol şirketleri de iktidarlara sırtını dayayıp fosil yakıtlarda ısrar ediyor. Oysa üretim maliyetleri artarsa küresel ısınma durmaz ve ekonomik felaket bizi uzaya yayılmak yerine Dünya’ya mahkum eder.

İşte bu yüzden, çocuklarımızın geleceği için gün ışığından elektrik üreten grafen boya ve küresel ısınmayı gerçekten önleyen tem çözüm olan antirefle güneş panelleri gibi yeni teknolojileri desteklememiz gerekiyor.

Umarım bir gün bu ürünleri de LED lamba gibi internetten satın alırız. Zihniniz, vicdanınız ve çevreniz temiz olsun.

Çin elektrikli hayalet denizaltı da geliştiriyor


1Chinadaily

One Comment

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir