Dünyanın En Derin Mağarası Krubera

krubera cave dünyanin en derin magarasiDünyanın en derin mağarası Krubera 2195 metre derinliğinde. Gürcistan ile Abhazya arasındaki tartışmalı bölgede yer alan mağaranın dibine inmek 30 gün sürüyor. Krubera aynı zamanda dünyanın en büyük mağaralarından biri: Fransız kaşiflerin 1956’da keşfettiği tünellerin uzunluğu 13 kilometreyi aşıyor.

En büyük ve en derin

Fransızlar o yılların imkanlarıyla 1 km derinliğe inmeyi başardılar. 2007 yılında ise Ukraynalı Gennadiv Samokhin, Nihai Çukur olarak adlandırılan en derin tünelin dibine erişerek yeni bir rekor kırdı.

Karşılaştıracak olursak dünyanın en derin madeni olan TauTona sadece 3,4 km’ye ulaşabiliyor. Güney Afrika, Carletonville’deki bir altın madeni olan TauTona, Krubera’nın devasa boyutları hakkında bize net bir fikir veriyor.

Öte yandan, dünyada açtığımız en derin çukur da Rusya’nın Kola Yarımadası’nda bulunan Kola Süper Derin Sondaj Kuyusu. Kola’nın derinliği 12 km’yi aşıyor ki bu açıdan, 11 km ile okyanusların en derin yeri olan Mariana Çukuru’ndan daha derin olduğunu söyleyebiliriz. Elbette derin mağaraların havası da bir başka oluyor: 3 km derinde kayaların sıcaklığı suyun kaynama derecesine ulaşıyor!

İlgili yazı: Kodlama İçin En Gerekli 16 Programlama Dili

Dünyanın-en-derin-mağarası-Krubera

 

Çok derine dalma uçarsın

Adını Rus jeolog Alexander Krubera’dan alan Krubera Mağarası’nın en büyük özelliği, dünyada derinliği 2000 metreyi aşan tek mağara olması. İleride daha derin bir doğal mağara bulur muyuz bilinmez.

Ancak, Karadeniz’e kıyısı olan Abhazya Cumhuriyeti’ndeki Arabika Masif sıradağlarında yer alan Krubera; 2 km’yi aşkın derinliği ve Gürcistan’la tartışmalı bir bölgede yer alması nedeniyle çoktan ders kitaplarına geçti.

Bununla birlikte, Ruslar Krubera’ya Voronya diyor ve bu da kuzgun mağarası anlamına geliyor; çünkü mağaraya 80’lerde merak saran Kievli Ruslar, Krubera’yı ziyaret ettikleri zaman girişinde yuvalanmış olan çok sayıda kuzgun bulmuşlar.

İlgili yazı: Gerçek Adem: ilk insan ne zaman yaşadı?

Dünyanın-en-derin-mağarası-Krubera

 

Neden bu kadar derin?

Krubera kıtaların kayması sonucunda Kafkaslarla birlikte Anadolu yarımadasını da oluşturan büyük tektonik hareketlerin merkezinde yer alıyor. Bu bölgede çarpışan kıtaların üst katmanları bükülerek Arabika Masif gibi dağ zincirleri oluşturuyor. Kaya tabakasının eğilip bükülmesi de dünyanın derinliklerine uzanan dev çatlaklar yaratıyor.

Üstelik Arabika Masif’in yamaçları büyük ölçüde kireçtaşı içeren karstik araziden oluşuyor. Karstik arazideki kireçtaşı kayaçları yağmur suyunun toprağa nüfuz etmesiyle aşınarak eriyor ve içlerinde geniş yarıklar açılıyor.

Artezyen kuyuları ile erişilebilen yeraltı su kaynaklarına sahip Arabika Masif çatlakları, aynı zamanda bölgede görülen depremlerden etkileniyor. Jeologlar Krubera mağarasının, kireçtaşındaki çatlakların depremlerle büyümesi ile oluştuğunu düşünüyor.

İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Çürüten 12 Kanıt

 

Dünyanın-en-derin-mağarası-Krubera
Krubera mağarasının haritası. Büyütmek için tıklayın.

Dünyanın merkezine yolculuk

Rus jeolog Alexander Krubera, 2005 yılında mağaraya bir sefer düzenledi ve 56 kişilik ekibiyle içeriye 5 ton ekipman taşıdı. Mağara o kadar derindi ki mağaracılar sanki Everest’e tırmanır gibi tedbir aldı ve 700, 1215, 1410 ile 1640 metre derinlikte toplam 4 mola verdi.

Mola yerlerinde küçük bir köy kuran araştırmacılar, kayaların arasında bazen günde 20 saat yol alarak insanın ayaklarını donduran soğuk yeraltı nehirlerini aştılar ve mağaranın dibine ulaşana kadar yeraltında 30 gün yaşadılar!

Sonuç olarak Krubera seferi tıpkı derin deniz dalgıçları ve astronotlar gibi insanoğlunu bilinmeyen yerlere taşıyan büyük bir macera oldu. Günümüzde jeologlar VE zoologlar Krubera’yı araştırmaya devam ediyor. Abhazya’nın incisi, dünyanın derinliklerinde ne tür canlılar yaşadığını araştırmak açısından da büyük önem taşıyor.

Mağaranın irili ufaklı yan tünelleriyle bilirlikte tümüyle keşfedilmesi ise yıllar alacak. Ancak dünyanın insanda hayret uyandıran özellikleri bununla bitmiyor.

İlgili yazı: HAARP Silahı Depreme Yol Açar mı?

Krubera Cave 12

 

Muhteşem gezegen

Örneğin Dünya’nın yuvarlak olduğunu biliyorsunuz. Bu nedenle ister yerkabuğuna yanal bir tünel açın, ister 6371 km derindeki Yer çekirdeğine dik tünel açın; tünelin dibine hep aynı sürede varırsınız, yani 42 dakika, 12 saniyede. Sonuçta tünel uzunluğu ve yerçekimine bağlı olan serbest düşme hızınız eşitleniyor.

Peki yerkabuğundaki depremlerin sebebinin de Dünya’nın yuvarlak olması ve bu sebeple de kıtaların kaymasına bağlı olduğunu biliyor musunuz?

Yeryüzünün iç ve dış çekirdeğinin sırlarını Dünya’da Neden Deprem Oluyor makalesinde, manto tabakasını yağlayarak sürtünmeyi azaltan ara katmanı Dünya’da yeraltı okyanusu bulundu yazında ve milyonlarca yıl önce denize gömülen gerçek kayıp kıtayı da Sekizinci Kıta Zelandiya Bulundu başlığıyla okuyabilirsiniz. Keyifli günler.

Krubera 2013 seferi


1Voronya Cave

Yorumlar

Yorum ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir